Pääkirjoitukset

Hengellisyys vetää yhä suuriin ke­sä­ta­pah­tu­miin – he­rä­tys­liik­kei­den ja muun kirkon väleissä on edelleen isoja jännitteitä

Pääkirjoitukset 25.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Vaikka yhteiskunta kulkee maallistuneeseen suuntaan, hengelliset kesäjuhlat ovat hämmästyttävästi pitäneet suosionsa. Pohjois-Pohjanmaalla järjestetään viikon välein kaksi isoa, varsin erilaista kirkollista kesäjuhlaa.

Autoletkat kohti Muhosta alkavat huomisesta lähtien tiivistyä ennakoiden ylihuomenna alkavia vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suviseuroja. Muhokselle odotetaan viikonlopuksi enimmillään noin 80 000:ta seuravierasta. Tuo määrä on mahdollista saavuttaa, ollaanhan vanhoillislestadiolaisen liikkeen ydinseuduilla.

Kristillisenä vuotuistapahtumana suviseurat kuuluu jopa maailman suurimpiin. Seurojen järjestäminen on valtava ponnistus, jonka läpiviennissä toki auttaa liikkeeseen vuosikymmenten mittaan syntynyt vankka kokemus.

Viikon päästä suviseuroista tulee paria jokilaaksoa etelämmäksi Nivalaan koolle herännäisyyden omakseen tunteva joukko. Tapahtuma on pari kokoluokkaa suviseuroja pienempi, mutta liikkeen vahvalla alueella juhlille saapunee nyt runsaasti liikkeen ihmisiä.

Nuo kaksi tapahtumaa ovat suurimmat evankelis-luterilaisen kirkon piirissä pidettävät kesäkokoontumiset. Muillakin herätysliikkeillä on omat suurtapahtumansa. Suuriin kristillisiin juhliin kuuluu myös helluntaiherätyksen kokoontuminen juhannuksena Keuruulla.

Kesätapahtumien joukossa hengelliset kesäjuhlat ovat oma kiinnostava ryhmänsä. Ensikertalaiselle niissä käynti voi lisätä ymmärrystä siitä, kuinka monella tapaa saman maan kansalaiset maailmaa ja elämää katsovat.

Herätysliikkeiden juhlien suosio on säilynyt hämmästyttävänä siihen nähden, kuinka nopeasti yhteiskunnan maallistuminen tapakulttuurissa ja uskontoneutraalius esimerkiksi koulumaailmassa etenevät. Toisaalta ehkä juuri tämän kehityksen takia yhteisen uskonnäkemyksen omistavat ihmiset kokevat kokoontumiset niin tärkeiksi.

Herätysliikkeet voivat ilmauksena kuulostaa menneeltä maailmalta, mutta kirkon sisällä niillä on yhä vahva vaikutus. Yksilötasollakin herätysliikkeiden perintö tuntuu.

Viime vuosikymmenen vaihteessa tehdyn tutkimuksen mukaan joka kymmenes suomalainen katsoo kuuluvansa johonkin herätysliikkeeseen. Toinen kymmenesosa vastaajista arvioi herätysliikkeiden vaikuttaneen ajatteluunsa.

Kriitikoiden mielestä herätysliikkeiden vaikutus kirkossa on liiankin vahva. Näkemys perustuu ajatteluun, että liikkeet edustavat vanhoillista uskonnollisuutta. Se on osaksi tottakin, mutta ei toisaalta päde liikkeistä etenkään nykyherännäisyyteen.

Herätysliikkeiden suhteessa kansankirkkoon ja sen johtoon on aina ollut jännitteitä. Se on viime aikoina tullut näkyviin etenkin seksuaalieettisissä kysymyksissä.

Vanhoillislestadiolaisuuden ja muun kirkon välejä hiertää perinteisesti liikkeen oppi seurakunnasta, siis näkemys siitä, mikä on todellinen uskovien seurakunta. Liikkeen ajattelutapa poikkeaa muualla kirkossa vallitsevasta näkemyksestä.

Muhoksen suviseurojen avajaisissa perjantaina puheenvuoro kuullaan sekä liikkeen johdolta että Oulun uudelta piispalta. Kiinnostava seurattava seikka on, missä määrin näitä jännitteitä käsitellään vai käsitelläänkö ollenkaan.

MAINOS

Kommentoi

Scientologien perustaja on sanonut: "Jos haluat rikastua, perusta uskonto". Olisiko lahkolaisuudessakin sama järki takana, rikastumme kun pidämme yhtä. Hyvin on mennyt, hattua nostan kaikille rikkaille uskovaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen usein miettinyt, miksi kirkosta eronnut ihminen haluaa tai omaiset haluavat siunata hänet kuitenkin siunattuun kirkkomaahan, kun vaihtoehtona on muitakin hautuumaita. Ja miksi ev.lut.seurakunta antaa myös tämän mahdollisuuden heille samoin eduin kuin seurakuntalaisille. Tähä jälkimäiseen asiaan haluaisin myös kirkon vastaavan.

Ja tuon Oulunsalon suviseurojen 120000 henkilön määrä on ? SRK on ilmoittanut jossain uutisissa muuttaneensa seuroissa kävijöiden laskentatapaa viime vuosina. He kuitenkin ilmoittavat yhtäaikaisen seuroissa olijat, eivätkä laske eri päivinä tapahtuneita kävijöitä yhteen, kuten muissa tapahtumissa yleensä lasketaan. Siis suviseuroissa eikä suviseuroilla, kuten minun mielestäni pitäisi ilmoittaa suomenkielisesti :).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskova ei välttämättä kuulu evl- kirkkoon. Toiseksi, kirkkoon kuulumattoman hautapaikka
on kalliimpi kuin evl: kuuluvan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä on olla kirkon jäsen, naispapit ovat hyviä, mukava on nähdä rakastuneita homo- ja heteropareja. Elämä on ihmisen parasta aikaa, totta tosiaan, halleluja. Ihmisille ei saa tehdä väkivaltaa, kiusata, ahdistella eikä syrjiä mielipiteidensä takia, eikä varsinkaan kirkon piirissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihmisellä ei ole elämässä mitään muuta niin voihan sen ajan kuluttaa kuuntelemalla jönnin joutavaa hömppää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli sinulle kaikki hengellisyys olisi hömppää, et edes olisi lukenut kirjoitusta saati kommentoinut. Sinullakaan ei ollut muuta tekemistä kun lukea ja kommentoida näitä täysin hömppä uutisia ja kirjoituksia.

Tee jotain järkevää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä periaatteelliset näkemyserot ovat ajaneet kirkon kestämättömään tilanteeseen.Jos kirkko ei ala ottaa selkeästi kantaa hiertäviin asioihin, kuten esim. samaa sukupuolta olevien vihkiminen, on aivan varmaa, että ihmiset eroavat kirkosta.Koska on melko ihmeellistä rahoittaa laitosta, joka toimii vastoin maalaisjärkeä. vain onko se ongelma tuo järjen käyttö ? Mutta kyllä kirkkoa ohjaa liikaa nämä vanhoilliset voimat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiset voivat erota kirkosta myös muista syistä, ja vähäisin niistä ei ole ns. henkinen oivaltaminen, sekä kasvaminen ulos siitä pelosta, mikä lapsena on kalloon hakattu. Lahkolaisilla on tietysti vielä sellaisia tehokkaita välineitä pitää jäsenensä alistettuna valtaansa, mitä tavalliset ihmiset eivät käytä. Uskontojen suosio vähenee luonnollisesti sivistyksen kasvaessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskonnollisetkö on sivistymättömiä. Mikä tekee uskonnottomasta sivistyneemmän ihmisen. Sekö että uskoo vain itseensä, minusta kait se on lähinnä hölmyttä luulla olevansa sivistyneempi kuin joku toinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omasta mielestäni kirkkoa ohjaa liikaa liberaalit voimat, mutta se nyt on täysin mielipidekysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kirkon kestämätön tilanne on todella kestämätön. Väkeä lähtee joka tapauksessa. Samaa sukupuolta olevien vihkimättömyyden vuoksi väkeä lähtee. Jos vihkiminen kirkon taholta hyväksytään, lähtee herätysliikkeet. Ja tämä on se kirkon aktiivinen aines. Tässä tapauksessa hajoaa kirkko instituutiona. Tämän ymmärtää erkkikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunsalossa oli kävijöitä 120000 henkeä. Se oli palijon isompi kuin nykyiset 80000.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallinto-oikeuden pitäisi ratkaista mitä se oikea usko on ettei tarvisi suvaitsevaisten uskovaisten riidellä asioista, ottaen kunnioittaen toisen uskon huomioon.
Mutta eiköhän se minun uskoni ole oikea ja muiden tietenkin väärä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos uskot oman uskosi olevan oikea ja vahva mihin tarvitset jonkun toisen uskontokunnan vakuuttelua että olet oikeassa. Usko kun on ihan omakohtainen eikä toisten vakuuttelulla miksikään muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.9.
Kolme erää isojen poikien kovaa koulua – Venäjä otti vaivattoman voiton Suomesta EM-lentopallossa Tilaajille
16.9.
Kärpät teki tärkeän kiinnityksen – Justus Annuselle kahden vuoden jatkopahvi
16.9.
Yritystukien karsimista valmistellut työryhmä sai raporttinsa valmiiksi maanantaina – julkistuksesta ei vielä tietoa
16.9.
Selvitysmies hävittäisi Sipilän hallituksen luoman Valtion kehitysyhtiö Vaken – Kahden miljardin pääoma palautettaisiin valtiolle
16.9.
Yle: Ugandassa kuolleen suomalaisliikemiehen tapauksessa nostettu murhasyytteet – matkusti Suvi Lindénin seurassa, markkinoi Patrian tuotteita
16.9.
Tervahovintien ratasillan uusiminen Oulun Toppilassa katkaisi rataliikenteen – kolmen vuorokauden tiukka puristus
16.9.
Parempi taksitolpalla kuin eläkepäivillä joutilaana – lomakassan kartuttaminen kannusti 73-vuotiasta Matti Särkelää palaamaan autonrattiin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vain elämää — pöydässä hytkyjät

Tykkään älyttömästi. Ja moni muu, koita kestää. Etkä mitään voi. Lue lisää...
TYMPÄSEEKÖ?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image