Pääkirjoitukset

Hatara rauha riittäisi Lähi-itään

Pääkirjoitukset 17.5.2018 6:00
Pääkirjoitus

Yhdysvaltain suurlähetystön siirto laukaisi Israelin rajalla levottomuudet, joiden tuloksena kuutisenkymmentä palestiinalaista menetti henkensä.

Lähi-idän tilanne on niin tulenarka, että on täydellisen vastuutonta heittää siihen maaperään uusia sytykkeitä.

Tiistai ja keskiviikko olivat Israelin ja Gazan palestiinalaisalueen rajalla jo maanantaita rauhallisempia päiviä. Se oli pieni myönteinen merkki sen jälkeen kun kuutisenkymmentä palestiinalaista kuoli maanantaina israelilaissotilaiden tulitukseen. Israelin sotilaat avasivat tulen siinä vaiheessa kun mielenosoittajat alkoivat lähestyä Gazan ja Israelin välillä olevaa raja-aitaa.

Mielenosoittajat lähtivät liikkeelle, vaikka he varmasti tiesivät israelilaisten voivan ampua. Se voi kertoa epätoivosta tai fanatismista taikka kummastakin.

Gazalaisiaon ollut kokoontuneena rajan tuntumaan viikkojen ajan. Tarvittiin vain laukaiseva tekijä, joka sai heidät liikkeelle ja veren vuotamaan.

Kuohunnan sysäsi vauhtiin Yhdysvaltain suurlähetystön avaaminen Jerusalemissa. Päätöksen takana on presidentti Donald Trumpin vaalikampanjassaan antama lupaus siirtää suurlähetystö Tel Avista Jerusalemiin. Päätös raivostuttaa palestiinalaisia, koska myös he pitävät Jerusalemia todellisena pääkaupunkinaan.

Jerusalem oli jaettu Israelin valtion syntymisen jälkeen siihen asti kun Israel valtasi Itä-Jerusalemin kuuden päivän sodassa 1967. Samalla kun Jerusalem on juutalaisuuden tärkein kaupunki se on islamin kolmanneksi tärkein kaupunki. Asetelma on ongelmallinen.

Trumpin päätöksellä on Yhdysvalloissa runsaasti tukijoita. Vaalilupauksen täyttämisen ohella presidentti pyrkii oikomaan skandaaleissa saamiaan lommoja osoittamalla päättäväisyyttä ulkopolitiikassa. Ei ole liioiteltua sanoa, että Gazassa rajalla menetettiin nyt henkiä osaksi supervallan johtajan sisäpoliittisen kompastelun takia.

Jännitteiden taustalla toki on Gazan lohduton asema. Sekä Israelin että Egyptin ylläpitämän saarron sisällä kapealla kaistaleella asuu noin 1,8 miljoonaa ihmistä. Aluetta on kutsuttu maailman suurimmaksi ulkoilmavankilaksi.

Alueen nuorten tulevaisuuden näkymät ovat kehnot, mikä luo kasvualustaa nuorison kääntymiselle jyrkän islamin puoleen. Poliittista valtaa alueella käyttää radikaali Hamas-liike, jonka esimerkiksi EU on luokitellut terroristijärjestöksi. Hamasin tuoreimmassa poliittisessa ohjelmassa ei enää vaadita Israelin tuhoamista mutta ei edelleenkään myöskään tunnusteta Israelin valtiota.

Ei voi puolustaa millään sitä, että Israelin sotilaat ampuivat kymmenittäin käytännössä vaarattomia ihmisiä. Mutta vastuunsa on myös Hamasilla. Se voi joko rauhoittaa kansalaisia tai kiihdyttää heidän mie-liään epätoivoisiin tekoihin.

Verenvuodatus on helppo saada liikkeelle, mutta siviiliuhrien ja uhkaavan laajemman sotilaallisen yhteenoton estämiseksi Israelin, palestiinalaisten ja heidän joukossa erityisesti Hamasin sekä konfliktiin vaikuttavien ulkopuolisten tahojen pitää herätä vastuuseen. Tulitikkujen raapimisen pitää loppua.

Kestävä rauha ei alueella ole nurkan takana mutta hatarasti koossa pysyväkin on väkivaltaa paljon parempi.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

94
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image