Pääkirjoitukset

Hätähuuto traktorien voimalla

Pääkirjoitukset 10.3.2016 0:00
Pääkirjoitus

Maanviljeljät järjestävät traktorimarsseja perjantaina herättääkseen päättäjien huomion maatilojen tukalaan taloudelliseen tilanteeseen, jota pidetään huonoimpana vuosikymmeneen.

Viime viikkoina kiukkua on purettu etenkin Maaseutuviraston (Mavi) suuntaan, koska tämä ei tietojärjestelmiinsä liittyviin ongelmiin vedoten kykene maksamaan maataloustukia ajallaan.

Alan ahdingon perussyy on kuitenkin kannattavuudessa, joka on heikentynyt rajusti maailmanlaajuisen ylituotannon ja Venäjän viennin pysähtymisestä johtuvan hintojen laskun takia.Maanviljelijöiden huoli on syytä ottaa vakavasti, sillä nyt on ajauduttu tilanteeseen, jossa elinkelpoisiakin tiloja on vaikeuksissa laskujensa maksamisen kanssa. Voi vain kuvitella, mikä onkaan hätä tiloilla, joilla on ollut kannattavuusongelmia pidemmän aikaa.

Taloudellinen tilanne on kärjistynyt Mavin päätettyä siirtää osan viime vuoden EU-tukien maksatuksesta viikoilla eteenpäin. Tukieurojen piti tipahtaa viljelijöiden tileille huhti–toukokuussa, mutta näillä näkymin rahaa on tulossa vasta juhannuksen korvilla. Maatiloilla eletään nyt niin kädestä suuhun, ettei tällaisiin lykkäyksiin olisi varaa.

Mavi perustelee siirtopäätöstä vetoamalla tietojärjestelmäongelmiinsa. Tätä puolestaan selitetään EU:n taannoisella maatalouspolitiikan uudistamisella ja sen mukanaan tuomalla monimutkaisella byrokratialla. Kun tukijärjestelmät muuttuivat, piti uusia myös niiden käsittelyyn liittyvät tietojärjestelmät.

Selitys on sinänsä ymmärrettävä, mutta ei hyväksyttävä. Byrokraattisen sähläyksen vuoksi maanviljelijät joutuvat lykkäämään maksujaan ja neuvottelemaan lainanmaksuohjelmiaan uusiksi. Pankit ovat tulleet aikaisempaa varovaisemmiksi, ja myös muiden saamisiaan kärttä-
vien vieteri on alkanut kiristyä. Tätä kautta ongelmat kiertyvät yksittäisten tilojen taakaksi.

Suurin murhe on kuitenkin ruokamarkkinoiden tilanne niin Suomessa, Euroopassa kuin laajemmaltikin koko maailmassa. Ylituotanto painaa hintoja alas kaikkialla.

Suomessa maidontuotanto on maatalouden selkäranka. Maitotalouden tila kuvaa osuvasti sitä missä mennään. Hintojen kehitystä mittaava YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n maitotuotteiden hintaindeksi on nyt lähes 50 prosenttia alempi kuin pari vuotta sitten.Maidontuotanto maailmalla on lisääntynyt, minkä takia hinnat putoavat. Kaikki suuret maidontuottajat EU mukaan lukien kasvattavat tuotantoaan. Lisääntynyt tuotanto upposi pitkään Kiinan markkinoille, mutta nyt vienti sinne on hiipunut oman tuotannon kehittyessä.

Venäjän EU-pakoteille asettamat vastapakotteet puolestaan hyydyttivät Suomen maataloudelle elintärkeän viennin.

EU:n jäsenenä Suomi on sidoksissa yhteisön maatalouspolitiikkaan, mikä ei tee päätöksiä helpoksi. Ongelmat ovat yhteiset, ja siksi yhdessä olisi löydettävä myös keinot niistä selviämiseksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kun suomi-reppana touhuttiin lainvastaisesti EU,hun ja euroon, on tulos tässä! Europöhköt
määräsivät esim. Venäjä- pakotteet, joilla ruoan vienti sinne lopetettiin, oli se pöhköäkin
pöhkömpi määräys suomalaisille! Venäjälle sillä ei ole hitusenkaan merkitystä, mutta piskuisen
suomen Suomen maataloustuottajat ovat konkurssin partaalla ns. "laitaluvulta".
Hävetkää jos sitäkään osaatte Katainen, Stubb ja Urpilainen!!!!
Kylvitte tuhansia miljoonia veronmaksajien rahoja Kreikkaan, lahjoititte Fortumin, etc, etc!!!!
Stubb kehtaa vielä kekkaloida julkisuudessakin!!! He........tti kuitenkin!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piakkoin on lisää maatiloja tarjolla maanviljelijöitä kadehtiville.Siitä vaan maatilan ostoon,tukia nostamaan ja rikastumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruuantuotannon ääripäät ovat kannattamaton ylituotanto ja erinäisistä syistä johtuvat sadon menetykset seurauksena tappava nälkähätä. Pitäisi saada maksajia nälänhädästä kärsivien auttamiseen ylituotantoa ostanalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

89
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
68
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
60
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
51
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
24
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
20
Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun kymmenen viime vuoden aikan" – Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria
20
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image