Pääkirjoitukset

Halut hakea opettajaksi romahtaneet – kou­lu­tus­leik­kauk­set vähentäneet hou­kut­ta­vuut­ta

Hakijamäärät luokanopettajan yliopistokoulutukseen ovat puolittuneet seitsemässä vuodessa.
Pääkirjoitukset 3.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Luokanopettajakoulutuksen hakijamäärät ovat miltei puolittuneet kuudessa vuodessa, ja siitä on oltava huolissaan. Opettajan ammatin houkuttelevuus on vähentynyt pitkälti koulutussäästöjen vuoksi.

Hakijamäärät luokanopettajan yliopistokoulutukseen ovat puolittuneet seitsemässä vuodessa. Opetushallituksen tilasto luokanopettajiksi hakeneista 2010-luvulla on vakavaa luettavaa.

Kun vuonna 2013 opettajakoulutukseen haki yli 8 300 nuorta, tänä keväänä hakijoita on hieman yli 4 700. Määrä on laskenut kuusi vuotta peräkkäin, yhteensä noin 3 600:lla.

Alan houkuttelevuudesta kertova hakijarunsaus – joka Suomessa on ollut Euroopan kärkeä – on tällä menolla vaihtumassa muutaman vuoden kuluessa hakijapulaksi.

Laskusuunta tuskin kokonaan selittyy ensikertalaiskiintiöllä tai aloituspaikkojen vähenemisellä. Yliopistojen kasvatustieteellisiin tiedekuntiin on otettu sisään vuosittain kutakuinkin noin 800 opiskelijaa.

Syitä onkin haettava muualta. Vaikka opettajan ammatti on edelleen Suomessa arvostettu ja sitä pidetään kutsumustyönä, monet opettajaksi valmistuneet vaihtavat alaa.

Kaleva kertoi 30.5., että opettajat kokevat jatkuvassa muutoksessa olevan työnsä liian raskaaksi. Moni katsoo, että muissa tehtävissä pääsee helpommalla ja vähemmällä riepottelulla.

Opettajan työn houkuttelevuus on vähentynyt useiden eri tekijöiden vuoksi. Yksi syy on, että mielikuvat koulumaailmasta ja itse työstä ovat muuttuneet kielteisiksi. Ammatin rapistuva maine näkyy varmasti hakijamäärien notkahduksena.

Opettajan työ ja tehtäväkuva ovat laajentuneet. Digitaalisuus on tuonut uusia haasteita, samoin verrattain nopealla tahdilla uudistuvat opetussuunnitelmat ja työaikajärjestelmät.

Kahden viime hallituksen – käytännössä kaikkien vuorollaan hallituksessa olleiden eduskuntapuolueiden – tekemät koulutusleikkaukset ovat lisänneet työkuormaa. Arkisesta tekemisestä on tullut raskasta.

Aivan helppoa ei ole opettaa luokkia, joissa on yhä enemmän oppilaita. Ryhmäkokojen kasvu ja työrauhan heikkeneminen ovat stressitekijöitä niin opettajille kuin opiskelijoille.

Murhetta on lisännyt, että erilliset erityisluokat on jouduttu säästösyistä lopettamaan ja että enemmän huomiota vaativat oppilaat on sijoitettu suurluokkiin. Riittämättömyyden tunne piinaa, kun henkilökohtaiseen opetukseen ei jää aikaa eivätkä kaikki oppilaat kykene etäopiskeluun.

Takavuosien Pisa-menestyksen muisteleminen ei auta eteenpäin, jos koulussa kärsitään heikosta sisäilmasta tai suoranaisesta homeesta. Kilpailukykysopimus leikkasi opettajiltakin lomarahoja.

Opetushallituksen, kuntien ja yliopistojen ei vielä tarvitse painaa hälytysnappulaa, mutta huolestumiseen on aihetta. Mainetta parantavia korjausliikkeitä on tultava.

Pienen maan sivistyksen vahvuus perustuu suurelta osin siihen, että koulutus on kunnossa. Koulutus taas on avain uusiin innovaatioihin ja kansalliseen kilpailukykyyn. Siksi opettajiksi pitää hakeutua motivoituneita ja kyvykkäitä osaajia.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image