Pääkirjoitukset

Hallitus heräsi myöhässä

Pääkirjoitukset 17.11.2017 6:00
Pääkirjoitus

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin palvelujen yksityistäminen maakunta-sote-uudistuksesta huolimatta etenee harppauksin.

Meri-Lapin neljässä kunnassa valtuustot ovat hyväksyneet, että niiden terveyspalvelut ulkoistetaan 15 vuodeksi yhteisyritykseen terveyspalveluja tarjoavan Mehiläisen kanssa.

Meri-Lapin kapinakunnissa oltiin tyytymättömiä kaavailtuun työnjakoon Lapin sairaanhoitopiirin kanssa. Kunnat tarttuivat Mehiläisen tarjoukseen, koska ne katsovat siten takaavansa kuntalaisille maakuntauudistusta paremmat palvelut.

Päähallituspuolue keskusta on joutunut noloon asemaan, koska se havahtui omalla kotipihallaan kehkeytyneisiin ongelmiin pahasti myöhässä. Torniossa keskustan varapuheenjohtaja tosin pidättäytyi äänestämästä, ja Kemissä ratkaisu syntyi perinteisesti julkista sektoria kannattavan SDP:n tuella.

Asiaa setvimään nimitetyt selvityshenkilöt pantiin asialle vasta kun päätökset olivat käytännössä jo tiedossa. Selvitykseltä on turha odottaa ihmettä, joka panisi peruutusvaihteen päälle. Sote-maakuntauudistuksen valmistelijat voivatkin katsoa peiliin, jos he eivät osanneet tarjota mustaa aukkoa parempaa näkymää.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kapinaliike osuu suoraan sote-maakuntauudistuksen ytimeen. Hallituksella on kova hätä korjata vau-riot ennen kuin tauti leviää. Samanlaista keskustelua työnjaosta ja tehtävistä käydään muuallakin.

Pahimmassa tapauksessa koko maakuntauudistuksen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen on vaarassa, jos kunnissa ja kuntayhtymissä tartutaan yksityisen sektorin houkutuksiin. Hallitus ei suin surminkaan halua lisää Meri-Lapin kaltaisia laajoja ja pitkiä ulkoistuksia.

Hallitus päätti tällä viikolla tiukentaa vuoden kuntien ja kuntayhtymien sote-ulkoistuksia ja investointeja koskevaa rajoituslakia. Tiukennukset on tarkoitus saada voimaan jo alkuvuodesta.

Lapin sote-sota on vakava murtuma hallituksen jättihankkeessa. Rajoituslain tiukennuksilla pyritään estämään isompien lohkea-mien syntyminen. Meri-Lapin kuntien ratkaisut tekevät sote-osuuden toteuttamisen Lapissa joka tapauksessa vaikeaksi ellei jopa mahdottomaksi.

On ymmärrettävää, että kunnilla ei ole malttia odotella hallituksen uudistusta. Keskenään kisaavat alueet ja kunnat haluavat pitää omissa näpeissään mahdollisimman laajan tehtäväkentän. Käytännön ja imagollisten syiden takia paikalliset päättäjät eivät ajattele kokonaisuutta ja säästötarvetta. Samaan aikaan yritykset ja konsernit lobbaavat kuntapäättäjiä sen minkä ehtivät.

Ministereiden on silti turha heristellä kuntapäättäjille sormea, jos viestinnässä on tyritty. Prosessikaaviot ja uskomukset eivät auta, jos lopputulos näyttää siltä, että palvelut karkaavat satojen kilometrien päähän.

Voikin vain ihmetellä, miten asiat ehtivät Lapissa luisua näin pitkälle. Jäikö keskustan kesäisessä peruspalveluministereiden vaihdoshuumassa jotakin kertomatta tai huomaamatta?

MAINOS

Kommentoi

Sama kaiku on Merilapissa kuin aikoinaan Kemijärvellä, hiipuminen häämöttää. Juttelin kerran Kemijärvellä asuneen ja sen perän asioihin perehtyneen henkilön kanssa. Muistelimme vireää Kemijärveä, emäntäkouluineen ja selluloosatehtaineen. Kemijärviläiset tunnettiin ja tunnetaan nykyisinkin ahkerina kansalaisina, mutta niin vain on tullut täydellinen hiipuminen takarivistöön kaupunkina ja talousalueena. Keskusteluystäväni kertoi, että Kemijärven alamäki ja taantuma alkoi, kun paikallispoliitikot alkoivat sekaantua valtakunnan politiikkaan ja neuvoivat Kemijärveltä maan hallitusta. Kyse oli osaltaan selluloosatehtaan kehittämisestä ja johti lopulta koko tehtaan lopettamiseen, kun valtioenemmistöinen Stora Enso löi luun kurkkuun paperiliitolle, paperitehtaiden seisottajille. Hallitusta ei passaa neuvoa Merilapistakaan, ei tiedä tulevaisuuden kannalta hyvää talousalueelle. Sellu- ja paperitehtaat, Outokummun kaivos sekä terästehdas ei tee alueen poliitikoista ja asukkaista parempia ihmisiä kuin muut ihmiset Lapissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin menee. Sairaanhoitopiirin hallitus jatkaa Kemin sairaalan säilyttämisen puolesta. Ministeri Saarikon luulisi jo ottavan toisenlaisen asenteen. Kun ei valtion puolelta haluta muuta kuin ajaa sairaala pelkäksi vuodeosastoksi, niin näin on meneteltävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikea homma pitää kunnissa oma päätäsvalta. Hallituksen sanelema pakkovalta ei kaikissa kunnissa miellytä, vasinkin kun ei edes tiedetä mitä hallituksella on tarjota,saati niistä seurauksista mihin pakkovalta johtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meri-Lapin kunnallisilta päättäjiltä johdonmukaista toimintaa. Kun hallituksen SOTE esityksen vaikutuksista Meri-Lapin terveydenhuoltoon ei ollut riittävää selvyyttä mitä jää ja mitä otetaan pois tai toisinpäin. Hallitus ikään kuin pakotti kunnalliset päättäjät toimimaan noin, että ainakin seuraavat 15 vuotta tiedetään terveydenhuollon saatavuus Meri-Lapin alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin.
Jopa keskustavetoisessa pohjoisen maakunnassa ei uskota keskustaministerin puheisiin vaan toimitaan omin päin välittämättä hallituksen sotelupauksista jotka pyörivät tuuliviirin tavoin perustuslakivaliokunnan niitä pyöritellessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Niinkö, ainakin 750 000 kansalaista ulosotossa ja määrä senkun kasvaa, josta kiittäminen pikavippifirmojen koskeva heikk... Lue lisää...
Mutta osa kansaa voi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image