Pääkirjoitukset

Hallituksen naisenemmistö on viesti – pohjoinen menestyi hyvin salkkujaossa

Uusista ministereistä Tytti Tuppurainen, Maria Ohisalo, Krista Mikkonen, Katri Kulmuni, Antti Kaikkonen ja Ville Skinnari vannomassa virkavalaa torstaina.
Pääkirjoitukset 7.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Pohjois-Suomi sai uuteen hallitukseen keskiraskaita ministerin salkkuja, ja loppukaudesta kolme ministeriä. Hallituksen naisenemmistö on Suomessa harvinaista tasa-arvosta huolimatta. Viesti naisten osaamisesta menee perille.

Valta vaihtui Suomessa torstaina, kun Antti Rinteen (sd.) hallitus aloitti ja Juha Sipilän (kesk.) toimitusministeristö lopetti.

Pohjois-Suomen kannalta ministerilista on vaihteeksi ilahduttavaa luettavaa. Valtioneuvostossa on aluksi kaksi ja loppukaudesta kolme ministeriä Oulun ja Lapin vaalipiireistä.

Eurooppaministerinä toimii Tytti Tuppurainen (sd.) Oulusta ja elinkeinoministerinä Katri Kulmuni (kesk.) Torniosta. Hallituskauden puolivälissä sosiaali- ja terveysministeriksi tulee oululainen Hanna Sarkkinen (vas.).

Pohjoisen salkut ovat vähintään keskiraskasta sarjaa. Kaikilla kolmella ministerillä on asiaosaamista ja koeteltua kykyä katsoa laajempia kehityslinjoja.

Hallitus katsoo yhteistyön Eurooppaan sen verran tärkeäksi, että eurooppaministerin tehtäviä ei ole yhdistetty muihin ministeriyksiin. Tämä on perusteltua muun muassa alkavan EU-puheenjohtajuuden takia.

Sarkkinen ottaa parin vuoden päästä todennäköisesti vetovastuun useammalle vaalikaudelle ajoittuvasta sosiaaliturvan uudistuksesta. Tehtävä on vaativa. Sosiaalimenojen kustannusjako vaikuttaa yritysten kansainväliseen kilpailukykyyn. Työn murros vaatii uudenlaista ansiotukea, jolloin on selvitettävä kansalaispalkan käyttökelpoisuus perusturvana.

Pohjoissuomalaisittain eniten toiveita asettuu elinkeinoministerin vastuualueelle.

Kulmuni saanee johdettavakseen entistä painavamman aluepolitiikan lohkon sekä innovaatioiden edistämisen. Salkkuun aiemmin kuulunut energia- ja ilmastopolitiikka siirtynee ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoselle (vihr.).

Keskusta on ollut hallitusohjelmaan poikkeuksellisen tyytyväinen. Syytä onkin. Pääministeri Rinne oli valmis antamaan paljossa periksi saadakseen sen mukaan.

Painavista salkuista keskusta nappasi valtionvarainministerin, elinkeinoministerin ja puolustusministerin tehtävät itselleen. Suoritusta voi pitää kovana vaalien suurimmalta häviäjältä.

Keskustan eduskuntaryhmästä on tällä viikolla välitetty maakuntiin viestiä, että puolue sai hallitusneuvotteluissa läpi kaikki kymmenen kynnyskysymystään.

Keskustalaisuus näkyy ohjelmassa. Kuntien valtionosuudet nousevat täysimääräisellä indeksikorotuksella. Maatalouteen lisätään riihikuivaa rahaa lähes 300 miljoonaa euroa. Biokaasu on otettu huomioon erillisellä ohjelmalla. Metsänomistajat voivat huokaista helpotuksesta, sillä hakkuita ei rajoiteta.

Silmiinpistävin muutos on naisministerien määrän kasvu. Naisten osuuden kasvattamiseen oli tarvetta. Eduskunnan kansanedustajista naisia on lähes puolet.

Aloittavassa kokoonpanossa naisia on 11 ja miehiä kahdeksan. Aiemmin naisenemmistö on ollut kolmessa hallituksessa.

Suhdeluku on tasa-arvon Suomessa yhä harvinaisuus, mutta viesti naisten osaamisen arvostamisesta menee toivottavasti perille maan rajojen ulkopuolellakin.

MAINOS

Kommentoi

Miksi piti valita tämä negatiivinen ammattivalittaja, jarrupoljin pohjassa mikään ei edisty, se on jo nähty Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan sama onko mies- vai naisministeri, työnjälki ratkaisee. On niin paha mieli jo nyt, kun on tiedossa maksujen nousut polttoaineista, kaukolämmöstä, kiinteistöveroista ja lisäksi lisätään rahoitusta kehitysapuun. Olisitte ottaneet maltillisen linjan korotuksiin, parasta olisi ollut parantaa työelämän sääntöjä: työtä suomalaisille, kohtuulliset työehdot ja palkalla tulee toimeen. Sitten olisi parannettu terveydenhoitoa ja vanhusten huoltoa. Ei ole paljon vaadittu. Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun olisi riittänyt Suomelta julkilausuma, että otamme asian huomioon ja otamme käyttöön parempia tekniikoita vähitellen. Jos uusi hallitus töpeksii ja kansakunnan näivettyminen jatkuu, eipä jaksa enää eli "pitäkää tunkkinne" ja naisministerinne voivat mennä tosi tosi kauas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image