Pääkirjoitukset

Ha­ja­si­joi­tuk­sen uusi paluu – Kulmuni panee vauhtia tavoitteisiin siirtää paikasta riip­pu­mat­to­mia töitä maakuntiin

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni tekee ministeriössään laajan alueellistamisselvityksen. Aloite sopii hyvin Kulmunin puheenjohtajataistoon, mutta myös hallitusohjelmassa todetaan, että valtion työtehtäviä tulee organisoida monipaikkaisuutta ja älyteknologian mahdollistamaa paikkariippumattomuutta hyödyntäen. KUVA: Kimmo Penttinen
Pääkirjoitukset 2.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Paikasta riippumaton työnteko luo pitkään ajetulle hajasijoitukselle uusia näkymiä. Hallituksen on kaikin keinoin syytä edistää työtehtävien siirtoa alueiden vahvistamiseksi.

Valtion keskushallinnon toimintoja ja henkilöstöä voidaan sijoittaa muuallekin kuin Helsinkiin. Työtä koskevien ajattelu- ja toimintatapojen muutos on tämän päivän todellisuutta, jolloin alueellistamista koskeva politiikka voi saada täysin uusia ulottuvuuksia.

Monipaikkainen ja paikkariippumaton työskentely on valtavirtaa monilla suomalaisilla työpaikoilla, miksipä ei siis myös valtiolla.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) lupaa käynnistää työ- ja elinkeinoministeriössä uuden alueellistamisselvityksen. Sen mukaan jopa 3 700 työpaikkaa organisoidaan uudelleen (Yle 30.8.).

Käytännössä sen pitäisi merkitä sitä, että nämä työpaikat siirrettäisiin maakuntiin. Kulmunin mukaan taustalla on tarve luoda tasapuolista aluekehitystä niin, että työ- ja elinkeinokeskukset pystyvät palvelemaan yrityksiä eri puolilla maata mahdollisimman hyvin.

Ministeri on tässä oikeassa. Valtion aluehallintoviranomaisilla on oltava hyvä paikallistuntemus, jota Helsingissä on vaikea hankkia. Valtio ei liioin voi vain ohentaa läsnäoloaan maakunnissa, vaan sen pitää vahvistaa alueellisia osaamiskeskuksia ja palvelujen saatavuutta.

Kulmuni lyö lausunnoillaan monta kärpästä yhdellä iskulla. Alueellistamisajatukset tukevat keskustan politiikkaa, mutta sopivat myös hänen omaan puheenjohtajakampanjaansa. Jokin aika sitten hän poimi marjoja isolta alueelta tukemalla seutukaupunkien tarpeita aluekehitysrahojen jaossa.

Hajasijoituksessa eli nykytermein monipaikkaistamisessa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään Kulmunin yksityisajattelusta, vaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmallisista tavoitteista.

Hallitusohjelmassa luvataan edistää uuden teknologian hyödyntämistä joustavan elämisen, työskentelyn ja yrittämisen mahdollistamiseksi paikasta riippumatta. Valtion työtehtäviä tulee siten organisoida monipaikkaisuutta ja älyteknologian mahdollistamaa paikkariippumattomuutta hyödyntäen.

Kyse ei ole uudesta asiasta, vaan vuodesta toiseen ajankohtaisesta ja käytännön toimia vaativasta politiikasta. Nykymuotoista alueellistamista on tehty 2000-luvun alusta lähtien. Tavoitteesta ei tarvitse luopua, vaan päinvastoin alueellistamiselle voi ennustaa renessanssia työn tekemisen tapojen uudistuessa.

Alueellistamislainsäädäntö on tarkoitus uudistaa vielä tämän vuoden loppuun mennessä laadittavassa strategiassa. Tässä hyvänä apuna on jo edellisen hallituksen tilaama raportti alueellistamisesta paikkariippumattomaan työhön. Sen mukaan alueellistamispäätöksiä tehtäisiin ennen muuta silloin kun on kyse uusista yksiköistä tai olemassa olevien tehtävien laajentumisesta. Niissä lähtökohtana pitäisi olla sijoittaminen pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Muistakin ministeriöistä on lupa odottaa selvityksiä ja päätöksiä monipaikkaisuutta tukevasta organisoinnista ja paikkariippumattoman työnteon edistämisestä. Kunnianhimon pitää olla korkealla niin, että puheiden lisäksi on tekoja. Jälkimmäisiä ei ole ollut liiaksi asti.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (54)

Kun kokoomus ei ole nyt hallituksessa jarruttamassa, voi jopa onnistua. Ainakin sossut ja vassurit, rkp eivät taida vastaan lyödä, vihreistä en tiedä. Niiden kannatushan tulee juuri noilta alueilta ja myös äänet niille. Niille se on kipein asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen pääkaupunki voisi vaihtua esimerkiksi kolmen vuoden välein, tehdään kuten EU eli puheenjohtajamaa vaihtuu vuosittain ja europarlamentti reissaa Brysselin ja Strasbourgin väliä. Suomen Eduskunta ja hallitus sekä ministeriöt siirtyisivät myös pääkaupunkina toimivaan suomalaiseen kaupunkiin. Alkaisi Suomessa oikea aluekehitysbuumi, kun pitäisi rakentaa maanteitä, rautateitä, lentoyhteyksiä, asuntoja, virastotaloja ja datayhteyksiä joka puolelle Suomea. Hyvät liikenneyhteydet ja muukin infrastruktuuri varmistaisivat Suomen valtion toimintakyvyn Hangosta Utsjoelle, vaikka pääkaupunki olisi vaihtuva Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä lähtökohta tälle on se että hajasijoitettuna on pysyvästi vähintään suhteessa asukasmääriä vataavat määrät tehtäviä ympäri maata.
Aivotoiminta ja osaaminen ei kerry massan mukana eikä varsinkaan jalostu pakkautumisessa tai läjittämällä.

Toinen lähtökohta on se että ellei tehtävä nimenomaisesti vaadi tietyssä maantieteellisessä paikassa olemista - liukuhihnan ääressä fyysisesti - niin silloin ko tehtävä on lähtökohtaisesti etätyötehtävä ja siten suoritettavissa mistä tahansa.

Työn mittaamisessa on VIHDOINKIN mentävä suoritteiden - joista KAIKKI tulokset syntyvät - mittaamiseen pakallaolon sijasta - ja on aivan turha väittää ettei tätä voisi soveltaa niissä tai näissä tehtävissä, koska kaikissa voi ja pitää.
Kyse on 'vain' oikeiden ko tehtäviin soveltuvien mittareiden käyttämisestä.

Tämä VAATII johtamiselta ja siten organisaatiolta iavan toisen luokan kurinalaisuutta ja tarkkuutta kuin mihin totuttu. Alaiset myös on pakottetava tottelemaan - vaikkapa sähköpostiviestien muodossa - annettuja käskyjä (= toimintaohjeita, linjauksia, jms.).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on niin totta! Olen ollut valtiolla töissä pari vuotta aikanaan määräaikaisessa työsuhteessa ja siellä tulin huomaamaan, että työn tuottavuutta ei millään tavalla kontrolloitu kunhan oli paikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä usko, että onnistuu. Pääkaupunkilaiset sitä vastustavat, koska silloin maakuntien luonnonvaroista kerätyt tulot valuisivat takaisin maakuntiin. Se myös vaikuttaisi negattivisesti pääkaupunkialueen asuntojen hintakehitykseen ja jopa palkkakehitykseen... Mutta toivotaan Katrille onnea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuota on hyvä ainakin yrittää.
Ei mm. ole välttämättä mitenkään OK maalaispojalle, muutto Helsinkiin.
Se muuttuu usealle "Venäjän reissuksi", kun Helsingillä on tuo ikävä geopoliittinen asema, joka vaikuttaa kaupunkilaisten "suomalaisuuteen".
Muutenkin haluan tässä mainita, kuinka en ymmärrä, miksi esim. Suomenlahden rantaan ajetaan joutomaata ja rakennetaan siihen jotain vaappuvaa ja homehtuvaa, jota voi ostaa kovalla rahalla?
10-15 km. Pohjoiseen kaupunki jatkuisi suomalaisena metsänä, jossa on tilaa rakentaa ja suunnitella jotain viisaampaa.
Hajasijoitusta on tuettava ja joutomaan päälle rakentamista boikotoitava!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisenä voisi hajasijoittaa eduskunnan ja ministerit. Nykyisin voidaan tämänkaltaiset asiat hoitaa nettipalaverina. Toisaalta, eihän niitä sielää "täysistunnassa" ole kuin kourallinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnetonta kepulaista rimpuilua.

Ihmiset haluavat asua isoissa kaupungeissa ja maksimissaan muutaman tuhannen pakkohajasijoitus ”maalle” ei muuta mitään, muuttoliike suvaitsevaisiin ja monipuolista elämää ja palveluja tarjoaviin kaupunkeihin jatkuu.

PK-seudun muuttovoitto on kai lähes 10 tuhatta ihmistä vuodessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä minä vaan kauhiasti hämmästelen, meidän hallituksessa on Suurtappion kokeneen Keskustan henkilöitä ministereinä, sekä vaaleissa tippuneita nostettu Hirmupalkkaisiin virkoihin , Miksi meidän Äänestys tuloksella pyyhittiin sitä Peräpäätä, miksi herra pääministeri, Miksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratia toimii niin, että osapuolet hakevat sopivat kumppanit ja toimivat heidän kanssaan. Meillä on monipuoluejärjestelmä ja se edellyttää toimivia yhteistyökokonaisuuksia. Kaksipuoluejärjestelmässä tai venäläisessä demokratiassa voitaisiin toimia toisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lainaus tekstistä, jossa vaihdettu Valtion aluehallintaviranomaiset Keskutapuolueeseen, tulos:
Ministeri on tässä oikeassa. Keskustapuolueella on oltava hyvä paikallistuntemus, jota Helsingissä on vaikea hankkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustapuolueessa tulee varoa, että Katri Kulmuni ei loikkaa yhteen Paavo Väyrysen monista perustamista puolueista. Heillä kun on tiivis yhteinen historia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas vedetään yhtäsuuruusmerkki toimenpiteiden selvittämisen ja niiden toteuttamisen välille. Kyllä me sitten tiedetään, kun on perustamiskiveä muurataan. Muu on pelkkää lupailua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kulmuni varmaankin haluaisin siirtää paljon valtion työpaikkoja Tornioon ja Keminmaalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi Venäjä seuran ex puheenjohtajana ei saantu lisättyä edes verorahoja ko. järjestön toimintaan, vaikka 1,2 miljoonaa lisärahaa vaati.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupungistumista on yhden pienen suomalaisen puolueen mahdotonta estää, edes hidastaa, koska kehitys tapahtuu kaupungeissa ja vain siellä, missä ihmisten vuorovaikutus toimii. Yrittämällä väkisin estää koko maapallon tendenssiä köyhtyy maamme suhteessa muihin maihin ja maaseudun tukeminen taantuu entisestää. Sellaisesta on jo kokemus olemassa. Vai haluaisiko Keskustapuolue viedä puoluetoimintansa pois Helsingistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai tuo ole kaupungistumisen kieltämistä vaan sitä ettei kaikkien valtion virastojen pidä sijaita Helsingissä. On niitä kaupunkeja muuallakin, kuten Oulu, Rovaniemi, Kuopio, Vaasa, Kajaani, Jyväskylä jne. Pääkaupunkiseutu kun olettaa tällä hetkellä että kaikki keskushallinnon tehtävät pitäisi olla siellä, mutta olen vahvasti eri mieltä. Suomessa pitäisi tehdä muutos, jossa pääkaupunkiseudulle ei sijoitettaisi yhtään valtion tehtävää seuraavaan kahteenkymmeneen vuoteen! Kyllä ne tehtävät onnistuu muualtakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siirtäkäämme sitten ensimmäisenä ja kaikkein luonnonnisimpana MTK Kajaaniin. Se sopii kaikille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maaseudun asiaa ajavan Keskustapuolueen puoluetoimisto kuuluun maaseudulle, ei rasittamaan pääkaupungin ruuhkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko hyvä välillä ottaa kunnon yöunet, ettei olisi niin väsyneen oloinen?
Hajasijoittamisessa digiperusteella ei ole mitään järkeä. Parempi on, että säilytetään nykyiset toimivat aluehallintojärjestelmät ja keskushallinto pysyy sopivan etäisenä, jotta pystyy tekemään koviakin strategisia päätöksiä ilman siltarumpupolitikointia.
Digiajan lapsentekokin tapahtunee jonkin ohjelman avulla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (54)

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image