Pääkirjoitukset

Häirintää ei pidä sietää

Pääkirjoitukset 14.9.2018 6:00
Pääkirjoitus

Seksuaalista häirintää ei tarvitse sietää tapahtuu se siten koulussa, työpaikalla tai harrastuksissa.

Avoin keskustelu purkaa vaikenemisen kulttuuria. Pelkkä puhe ei kuitenkaan riitä vaan muutoksia pitää tapahtua myös sanoissa ja teoissa.

Seksuaalisesta häirinnästä näyttää tulleen riesa, joka rehottaa ihan riippumatta siitä, missä ihmiset päivittäin kohtaavat. Käsitys tasa-arvosta ja toisen ihmisen koskemattomuudesta on pahasti vinksallaan, vaikka toisin kuvitellaan.

Tuore selvitys paljastaa, että jopa arvokkaimmalla työpaikalla eduskunnassa kansanedustajat ovat joutuneet seksuaalisen häirinnän kohteiksi. Häirintää ovat kokeneet sekä miehet että naiset.

Keskiviikkona kerrottiin myös elokuva- ja teatterialan häirintäselvityksestä. Alalla häirintään puuttumista vaikeuttavat lyhyet työsuhteet, joita ei haluta menettää.

Sama koskee muitakin lyhytaikaisissa työsuhteissa tai lähellä asiakasta työskenteleviä ihmisiä, jotka eivät saa samalla tavalla ääntään kuuluville kuin julkisuuden henkilöt.

Hätkähdyttävintä on, että seksuaalinen häirintä on yleistä jo kouluissa. Yleisradion Mot-ohjelma nosti äskettäin esille seksuaalisen häirinnän koulukohtaiset erot. Osassa kouluja seksuaalinen häirintä oli jopa viisinkertaista verrattuna koko maan keskiarvoon.

Tiedot häirinnän yleisyydestä ja nuorten rajuista kokemuksista tulivat osalle rehtoreista yllätyksenä. Ohjelmassa haastateltu pohjoispohjalainen rehtori joutui asiattomien sanojensa takia hyllytetyksi.

Huolestuttavaa onkin, jos nuoret kokevat, ettei asiasta edes kannata kertoa koulun aikuisille. Kaikki ei ole kohdallaan, jos kuvitellaan, että seksuaalinen häirintä vain kuuluu asiaan ja että sitä pitää sietää. Viestin pitää olla, että sitä ei tarvitse sietää missään työyhteisössä, koulussa, arjessa tai harrastusten parissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kouluterveyskyselyn 2017 mukaan kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista tytöistä peräti 30 prosenttia ja pojista 12 prosenttia oli kokenut seksuaalista häirintää viimeisen vuoden aikana. Transnuorista jopa 80 prosenttia on kokenut jonkinlaista häirintää.

Kyse on häiritsevästä seksuaalisesta ehdottelusta, ahdistelusta ja seksuaalisuutta loukkaavasta nimittelystä. Oppilaat nimittelevät toisiaan, mutta myös opettajat voivat sortua alatyyliin. Opetushallitus julkaisi kouluissa ilmenneen häirinnän takia viime keväänä oppaan, jossa kouluja opastetaan seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisyssä. Oppilaitoksilla on lain tuoma velvollisuus ehkäistä seksuaalista häirintää.

Häirintä tulee näkyväksi, kun ihmiset kertovat kokemuksistaan. Metoo-kampanjaa ovat tähdittäneet kansainväliset näyttelijät. Sen an-siosta häirintään liittyvän häpeän ja vaikenemisen kulttuuria on päästy purkamaan. Laajan julkisen keskustelun myötä paljastukset ovat vain jatkuneet.

Avoin keskustelu on tervettä, mutta sen pitää myös johtaa toimenpiteisiin, muutokseen ja asiantilan paranemiseen. Kyse on yhteiskunnallisesta ilmiöstä, joka ei korjaannu sillä, että häirinnän kohteeksi joutunutta kehotetaan olemaan pontevampi. Kodeissa ja työpaikoilla kannattaa miettiä, miten toisiin ihmisiin suhtaudutaan arjen teoissa ja sanoissa. Vastuu on meillä jokaisella.

MAINOS

Kommentoi

Poliisi on asian ratkaissut, miten näytetään asioiden kulku työn touhussa. Työasussa on tallentava kamera, josta voidaan todeta poliisin ja asiakkaiden tekemiset ja sanomiset. Kameran sisältö tutkitaan vain luvalla ja tarvittaessa, näin olen ymmärtänyt. Eduskunnan väki voisi ottaa kameran käyttöön niin kuin poliisikin. Laittaa kamerat etu- ja takapuolelle. Nähdään, kuullaan ja todetaan mahdolliset törkeydet joka suunnalta. Kouluissa samoin, opettajat voivat näyttää vanhemmille, mitä heidän jälkipolvi touhuaa koulussa. Myös vastaavasti oppilaat voisivat näyttää, mitä opettajat tai toiset oppilaat sanoivat ja tekivät. Autoissakin on tallentava kamera liikenteessä, miksi ei myös tallentava kamera kiinni ihmisessä. Tallentava kamera vaatteissa olisi ollut hyvä omassakin elämässä, olisi nykyisin monta itkun aihetta vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:19
Auton perässä ollut halkokärry syttyi palamaan Posiolla
20:13
Pääministeri Sipilä matkustaa Yhdysvaltoihin – Tapaa politiikan ja talouden johtajia
20:10
Henkilöauto ajautui ulos tieltä ja törmäsi valotolppaan Raahessa
19:07
Rekka lipesi tieltä Limingassa ja katkaisi valotolpan mennessään – nelostiellä yksi ajokaista suljettuna
19:00
Tutkimusprofessorit: Trumpin termivalinta ehkä sittenkin oikea –  "raking" voi tarkoittaa muutakin kuin haravointia
19:00
Ympäristö pelastetaan joka päivä niin Stora Ensolla, sairaalassa kuin ekokampaamossakin – "Euro toimii konsulttina" Tilaajille
19:00
Latvia valmistautuu historialliseen julkistukseen: Tuhansien KGB:lle tietoja välittäneiden nimet avataan arkistosta – mukana julkkiksia ja sukulaisia Tilaajille
150
Liikenneministeri Berner Suomen Kuvalehdelle: ”Dieselautojen myynti tullaan jollain aikavälillä kieltämään”
80
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
67
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
62
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
31
Kansanedustaja suomii armeijan ruokakokeiluja: Kohta rämmitään proteiinipatukan voimalla.
30
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
25
Lintilä ryhtyy selvittämään itäisen ja pohjoisen Suomen junaliikennettä – saako Kainuu yöjunan takaisin?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

miten syntyvyys nousuun

159 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uusi gallup.

Onhan se todettu monen monta kertaa että puheenjohtaja on puolueen menestyksestä vastuussa ja se vastuu pitää myös kanta... Lue lisää...
HESEKIEL

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image