Pääkirjoitukset

Häirintää ei pidä sietää

Pääkirjoitukset 14.9.2018 6:00
Pääkirjoitus

Seksuaalista häirintää ei tarvitse sietää tapahtuu se siten koulussa, työpaikalla tai harrastuksissa.

Avoin keskustelu purkaa vaikenemisen kulttuuria. Pelkkä puhe ei kuitenkaan riitä vaan muutoksia pitää tapahtua myös sanoissa ja teoissa.

Seksuaalisesta häirinnästä näyttää tulleen riesa, joka rehottaa ihan riippumatta siitä, missä ihmiset päivittäin kohtaavat. Käsitys tasa-arvosta ja toisen ihmisen koskemattomuudesta on pahasti vinksallaan, vaikka toisin kuvitellaan.

Tuore selvitys paljastaa, että jopa arvokkaimmalla työpaikalla eduskunnassa kansanedustajat ovat joutuneet seksuaalisen häirinnän kohteiksi. Häirintää ovat kokeneet sekä miehet että naiset.

Keskiviikkona kerrottiin myös elokuva- ja teatterialan häirintäselvityksestä. Alalla häirintään puuttumista vaikeuttavat lyhyet työsuhteet, joita ei haluta menettää.

Sama koskee muitakin lyhytaikaisissa työsuhteissa tai lähellä asiakasta työskenteleviä ihmisiä, jotka eivät saa samalla tavalla ääntään kuuluville kuin julkisuuden henkilöt.

Hätkähdyttävintä on, että seksuaalinen häirintä on yleistä jo kouluissa. Yleisradion Mot-ohjelma nosti äskettäin esille seksuaalisen häirinnän koulukohtaiset erot. Osassa kouluja seksuaalinen häirintä oli jopa viisinkertaista verrattuna koko maan keskiarvoon.

Tiedot häirinnän yleisyydestä ja nuorten rajuista kokemuksista tulivat osalle rehtoreista yllätyksenä. Ohjelmassa haastateltu pohjoispohjalainen rehtori joutui asiattomien sanojensa takia hyllytetyksi.

Huolestuttavaa onkin, jos nuoret kokevat, ettei asiasta edes kannata kertoa koulun aikuisille. Kaikki ei ole kohdallaan, jos kuvitellaan, että seksuaalinen häirintä vain kuuluu asiaan ja että sitä pitää sietää. Viestin pitää olla, että sitä ei tarvitse sietää missään työyhteisössä, koulussa, arjessa tai harrastusten parissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kouluterveyskyselyn 2017 mukaan kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista tytöistä peräti 30 prosenttia ja pojista 12 prosenttia oli kokenut seksuaalista häirintää viimeisen vuoden aikana. Transnuorista jopa 80 prosenttia on kokenut jonkinlaista häirintää.

Kyse on häiritsevästä seksuaalisesta ehdottelusta, ahdistelusta ja seksuaalisuutta loukkaavasta nimittelystä. Oppilaat nimittelevät toisiaan, mutta myös opettajat voivat sortua alatyyliin. Opetushallitus julkaisi kouluissa ilmenneen häirinnän takia viime keväänä oppaan, jossa kouluja opastetaan seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisyssä. Oppilaitoksilla on lain tuoma velvollisuus ehkäistä seksuaalista häirintää.

Häirintä tulee näkyväksi, kun ihmiset kertovat kokemuksistaan. Metoo-kampanjaa ovat tähdittäneet kansainväliset näyttelijät. Sen an-siosta häirintään liittyvän häpeän ja vaikenemisen kulttuuria on päästy purkamaan. Laajan julkisen keskustelun myötä paljastukset ovat vain jatkuneet.

Avoin keskustelu on tervettä, mutta sen pitää myös johtaa toimenpiteisiin, muutokseen ja asiantilan paranemiseen. Kyse on yhteiskunnallisesta ilmiöstä, joka ei korjaannu sillä, että häirinnän kohteeksi joutunutta kehotetaan olemaan pontevampi. Kodeissa ja työpaikoilla kannattaa miettiä, miten toisiin ihmisiin suhtaudutaan arjen teoissa ja sanoissa. Vastuu on meillä jokaisella.

MAINOS

Kommentoi

Poliisi on asian ratkaissut, miten näytetään asioiden kulku työn touhussa. Työasussa on tallentava kamera, josta voidaan todeta poliisin ja asiakkaiden tekemiset ja sanomiset. Kameran sisältö tutkitaan vain luvalla ja tarvittaessa, näin olen ymmärtänyt. Eduskunnan väki voisi ottaa kameran käyttöön niin kuin poliisikin. Laittaa kamerat etu- ja takapuolelle. Nähdään, kuullaan ja todetaan mahdolliset törkeydet joka suunnalta. Kouluissa samoin, opettajat voivat näyttää vanhemmille, mitä heidän jälkipolvi touhuaa koulussa. Myös vastaavasti oppilaat voisivat näyttää, mitä opettajat tai toiset oppilaat sanoivat ja tekivät. Autoissakin on tallentava kamera liikenteessä, miksi ei myös tallentava kamera kiinni ihmisessä. Tallentava kamera vaatteissa olisi ollut hyvä omassakin elämässä, olisi nykyisin monta itkun aihetta vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:19
Kale! kokkeilee: Fatbike pusertaa hien ensikertalaisen pintaan Lekatien lenkillä
21:14
Yksi ajokaista suljettu liikenteeltä Valtatie 21:llä Enontekiöllä – syynä raskaan ajoneuvon nostotyöt
21:09
Vaatiiko perustuslakivaliokunta sote-ilmoitusta EU:lle vai ei? Pontta ei tehty, mutta sanamuoto sitä suosii, arvioi professori
20:48
Vihiluodon kyläyhdistyksen ylläpitämä hiihtolatu ja retkiluistelureitti ovat taas käytössä – jään kunnossa on vielä toivomisen varaa
20:22
Pitkä elämä täynnä valokuvia ja tarinoita – Caj Bremer melkein itki nähdessään kuvansa ensimmäisen kerran hyvällä paperilla
20:21
Koripallon suurin lupaus loukkaantui Obaman silmien edessä – urheiluvälinejätti Nike lupasi selvittää tuotteensa pettämisen
19:26
Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa
130
Uusi ennuste: Oulun seudun väestönkasvu taittuu ja muuttotappio iskee, Oulussa on parikymmenen vuoden päästä lähes 218 000 asukasta
56
Tutkijan mukaan eläin jää ruoantuotannossa näkymättömäksi – "Monet lapset ja aikuisetkin ovat tietämättömiä maidon- ja lihatuotannon todellisuudesta"
41
Autoilijat rysäyttäneet jo vuosia portaisiin Autorannan tuntumassa, jalankulkijoiden reitti hämää – "Miksei portaissa ole mitään estettä?"
34
Maailman suurin perinteinen purjelaiva vierailee Raahessa heinäkuussa – aluksen pituus 118 metriä
30
Media vaikuttaa siihen, miten yleisö suhtautuu kaivostoimintaan, kertoo Oulussa tarkastettava väitöskirja – "Ei edes haluttu kuunnella kriittisiä puheenvuoroja"
30
Halla-aho: Enemmistö suomalaisista ei halua maksaa ilmastotalkoista sitä hintaa, mitä muut puolueet vaativat
29
Flunssapöpö iski nyt Jussi Jokiseen, Lasu ja Koblizek pelikunnossa – Kärpät pelaa viikonvaihteessa Itä-Suomessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia jäätävän vesisateen, lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat aamuyöstä alkaen erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

266 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vaalit kuin karnevaalit – jakojuhlat ennen paastoa

Ennen eläkemaksut eivät siis vaikuttaneet mihinkään? Urhoolliset yrittäjät ovat tilittäneet 18% eläkemaksuja jo vuodesta... Lue lisää...
No lol

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image