Pääkirjoitukset

Haasteet tulevat ulkoa

Pääkirjoitukset 30.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Niinistöllä on poikkeuksellisen vahva valtakirja kansalaisilta, jotka haluavat jatkuvuutta ja vakautta.

Kuusi vuotta on pitkä aika, ja sinä aikana voi tapahtua mitä vain kuten tapahtui Niinistön ensimmäiselläkin toimi-kaudella.

Jatkokaudelle valittu presidentti Sauli Niinistö sai kansalaisilta vahvan valtakirjan seuraavaksi kuudeksi vuodeksi. Suuri enemmistö kaipaa jatkuvuutta ja vakautta, kun ympäröivä todellisuus muuttuu aiempaa epävarmemmaksi.

Presidenttinä Niinistö on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan takuumies. Hallitus on antanut Niinistölle liikkumatilaa, jonka hän on täyttänyt. Niinistö lupaakin jatkaa nykylinjalla kuitenkin niin, että koko ajan seurataan, mitä maailmassa tapahtuu ja analysoidaan muutostarpeita sen mukaan. Linjaus on järkevä.

Kuusi vuotta on pitkä aika. Sinä aikana voi tapahtua paljon asioita, jotka eivät nyt ole näköpiirissä. Kaikenlaista ehti tapahtua myös Niinistön ensimmäisen kauden aikana. Kun Niinistöstä tuli presidentti, euro kieriskeli kriisissä, pian seurasivat Krimin valtaus, Itä-Ukrainan sota, EU:n Venäjä-pakotteet, Itämeren jännitteinen tilanne, Syyrian kriisi, pakolaisaalto, Venäjän orastavan demokratiakehityksen kariutuminen ja presidentinvaihdos Yhdysvalloissa. Toimintaympäristössä on riittänyt tuiverrusta joka suunnalta.

Mikään ei viittaa siihen, että seuraavat kuusi vuotta olisivat yhtään sen rauhallisempia. Suurimmat haasteet Niinistölle tulevat jatkossakin ulkopuolisesta maailmasta.

Presidentinvaalikampanjassa puhuttiin paljon Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisista valinnoista. Niinistö on puhunut pitkään eurooppalaisen turvallisuusyhteistyön puolesta. Niinistön mukaan Nato-jäsenyyden harkinta nousisi pöydälle, jos Venäjä alkaisi pitää EU:ta vihollisenaan Naton lailla. Tilanne muuttuisi radikaalisti myös, jos Ruotsi päättäisi hakea Naton jäsenyyttä.

EU:ssa eletään murrosta eikä vähiten sen takia, että Britannia lähtee unionista. Ranska ja Saksa ovat korostaneet talous- ja rahaliiton uudistamisen tarvetta, ja esillä on myös puolustusyhteistyön tiivistäminen. Ilmastonmuutos ja sen seurauksiin vastaaminen ovat lähivuosina arkipäivää.

Historiallisen hyvä vaalitulos antaa presidentille periaatteessa lisää painoarvoa ja arvovaltaa asioissa, joihin hän haluaa vaikuttaa. On hyvä, että Niinistö torjuu itse ajatuksen laajemmista valtaoikeuksista ja muistuttaa olleensa kaventamassa niitä.

Tiedotustilaisuudessaan Niinistö katsoi, ettei vaalitulos antanut hänelle nykyistä vahvempaa valtakirjaa, koska valtaoikeuksiin ei tule muutoksia. Niinistön tulkinta on sinänsä oikea, mutta on varmaa, ettei vahva tulos ainakaan heikennä hänen asemaansa.

Jatkuva haikailu presidentin muodollisesti vahvemmista valtaoikeuksista olisi syytä lopettaa. Perustuslakia ei pidä kirjoittaa uusiksi tämän tästä, vaan vasta huolellisen harkinnan jälkeen ja ajan kanssa. Niinistö on itse osoittanut, että presidentin tehtävien hyvä hoitaminen ei ole kiinni pelkästään muodollisista valtaoikeuksista.

EU-politiikassa presidentin ja seuraavien hallitusten kannoissa voi olla jatkossa nykyistä enemmän yhteen soviteltavaa. EU:n kehitys voi tuoda eteen tilanteita, jotka voivat kuulua presidentin tontille.

MAINOS

Kommentoi

Maailman meno on niin seesteistä Suomesta katsottuna, Niinistöllä on kissan päivät presidenttinä. Euroopassa vallitsee syvä rauha Suomen lähialueilla, EU on maailman suurin rauhanliike. Ei tarvitse sekaantua edes aktiivimallin protesteihin ja EK:n ärhentelyyn. Minusta presidentti Sauli Niinistö voisi sanoa pääministeri Sipilälle ja muille hallituspuolueiden johtajille sekä EK:n johtajille, että menisivät lakki kourassa neuvottelemaan ammattiyhdistysjärjestöjen kanssa. Asioista voi aina neuvotella ja sopia yhdessä, ihan varmasti. Eikä maksa paljon, sopia ja tehdä asiat yhdessä. Kenen etu on riidellä ja miksi, ihmeellinen näytelmä menossa Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

osa haasteista tulee ihan iIYE-menetelmän kautta, kuten nyt parlamentaarisesti valtansa maenettänyt vasemmisto yrittää sotkea asioita poliittisilla lakoilla. ay-liikkeen verovapus pitää poistaa, kun aiheuttavat vain vahinkoa eivätkä toimi yhteshyödyllisesti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

123
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
82
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
51
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
48
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Erittäin suositeltavaa luettavaa tässä Nato-asiassa tarjoaa Into-kustannuksen julkaisema Vakaus vaakalaudalla. 20 eri al... Lue lisää...
Norbert Schaller

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image