Pääkirjoitukset

Gal­lup­suo­sik­ki pitää pintansa

Pääkirjoitukset 22.2.2011 0:00
Pääkirjoitus
Perussuomalaisten kannatus näyttää kasvavan Oulun vaalipiirissä samansuuntaisesti kuin muualla Suomessa.

Kalevan Taloustutkimukselta tilaaman mielipidemittauksen mukaan Oulun vaalipiirin luvuissa ero muuhun maahan löytyy lähinnä siitä, että alueen valtapuolue keskusta kokee rökäletappion, mikäli gallup toteutuu huhtikuun eduskuntavaleissa. Myös vasemmistoliitolle tiedustelu ennakoi melkoista pudotusta.

Mielipidemittaukseen haastateltiin puhelimitse 675 henkilöä viime joulukuusta lähtien. Virhemarginaali on 3,3 prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Keskustan kannatus Oulun vaalipiirissä jäi nyt julkaistavassa mielipidemittauksessa 32 prosenttiin, kun se viime eduskuntavaaleissa oli vielä 43,1. Pudotusta joulukuussa julkaistusta mielipidemittauksesta on yli kaksi prosenttiyksikköä.

Tämä tietäisi keskustalle kolmen paikan menetystä ja paikkaluvun putoamista yhdeksästä kuuteen. Menetetyt kolme paikkaa siirtyisivät perussuomalaisille, sillä muiden puolueiden paikkamääriin ei ole tämän gallupin nojalla odotettavissa muutoksia.

Tässä kohden Oulun vaalipiirin mielipidemittaustulokset eroavat melkoisesti valtakunnallisten mittausten tuloksista. Muuallahan kaikki kolme isoa puoluetta vuotavat perussuomalaisiin. Ero selittyy keskustan poikkeuksellisen vahvalla asemalla Oulun vaalipiirissä.

Perussuomalaiset kipusi tiedustelussa vaalipiirin toiseksi suurimmaksi puolueeksi 19,9 prosentin kannatuksella.

Joulukuussa julkaistuun kyselyyn verrattuna jo tuolloin näkynyt perussuomalaisten kannatuksen selvä kasvusuunta jatkui. Viime vuoden lopun luvuista perussuomalaiset kohensi uudessa kyselyssä asemiaan peräti seitsemän prosenttiyksikköä. Keskustan alamäki hidastui hieman, mutta suunta alaspäin jatkui.

Merkillepantavaa on, että kun loppusyksyllä perussuomalaisten kannattajista 12 prosenttia oli äänestänyt keskustaa viime vaaleissa, nyt heidän osuutensa oli kaksinkertainen, 24 prosenttia.

Vasemmistoliitto menetti kyselyssä ääniosuuttaan 16,1:stä peräti 11,5:een. Loppusyksyllä vasemmistoa oli aikeissa äänestää vielä 15,9 prosenttia.

Kokoomus menetti pari prosenttiyksikköä viime kyselyyn verrattuna. Myös sosiaalidemokraattien kannatus laski edellisvaalien 12,8:sta kymmeneen prosenttiin.

Vihreät paransi tässä kyselyssä hieman asemiaan 6,2 prosentista seitsemään prosenttiin. Näillä näkymin muut puolueet eivät saisi edustajiaan läpi.

Kristillisdemokraatteja ilmoitti loppusyksyllä äänestävänsä 4,4 prosenttia, nyt saman verran. Tällä ei vielä ylletä yhteenkään edustajapaikkaan.

Mielipidemittauksen tulokset ovat tällä kertaa epävarmempia kuin joulukuussa julkaistut lukemat. Tämä johtuu siitä, että haastateltavia oli vähemmän. Tämä lisää virhemarginaalin suuruutta. Mittaus kertoo silti suunnan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22.11.
Kärppien voittoputki venyi jo yhdeksään – Lukko hallitsi peliä, mutta Kärpät onnistui maalinteossa
22.11.
Kärpät otti vierasvoiton Lukosta - katso ottelukooste
22.11.
Kuvagalleria: Lumo toi iloa ja valoa marraskuiseen pimeyteen, tältä valofestivaalin teokset näyttävät
22.11.
Kaksi suomalaista mäkihypyn maailmancupin kauden avauskilpailuun – Eetu Nousiainen ja Andreas Alamommo selvittivät tiensä karsinnasta kilpailuun
22.11.
Junttilan tehoilta takasi Kärpille yhdeksännen perättäisen voiton – Rybarille kauden kolmas nollapeli
22.11.
Kalevan entinen päätoimittaja Markku Mantila palaa Vaasaan Ilkka-Pohjalaisen päätoimittajaksi – "En olisi muuten tullutkaan näihin hommiin, jos en luottaisi tulevaan"
22.11.
Kärpät tekee 0-2 maalin Lukkoa vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kaikissa tilanteissa, nyt ja tulevaisuudessa, AY-liike rakentaa Suomea paremmaksi ja toimii suomalaisten yhteiseksi hyvä... Lue lisää...
Yhdessä enemmän

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.11.

Fingerpori

23.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image