Pääkirjoitukset

EU:lla iso haaste etelässä

Pääkirjoitukset 6.2.2017 0:00
Pääkirjoitus

Myös perjantaina Maltassa pidetty EU-johtajien epävirallinen huippukokous osoitti, että Euroopan unionin elämä on katkeamatonta suurten haasteiden ketjua. Asialistan isoimmat teemat olivat Välimeren yli Eurooppaan suuntautuvan afrikkalaisen siirtolais- ja pakolaisvirran hallinta sekä Yhdysvaltojen uuden presidentin Donald Trumpin heittämä haaste Euroopalle.

Tässä tilanteessa unionin pitäisi pystyä tekemään päätöksiä, jotka myös taittavat maanosassa populistien nousuvireen. Jos se jatkuu, sillä on äärimmäisen vakavia seurauksia Euroopan rauhan vuosikymmeniä taanneelle yhteisölle.

Ihmisvirta Pohjois-Afrikasta Eurooppaan kiihtyi viime vuonna uuteen ennätykseen. Välimeren yli saapui kaikennäköisillä ja -kokoisilla aluksilla yli 180 000 ihmistä.

Vain vähemmistö tulijoista on täyttänyt ehdot, joiden perusteella he voivat saada Euroopasta turvapaikan. Suurimman osan kohdalla kyse on paremman elämän etsimisestä – hengenmenonkin uhalla.

Viime vuonna Välimereen hukkui viitisen tuhatta Eurooppaan pyrkijää. Tulijoiden salakuljetus on pitkälle rikollisten liiketoimintaa.

Maltan kokouksen linjaus oli, että merireitti Eurooppaan pyritään sulkemaan Turkki-sopimusta muistuttavalla taktiikalla: tukemalla Libyan hallitusta ja rannikkovartiostoa, ehkä myös perustamalla pakolaisleirejä Libyaan. Käytännössä EU siis ostaa Libyalta tilanteen rauhoittamisen.

Iso ongelma sopimuksissa vain on se, että Libya on jakautunut. Pääkaupunki Tripolissa valtaa pitää YK:n tunnustama hallitus, itäosan öljyalueita taas hallitsee kenraali Khalifa Haftar.

Lisää vaikeuskerrointa siirtolaisongelman hallintaan on nyt tullut siitä, että Venäjä on lämmittänyt suhteita Haftariin. Tällä on sanansa sanottavana Libyan tulevaisuuteen – myös siihen, saadaanko maan rannikko rauhoittumaan.

EU:ssa on jo esitetty ääneen huoli siitä, että Venäjä voi liittolaisensa avulla pyrkiä pitämään yllä siirtolaisten pääsyä Eurooppaan aiheuttaakseen unionille uusia ongelmia.

Ongelman ratkaisua mutkistaa koko ajan myös se tosiasia, että monissa Afrikan maissa nuorten ihmisten tulevaisuudennäkymät ovat heikot. Siirtolaispaineen vaimennus on jopa vuosikymmenten työ. Siihen tarvitaan unionilta paljon enemmän kuin hätäapua Libyalle.

Huippukokouksen alla Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk arvioi tiukasti Yhdysvaltain uutta hallintoa. Tuskin mukaan se aiheuttaa Kiinan, Venäjän ja radikaalin islamin ohella merkittävää huolta EU:lle. Huippukokouksen päätteeksi johtajien äänenpainot jo olivat rauhallisempia.

EU:n ei kuitenkaan pidä olla sinisilmäinen. Trumpille unioni näyttää olevan enemmänkin kilpailija ja ongelma kuin partneri.

Kärkevyydellä EU tuskin voittaa mitään. Silti se, että Trump on vaaleilla valittu presidentti, ei saa johtaa siihen, että EU karttaa puolustamasta asemiaan silloin kun sen paikka on.

MAINOS

Kommentoi

'Välimeren yli saapui' - niin kun Italian rannikkovartiost.o päivystää Afrikan rannalla ja kuskaa maahansa Ehkä joku maksaa siitä, että kannattaa kuskata..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Afrikan nykyiset ongelmat johtuvat länsimaiden siirtomaapolitiikasta. Maat on jaettu mielivaltaisesti, luonnonvaroilla tehdyt voitot kuskattu emämaihin sekä ihmisiä vainottu ja luokiteltu rotuoppien mukaan. On harjoitettu hajoita ja hallitse -politiikkaa äärimmillään. Kärsimysten haavat ovat syvät, niitä ei ole nykypäivänäkään kaikkia käsitelty. Äskettäin Merkelin Saksa tunnusti tehneensä kansanmurhan Namibiassa 1900-luvun alussa, luin Hesarista. Muita Afrikan ongelmien lähteitä ovat Iso-Britannia, Belgia, Ranska, Espanja, Hollanti, Portugali ja Italia. Ottakoot vastuun siirtomaaherruudestaan ja korvatkoon tekemänsä vahingon Afrikan ihmisille. Korvausvelvoitteisiin kuuluvat ruoka, raha ja siirtolaisten vastaanottaminen. Suomi on Afrikan ystävä ja ollut mukana auttamassa ihmisiä, Namibiakin itsenäistyi Martti Ahtisaaren johdolla. Suomi on rajoittanut asevientiä kriisimaihin, voisivat muutkin EU-maat ottaa mallia meistä. Uskalsiko pääministeri Sipilä sanoa tätä kaikkea ääneen kokouksessa, ei tietenkään. Suuttuvat vielä, kun joku uskaltaa puhua totuutta Afrikan ongelmien alkulähteestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:08
Suomen junissa juodaan 1,6 miljoonaa kuppia kahvia vuodessa – VR investoi 24 miljoonaa euroa uusiin ravintolavaunuihin, jotka tehdään Kajaanissa
15:07
Sdp käy jo tänään taloustunnusteluja: Rinne: "Hyvä tietää, mitä mahdolliset hallituskumppanit ajattelevat"
14:19
Jäät liikkuvat Kiiminkijoella
14:03
Oulun kirjastohihna sai tuhannet ihmiset tapittamaan suoraa lähetystä – palautuksia kertyi tiistaina liki 4 000
13:59
Antti Rinne valittiin odotetusti eduskunnan väliaikaiseksi puhemieheksi – Juho Eerola ja Paula Risikko varapuhemiehiksi
13:53
Tuliko patalapusta kulho tai karkasiko ompelukone käsistä? Kerro meille, millaisia muistoja sinulla on koulukäsityöstä
13:26
Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne nousee eduskuntaan varaedustajan paikalta noin kahdeksi kuukaudeksi
65
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
48
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
44
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
24
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
12
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
11
Tänään juhlitaan Koiranpäivää – Lähetä kuvia ja kerro, mitä jäi mieleen koirasi pentuajasta?
10
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Sosiaaliturvaan rinnastettavan eläkkeen tarkoitus on turvata jokaiselle vanhuudenpäivien toimeentulo. Varallisuutta sill... Lue lisää...
Kohtuus nimenomaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image