Pääkirjoitukset

EU ve­den­ja­ka­jal­la – tulevaisuus on epävarma vaikka luottamus on vahvistunut

Euroopan parlamentin vaalit ovat maailman toiseksi suurimmat demokraattiset vaalit. Koko EU:n alueella äänioikeutettuja on noin 400 miljoonaa. EU-vaalit järjestetään 28 maassa. Myös Britannia järjestää vaalit, sillä sen ero unionista ei ole vielä selvä. Suomessa sunnuntaina pidettävissä eurovaalessa valitaan 13 meppiä. Jos ja kun brexit toteutuu niin Suomen meppimäärä kasvaa yhdellä. KUVA: OLIVIER HOSLET Olivier Hoslet
Pääkirjoitukset 24.5.2019 6:00
Pääkirjoitus

EU:ssa on menossa ristikkäisiin suuntiin vetäviä virtauksia ja tulevaisuus pelottaa.

Kansalaisten luottamus EU:hun on kasvanut, vaikka hajottavia voimia riittää. Oikeistopopulismin taustalta pilkottaa venäläinen käsiohjaus.

Sunnuntaina käytävät Euroopan parlamentin vaalit ovat EU:n tulevaisuuden kannalta poikkeuksellisen tärkeät. EU:ssa on menossa ristikkäisiin suuntiin vetäviä virtauksia, joiden kehityksestä riippuu, miltä EU näyttää ja miten se toimii tulevaisuudessa.

Vahvat sisämarkkinat, yhteinen valuutta ja vapaa liikkuvuus ovat arkipäivää kansalaisilla ja yrityksille, jotka hyötyvät merkittävästi 500 miljoonan asukkaan markkina-alueesta. EU on Suomelle kaiken muun ohella tärkeä turvallisuuspoliittinen pilari, joka vahvistaa Suomen asemaa.

Kaikki paha ei tule EU:sta, sillä kotimainen byrokratia osaa tehdä kuorrutusta direktiivien päälle. Arkipäivän kannalta tapahtuu paljon hyvää. Euroopan parlamentti äänesti esimerkiksi vuosi sitten roaming-maksujen poistamisesta, minkä jälkeen kännykän käyttö ulkomailla halpeni. Kauppasotien kytiessä EU:n solmimat vapaakauppasopimukset Japanin ja Etelä-Korean kanssa vahvistavat maailman suurimman talousalueen asemaa ja hyödyttävät suoraan Suomea.

EU on kuitenkin juuri nyt vedenjakajalla, sillä se on monin tavoin jakautunut ja tulevaisuus epävarma. Kansalaisen luottamus EU:hun on eri tutkimusten mukaan silti kasvanut. Brexit näyttää, minkälainen kaaos odottaisi pahimmillaan EU:n ulkopuolella.

Samaan aikaan jäsenmaissa on kasvanutta kansallismielistä liikehdintää, jonka tavoitteena on höllentää EU-sidettä. Nyt nämä liikkeet pyrkivät järjestäytymään Euroopan parlamentissa samaan ääriryhmään. Myös perussuomalaiset ovat olleet mukana valmistelussa.

Ikävä kyllä joidenkin oikeistopopulististen liikkeiden taustalta pilkottaa venäläinen raha. Epäilyttävän likeiset Venäjä-yhteydet ovat selvä merkki Venäjän pyrkimyksistä rapauttaa EU:n yhtenäisyyttä ja heikentää maanosan vaikutusvaltaa sen omaksi eduksi. Oikeistopopulismi tarjoaa Venäjälle tässä kätevän sorkkaraudan. Myös Kiina ja Yhdysvallat ovat ajaneet häikäilemättä omia etujaan EU:n kustannuksella.

Ilmastonmuutoksen hillintä ja Eurooppaan suuntautuva maahanmuutto ovat yleisiä huolenaiheita, jotka vaativat EU-tasoisia ratkaisuja. Tämä ei silti merkitse, että nämä asiat vaikuttaisivat siihen, ketä yksittäistä euroehdokasta kansalaiset äänestävät.

Eri puolilla Eurooppaa murheet ovat erilaisia. Pohjoisissa EU-maissa kannetaan suurta huolta ilmaston lämpenemisestä, Itä-Euroopassa kipuillaan korruption ja Etelä-Euroopassa talousvaikeuksien kanssa. Populismin nousu merkitsee kuitenkin sitä, että kaikilla elämänalueilla EU ei ole ollut samanlainen menestystarina. Jatkossa sosiaalisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden pitäisi saada lisää painoarvoa EU:ssa.

Euroopan parlamentti on merkittävä vallankäyttäjä, jonka asemaa on viime vuosina vahvistettu. Suomesta valitaan ainakin aluksi 13 euroedustajaa. Yksittäisillä europarlamentaarikoilla on vaikutusvaltaa sen mukaan, minkälaisen aseman he saavuttavat omassa ryhmässään. Moni suomalaismeppi on pärjännyt tässä kisassa varsin hyvin.

MAINOS

Kommentoi

Luottamus EUhun on mennyt lopullisesti. Sananvapautta ollaan viemässä, jotta EUsta ei saisi pahaa sanaa sano.
On melko kieroa, että demokraattisesti valittua USAn absolutisti presidenttiä irvotaan tuon tuostakin, mutta EUn alkoholiongelmaisesta, epädemokraattisesti valitusta johtajasta, druncerista, ei näy ainuttakaan kriittistä kirjoitusta.
Näkee kyllä, kenen kädestä lehdistö syö ja siten tietää miten suhtautua näihin EU "uutisiin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottamus EU-hun on korkealla tasolla mikä näkyy myös kaikissa mielipidekyselyissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä vain jos hajoaisi. EU on tehty vain rikkaille ja varkaille, mikä taitaa olla sama asia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU-jäsenyyden kautta ajamme kaikkien suomalaisten asiaa. Esim viennistämme 60 % menee EU-maihin. Viennin tuloilla kustannamme yhteiskunnan palveluja, joista kaikki hyötyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Roaming-maksujen poistamisen myötä ns. mummokännykän käyttö kotimaassa kallistui selvästi, kun operaattorit korottivat perusmaksujaan. Ulkomailla olen pärjännyt hyvin tekstiviesteillä myös EU:n ulkopuolella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtenäinen unioni on parempi kansallismielistenkin tavoitteille. Maahanmuutto ja turvallisuusasiat sekä työ.
Sitä hajanaisemman unionin tai ei eu:ta vaihtoehtoa en ymmärrä laisinkaan. Ei ole vaikeaa tajuta, että mahdollisuus omaan päätöksenteon vapauteen syntyy nimenomaan eu kautta.
Entä sitten, jos ei voi tehdä kahdenkeskisiä, yhden päättäjän kukkaroa hyödyttäviä sopimuksia?
Me taviksetkin haluamme vaihtoehtoja ja juuri unioni niitä antaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä vaihtoehtoja Eu antaa lisää. Eu päinvastoin rajoittaa päätöksen tekoa ja vaihtoehtoja. Esimerkkinä vaikkapa suomalaisille tärkeä sauna. Eu on aikeissa kieltää puulämmitteisten kiukaiden käytön. Lisääkö se vaihtoehtoja,ei. Päin vastoin kaventaa ja vie sähköttömästä mökistä pois sen ainoankin vaihtoehdon.
Eu on täynnä kieltoja ja rajoituksia jotka vaikeuttavat normaalia elämää ja tuovat lisää kustannuksia ilman että siihen suomalaiset voisivat vaikuttaa. 1,8% äänivallalla ei vaikuteta hyttysen ininää enempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Ihan samaa valhetta kuin kurkkudirektiivi jota oikeasti ei koskaan ole ollut olemassa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se lujaan juurtunut tuo Venäjän pelko ja epäluulo. Eihän köyhällä ja konkurssin partaalla keikkuvalla Venäjällä pitänyt olla rahaa. Kuitenkin sitä venäläisen rahan vaikutusta pidetään esillä jatkuvasti. Hieman on ristiriitaista viestintää. Pitäis olla vielä todisteitakin kenelle suomalaiselle sitä venäläistä rahaa on tullut ja milloin. Taitaa Paavo Lipponen olla se joka sitä on saanut ajaakseen Venäjän etuuksia Suomessa, muita en tiedä. Todisteita kaivattaisiin epäilyjen tueksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäläinen raha 'vaikuttaa' esim. Oulussa, myös "tavallisten" oululaisten taskuissa ja taloissa. Tämä tiedetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image