Pääkirjoitukset

EU saa tomeran johtajan – uraäiti ja kokenut poliitikko ensimmäisenä naisena komission johtoon

EU-komission puheenjohtajaksi valittu Saksan väistyvä puolustusministeri Ursula von der Leyen (vas.) sai tuoreeltaan onnittelukukat Saksan liittokansleri Angela Merkeliltä. Von der Leyen tekee historiaa nousemalla ensimmäisenä naisena EU-komission johtoon. KUVA: CLEMENS BILAN
Pääkirjoitukset 18.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Euroopan komission puheenjohtajaksi nouseva saksalainen von der Leyen kelpaa suomalaisille varsin hyvin.

Saksalainen uraäiti ja kokenut poliitikko teki historiaa nousemalla ensimmäisenä naisena komission johtoon.

Euroopan unioni saa tomeran johtajan, kun saksalaisen Ursula von der Leyenin valinta Euroopan komission puheenjohtajaksi varmistui tiistaina Euroopan parlamentin täpärässä äänestyksessä 383–327. Merkittävää unionin historiassa on, että von der Leyen on ensimmäinen nainen komission puheenjohtajana.

Kristillisdemokraatteja edustava Saksan puolustusministeri on seitsemän lapsen korkeasti kouluttautunut uraäiti ja kelpaa tässä suhteessa ilmeisen hyvin suomalaisten enemmistölle. Lisäksi häntä on kuvailtu asiakeskeiseksi, määrätietoiseksi ja käytännönläheiseksi, joka kuuntelee myös pieniä jäsenmaita.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) kiiruhti kehumaan von der Leyenin valintaa ja muistutti, että EU:n kärkipaikoilla on nyt ensimmäistä kertaa kaksi naista, kun Euroopan keskuspankin johtoon valittiin aiemmin ranskalainen Christine Lagarde. Tasa-arvoa on luvassa lisää, sillä komission uusi puheenjohtaja on luvannut jakaa komission tehtävät puoliksi naisten ja miesten välillä. Näin ei ole koskaan aiemmin tehty, vaikka asiasta on puhuttu. Uuden komission viisivuotinen toimikausi alkaa marraskuussa.

Von der Leyeniä liioin tuskin nähdään pörröttämässä naisten hiuksia, kuten tehtävät jättävän Jean-Claude Junckerin nähtiin aiemmin tänä vuonna hieman liikuttuneen oloisena tekevän.

Komission puheenjohtajan valinta osoittautui vaikeaksi, kun Eurooppa-neuvosto kuoppasi kesäkuun huippukokouksessa kärkiehdokasmenettelyn. Selväksi tuli, että suuret jäsenmaat haluavat olla mukana komission puheenjohtajan valinnassa.

Kompromissiehdokkaaksi nostettu von der Leyen joutui päämieskokouksen jälkeen vakuuttamaan parlamentin parissa viikossa. Kevään parlamenttivaalien tuloksen jälkeen EU-parlamentista tuli aiempaa hajanaisempi, joten tukea tarvittiin muiltakin kuin keskustaoikeistolta ja sosialidemokraateilta.

EU-parlamentin tyytymättömyys kärkiehdokasmenettelyn syrjäyttämiseen heijastui epäilemättä tiukassa äänestyksessä. Etukäteen oli epävarmaa, miten von der Leyenin lopulta käy. Niinpä hän esitteli parlamentin edessä eri ryhmittymille sopivia tavoitteita, mitä tulee ilmastonmuutoksen hillintään, ympäristönsuojeluun, oikeusvaltioperiaatteeseen, EU:n alueiden taloudellisten erojen kaventamiseen, it-jättien verottamiseen, minimipalkkaan, maahanmuuttoon sekä nuorten ja lasten asemaan. Nähtäväksi jää, miten hyvin hän lopulta pystyy toteuttamaan antamansa lupaukset.

EU:n puheenjohtajamaana aloittanut Suomi voi joka tapauksessa huokaista helpotuksesta, kun komission johtajakysymys ratkesi. Suomi tavoittelee komissiossa Jutta Urpilaiselle painavaa salkkua budjetista, ulkosuhteista tai Afrikka-asioista vastaavana komissaarina.

Keskiviikkona oli Rinteen vuoro esitellä Strasbourgissa Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitteita. Keskeinen Suomen kaudelle osuva tehtävä on uudesta rahoituskehyksestä sopiminen. Pohjois- ja Itä-Suomen kannalta on tärkeää, mitä aluerahoituksesta päätetään.

MAINOS

Kommentoi

Eu on Saksan ja Ranskan marionetti. Italialle on annettu myös jotakin pientä. Tosiaan, Rinne oli Eussa ja mikä katastrofi. Monet MEP ajatteli, että "eipä voi vähempää kiinnostaa". Miksi näin? Miksi pieni Suomi ei kiinnostanut? Siksikö, että Suomi leikkii aina mallioppilasta ja Suomella ei ole mitään erikoista ja uutta asiaa, jota voitaisiin ajaa yhdessä Eussa? Nyt Suomi mukamas yrittää saada nämä lainsuojaamattomat valtiot kuten Puola ja Unkari aisoihin. Saapas nähdä, miten onnistuvat? Jos saa veikata, ei onnistu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajatelkaapa ketä Suomi tarjotteli komission johtoon, STUBBIA!!?? ja EK: pääjohtajaksi REHNIÄ!!??tai LIIKASTA!!?? eikö todellakaan olisi ollut muita tarjokkaita, ihan sama kuka muu kuin nämä niin tulos olisi parempi, vaikka mies kadulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt saadaan hyvää esimerkkiä puheen( myös kielten) osaamisesta ja selkeydestä kaikille lukemaan jne opettelijoille!.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Thatcherkin oli nainen ja hänen politiikkansa oli kauheaa. Naiseus ei sinänsä meriitti, mutta pienenä plussana voi nähdä sen, että nykyinen puheenjohtaja ei ilmeisesti ole alkoholisti. Ilmastonmuutos ja ekologinen kriisi on nyt päällä, tämä valinta oli virhe. Missään nimessä Eurooppaa ei saisi olla johtamassa kokoomuskonservatiivi, joka palvelee pääomaa ja erityisesti Saksan autoteollisuutta. Ei ole enää aikaa tuhlata lausuntoihin ja päätösten torppaamiseen viittä vuotta. Jo kymmenen vuotta sitten olisi pitänyt tapahtua jyrkkä käänne. VDL:n puheet europarlamentille olivat vain viherpesua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääministeri Rinne puhui tosiaan puolityhjälle salille. Onhan se selvää ettei ranskalaisia, saksalaisia, italialaisia että espanjalaisia kiinnosta Rinteen tankero inglish. Ne mepit sopivat keskenään omissa kekkereissä miten eri tukipotit kuten maataloustuki jaetaan heidän maiden kesken, ja Pohjoismaat saavat rippeet, jos jotain jää. Varpaisillaan tärkeän näköisenä tepasteleva uusi komission puheenjohtaja on puhdas sijaishallitsija. Kun Merkeliä ei voinut vapinasairauden takia enää nimittää ko. virkaan niin Merkel istutti sille paikalle oman poliittisen käskynhaltijan. Ei siinä Rinteeltä eikä Viron pääministeriltä mitään kysytty. Nyt ministeri Ohisalo tekee hartiavoimin töitä että saadaan Suomeen mahdollisimman isoja kuormia haittamaahanmuuttajia, se kyllä passaa italialaisille ja saksalaisille. Voi hyvää päivää tätä hulluutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tanskalainen naispoliitikko, europarlamentaarikko hänkin, sanoi Ylen uutisissa sen, minkä pitäisi kuulua ja toteutua suomalaisten poliitikoiden ja varsinkin kansanedustajien suusta: pohjoismaiden pitäisi olla Euroopan parlamentissa yhtenäisenä ryhmänä eli tehdä yhteistyötä. Suomi nuoleskelee Saksaa ja Ranskaa, lisäksi suomalaiset 13 edustajaa on hajaantunut moneen valtaryhmittymään, eipä kuulu pienen maan mielipide eikä saa vaikuttaa EU:n asioihin. Kaikki on Suomen päättäjille "hyvvää ja rakentavaa", mitä Saksa ja Ranska päättävät kabineteissaan. Naurattaakin välillä Suomen touhut EU:ssa, kuin hölmöläiset hyppimässä tyhjään uima-altaaseen : "meillä on vielä lystimpi, kun saamme altaaseen vettä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras mahdollinen johtaja EU:lle näin EU-vihaajan vinkkelistä. Tuosta ei mitään hyvää seuraa, ja mikäs sen parempaa! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisitko perustella väitteesi siitä ettei seuraa mitään hyvää. Mitä ylipäätään tarkoitat "tuolla"? Ursulaako vai valintaprosessia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Keskiviikkona oli Rinteen vuoro esitellä Strasbourgissa Suomen puheenjohtajuuskauden tavoitteita. "

Rinne puhui , ja salissa oli vain muutama meppi . 😆😆😆

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tämä se sama matami joka rampautti Saksan ilmavoimat varaosapulan takia?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi veljet Saksa ja Ranska sanelevat Suomi on kynnysmattona pyyhkivät jalat menen tullen Suomi liityessä Eurounioon 1995-2019 olemme maksaneet jäsenmaksuja jo'25 mrd mitä olemme saaneet Ei mitään maamme velkaantunut ja velkaannumme 600000 tuhatta tunnissa ja otamme syömävelkaa 1.5-3 mrd omaisuus myyty metalli,metsä,meri,kantaverkot ja terveydenhuolto.Olemme kuilun partaalla..Budjettitalouden määrärahat hallinnonaloittain,
2019 Eduskunta, Tasavallan presidentti ja Valtioneuvosto 0,4 mrd
Ulkoasiainministeriö 1,1 mrd
Oikeusministeriö 1,0 mrd
Sisäministeriö 1,5 mrd
Puolustusministeriö 3,1 mrd
Valtiovarainministeriö 17,5 mrd
Opetus- ja kulttuuriministeriö 6,4 mrd
Maa- ja metsätalousministeriö 2,6 mrd
Liikenne- ja viestintäministeriö 2,9 mrd
Työ- ja elinkeinoministeriö 2,5 mrd
Sosiaali- ja terveysministeriö15,0 mrd
Ympäristöministeriö 0,2 mrd
Valtionvelan korot 1,2 mrd
Budjettitalouden menot yhteensä, mrd. euroa 55,5
Mitä Me saatu'Ei mitään Postit,Pankit-ja Verotoimistot mutta kun katsoo Valtionvarainministeriöä 17,5 mrd verorahoja Missä rahat???Eurounion populustinen memppien käärmeittenpesä..Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ko politikon ura on täynnä epäselvyyksiä ja epäpätevyyttä. Tahtoo lähdekritiikki unohtua aina kokonaan, kun on kyse kaikkien rakastamasta EUsta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image