Pääkirjoitukset

EU-kan­sa­nää­nes­tys oli voitto peloista – eikä mökkirantojen menetys saksalaisille tai nuorten joutuminen EU-sotiin ole to­teu­tu­nut­kaan

Ääniä EU-jäsenyyden puolesta ja vastaan annettiin lokakuussa 1994 myös Mellakosken koululla Ylitorniolla. KUVA: Tuulikki Kourilehto
Pääkirjoitukset 15.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Suomalaiset antoivat tukensa Euroopan unionin jäsenyydelle 25 vuoden takaisessa äänestyksessä.

Uhkakuvista harva on toteutunut, mahdollisuuksista paljon suurempi osa. Siksi EU nauttii nyt vahvaa suosiota.

Kaksikymmentäviisi vuotta sitten suomalaiset saivat historiallisessa äänestyksessä päättää kansakunnan suunnasta. Näin tapahtui, kun 16. lokakuuta 1994 järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys Suomen liittymisestä Euroopan unioniin.

Kyllä-äänten voitto ei ollut murskaava mutta selvä: 56,9 prosenttia äänestäjistä oli jäsenyyden kannalla, 43,1 prosenttia vastaan. Eduskunta hyväksyi jäsenyyden kuukautta myöhemmin, ja Suomesta tuli EU:n jäsenmaa vuoden 1995 alussa.

Jos haluaa palauttaa mieleen, mistä ennen kansanäänestystä puhuttiin, sen voi tehdä vaikkapa netin aineistojen avulla. Nopeasti selviää, että monet jäsenyyteen liitetyt uhkat ampuivat pahasti yli.

Suomalaisia peloteltiin vaikkapa Suomeen muualta EU:sta väkisin tuotavalla käytetyllä ydinpolttoaineella, nuorten joutumisella EU:n sotiin, ympäristönsuojelun notkahtamisella ja maatalouden tuholla. Mikään noista kauhukuvista ei ole toteutunut.

Erityisiä tunnekuohuja synnytti arvelu, että EU:ssa saksalaiset tulevat ja ostavat parhaat mökkirannat. Sekin jäi näkemättä. Vahvat epäilykset johtuivat myös siitä, että tietoa jäsenyyden kaikista seurauksista ei kansalaisilla yksinkertaisesti ollut.

Kiinnostavaa tuolloin käydyssä keskustelussa oli se, että poliittinen johto eli tasavallan presidentti ja hallitus perustelivat jäsenyyttä ennen kaikkea taloudella. Presidentti Mauno Koivisto toi vasta jälkikäteen julki, että valtionjohdon EU-tavoitteen keskeinen perustelu oli Suomen turvallisuuden vahvistaminen. Sitä ei vain haluttu sanoa ennen äänestystä.

Jälkeenpäin katsottuna perusteettomin pelko oli se, että EU-kysymys jotenkin jakaisi kansan. Äänestys toki jakoikin kansaa jo siksi, että vaihtoehtoja oli kaksi.

Mitään pysyvää saati jyrkkää leirijakoa ei kuitenkaan syntynyt. Ylivoimainen enemmistö jäsenyyttä vastustaneistakin suhtautui tulokseen käytännönläheisesti, poteroitumatta EU-vastaiseen kamppailuun.

Neljännesvuosisadassa suomalaisten suhtautuminen EU:hun on muuttunut alkuaikoja myönteisemmäksi. Viime huhtikuussa julkaistu Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tutkimus kertoi, että mahdollisessa uudessa kansanäänestyksessä unionissa pysymisen puolesta äänestäisi 70 prosenttia ja eron puolesta 14 prosenttia.

Tyrmäävää eroa ei kannata ihmetellä. Maanantaina julkistettu Evan uusin tutkimus osoittaa, että suomalaiset arvostavat EU:ssa liikkumisen vapautta sekä euron ja läntisen yhteisön tuomaa vakautta ja vaurautta. EU:hun liittyviä huoliakin kansalaisilla on, ja ne liittyvät maahanmuuttoon sekä pelkoon Suomen itsemääräämisoikeuden kaventumisesta.

EU:n ongelmia ja heikkouksia ei pidä vähätellä. EU esimerkiksi on maailman suurin talousalue mutta maailmanpoliittisena vaikuttajana edelleen heiveröinen. Samaan aikaan unioni on kuitenkin täyttänyt keskeisen tehtävänsä takaamalla rauhan ja vakauden jäsenmaissaan, eikä se ole aivan vähän.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Eu-vaalien alla ilmitulleet väittämät olivat kyllä eri outoja. Samanlaista oli ennenkuin Koivisto valittiin presidentiksi. Joissakin lehdissä peloteltiin suomalaisia piikilanka-aidoilla ja jopa kylien yhteisillä polkupyörillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tällaisilla tosiasioista poikkeavilla vedätyksillä saadaan suurin osa ihmisistä manipuloitua uskomaan vaikka joulupukkiin. Ne jotka seuraavat itse kehityksen kulkua näkevät asian jopa aivan päinvastaisena kuin meille uskotellaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liikkumisen vapaudesta: tätä en ihan ymmärrä. Aivan samalla tavalla matkustin ennen EUta kuin sen jälkeenkin. Passi mukana joka reissulla ja Euroopassa ei ole muuta tarvinnut. Olin sitten EU-kansalainen tai en.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksupalveludirektiivi PSD2 näytti kertaheitolla EU:n todellisen luonteen, osoitti kuinka viheliäisestä projektista on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Y.o. jutun mukaan: "Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tutkimus kertoi, että mahdollisessa uudessa kansanäänestyksessä unionissa pysymisen puolesta äänestäisi 70 prosenttia ja eron puolesta 14 prosenttia."

Mihinkä tämä vallan ihmeellinen tutkimus mahtaa perustua. Kyselty Evan jäseniltä??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin toimittaja "unohti" kyllä-puolen esittämät yliampuvat odotukset ennen EU-äänestystä?
Meillehän mm. lupailtiin taloudellisia kulta-aikoja, suuria ulkomaisia investointeja ja työpaikkoja. Todellisuudessa työttömyys on ollut pysyvästi korkeammalla tasolla kuin ennen EU:a. Yhtenä syynä liian vahva euro, ja kun asiaan ei tule muutosta, niin nyt yritetään sitten polkea palkkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja missä on lisäksi halpa ruoka, matalammat elinkustannukset ja korkeampi elintaso? Näitähän meille markkinoitiin vakavalla naamalla. Suomi on kuitenkin EDELLEEN yksi Euroopan kalleimmista maista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen jo vuosien aikana säästänyt ruoikamenoissa 15% - 20 % kun olen vaihtanut monopoliasemissa olleista S- ja K -kaupoista L -kauppaan. L -kaupan myötä K- ja S- kauppakin on joutunut tarkistamaan hintojaan. Suomalaiseen makkaraan verrattuna L -kaupan saksalaisissa makkaroissa on enemmän lihaa ( 80 - 90 % ) ja ne ovat mautettu paremmin. Ai niin, eihän lihaa saisikaan enää syödä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama täällä. Kotimaisista K- ja S-kaupoista saa kyllä hyvää ruokaa. Mutta L-kaupasta saa vielä parempaa ja kymmeniä prosentteja halvemmalla! Kilpailu ei toimi kunnolla vieläkään, vaikka kotimaiset ketjut ovatkin "halpuuttaneet" hintojaan.

Oikein hirvittää, mikä olisi kauppojen hintataso ilman ulkomaisia kilpailijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:ssa on kaksi hyvää asiaa: jäsenmaiden avoimet rajat ja keskinäinen vapaakauppa. Tosin tavaraa voi tilata nettikaupoista Kiinasta ja Yhdysvalloistakin, ei mitään ongelmia ole ollut. Iso-Britanniakin on huomannut, että kaikki muu nykyisessä EU:ssa on "huuhaata" eli eurooppalaisen poliittisen eliitin puuhastelua sekä entisten itä-Euroopan kommunistimaiden elättämistä. Iso-Britannialle kelpaa EU:sta vain vapaakauppasopimus ja ystävällinen yhteistyö, eilen kuningatar Elisabeth ilmoitti parlamentissa. Suomellekin olisi EU pelkkänä vapaakauppaliittona paras ratkaisu sekä lisäksi Suomen pitää olla NATOn jäsenenä. Kun Iso-Britannia eroaa EU:sta ja saa asiat hoitumaan, nähdään miten typerä systeemi ja tyhjää täynnä EU on nykyisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perusteilla, että en pelkää venäläisiä ja osaan tanssia vain tangoa. Eipä se olle juuri siitä muuttunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin kaunisteleva kirjoitus mm. pelotteluista, jossa unohdettiin kertoa mitä kauheuksia tapahtuisi jos emme liittyisi EU:n jäseneksi.

Eikö EU:n myötä meillä pitäisi olla vieläkin vapaampi media, joka jo tänään uskaltaisi kertoa tapahtuman molemmat puolet?

Vai onko kyse sittenkin asenteista, manipuloinnista ja keinoista päästä omaan tavoitteeseen riippuen siitä kummalla puolella olet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä taas joku hehkuttaa itsenäisyydestä.Voihan siitä unelmoida vaan kun se ei ole totta Suomi menetti itsenäisyytensä liittyessään euroopan unioniin suomen asiat päätetään rysselissä.Suomen hallitus on vain kulisseissa toimiva kumileimaisin jolla ei ole todellista valtaa muuhun kuin köyhien kyykyttämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasiassa menetimme itsenäisyyden ja samantein myös demokratian, kun pankit pelastettiin veronmaksajien kustannuksella. Sen jälkeen meitä on vieneet kuin pässiä narussa, hallitustakin, markkinavoimat!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Et ole tainnut elää YYA-aikakaudella, kun itänaapurin kyljessä yksin ollut "itsenäinen" Suomi joutui ottamaan vastaan Neuvostoliitosta ohjeita siitä, keitä Suomen hallitukseen sai nimittää ministereiksi ja keitä ei. Tai miten piti varmistaa, että se vain yksi mies, joka oli Neuvostoliiton mieleen, tuli aina valittua jatkoon Suomen tasavallan presidentiksi. Tuli valituksi, vaikka terveys ei enää lopulta vastannut tasavallan presidentin tehtävien hoitamista. Sellaista oli itsenäisyys ja demokratia YYA-aikakaudella.

Jos Suomi irtautuisi EU:sta, tai ns. "ottaisi etäisyyttä EU:hun ja lähtisi "Brexitin jalanjäkiin" kuten PS-puolueessa hehkutetaan, ei olisi kuin ajan kysymys, kun Kremlistä kävisitaas kutsu "neuvottelemaan yhteisistä asioista". Sillon, taas kerran yksin itänaapuriin jäänyt maa, ei voisi kieltäytyä tuosta kutsusta.

Jos et tiedä näistä asioista, tai olet sen sen unhotanut, niin voit katsoa googlaamalla:
yöpakkaset, noottikriisi ja Suomen presidentin valinta 1973

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen yli 70 vuotta ja seurannut (en osallistunut) tarkkaan politiikkaa koko ikäni. Pysyn kannassani, että palvomme markkinavoimia, emme markkintaloutta. Markkinavoimat määrää (toistaiseksi) kaikesta EU:n ohella. Nuoret näyttävät nyt kaivavan muitakin arvoja esiin mm. vastuullisuus, ehteisvastuu jne. Jatkuva kasvun ihanne on tulossa tiensä päähän.
Selvennyksenä vielä, etten kannata myöskään venäjän menoa millään tavalla. Ollaan vain suomalaisia. Niin hajosi Neuvostoliitto ja niin tulee hajoamaan EU:kin melko nopeasti. Pidetään vain suomalaisuudesta kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotkut ovat poteroituneet kaikki nämä 25 vuotta EU-vastaiseen kamppailuun. Ja ovat yhä siellä poteroissaan... No, oman elämänsä voi tehdä vaikeaksi niin monella tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on itsenäisempi kuin koskaan. Milloin tahansa voidaan tehdä laki, joka antaa nuorison ajaa henkilöautoilla, joiden nopeus on rajoitettu alemmas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka ihmeessä "entistä itsenäisempi maa" ottaa vastaan vuosi vuodelta enemmän kyseenalaisia direktiivejä Brysselistä? Ja myös toteuttaa ne viimeistä pilkkua myöten ilman mitään kritiikkiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinattiin tehdä se uusi mopoautolaki. Eihän siitä mitään tullut kun Brysselistä ärähdettiin että ei käy. Olisi Euroopan mopoautotehtaiden markkinat kärsineet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image