Pääkirjoitukset

Että ne kehtaavat – ja kehtaavathan ne

Suomessa EU:n aluetuet kohdistetaan ensisijaisesti Itä- ja Pohjois-Suomeen lähinnä Euroopan aluekehitysrahaston ja Euroopan sosiaalirahaston kautta. Pohjois-Pohjanmaa hyötyy merkittävästi EU:n aluerahoista. Tukea käytetään yritystukiin ja innovaatiopolitiikkaan. KUVA: Kontiainen Jarmo
Pääkirjoitukset 15.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Suomen vauraimmat alueet ovat käyneet röyhkeään kansalliseen taisteluun vähemmän kehittyneille alueille tarkoitetuista aluerahoista.

Koheesiopolitiikalla on kuitenkin keskeinen merkitys alueellisten kehityserojen kaventamisessa.

Etelä- ja Länsi-Suomi hamuavat Pohjois- ja Itä-Suomen aluekehitysrahoja omiin taskuihinsa. Maan vauraimmat alueet ovat käyneet röyhkeään taisteluun vähemmän kehittyneille alueille tarkoitetuista aluerahoista, jotka kertyvät pitkälti Pohjois- ja Itä-Suomen harvaanasuttujen ja vähemmän kehittyneiden alueiden saannon perusteella.

Aluerahoituksessa tulevalla rahoituskaudella on kyse niin hallitusohjelman eurooppa- ja elinvoimapolitiikan linjauksista kuin EU:n koheesiopolitiikan jakokriteereistä, joilla eri alueille halutaan taata tasapuoliset edellytykset kehittyä ja kuroa eroja umpeen.

Tätä tukevat Suomen EU-liittymissopimuksen kirjaukset Pohjois- ja Itä-Suomen harvaan asutukseen, pitkiin etäisyyksiin ja kylmään ilmastoon liittyvistä pysyvistä kilpailukykyhaitoista.

Siksi on luontevaa, että EU:n rahoituskriteereihin perustuva saanto kohdistuu alueille, joiden perusteella se pääosin kertyy. Myös EU-komissio korostaa pohjoisille alueille rakennetun turvaverkon soveltamista, kun laskentaperusteet ovat muutoksessa niin, että Pohjois- ja Itä-Suomen suhteellinen osuus pienenee.

Viime päivien lausunnot paljastavat karulla tavalla, mikä Pohjois- ja Itä-Suomen kohtalo olisi, jos asioista päätettäisiin pelkästään etelän poliittisella ylivoimalla. Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen sohaisi ampiaispesään vaatimalla EU:n aluekehitysvarojen perusteiden muuttamista (Yle 13.8.).

Savolaisen valitusvirren mukaan Pohjois- ja Itä-Suomi saavat kaksi kolmasosaa rahoituksesta, vaikka alueella asuu vain neljännes väestöstä. Varsinais-Suomen maakuntajohtaja Kari Häkämies yhtyi kuoroon, vaikka hänen entisenä ministerinä luulisi tietävän, millä perusteella Suomen saanto muodostuu.

Ennennäkemättömän suotuisaa talouskehitystä elävän Varsinais-Suomen olisi päinvastoin syytä kiittää siitä, että valtio on tukenut merkittävällä tavalla alueen telakkateollisuuden pelastamista ja Uudenkaupungin autotehtaan menestymisen edellytyksiä. Silloin toimia ei pidetty Häkämiehen nyt moittimana vanhanaikaisena aluepolitiikkana.

Pääkaupunkiseutu puolestaan vetää muualta maasta nuorta ja koulutettua väestöä kuin imuri, mutta maakuntajohtaja kehtaa silti itkeä Pohjois- ja Itä-Suomen rakennerahojen perään.

Samaan aikaan kansalliset innovaatio- ja kehittämisrahoitukset suunnataan pääasiassa Etelä-Suomeen. Niille olisi toki käyttöä muuallakin, mutta vinouma ei juuri nouse aluepoliittiseen keskusteluun.

EU-rahoituksen myötä alueelliset erot ovat vähentyneet, mutta ovat komission maaraportin mukaan yhä suuria etenkin Pohjois- ja Itä-Suomessa. Koheesiopolitiikan varoilla on siten keskeinen merkitys kehityserojen kaventamisessa.

Alueelliset erot eivät voi jäädä huomaamatta keneltäkään, joka liikkuu kasvukeskusten ulkopuolella. Siksi onkin erikoista, että maan vauraimmat alueet ovat käyneet taisteluun vähemmän kehittyneille alueille tarkoitetuista rakennerahastoista. Että ne kehtaavat!

MAINOS

Kommentoi

Helsingin herra Jan Vapaavuori pistänyt juoksupoikansa räksyttämään, nyt EU-rahoista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa poliitikot ja moni muu on korruptoitunut verovarojen käytön suhteen. Korruptio ei ole oikea sana mutta kuvastaa hyvin poliitikkojen asennetta mihin ja miten verovaroja halutaan käyttää. Vaikka Savolainen ja Häkämies eivät rahoja itselleen ota niin kuitenkin rahojen käyttö halutaan omaan maakuntaan jossa varat voitaisiin jakaa ns. kavereille.

Suomassa on yksi suuri ongelma jossa kansa äänestää huonoja edustajia eduskuntaan koska mistään vaalikoneesta, tentistä, gallupista, jne ei voi saada selville poliitikkojen rehellisyyttä, moraalia ja eettisyyttä. Olisi hienoa jos Kaleva tekisi seuraaviin vaaleihin vaalikoneen joka mittaa edustajien rehellisyyttä, moraalia, eettisyyttä, empatiaa, jne. Vaalikoneen tekemiseen varmasti löytyisi apua psykologian ja filofofian aloilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä työntekijä ja edunvalvoja kuuluu ja varsinkin näkyy kauas. Kateeksi käy näin syrjäseudun asujana, olisipa meilläkin noin hyviä edunvalvoja ja kansanedustajia kuin Etelä-Suomessa. Ottakaapa syrjäseutujen virkamiehet ja poliitikot mallia kasvukeskuksien edustajista: pitää nostaa itsensä esille valtakunnan mediaan, kertoa asiansa hyvin valmistuneena ja mediaseksikkäästi sekä varsinkin miettiä alueen kehittämiseen kärki hankkeet sekä kehitystavoitteet. Syrjäseutujen edustajia vaivaa "pöhö": on saatu hyvä virka, palkka, käydään lohestamassa, pyydetään hirviä sekä maalintuja sekä kahvitellaan sekä syödään vielä isompien valtion herrojen kanssa. Eihän näin saada yhtään mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aluerahojen myöntämisessä on noudatettava rahastojen pelisääntöjä, jotka määrittelevät minne rahoja myönnetään. Etelä-Suomen vauraat alueet eivät voi muunnella rahastojen jakoperusteita mieleisikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kehitysapurahat pitäisi saada suunnattua kestävällä tavalla oikeisiin kohteisiin niin meillä kuin muualla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos rahoitusta tullaan jakamaan myös etelään, miten silloin EU reagoi. Koska tuki on tarkoitettu tiettyjen kriteetrien täyttävälle alueelle. Käykö niin, että rahoitus tulevaisuudessa pienenee, jos EU katsoo rahojen menevän väärälle alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kokoomuksen kovanaamat, joita oululaiset kokoomuspomot peesaavat, toteuttavat sumeilemetta omia itressejään, jos emme ole hereillä. Eipä olisi luulenut Häkämiehestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen on se rahan kaataminen tänne pohjoiseen ihan turhaa. Täällä oulussakin jumittaa kaikki hankkeet matkakeskuksesta ja kaksoisraiteesta lähtien. Näyttäisi ihan oikealta että rahat menevät sinne missä niitä osataan käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se menee muissakin hankkeissa, sinne panostetaan missä on asukkaita eniten. Syrjinnän kohteita on paljon: Terveyspalvelut, sähkönsiirto, postipalvelut, internet yhteydet, rautatieyhteydet, kuljetuspalvelut, rakentaminen, valtion konttorien sijainnit, infran ylläpito ja uudistaminen.... Jos rahat laitetaan jonkun autioituvan syrjäkylän postipalveluihin tai sähkönsiirtoon, sillä ei ole nykyisellä tehokkuusajattelulla jatkuvuutta.

Oulukin on hyvä esimerkki Suomesta pienoiskoossa, kyllä ne rahat tahtoo jäädä keskustan palveluihin ja niiden kehittämiseen, sekä Business Oulun tapaisiin kehityskohteisiin, joiden toivotaan parantavan alueen taloudellista hyvinvointia. Paras konsti autioittaa syrjäkylät on lopettaa niiden terveyspalvelut, näin vanheneva väestökin muuttaa varmimmin Oulun keskustan alueelle, nuoret ovat jo täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eräs puolue on erityisesti ilmoittanut olevansa pohjoisen asialla. Sitä myös äänestetään eniten pohjoisessa. Eiköhän asiat hoidu oikeudenmukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä on pitänyt itsekin ihmetellä; mihin rikas ja koko muuta Suomea pelkällä olemassaolollaan rahoittava etelä tarvitsee aluekehitysrahaa? Eikös siellä kaikki ole suurempaa ja paremmin, ihmiset onnellisia ja elämä kaikin puolin laadukkaampaa. On huippukoulut, firmojen pääkonttorit, valtion virastot ja virkamiehet. Ja niin ihanan lyhyt matka ulkomaille.
Tämäkin päätös on ja tulee olemaan poliittinen. Onkin on syytä muistaa, mikä puolue pitää huolta koko Suomesta. Sellainen puolue ei väheksy valtionosuusjärjestelmää puheenjohtajansa toimesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin rahat on pääasiassa käytetty herää kysymys heti välittömästi.

Vaikuttaa siltä ettei löysällä rahalle ainakaan kohtaanto ongelmia ole päässyt syntymään.

Tuskin koirat ole perään haukkuneet vaikka vakavaa väärinkäyttöä olisi tapahtunut, löysä raha kelpaa eteläänkin, jos e väärinkäytösten varalta ei ole minkäänlaista kiinnijäämisen pelkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se pormestari vapaavuori juoksuttaa toisia, ettei jää itse kiinni, kun aina haukkuu pohjoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image