Pääkirjoitukset

Esteellisyys otettava vakavasti – ministerin ei kuulu tehdä päätöksiä omaan tai lähipiirinsä pussiin

KUVA: Jussi Leinonen
Pääkirjoitukset 8.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Elinkeinoministerin puoliso on metsäteollisuuden lobbari. Se herättää pohdinnan esteellisyydestä.

Useimmilla poliitikoilla, tuomareilla ja toimittajilla on puoliso ja ainakin lähisukulaisia. Edelliset eivät työssään saa suosia jälkimmäisiä.

Elinkeinoministeri Katri Kulmunin (kesk.) puoliso Jyrki Peisa on Metsäteollisuus ry:n yksikönjohtaja ja johtoryhmän jäsen (Kaleva 5.7.). Järjestö vaalii metsäteollisuuden etua. Elinkeinoministeri taas tekee päätöksiä, joilla on vaikutusta myös metsäteollisuuden toimintaan kuten investointeihin.

Sen osoittamiseen, että ministeri olisi tästä syystä esteellinen tekemään metsäteollisuutta koskevia päätöksiä, on kuitenkin vielä matkaa.

Uutinen joka tapauksessa nostaa esiin yhden teeman, joka yhteiskunnan ylimpien päättäjien paikoilla pitää tiedostaa: ministeriä sitovat esteellisyyssäännökset, jotka pitää oikeusvaltiossa ottaa tosissaan.

Esteellisyysarvioissa merkitystä ei ole yksin sillä, miten asiat ovat, vaan myös sillä, miltä ne näyttävät. Juridisesti ongelmaton asetelma voi olla poliittisesti ongelmallinen.

Metsäteollisuus ry:ssä havahduttiin itse ministerinimityksestä mahdollisesti seuraaviin ongelmiin. Kulmunin puoliso siirrettiin järjestössä tehtäviin, joiden ei pitäisi mennä päällekkäin elinkeinoministerin toimialan kanssa.

Kuinka tarkasti tämä tehtävien erottelu voidaan tehdä, jää tietysti avoimeksi. Metsäteollisuus ry:ssä jokainen työntekijä ajaa metsäelinkeinon etua suoremmin tai epäsuoremmin. Joka tapauksessa järjestön oma herääminen asiassa on myönteistä.

Ministeri Kulmunin näkyvimpiä poliittisia ulostuloja on tähän asti ollut kannanotto siihen, riittääkö puu kaikkiin suunnitteilla oleviin metsäteollisuuden suurhankkeisiin. Kun vihreiden ympäristöministeri Krista Mikkonen arvioi, että puu ei riitä, ministeri Kulmuni vastasi pula puusta ei hankkeita kaada.

Sanoiko Kulmuni näin tukeakseen puolisonsa työpaikan ajamia tavoitteita? Todennäköisesti samalla tavalla olisi vastannut puolisonsa työpaikasta riippumatta kuka tahansa keskustalainen elinkeinoministeri, etenkin jos yhtä tehdasta suunniteltaisiin omalle kotipaikkakunnalle.

Hallintolain mukaan on joka tapauksessa useita tilanteita, joissa ministeri on esteellinen. Kyse on tiivistetysti siitä, hyötyykö ministeri itse tai tämän läheinen ministerin tekemistä päätöksistä. Tämän vuosituhannen alussa oikeuskansleri huomautti tuolloin jo entistä kulttuuriministeriä Suvi Lindéniä siitä, että tämä myönsi valtionapua golfkentälle, jonka osakas itse oli.

Laissa tarkasti kuvatut esteellisyysmääräykset koskevat niin ikään virkamiehiä ja tuomareita. Yhteiskunnassa vaikutusvaltaa käyttävät myös toimittajat, joiden toimintaa ohjaavat journalistin eettiset ohjeet. Toimittajankaan ei pidä käsitellä aiheita, joihin liittyy henkilökohtaisen hyötymisen mahdollisuus.

Jos yksi ministeri kuulee kotona kahvipöydässä metsäteollisuuden murheita tai toinen öljyalan asioita, neljäs maatalouden kuulumisia, se ei vielä tee heistä esteellisiä näiden alojen asioista päättämään. Useimmilla ministereistä on puoliso ja useimmat pariskunnat puhuvat kotona työasioista. Olennaista on se, millä tämä nämä lähisuhteet näkyvät poliitikon päätöksissä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Metsäteollisuuden lobbariksi Kulmuni valittiin, siis huolehtimaan siitä, että Suomen metsät keitetään selluksi, jot5a kiinalaisilla riittää vessapaperia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tuo uutta ole ,kytköksistä kaikki etu irti kun on valtaa sattunut saamaan, onhan kuin lottovoitto ,pääsee äkkirikkaaksi keinoja kaihtamatta, pieniä nimitysmuutoksia ja on ihan esteetön hoitelemaan hommat kotiinpäin. Keskusta ajaa metsähakkuun lisäoikeuksia pohjoissuomeen hinnalla millä hyvänsä,vaikkakin ei täällä ole aikoihin enää honkia huojunut ,viedään sitten loputkin ,ryöstöpolitiikka saa jatkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalainen uusi valtionvarainministeri Mika Lintilä ensitöikseen suuntasi rahoitusta Ylivieskan Iisalmen välisen radan sähköistämiseen. Tuolla rataosuudella vuonna 2017 bruttotonnimäärä oli vajaat 4 miljoonaa tonnia ja henkilömatkojen määrä 25 000. Samana vuonna yksirataisella Ylivieska - Oulu osuudella bruttotonnimäärä oli vajaat 16 miljoonaa tonnia ja 1 080 000 henkilömatkaa ( Lähde: Rautatietilasto 2017, VR ).

Kun VR on investoimassa 60 uuden vähäpäästöisen dieselveturin hankintaan voi vain ihmetellä miten tuon vähällä käytöllä olevan radan sähköistäminen ajaa ohi sen, että Oulu - Ylivieska rata saataisiin vihdoin kaksoisradalliseksi.

Mikä intsessi Lintilällä oli oikaista tässä asiassa paljon oleellisemman rataverkon parantamisen ohitse ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esteellisyyden olisi voinut tarkistaa kun valitaan ministereitä, näin olisi ollut helpompi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalien alla kansalaisten etujen ajaminen on tosi tärkeää, MUTTA sen jälkeen poliitikoilla on aina tärkein se oma hillotolppa. Joskus (jos) poikkeuksia löytyy ja se on ihan huippua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hänhän otti julkisuudessa kantaa turpeenpolttoon ( eikä ymmärtänyt sanaleikkiä asiassa) ja selluhankkeisiin jo varhaisessa vaiheessa ministeriuraa.
Molempia asioita on puolisonsa lobannut.
Nyt ei ole kyse siitä, miltä asia näyttää, vaan mitä se selkeästi lausuntojen perusteellakin on.
Pekkaroinnista, Sipilöinnistä, Vanhasen lautakasasta, Jäätteenmäen faksista ja Juhantalon koplauksesta kökkötraktorit eivät ole vieläkään ottaneet opiksi.
Nyt tuli termiksi kulmunointi. Ei ihan sama kun suhmurointi, mutta samaan viittaa.
Näin minä sen koen ja ymmärrän sekä mielipiteen ilman sitoumuksia muodostan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jyrki Peusa nbioenergia ry:n toimitusjohtaja, oli josipilän hallitukd´selle neuvonantajana kuulostaahanå bioenergia paljon paremmalta kun sellutehdas ja kertoomyös siitä, että puusta voidaan tehda muutakinkuinsellua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaankin on niin että jos Kulmuni päätetään esteelliseksi päättämään vastuualueensa keskeisistä kysymyksistä, päättää keskusta päättää hallitusyhteistyön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä taas näyttää epäilyttävältä. Vaikka kuinka virallisesti jäävää itsensä, niin asioihin on taipumusta vaikuttaa epävirallista kautta tällaisissa asetelmissa.
Nyt on myös muistettava, että on huomioitava se miltä tilanne näyttää kansalaisille. Kulmunin ei tulisi olla elinkeinoministeri. Kyllä minun silmissäni hänen luotettavuutensa meni. Älkää nyt missään nimessä tehkö hänestä keskustan puheenjohtajaa. Jos näin käy, taitaa puolueen kannatus edelleen laskea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missäs ne esteellisyydet oli kun muuan nimeltämainitsematon ministeri pekkaroi tuulivoimalle avokätiset syöttötariffit ja tuet kun sattumalta lähisuvusta löytyi tuulivoimateollisuuden edustajia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se pekkarointi maksaa 12 vuoden jaksossa suomalaisille sähkön markkinahinnasta riippuen 3 500 - 4 000 mijoonaa euroa. Siitä 1/3 osaa menee ulkomaalaisille tuulisähköyhtiöille. Mitähän muuta tähdellisempää noilla rahoilla olisi saatu esimerkiksi Suomen liikenneinfran kuntoon saattamisessa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Kyse on tiivistetysti siitä, hyötyykö ministeri itse tai tämän läheinen ministerin tekemistä päätöksistä. Tämän vuosituhannen alussa oikeuskansleri huomautti tuolloin jo entistä kulttuuriministeriä Suvi Lindéniä siitä, että tämä myönsi valtionapua golfkentälle, jonka osakas itse oli."

Kun Kaleva taas nostaa Suvi Lindénin nimen esiin, niin todettakoon, että Lindén teki tuossa tapauksessa nopeasti johtopäätöksen ja erosi itse vapaaehtoisesti ministerin paikalta. Kuinka moni muu ministeri Suomen hallitushistoriassa on tehnyt tämän, kun heitä on epäilty jääviydestä ? Näitä ministereiden jääviysepäilyjähän riittää joka hallituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän poliitikot ovat aina vetäneet kotiinpäin. Vastaanottokeskusten omistuspohjat olivat hyvä esimerkki. Lisäksi tämä yksi rouva, joka pilasi taksipalvelut, pitäisi tutkia, millä osuudella on mukana ruotsalaisen kilpailijan firmassa. Rehellisiä kansanedustajia ei ole kuin muutama.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimein valkeni Suomessa, mistä eduskunnassamme on kyse: lobbaridemokratiasta. Eduskuntavaalit ja varsinkin vaalipäivä on vielä tunnelmaltaan kansanjuhlaa ja demokratiaa, mutta eduskunnan avajaispäivänä kansanedustajat edustavatkin "sponsoreitaan" eli vaalikampanjan rahoittajia. Eduskunta eli kansanedustajat sekä ministerit ovat "hölyn pölyä" tavalliselle kansalaiselle, jos Suomessa ei vaalirahoitusta tehdä super super julkiseksi eli vaalipäivänä tiedetään kaikki ehdokkaiden kytkökset ja saadut rahasummat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

valitsemamme "kansan edustajat" toimivat, kun valtakirja on plakkarissa.
Toki on suoraselkäisiä kansanedustajia, mutta niitä on harvassa. Jääviys on ollut pitkän aikaa vain sananhelinää. On hyvä, kun media tuo näitä räikeimpiä tapauksia julki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanahan sanonan mukaan, kotiin päin se huono hevonenkin juoksee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän Torniolainen kansanedustaja ja ministeri ole jo muutenkin sitä mieltä, että lappiin lisää työtä ja teollisuutta, kestävällä tavalla - ja sitähän on tulossa. Toki se pesäero puolison työhön tulee tehdä selväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vallan kahvaan päästyään poliitikot käyttävät kautensa mahdollisimman tehokkaasti hyväkseen hyödyttääkseen lähipiiriään ja tukiverkostoaan lähinnä taloudellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

21:35
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
21:17
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
20:22
Poliisi on palauttanut Irakiin tänä vuonna 45 henkilöä – EIT:n ratkaisu vei maasta poistamiset tauolle, jonka kestoa ei toistaiseksi tiedetä
20:14
Fingrid: Talven pakkaskausien sähköpulan riski on kasvanut Suomessa – sähkö riittää, jos tuotanto ja markkinat toimivat normaalisti
20:07
Kempeleen talousarvioon esitetään yli puolen miljoonan euron määrärahamuutoksia
20:04
Kempele ostaa kymmenen hehtaaria maata Hakamaan pohjoisosasta
19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
78
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
56
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
44
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
34
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
29
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
22
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image