Pääkirjoitukset

Erolle oltava korkea kynnys

Pääkirjoitukset 12.2.2018 6:00
Pääkirjoitus

Kansalaisten luottamusta nauttivan kansanedustajan vapauttaminen tehtävästään kesken vaalikauden pitäisi olla varsin korkean kynnyksen takana.

Henkilökohtaiset vaikuttimet luopua arvokkaasta edustajan työstä ovat huonoja perusteluja.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Kansanedustajat saavat valtuutuksensa äänestäjiltä, ja siksi on outoa, että joka vaalikausi eduskunnasta karkaa edustajia kesken kaiken muihin töihin. Erityisesti yksityisellä ja kansainvälisellä sektorilla ostetaan osaamista ja verkostoja, joita politiikassa on kertynyt. Myös poliittiset virkanimitykset verottavat aika ajoin eduskuntaa.

Presidentti Sauli Niinistö tähdensi virkaanastujaispuheessaan kansanedustajille, että eduskunnassa toteutetaan kansanvaltaa. ”Ja kun tehtävään on uskottu, yhteisistä asioista on pidettävä parempaa huolta kuin omistaan”, Niinistö opasti.

Valitettavasti oma etu ohittaa silloin tällöin yhteisen edun. Keskustan konkarikansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (Suomenmaa 7.2.) kiinnitti asiaan huomiota muistuttamalla, että kansanedustajan lähtö eduskunnasta kesken kauden ei voi olla pelkkä ilmoitusasia.

Anttilan närkästyksen taustalla oli se, että kokoomuksen Sanna Lauslahti valittiin vastikään Lääketeollisuuden toimitusjohtajaksi ja Outi Mäkelä Nurmijärven kunnanjohtajaksi.

Entisten ja nykyisten poliitikkojen ja heidän avustajiensa siirtyminen yrityksiin johtajiksi ja lobbareiksi on viime vuosina herättänyt ärtymystä. Virkamieslaissa on karenssisäännökset, mutta ne eivät koske poliittisia toimijoita.

Kansanedustajan eron kesken vaalikauden pitäisikin olla varsin korkean kynnyksen takana. Skdl:n Marjatta Stenius-Kaukonen ei saanut aikoinaan eroa, vaikka oli turhautunut, ei myöskään kristillisten Vesa Laukkanen, joka halusi lopettaa poliittisen toimintansa. Keskustan ex-pääministeri Esko Ahon sapattivapaasta jouduttiin peräti äänestämään.

Henkilökohtaiset vaikuttimet ovat olleet ja ovat huonoja perusteluja ellei taustalla ole esimerkiksi sai-raus. Silti yli 60 kansanedustajaa on 1980-luvulta lähtien pyytänyt ja saanut eron.

2010-luvulla vapautusta ovat pyytäneet ja saaneet Liisa Hyssälä (kesk.), Jukka Mäkelä (kok.), Matti Vanhanen (kesk.), Jyri Häkämies (kok,), Astrid Thors (r.), Jyrki Katainen (kok.), Mari Kiviniemi (kesk.), Anni Sinnemäki (vihr.), Carl Haglund (r.), Olli Rehn (kesk.), Paula Lehtomäki (kesk.), Nasima Razmyar (sd.), Alexander Stubb (kok ) ja Hanna Mäntylä (ps.). Kokoomuksen Lasse Männistön eronpyynnöstä nousi kohu, mutta hän perui sen eikä asettunut enää ehdolle.

Kansalaisten luottamus ja valtuutus ovat isoja asioita. Kansanedustajat säätävät lait ja kuten vilkas keskustelu sote-maakuntauudistuksesta, aktiivimallista tai tiedustelulaeista osoittavat, kysymys ei ole vähäisestä tehtävästä. Kansanedustajat ovat myös yhteiskunnallisia vaikuttajia, alueensa edustajia ja kansainvälisiä toimijoita.

Pääsääntönä pitäisi olla, että kansanedustajat istuvat täydet vaalikaudet ja että he eivät havittele vihreitä oksia kesken kaiken. Kielto ei voi tosin olla kategorinen, ei etenkään silloin, kun on kyse Suomelle kuuluvista tehtävistä, joissa edellytetään korkean tason poliittista kokemusta.

MAINOS

Kommentoi

Arvokas edustajan työ?
Kun katselee tämän päivän menoa eduskunnassa on sana arvokkuus siitä kaukana.Sen voisikin vaihtaa ainakin täksi kaudeksi sanaan Irvokas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratia toimii, kun eduskunta elää ja äänestäjät seuraavat silmät sekä korvat tarkkana. Hanna Mäntylän lähdettyä EU:n töihin, pääsi Lapin lupaava poliitikko Matti Torvinen näyttämään kykynsä. Näyttänyt onkin jo Senaatintorilla aktiivimallin mielenosoituksessa, hah, hah. Oli siellä muitakin poliitikoita näytillä ja äänestäjien arvioitavana. Juhana Vartiainen jäi myös mieleen, voi äijä parka. Katri Kulmuni, sädekehä katosi häneltäkin Senaatintorilla. Hauskaa, oppositio vei ja hallitus vikisi, täydellinen mediatapahtuma oppositiolta. Kiitos Yle televisioinnista. Jos kannatus ja luottamus loppuu kansanedustajalta äänestäjien edessä, on parempi siirtyä muihin hommiin. Lisää hiillostusta eduskunnalle ja hallitukselle, valikoituu kyvykkäät sekä henkisesti vahvat ihmiset kansanedustajiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
19
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
14
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
12
Risto Uimosen kirja presidentistä kuvailee, kuinka Sauli Niinistö on maksimoinut historiallisen pienet valtaoikeutensa
9
Ilmatieteen laitos on paitsi varoittanut suomalaisia helteestä, niin myös oikeasti pelastanut ihmishenkiä kehitysmaissa
6
Oikeusministeri Häkkänen Touko Aallosta: On hyvin vakavaa, jos kansanedustaja kehottaa olemaan noudattamatta lakeja
6
Ruotsalaismediat: Länsi-Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Totta kai on aina trendikästä ja asiallista puolustaa heikosti pärjääviä ja vähäosaisia henkilöitä. Mielestäni muitakin ... Lue lisää...
Takamaan mies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image