Pääkirjoitukset

Eläkekatto poistaisi ikävän ongelman

Pääkirjoitukset 11.5.2014 0:11
Pääkirjoitus

Nokian entisen toimitusjohtajan Stephen Elopin Suomesta saama lähes 6 000 euron kuukausittainen työeläke pöyristyttää kansalaisia.

Suomi rupeaa maksamaan Elopille työeläkettä hänen täyttäessään 63 vuotta. Eläke maksetaan Elopin tilille, asuipa Kanadan kansalainen missä päin maailmaa tahansa.

Kummastus kumpuaa kohtuuttomuuden tunteesta. Suomalaisen kokonaiseläke on keskimäärin 1 549 euroa kuukaudessa, rapiat 4 500 euroa vähemmän kuin Elopilla. Moni ihmettelee, mihin Nokian myynnistä 24 miljoonan euron palkkion kuitannut ja muutenkin kovapalkkainen miljonääri-Elop vielä täkäläistä työeläkettä tarvitsee.

Kauhistellessa kannattaa muistaa, että Elop ja hänen työnantajansa Nokia ovat toimineet täysin Suomen eläkelakien mukaisesti. Elopin Nokialla tienaamastaan kuukausipalkasta on tilitetty eläkemaksuja noin 1,18 miljoonaa euroa aivan kuten työntekijät, työnantajat ja hallitus ovat keskenään eläkeratkaisussa sopineet. Elop ei ole ensisijainen syypää.Ylisuuret eläkkeet antavat ikävän kuvan järjestelmän oikeudenmukaisuudesta, vaikka jättieläkkeitä saavia ei kovin monta olekaan.

Suomessa pitää käydä perusteellinen keskustelu niin kutsutusta eläkekatosta, jolla säädellään maksettavan eläkkeen ylärajaa. Katto tarkoittaa, että tietyn summan ylittävästä palkasta ei enää kertyisi eläkettä. Lakimuutos poistaisi nykyisen ongelman.

Suomi on Viron ja Irlannin ohella yksi harvoista Euroopan maista, joissa eläkekattoa ei ole säädetty. Monessa maassa on käytössä palkkaraja. Ranskassa eläkettä ei kerry 3 090 euroa ylittävältä kuukausiansion osalta. Belgiassa raja on 4 260 euroa, Ruotsissa 4 190 euroa ja Itävallassa 3 790 euroa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ei tänne jälkeenjääneeseen retuperälään saada ikinä eläkekattoa, hyvintoimeentulevat ei ala ikikuuna päivänä leikkaamaan itseltään. Parempi nostaa ruoan alvia, sähköveroa ja jäädyttää etuisuuksien indeksikorotukset että varakkaiden ei tarvitse luopua saavutetuista eduista missään taloudellisessa tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma kun ei huomata Suomalaisia yli kymmenen kertaa suurempaa eläkkeen saajia
joita löytyy pilvin pimein. Taitaa taas olla joku taka-ajatus kun Elop vain nimetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lipposen oikeisto demarit yhdessä Kokoomuksen kanssa on ajaneet pieneläkeläiset ahtaalle samoin kuin koko Suomen. Äidin äitini äiti oli silloin joskus yhden kauden SDP:n kansanedustaja. Kovia demareita oli mummoni ja äitini eli voinee sanoa että aate on jo geeneissä. Minä lakkasin äänestämästä demareita kun Lipponen pilasi puolueen enkä äänestä niin kauan kuin kansan kurjistaminen jatkuu puolueen taholta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi siis on niitä harvoja maita joiss poliitikot harrastavat hyvä veli verhostoa iha RAJUSTI. Suorastaan järkyttävää ja jopa törkeetä luettavaa, kuinka meillä voi olla noin riistomeininki.- MAHTAA NE NAURAA MEILLE: herrojen suuret eläkkeet ja loput jaetaan tukena ulkomaan koijareille HYVÄ SUOMI.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äkkiä laskettuna Elopin maksamilla 1180000€ työeläkemaksuilla maksaa hänelle 6000€ eläkettä 17 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko todella näin että Suomi on Viron ja Irlannin ohella yksi harvoista Euroopan maista, joissa eläkekattoa ??

Ranskassa eläkettä ei kerry 3 090 euroa ylittävältä kuukausiansion osalta. Belgiassa raja on 4 260 euroa, Ruotsissa 4 190 euroa ja Itävallassa 3 790 euroa.

Suomeenkin tarvitaan ja äkkiä esim 5000 eur / kk eläkekatto

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs sitten nämä meidän espanjan eläkeläiset? Pitäisikö solidaarisuuden nimissä päättää, että eläkettä maksetaan vain ja ainoastaan suomessa pysyvästi asuvalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä tarkkaa lukua mutta veikkaan sormituntumalla asuttuani Espanjassa vuosia että 99% meistä maksaa täydet verot Suomeen ja sen lisäksi olemme poissa Suomen jonoista.Mitä saamme verorahoillamme?
Vanhaan Venäjän malliinn jossa rankaistiin maasta poistuneet,tuskin tulee tukea mistään suunnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käärinliinoissa ei ole taskuja. Eläkekatto ehdottomasti voimaan Suomessakin. Kuka puolue uskaltaa ehdottaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkirjoitus, jossa Suomesta halutaan Venezuela. Miksi työskennellä ahkerasti jos linja olisi tuo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä olisi syytä keskustella enemmänkin ja vielä hellituksen taholta. Eläkkeitä on jouduttu leikattu Lipposen hallituksen aikana ja taas iskee ensivuonna uusi leikkuri. Siinä leikkuri iskee taas kerran kaikilte eläkeläisille ja tulee koskemaan tuleviakin eläkeläisiä. Tavallisissa töissä olleille eläke on yleensä aika pieni ja joka jää joka vuosi hintojen nousujen jälkeen. Nämä taas erittäin hyvätuloiset vievät eläkkeellä ollessaan yhteisestä potista kohtuuttomasti. Heillä on vielä ollut hyvät tulot ja omaisuutta on kertynyt mukavasti jotta varmasti eläisivät pienemmällä eläkkeellä.

Jostain syystä eduskunta ei halua tähän epäkohtaan koskaan puuttua. Otetaan mielummin kaikilta kuin että otettaisiin vain sieltä yläpäästä. Oma lehmä tietysti ojassa ja kaverinkin niin ei oikein viitsi ajatella heitä joilla ei ole lehmää ollenkaan. Eläkeindeksi pitäisi palauttaa aikaan ennen Lipposta ja säätää eläkekatto voimaan mitä pikemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovaääninen miljonääri. Tavoitteita toisten perään, mikään ei koskaan tule riittämään. Mikä valtava tukipilari! Eiköhän laiteta malliksi muille; raja 10 000€:n tietämille!

Ei tämä järjestelmä koskaan elvy, jos tuollaisten elop-'stelijoiden loputon virta ei tyrehdy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkekatossa suurituloisten ei tarvitsisi maksaa maksujakaan tietyn rajan jälkeen. Se olisi oikeudenmukaista.

Eläke on maksuperusteinen ja siitä peritään verot progressiivisesti suuruuden mukaan. Järjestelmä on reilu ja yhteiskunnalle edullinen.

Toimittajan populistinen logiikka tomii hyvinvointivaltiota vastaan.

En ihmettele toimittajan logiikkaa. Matematiikkaa ja logiikkaa ei opeteta "humanisteille"

Tämä pääkirjoitus on harkitun journalismin häpäisyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastahan se oli otsikoissa, että näille huippulisäeläkkeille tehty rahasto on jo nyt imetty kuiviin eli normiduunarit loppujen lopuksi kuitenkin maksavata isoilta osin nämä ryövärieläkkeet. Eli eikähän se eläkemaksu olisi syytä maksaa joka tapauksessa vaikkei siitä enää eläkettä kertyisikään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

103
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
86
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
63
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
52
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
42
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
40
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Suomen koko järjestelmä on läpeensä korruptoitunut, jos korruptio määritellään globaalisti. Suomessa on piilokorruptioa ... Lue lisää...
Virkamies itsekin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image