Pääkirjoitukset

EKP puhalsi talouteen liekkiä – nyt katseet kääntyvät tiukkaan talouskuriin ri­pus­tau­tu­nee­seen Saksaan

KUVA: RONALD WITTEK
Pääkirjoitukset 14.9.2019 8:28
Pääkirjoitus

Euroopan kasvuennusteita ruuvataan alaspäin. Euroopan keskuspankki reagoi näkymiin aiheestakin. Katse kääntyy nyt euromaiden johtajiin. Heiltäkin odotetaan taloutta virkistäviä toimia.

Euroopan keskuspankki (EKP) julkisti torstaina uuden, harmaan talousennusteensa. Tänä vuonna talous kasvaisi 1,1 prosenttia, ensi vuonna 1,2 prosenttia. Lukemia tarkistettiin alaspäin kesäkuun arvioista.

Samaan aikaan Euroopan talouden moottoriksi kutsutussa Saksassa kasvuvauhti on tyystin hiipumassa. Vuoden toinen neljännes oli jo miinusmerkkinen. Mahdollisena pidetään, että myös kuluvan neljänneksen lukema olisi alle nollan. Se merkitsisi teknisesti taantumaa.

Edessä ei ole Euroopan tai edes euroalueen talouden syöksyä. Näkymät ovat kuitenkin siinä määrin synkentyneet, että Euroopan keskuspankki päätti reagoida. Pääjohtaja Mario Draghi puhui euroalueen pitkittyneestä heikkoudesta.

Epävarmuutta on luonut erityisesti kauppasotien kiihtymisen uhka ja Britannian mahdollinen ero EU:sta ilman sopimusta.

Tältä taustalta EKP:n odotettiin esittelevän järeitä aseita. Etukäteen puhuttiin "isosta singosta".

Draghi kertoikin uusista elvytystoimista. EKP työntää rahaa Euroopan talouksiin ostamalla marraskuusta lähtien markkinoilta arvopapereita kuukausittain 20 miljardin arvosta.

Lisäksi pankkien keskuspankkitalletuksista saamia korkoja alennetaan edelleen, nyt -0,4 prosentista -0,5:een. Tarkoituksena on saada pankit hankkimaan tuloa lainoittamalla yrityksiä ja kansalaisia, mikä toisi virettä talouteen.

Asiatuntijoiden arviot EKP:n toimien purevuudesta ovat ristiriitaisia. Muutaman kuukauden kuluttua alkaa selvitä, miten nyt päätetyt keinot tehoavat.

Marraskuun alussa EKP:n johdossa aloittaa uusi pomo, entinen Kansainvälisen valuuttarahaston pääjohtaja Christine Lagarde. Jos Draghin keinot eivät auta, Lagarden osaaminen joutuu testiin saman tien.

Draghin puheenvuorossa huomionarvoista oli näkemys siitä, kenellä niskassa taakka suunnan oikaisusta on. Hän sanoi suoraan, että rahapoliittisten keinojen ohella "finanssipolitiikan on korkea aika ottaa vastuu".

Kommentti lähti euromaiden poliittisille päättäjille, epäilemättä erityisesti Saksaan. Draghi siis haluaa, että euromaatkin päättävät toimista, joilla talous kammetaan terveelle kasvu-uralle.

Pääjohtaja on oikeassa. Vastuuta ei voi kaataa yksin keskuspankille.

Avainasemassa olevassa Saksassa olisi valtiontalouden vahvan tilan ansiosta ongelmatonta toteuttaa elvytystoimia. Vastassa ovat kuitenkin tiukan talouskurin perinne sekä perustuslakiin kirjattu velkajarru.

Koko Euroopan kannalta olisi suotavaa, että dogmin toimivuus arvioitaisiin uudelleen. Saksalla olisi kovasti tehtävää vaikkapa jättimäisten hiilidioksidipäästöjensä kutistamisessa nykyistä mittavammilla uusiutuvan energian investoinneilla.

Euroopan talousministerit aloittivat perjantaina kaksipäiväisen kokouksensa Helsingissä. On toivottavaa, että osallistujamaiden välille syntyy jonkinlainen yhteisymmärrys keinoista, joilla synkimpien näkymien toteutuminen voidaan torjua.

MAINOS

Kommentoi

Uutisen otsikko on melko harhaanjohtava. "EKP puhalsi kuplaan lisää ilmaa" olisi paljon parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EKP jatkaa rahavuorten korruptointia elikelvottomien yritysten kautta niiden omistajille.
Tämä johtaa entistäkin syvemmälle pohjattomaan suohon.
Kuten on takoituskin, koska se voimistaa ja vauhdittaa rappioitumista feodalismiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Italialainen Draghi osti EKP taseeseen 4 vuodessa 3000 miljardia Euroa roskalainoja. Italian valtion velka 2000 miljardia Euroa..näettekö yhteyden?. Vois luonnehtia rikolliseksi toiminnaksi..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolme suurta hallitsee maailmantaloutta jossa ei eu yksinään riitä pitämään taantumaa pois. Eu voi rajoittaa eri veromuodoin eu-kansalaisten toimeentuloa. Eu nojaa muutamaan euroopan maahan jossa saksalla on suuri taloudellinen merkitys. Suomelle kuuluu vikiseminen ja ilmastopopulistinen räkytys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan talous kääntyy nousuun ja on vireää, kun on vähemmän ostoksia Kiinasta, Yhdysvalloista ja Venäjältä. Euroopan Unionin jäsenvaltioiden pitää käydä nykyistä enemmän keskinäistä kauppaa sekä ihmisten matkustella Euroopassa. Suomestakin voi ostaa monia tuotteita, joita nykyisin tuodaan Venäjältä Eurooppaan: puutavaraa, selluloosa, paperia, teräksiä, auton renkaita, öljyjalosteita ja malmirikasteita. Kiinasta ja Yhdysvalloista tuotavia tuotteita voi valmistaa missä päin Euroopan Unionia, laatukin on parempaa eikä hintakaan eroa paljon. Turhaa vikinää Euroopassa, pitäisi vain saada lobbareista ja bisnesmiehistä riippumattomat päättäjät töihin, Eurooppa Ensin- teemalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Narulla on turha työntää. Kun me vanhenevat kuluttajat emme kuluta, niin sepä oli sitten tässä. Lopputuloksen näkee Japanissa. Tosin Euroopassa tulos tulee olemaan rujompi. The End.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talous joka perustuu kulutukseen ja velanottoon on tuhoon tuomittu joka tapauksessa. Ihan sama onko kuluttajia enemmän vaiko vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
Turkki suostui Yhdysvaltojen tulitaukoehdotukseen, tauko kestää viisi päivää
8:00
Finnveran toimitusjohtaja: Vanha klisee pätee yhä suomalaisissa yrityksissä – vientikauppaa ei osata Suomessa Tilaajille
7:00
Rakentamisen isot hankkeet pitävät Oulussa työmaat kiireisinä, Kempeleessä vauhtia tuo yksityinen rakentaminen Kaupallinen yhteistyö
7:00
Elektro-poppari James Blake on elävänä elementissään Suvilahdessa
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Auschwitzin rannaton painajainen heijastuu Saulin kasvoilta
7:00
Rion paralympiajoukkueesta tippuminen ei lannistanut oululaista Jussi Lotvosta – nyt tähtäimessä on ensi kesä ja Tokion paratriathlonmatka Tilaajille
7:00
Näkökulma: Liha on saanut liian suuren roolin ilmastotaistelussa – mustavalkoinen päätös nostatti mustavalkoisen keskustelun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Köyhän ihmisen elämä ei ole ihmisarvoista elämää

aloittaja on sorrettu? 99% syyllinen omaan köyhyyteen ja kurjuuteen katsoo peilistä takaisini. Muita on aina helppo syy... Lue lisää...
ja miten....

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image