Pääkirjoitukset

Ei seksiä ilman suostumusta – raiskauksista annettavia tuomioita on syytä kiristää

Nykyisen lainsäädännön keskeisenä ongelmana pidetään nimenomaan sitä, että seksuaalirikokset määritellään pitkälti käytetyn väkivallan määrän ja sen uhan perusteella, kun suostumuksen puutteen pitäisi olla raiskauksen pääkriteeri. KUVA: Ilkka Koskinen
Pääkirjoitukset 20.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Aikansa elänyttä seksuaalirikoslainsäädäntöä on korkea aika uudistaa samalla kun raiskauksista annettavia tuomioita on kiristettävä. Suostumuksen puutteen pitäisi olla itsestään selvä asia raiskauksen määritelmässä. Ei tarkoittaa ei.

Seksuaalirikoslainsäädännön uudistaminen kansainvälisten sopimusten ja suositusten mukaiseksi etenee nyt monella rintamalla. Monien kansalaisten ja päättäjien pitkäaikaiset tavoitteet ovat toteutumassa.

Viimeksi keskiviikkona eduskunnassa käsiteltiin Suostumus2018-kansalaisaloitetta, jonka lähtökohtana on uudistaa seksuaalirikoslainsäädäntöä niin, että suostumuksen puute otettaisiin raiskauksen keskeiseksi määritelmäksi.

Asialle on varsin laajaa kannatusta yli puoluerajojen, joskin perussuomalaiset painottavat suostumuksen sijaan rangaistusten koventamista.

Viime kaudella asialla oli myös eduskunnan naisverkosto, joka vaati suostumuksen puutteen lisäämistä rikoslakiin raiskauksen tunnusmerkistön ensisijaiseksi määritelmäksi. Perusteluina mainittiin, että suostumuksen puutteen kirjaaminen lakiin parantaisi uhrin oikeusturvaa ja oikeusvarmuutta.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen hallitusohjelmassa luvataan seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistus, jonka lähtökohtana on koskemattomuus ja seksuaalinen itsemääräämisoikeus.

Tarkoitus on muuttaa rikoslain raiskausmääritelmä suostumuksen puutteeseen perustuvaksi oikeusturvasta huolehtien. Edelleen luvataan korottaa erityisesti lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten vähimmäisrangaistuksia.

Edellisen hallituksen aikana asetettiin jo työryhmä pohtimaan raiskauslainsäädännön uudistamista. Oulun laajan lapsiin kohdistuneen seksuaalirikosvyyhdin jälkimainingeissa eduskunta hyväksyi viime huhtikuussa rikoslain muutoksen, jossa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia kiristettiin. Rikoslakiin lisättiin myös törkeää lapsenraiskausta koskeva uusi rangaistussäännös.

Nykyisenlainsäädännön keskeisenä ongelmana pidetään nimenomaan sitä, että seksuaalirikokset määritellään pitkälti käytetyn väkivallan määrän ja sen uhan perusteella. Raiskaustilanteessa uhri kuitenkin usein lamaantuu ja saattaa olla passiivinen välttääkseen vahingoittumasta enempää.

Tämä on voinut kääntyä uhria vastaan, kun oikeudessa puidaan, onko passiivisuus ollut merkki suostumuksesta, kun ei ole tapellut riittävästi vastaan. Ehdolliset tuomiot etenkin lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten jäljiltä ovat syystäkin herättäneet tyrmistystä.

Seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksissa ollaan menossa oikeaan suuntaan. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) haluaa vielä nähdä, minkälaisia kokemuksia suostumusasiasta on kertynyt muissa maissa. Asiassa ei ole kuitenkaan syytä aikailla. Seksuaalirikoksista annettavia rangaistuksia on syytä kiristää. Pykälien on oltava riittävän ankaria, jotta raiskaajat ja etenkään lapsenraiskaajat eivät selviä ehdollisella.

Raiskaustuomioissa pitäisi lievien tuomioiden sijaan käyttää jo nyt rangaistusasteikon mahdollistamia kovempia tuomioita. Jos raiskauksesta selviää ensikertalaisuuden nimissä ehdollisella, on selvää, että tuomio ei tunnu missään.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä siinä on oikeudessa pohdiskelemista. Melko usein tekohetkellä molemmat ovat olleet humalassa ja oikeudessa on sana sanaa vastaan.
Tuotahan voi käyttää koston tai kiristyksen välineenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On yksi asia, mikä teko on rangaistava ja toinen asia, mistä käytetään rikosnimikettä raiskaus. Minun mielestäni termiä ei pidä inflatoida kutsumalla jokaista häirintää raiskaukseksi, vaan voi käyttää muita rikosnimikkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nyt siis halutaan?

Suomela ja muu vihervasemmisto haluaa muuttaa raiskauksen määritelmää.

Persut sen sijaan eivät ilmeisesti vastusta tuota lakimuutosta, mutta haluavat koventaa raiskauksista annettuja rangaistuksia.

Sitä taas Iiris Suomela ja muu vihervasemmisto ei halua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
31
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
30
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
25
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
25
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
18
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
15
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image