Pääkirjoitukset

Ei pelkkää lottovoittoa

Pääkirjoitukset 20.11.2017 6:00
Pääkirjoitus

Suomalaiset ovat innokkaita rahapelaajia, joten ei ole ihme, että ongelmiakin ilmenee. Jokaisessa kaupassa ei tarvita rahapeliautomaattia.

Veikkauksen toiminnassa on markkinoinnin sijaan syytä vakavoitua pelihaittojen ehkäisemiseen.

Rahapeliyhtiöiden yhteiseen hyvään suunnatuista tuotoista merkittävä osa tulee ongelmapelaajien taskusta. Ongelmapelaaminen on outo asia niille, jotka satunnaisesti pyöräyttävät muutaman kierroksen hedelmäpeliä lähikaupan peliautomaatissa, jättävät kerran viikossa lottorivin ja ostavat samalla raaputusarvan. Kaukana ovat ne viattomuuden ajat, kun Esson baarissa pelattiin pajatsoa 20-pennisillä.

Kauppojen, kioskien ja huoltoasemien ovensuita koristavat peliautomaatit. Veikkauksen erilaisia viikko- ja päiväarvontoja voi ostaa kassalta samalla kun käy ruokaostoksilla. Rahapeleihin uponneille tosipelaajille tämä ei riitä. Veikkauksen nettisivuilla esitellään lukuisia arvonta- ja pelaamisvaihtoehtoja.

Sähköiset jakelukanavat lisäävät pelimahdollisuuksia. Kotimaisten rahapelien ohella netti on pullollaan vastuullisen valvonnan ulkopuolelle jääviä kansainvälisiä rahapeli- ja uhkapelaamiseen yllyttäviä yrityksiä koukuttavine ilmaiskierroksineen. Samalla raja rahapelien ja ajanvietepelien välillä hämärtyy.

Suomalaiset ovat innokkaita rahapelaajia, joten ei ihme, että ongelmiakin ilmenee. Rahapelaamisen kasvaessa riskipelaajien määrä on kansainvälisestä kehityksestä poiketen lisääntynyt viime vuosina.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitokselta (THL) on äskettäin valmistunut kaksi raporttia, joissa ehdotetaan muun muassa rahapeliautomaattien määrän rajoittamista, pelaajien pakollista tunnistautumista, pelaajan itse asettamia rajasummia ja erillistä pelihaittakeskusta.

Ehdotukset liittyvät arpajaislain muutokseen. Esimerkkiä voisi ottaa Norjasta, missä rahapeliautomaatit siirrettiin pois kauppojen eteisistä jo kymmenen vuotta sitten. Ja kas kummaa, ongelmapelaaminen väheni.

Veikkauksessa rajoitusehdotuksiin suhtaudutaan nihkeästi. Veikkauksen johto on kiistänyt, että ongelmien kasvu johtuisi kotimaisista peleistä. Monien järjestöjen toiminta on riippuvainen pelituotoista, joten sieltä suunnaltakaan ei kuulu arvostelua.

Veikkaus onkin ristiriitaisessa tilanteessa. Toisella kädellä se markkinoi pelaamista, hehkuttaa jättipotteja ja kehittää uusia pelejä, kun sen toisella kädellä on ehkäistävä pelaamisesta koituvia haittoja.

Ihmiset hakevat rahapeleistä jännitystä ja pikaratkaisuja taloudellisiin ongelmiin. Osalla pelaaminen riistäytyy käsistä. Rahapelaamisen ongelmat ovat todellisia, sillä suoraan tai välillisesti haitat koskettavat satojatuhansia suomalaisia.

Veikkauksen on syytä kuunnella palautetta herkällä korvalla, sillä THL:n selvitysten mukaan ongelmapelaajat pelasivat runsaan viidenneksen rahapeleihin käytetystä rahasta.

Onkin ironista, että yhteiseen hyvään ohjautuvista varoista merkittävä osa tulee ongelmapelaajien ja pienituloisimpien taskuista. Monopoliasemassa olevan Veikkauksen toiminnassa kannattaa ottaa asiantuntijapalaute tosissaan. Peliongelmat eivät poistu samassa tahdissa yhtiön pelaamiseen innostavan markkinoinnin kanssa.

MAINOS

Kommentoi

On kovanaamoja, eduskunta ja hallitus, kun antavat Veikkauksen ja Alkon raunioittaa Suomea. Toimittaja Tuomas Enbuske kirjoitti asiasta suorat sanat, uhkapelit ja viina on jo lähikaupoissa, helposti saatavilla. On Veikkauksen pelihalleja, nettipelejä, peliautomaatteja ja Alkot kauppojen sekä juna-asemien eteisissä. Terveyshaitat ja taloudelliset haitat ovat tuottoja suurempia, silti toiminnan annetaan jatkua hallitsemattomasti. Tyrkytetään mainoksien voimalla rahapelejä ja viinaa, toisaalla korostetaan kohtuutta ja varoitetaan terveyshaitoista, voi kiesus mitä touhua. Näkee tavallinen kansalainenkin kadullakin, että samat ihmiset päivästä toiseen pistävät rahansa peliautomaattiin. Vanhuksia näkee, eläkeläisiä ja nuorisoa, monesti tekee mieli kysyä millä rahalla pelaat, säälittää. Tämä vain kaduilla ja kylillä, mitä tapahtuu netissä, huh, huh. Viina vie rahat, särkee perheet, kärventää maksat ja liottaa aivot. Tarttis tehä ryhtiliike Alkolle ja Veikkaukselle, rahastusmeininki on sairautta ja ahneutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Kalevalle puuttumisesta erittäin tärkeään ja monella tavalla vahingolliseen aiheeseen. Tämän koko ongelmarumban pyörittäjä on Veikkaus Oy, valtiollinen monopoli, jota "sirkustirehtöörit" johtavat. Vastuuttomasti ja ilman todellista moraalista valvontaa? No eihän rahalla ja rahasta pelaaminen ole koskaan ollutkaan moraalikysymys. Vaan viimekädessä omaa tyhmyyttä? Kukaan ei toki väittäne, etteivätkö pelijärjestelmät ja niiden tekniikat toimisi oikein. Lottoarvonnan valvojina seisovine päältäkatsojineenkin, jotka eivät enää lue tuloksia edes suomeksi. Toiminnan periaattelliseen kohtuullisuus- ja moraalisääntöihin pitää saada joku tolkku. Lienee tyhmää edes esittää, että vallan hyvin Suomeen riittäisi perinteinen vakioveikkaus, toto,lotto ehkä vielä vikingsellainenkin, keno ja eurojackpot. Veikkausyhtiön jo pitkään jatkunut tyyli syöttää uusia houkuttelevia, yksinkertaisia pelimuotoja ja peliautomaatteja on saavuttanut Suomessa maailmanmestaruuden. Yhä useammin mukaan on ujutettu myös pieni lisähoukutin ikäänkujin voiton tuplaamiseksi tms. Ja meno jatkuu. Tähän ei ole syytä toistaa sitä pelipyydysten lukumäärää, joilla meitä kalastetaan, ne löytyvät Veikkauksen sivuilta ja jatkuvista "miljoonamainoksista" joka tuutista. - Sitten kehtaavat vielä puhua peliriippuvuudesta ja sen ongelmista, joihin itse koko ajan houkuttelevat. Miten Veikkaus Oy osallistuu peliriippuvuudesta terveytensä ja omaisuutensa hoitoon? Tälle kysymykselle varmasti siellä nauretaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää paikkansa huoli ongelmapelaajista. Meidänkin kylän liikekeskuksen kolmeen (3) automaattiipeliin samat henkilöt syöttävät päivittäin jokaisen irtoavan killinkinsä.

Veikkauksen "viheltelyssä" ja asian hyssyttelyssä täytyy muistaa myös esimerkiksi se, että Veikkauksen toimitusjohtajalla on vuosipalkan (384 000 euroa) lisäksi mahdollisuus bonukseen, joka voi olla ENINTÄÄN 40 % vuosipalkasta.Eli sehän vaatimattomasti tarkoittaa 153 600 euron lisäpottia eli liikutaan yhteissummassa 537 600 euroa !!! Kun Veikkauksen liikevoitto on oletettavasti jatkossakin aika huima, voi arvioida bonuksen laukeavan joka vuosi täysimääräisenä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

74
JHL:n lakko Oulussa: Liikuntapaikkoja ja henkilöstöruokaloita suljettuna, ikäihmisten ja vammaispalvelun ruuat toimitetaan
27
Eläkeläisten nöyryytys saa loppua – taloudellinen turva on hyvän vanhuuden yksi iso tekijä Lukijalta
13
Oulu kilpailuttaa lastensuojelun toimijoita, jatkossa palveluntuottajilta edellytetään aiempaa enemmän laatua
10
Ulkomailla rötöstelevälle on lottovoitto syntyä Suomeen - Suomi ottaa lähes kaikki ulkomailla vankilatuomion saaneet vastaan, haluaisi muiden toimivan samoin
9
Tutkimus: Media kertoo yhteiskunnallisista asioista selkeästi, virkamiehillä ja poliitikoilla reilusti parannettavaa
9
Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin lakkopäivinä suhtaudutaan varauksella
8
Oululaisen Jukka-Pekka Metsävainion astrokuva valittiin Vatikaanin observatorion vuosikalenterin kanteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

En ymmärrä mitä valtionvelka on. Ei siinä mitään ei nimittäin ymmärrä monikaan. Valtion velkaa ei ole tarkoituskaan maks... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image