Pääkirjoitukset

Ei nyt sentään tsuhnien maa

Pääkirjoitukset 31.10.2017 0:00
Pääkirjoitus

Turvallisuuspoliittisen suunnittelun ei pidä pohjautua toiveajatteluun muttei liioin arkirealismista irronneisiin uhkakuviinkaan.

Usko Venäjän vaikutusyritysten tehoon tuntuu perustuvan suomalaisten ymmärryksen aliarviointiin.

Venäjän vaikutusyrityksistä vaalituloksiin on puhuttu tiiviisti muutaman vuoden ajan. Vahvoja näyttöjäkin toiminnasta on. Siksi useissa maissa Kremlin informaatiovaikuttamiseen jo varaudutaan.

Suomessa puolustusministeriön yhteydessä toimivan turvallisuuskomitean käyttämät asiantuntijat ovat pohtineet sitä, miten Venäjä voisi vaikuttaa Suomen tuleviin presidentinvaaleihin. Vaikka turvallisuuspolitiikan rakentamiseen kuuluvat pelit ja harjoittelu, yllättäviinkin tapahtumiin varautuminen, Helsingin Sanomissa perjantaina julkaistu lista mahdollisista vaikutuskeinoista on häkellyttävä.

Sosiaalisenmedian operaatiot tai joidenkin poliitikkojen tukeminen ovat odotetusti mahdollisten vaikutuskeinojen listalla. Äänestystuloksen kyseenalaistus tuntuisi hyvin teoreettiselta vaihtoehdolta, mutta salamurha tai terrori-isku jo mielikuvituksellisilta.

Turvallisuuskomiteaa voi kiittää avoimuudesta, kun se antoi julkisuuteen dokumentin, jota sen pääsihteeri kutsuu ”työpaperiksi”. Ja asiantuntijoiden näkemykset kulkevat vielä varsinaisen turvallisuuskomitean seulan läpi. Onneksi niin.

Listattujen vaikutustapojen perusteella joutuu nimittäin kysymään, lukeeko osa eksperteistä enemmän Ilkka Remestä kuin vakavasti otettavia viestimiä.

Lehtiä vilkaisemalla jo näkee, mikä on presidentinvaalien asetelma. Arvailua on lähinnä siitä, voittaako Niinistö suoraan ensimmäisellä vai vasta toisella kierroksella.

Samat uutiset tunnetaan itärajan takana. Presidentinvaalien juoni on tuskin enää muutettavissa millään trolli- tai agenttioperaatiolla.

Venäjän näkökulmastakin vaikutusyritykset olisivat poliittista uhkapeliä, joka helposti kääntyisi sitä itseään vastaan. Vaikka esimerkiksi näyttää siltä, että Venäjä avitti likaisin tempuin mieleisensä miehen Yhdysvaltain johtoon, operaation loppulasku näyttää jo kääntyneen Kremlille tappiolliseksi.

Poliittisia attentaatteja on tehty maailman sivu, ja salamurhat eivät ole uudenkaan Venäjän aikana olleet keinovalikoiman ulkopuolella. Mutta että tässä tilanteessa, Suomessa. Ajatus on houreinen.

Aivan varmasti Venäjä suurvaltana pyrkii vaikuttamaan sekä lähiympäristössään että muualla maailmassa asioiden kulkuun. Sinisilmäisiä ei pidä olla. Esimerkiksi pian parin vuoden takainen pakolaisvirta Venäjältä pohjoisen kautta Suomeen oli ilmeinen vaikutusyritys, ilkeä vihje.

Kiusallista etenkin informaatiovaikuttamisesta puhuttaessa on kuitenkin se, että suomalaisia tunnutaan pitävän helposti höynäytettävänä kansakuntana – sellaisina tsuhnina, joina venäläisissä tarinoissa aikoinaan esiinnyimmekin. Nyt näin tuntuvat ajattelevan omat eksperttimme.

Kannattaa muistaa, että suomalaisten koulutustaso on korkea, kansalaiset hankkivat tietonsa edelleen lähinnä vakavasti otettavista viestimistä ja historian pohjalta suhtautuminen naapurivaltion toimintaan on terveen kriittinen. Kansalaisten ymmärryksen tasoa ei pitäisi aliarvioida.

MAINOS

Kommentoi

Asiantuntijoilta tilataan työ, jossa pyydetään listaamaan ja kuvittelemaankin suurvalta Venäjän vaikuttamiskeinoja Suomen presidentinvaaleihin. Ja työtä sitten tehdäänkin, ilman tuttua suomettumispeikkoa. Ei tuodatakaan esille liturgista kansojen välistä vuosikymmenien itäkauppaa ja 1800 km pitkän rajan tuomaa vakautta yhteiseen elämäämme. Ei kehuta Suomen ja Venäjän välillä vallitsevaa luottamusta. Listataan rehellisesti käytettettävissä olevat informaatiovaikuttamiskeinot ja siitä alkoikin oikea trollaus turvallisuuskomiteaa kohtaan. Leimataan heti ilman syvällisempiä analyysiä asiantuntijat vainoharhaisiksi ja tyhmiksi. Joku taho säikähtikin ja aloitti oman informaatiovaikuttamisen, koska suomettuminen hiipuu. Suomessa uskalletaan sanoa asiat suoraan Venäjästä nykyisin, mukavaa. Nuoret naureskelevat, kun kerron koulumme YYA-juhlista, juhlittiin koulussa Neuvostoliiton ja Suomen ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimusta. Piirtoheittimellä heijastettiin sopimusteksti liikuntasalin seinälle, Suomen ja Neuvostoliiton lippujen kera. Kuorossa luettiin sopimusteksti läpi. Veteraanijuhlassa opettaja itki juhlaväelle, kun ei saa mainita Suomea isänmaana, näin oli asiat vuosina 1972 - 1980 pikku poikana. Ei ikinä enää suomettumista ja muuta kaunisteltua liturgiaa Venäjästä , parempi on nykymeno.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ole kyse työpaperista? Työpapereissa ruukaa olla mukana kaikki mahdolllinen ja mahdoton, ettei mitään jäisi huomiotta, ja lopulliseen versioon ruukataan jättää varteenotettavat vaihtoehdot. Hienoa että työpaperi annettiin nähtäväksi. Herää kysymys, miksi annettiin, koska kyllähän siitä syntyvä metakka osattiin ennustaa. Vai eikö osattu? Ehkä työpaperin julki antaneet kuitenkin yliarvioivat lukijakuntansa ymmärryksen tason. Siitä huolimatta - hatunnosto. Mitä mieluiten näemme keskeneräisiä papereita, joista suoraan sanotaan, että ne ovat kesken, ja keskustelemme niistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottahan terveen kriittinen voi olla mutta jos mennään houreiseen vainoharhaisuuteen kuten nyt niin voi vain ihmetellä tarkoitusperiä.
Ei kuitenkaan pidä luulla kansalaisia niin tyhmäksi että nuo sepustukset menisi täydestä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvallisuuskomitea lähti tekemään sisäpolitiikkaa, mutta kenen pussiin he nyt pelaavat. Kuka hyötyy näistä pohdinnoista näin presidentinvaalien edellä. Venäjästä tehdään nyt uhkakuvaa, joka ei ole realistinen ottaen huomioon Suomen aseman Venäjän naapurina ja aseman EU:n jäsenenä. Suomen ja Venäjän välinen poliittinen keskustelu alkaa muistuttamaan liikaa 1930 luvun loppupuolen tilannetta. Silloin Suomalaisten vakuuttelut rauhasta ja rajaturvallisuudesta ymmärrettiin Kremlissä toisin kuin Suomalaiset halusivat. On vaarassa toistua sama asetelma ja aivan meidän itsemme lietsomana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan – Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
19:32
Ivalossa olevien kiinalaisturistien näytteissä ei ole koronavirustartuntaa – THL: Yksittäiset tartuntatapaukset Suomessakin mahdollisia
119
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
82
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
45
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
43
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
36
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
31
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Inari ja Utsjoki lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mika Niikon yhteyksistä useat kysymykset yhä auki – Orpo väläyttää MTV:llä jo kovia toimia!!

Asetelma on herkullinen. Persut vaati ulkoministeri Haavistoa tilille toiminnastaan. Nyt kieltävät kolmesti omiensa rötö... Lue lisää...
Mielenkiintoista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image