Pääkirjoitukset

Ei kuopata puolueita vielä

Pääkirjoitukset 1.2.2018 6:00
Pääkirjoitus

Puolueita ei kannata julistaa presidentinvaalin tuloksen perusteella kuolleiksi ja kuopatuiksi.

Kohtalaiseen tulokseen yltäneillä vaihtoehtoehdokkailla ei liioin ole syytä esiintyä Euroopan omistajina.

Politiikan kommentaattorit ovat presidentinvaalin jälkilöylyissä tehneet turhan hätäisiä tulkintoja vaalin vaikutuksesta puolueisiin. Ennen pitkälle meneviä johtopäätöksiä kannattaisi antaa pölyn laskeutua. Presidentinvaalissa puolueille ei annettu myrskyvaroituksia, vaikka ensi hätään niin pääteltiin. Päitäkään ei välttämättä putoile.

Tuore mielipidekysely (HS 31.1) osoittaa, että presidentinvaalin tulos ja presidenttiehdokkaiden menestys tai tappio eivät ole hetkauttaneet puolueiden kannatusta merkittävästi. Kyselyssä kokoomus on ykkösenä, SDP kakkosena ja keskusta kolmosena vihreät tiiviisti kannoillaan.

Vaikka puolueiden merkitys presidentintekijöinä on vähentynyt, muuten puolueet porskuttavat ainakin tällä tietoa entisellään. Kyse on siitä, että presidentinvaalin luonne poikkeaa eduskuntavaaleista. Suora vaalitapa epäpolitisoi presidentinvaaleja ja korostaa persoonaa. Presidentinvaalin teemat liikkuvat keskeisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, josta vallitsee yleensä laajahko konsensus.

Suorassa kaksivaiheisessa vaalissa kannatuksen lisäksi ratkaiseva merkitys on vastustuksella. Puoluetausta on pakko häivyttää taka-alalle, koska toisella kierroksella on saatava yli puolet äänistä.

Millään puolueella ei ole enemmistöä. Ongelma voidaan kiertää asettamalla riippumaton ehdokas valitsijayhdistyksen kautta. Karismaattiset ehdokkaat pääsevät ominkin avuin ehdolle 20 000 kannattajan turvin, jos puolue haraa vastaan.

Tällä kertaa istuvan presidentin etumatka oli niin suuri, että Sauli Niinistö valittiin jatkokaudelle heti ensimmäisessä vaalissa.

Vaikka epäpoliittiseksi mielletty Niinistö hallitsi pelikenttää, kyseessä ei ollut mikään Trump- tai Macron-ilmiö. Niinistö on kokoomuksen entisenä puheenjohtajana, ministerinä ja kansanedustajana täysiverinen poliitikko ja olemassa olevan valtakoneiston tuote.

Kohtalaiseen tulokseen yltäneet ehdokkaat ovat esiintyneet kuin Euroopan omistajat. Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren väite uudesta normaalista on tarkoitushakuista ylitulkintaa.

Huhtasaaren tulosta ei parhaalla tahdollakaan voi tulkita niin, että perussuomalainen ajatusmaailma olisi suomalaista valtavirtaa. Tavoite kuitenkin täyttyi, kun puolue suoristi rivejään ja esitteli mielipiteitään sinisten katsellessa sivusta.

Keskustan kunniapuheenjohtaja, kansalaispuolueen Paavo Väyrynen punnersi ehdolle valitsijayhdistyksen kautta, kun keskusta ei suin surminkaan halunnut häntä listoilleen. Väyrynen rökitti Matti Vanhasen ja nöyryytti keskustan johtoa mielin määrin. Se ei kuitenkaan näkynyt HS:n gallupissa keskustan kannatuksen laskuna.

Puolueessa on kuitenkin sisäistä napinaa, joka näkyi Väyrysen Vanhasta parempana kannatuksena presidentinvaalissa.

Lokakuussa käydään ensimmäiset maakuntavaalit ja runsaan vuoden kuluttua eduskuntavaalit. Niissä puoluepolitiikka on taas voimissaan.

MAINOS

Kommentoi

Tämän päivän normaali ainakin Suomessa on suomalaisten tasa-arvoisen ihmisarvon kieltäminen itsestään selvyytenä. Ainakin tuo itsestään selvä eriarvoisuus olisi syytä muuttaa itsestään selväksi tasa-arvoisuudeksi eli "uudeksi normaaliksi" ja Lissabonin sopimuksen mukaiseksi.

Uuteen normaaliin saisi kuulua myös "Suomi ensin, mutta ei Suomi yksin". Yhteistyö saisi olla vaikka kuinka laajaa, kunhan minkäänlainen kanssakäyminen ei polkisi oman maan kansalaisten perusoikeuksia eikä ihmisoikeuksilla määriteltyjä arvoja.

Siis kaipuuta "uudelle normaalille" totisesti ainakin on, vaikka se ei välttämättä edellyttäisikään yhtä pitkälle meneviä tavoitteita kuin Persuilla on. Minulle riittäisi, että EU-sopimuksia ei tulkittaisi näin törkeästi suomalaisten ihmisoikeuksia polkevasti.

Hämmästelen, jos nykyinen suomalainen "normaali" on yhtä tolloa "maailmallakin" ja ymmärrän hyvin kaipuun uuteen normalisointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

42
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
18
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
14
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
12
Risto Uimosen kirja presidentistä kuvailee, kuinka Sauli Niinistö on maksimoinut historiallisen pienet valtaoikeutensa
8
Ilmatieteen laitos on paitsi varoittanut suomalaisia helteestä, niin myös oikeasti pelastanut ihmishenkiä kehitysmaissa
7
Ruotsalaismediat: Länsi-Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja
6
Oikeusministeri Häkkänen Touko Aallosta: On hyvin vakavaa, jos kansanedustaja kehottaa olemaan noudattamatta lakeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Totta kai on aina trendikästä ja asiallista puolustaa heikosti pärjääviä ja vähäosaisia henkilöitä. Mielestäni muitakin ... Lue lisää...
Takamaan mies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image