Pääkirjoitukset

Ei epäillä poliisia turhasta – pe­rus­teet­to­mat vihjailut murentavat luottamusta

Poliisin mustamaalaaminen ja loanheitto on some-aikakaudella luvattoman helppoa. Poliisin luottamusta kansalaisten keskuudessa ei pitäisi rapauttaa aiheettomalla politisoinnilla. KUVA: Arttu Laitala
Pääkirjoitukset 17.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Vastuuttomat vihjailut ja perusteettomat poliisiin kohdistuvat jääviysepäilyt ovat huolestuttava ilmiö.

Samaan aikaan kansalaisten on voitava luottaa siihen, että poliisin puoluekanta tai elämänkatsomus eivät vaikuta virkatehtävien hoitoon.

Suomalaisten luottamus poliisiin ja poliisin toimintaan on vuodesta toiseen pysynyt erilaisissa kyselyissä kärkipaikoilla ja usein ykkösenä. Yksittäisiin poliiseihin kohdistuneet epäilykset, tutkinnat, oikeudenkäynnit tai jopa tuomiot eivät ole horjuttaneet kansalaisten tuntemaa yleistä luottamusta poliisin toimintaan.

Näin todettiin viimeksi viime keväänä Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn arvo- ja asennetutkimuksessa. Tutkimuksessa poliisi piti ykkössijaa ja jätti taakseen Puolustusvoimat ja presidentin.

Ei siis ihme, että myös eduskuntaan on vuosien varrella kivunnut useita omissa vaalipiireissään laajaa luottamusta nauttivia poliiseja, jotka ovat omissa puolueissaan ja eduskunnassa osallistuneet näyttävästi politiikkaan.

Poliiseja on muiden ammattikuntien rinnalla edustettuina myös oululaisessa paikallispolitiikassa kuten monissa muissakin kunnissa. Siihen poliiseilla on täysi oikeus.

Kansalaisten oikeusturvan kannalta on kuitenkin olennaista voida varmistua siitä, että poliisien poliittiset näkemykset tai muut elämänkatsomukseen liittyvät seikat eivät heijastu heidän virkatehtäviensä hoitoon. Ihmisten täytyy voida luottaa siihen, että kaikkia kohdellaan puolueettomasti, asiallisesti ja tasapuolisesti.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho heitti äskettäin epäilyksen varjon poliisin riippumattomuutta kohtaan, kun hän kyseenalaisti sen, että vihreiden ehdokkaana kunnallisvaaleissa Espoossa 2017 ollut poliisi toimii tutkinnanjohtajana tapauksessa, jossa kolmea kansanedustajaa epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Puurot ja vellit uhkaavat mennä sekaisin, jos yksittäisen poliisin epäillään virkamiehenä lähtökohtaisesti toimivan samalla tavalla kuin puolue on linjannut asiakysymyksistä.

Kuten Poliisijärjestöjen liiton puheenjohtaja Jonne Rinne toteaa, jääviys voi syntyä sukulaisuussuhteesta tai siitä että henkilö ja poliisi tuntevat toisensa. Jos jääviyttä ei voida osoittaa, arvostelulle ei ole pohjaa (Kaleva 16.8.).

Aiheettomien jääviysepäilyjen levittäminen poliittisista syistä onkin kohtuutonta ja asiatonta loanheittoa. Rehellisyyden nimissä on todettava, että kovin moni ei liioin välttämättä ensimmäisenä yhdistä väitettä poliisin politisoitumista nimenomaan vihreisiin.

Poliisi on työssään tottunut kaikenlaiseen häirintään. Perinteisesti uhkailua on tullut rikostutkinnan yhteydessä ammattirikollisilta. Viime vuosina poliisi on joutunut uudentyyppisen ilmiön kohteeksi. Poliiseja ja heidän perheenjäseniään saatetaan maalittaa mustamaalaamalla ja levittämällä perättömiä tietoja. Some-aikakaudella tämä on luvattoman helppoa.

Poliisi toimii julkisen vallan edustajana kansalaisiin nähden, joten perättömien epäilysten levittämisellä ja maalittamisella pyritään pahimmassa tapauksessa politisoimaan virkavastuulla toimivaa poliisia ja murentamaan kansalaisten poliisia kohtaan tuntemaa luottamusta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (40)

luottamus poliisiin kyllä meni tämän " vuoden poliisiksikin " valitun jari aarnion myötä, sitä on hankala palauttaa pian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuo vihertävän poliisitutkinnanjohtajan esteellisyys on päivänselvää. Yleislausekejääviys on homman nimi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten poliisiin voi luottaa. Jos oulussakaan ylin poliisijohto ei vastaa puheluihin, tai sähköposteihin. Tällainen poliisijohto olisi syytä vaihtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa jääviyttä tai ei, mitään rikostutkintaa ei voi oikeusvaltioperiaatteen nojalla keskeyttää toteamalla, että on olemassa joku epäihmisten ryhmä, jolle ei kuulu jonkin lain tarjoama suoja. Ihmisoikeuksiin perustuvassa oikeusvaltiossa jokaisen lain kuluu suojata tasa-arvoisesti jokaista, olipa kyseessä minkälainen hyypiö tahansa ja kuuluipa hän mihin ryhmään tahansa.

Tämänhetkisten persujen ja heidän kannattajiensa lainsuojattomiksi julistaminen on myös demokratian vastainen kiristys niille äänestäjille, jotka haluavat valita edustajakseen persun.

Koska kiihotus kansanryhmää vastaan on nyt oikeutettu, kiihotuksen nostamalta seuraukselta ei ole suojassa kukaan, sillä Husu tuskin pystyy rajoittamaan kiihotuksensa nousun pelkästään persuja ja heidän kannattajiaan vastaan.

Lain kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tarkoitus lienee estää kansanmurhat eikä luoda niille aina vain parempia edellytyksiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen tämmöinen epäihminen. Ja sitä mieltä on myös lehdistö sekä kaikki ihmisoikeuksia ajavat järjestöt tässä maassa. Joten en voi suhtautua tämmöisiin kirjoituksiin kun naurulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaiset poliittiset pääkirjoitukset, eivät palauta luottamusta poliisiin. Politisoitunut poliisijohto on aiheuttanut sen, ettei suuri osa kansasta luota 100%:sti poliisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallintolain 28 §:n 7 kohdan mukaan virkamies on esteellinen jos luottamus hänen puolueettomuuteensa muusta erityisestä syystä vaarantuu.

Eli jos esim. julkisesti Vihreä poliisi tutkii Perussuomalaista poliitikkoa tai toisinpäin, tuo esteellisyysperuste täyttyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliisijohto murentaa itse oman instituutionsa uskottavuutta epätasa-arvoisella vihapuhejahdilla. Poliisin ei kuuluisi politisoitua, kuten nykyinen kehityssuunta näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei herätä poliisit luottamusta lainkaan. Pitävät omia kalastus- ja metsästysseurueita, vuokraavat järviä käyttöönsä Metsähallitukselta, jolla pyolestaan on omat kalastus-, ravustus- ja metsästysseurueet. Metsäautoteillä on lukittuja puomeja, joista ei virkamiehet tietävinään, kukaan ei tule avaamaan jos jäät "vahingossa" puomin taakse. Hätäkeskus ei auta eikä välitä avunpyyntöä, Metsähallituksen työntekijät naureskelevat ja poliisi vain kysyy "mitä varten olit alueella ja ajoit metsäautotiellä?". Ja ne kamerat poliisien vuokraaman järven rannalla, aivan sairasta touhua, anteeksi kauhisteluni. Tulkaa virkamiehet ihmisten pariin harrastamaan metsästystä- ja kalastusta, muuten häviää Suomen oikeusvaltion maine kokonaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin kuuntelemassa Oulun kaupungin järjestämää turvainfoa kaupungintalolla. Luottamus poliisiin katosi,kun kuuntelin apulaispoliisipäällikön asenteellista puhetta. Syytti Suomalaisia, täysin ilman mitään konkreettista näyttöä. Kyllä Oulussakin poliisijohto on poliitisoitunutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussakin poliisijohto ja tiettyjä aiheita julkisesti kommentoivat poliisimiehet laulavat niitä lauluja joita maamme politisoitunut poliisijohto haluavat niiden laulavan. Maamme poliisijohdolle nuotit taas tulevat sisäministeriöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehdistö ja media on mielipiteen muokkaajina todellinen ongelma. Yle tietysti tästä kaikkein järkyttävin esimerkki. Puna-vihreää propagandaa tuotetaan ilman että kukaan puuttuu asiaan. Jokainen voi omin silmin ja korvin todistaa tämän väitteen oikeaksi. On hyvä että internet on mahdollistanut myös objektiivisen tiedon löytämisen. Yle ja osa muusta mediasta tietysti pyrkii kaiken mahdollisin keinoin mustamaalaamaan muut tietolähteet ja tietysti tämä kaikki veronmaksajien rahoilla, kuten ideologiaan kuuluukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, poliisi/turvallisuus on hyvä asia ja kun poliisiin luottamus rapautuu, sen vaikutus on aina kaksisuuntainen asia. Itse katson niin, että minä en ole muuttanut mielipidettä poliisiin, vaan poliisi on muuttanut omaa toimintaansa siihen suuntaan, että luottamus välillä horjuu. Seuraan asioita tarkasti ja analysoiden, en huhuja, joten katson itse toimivani avoimesti ja rehellisesti. Sanon tässä vaikka yhden esimerkin ja kysyn samalla, että miksi poliisi ei enää kulje kansan keskuudessa esimerkiksi Rotuaarillal, vaan ajaa autolla siellä. Eikö jo tämä pieni asia vie pohjaa pois ja luottamusta poliisin toiminnasta. Tämän viesti on selvä: "Me emme kulje kansan keskuudessa, vaan tarkkailemme teitä täältä vähän kauempaa ja jne." Eikö poliisi enää uskalla kulkea kansan keskuudessa ilman mielenosoitusvarustusta, vai mistä on kysymys?

Poliisin toimintaa ei kukaan muu voi ylläpitää ja parantaa kuin he itse. Se ei ole kansalaisten asia. Kansalaisilta vain tulee palaute, jos homma ei pelaa poliisilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tismalleen samaa mieltä. Erityisesti sellainen vasemmistolainen, auktoriteettien vastainen kansankiihotus on omiaan lisäämään perusteetonta epäluottamusta virkavaltaa kohtaan. Samoin punavihreiden mielenosoittajien protestit esimerkiksi Pyhäjoen ydinvoimala-alueella, jossa mielenosoittajat ensin keskeyttävät ihmisten työnteon, rikkovat työkoneet, ja kun poliisi tulee lopulta paikalle hakemaan nämä riehujat pois, jotta työntekijät voivat jatkaa työtään, protestilaiset uhriutuvat ja alkavat sepittää jotain tarinaa poliisin ”liiallisesta voimankäytöstä”. Ilmeisesti poliisi ei saisi koskea kehenkään ihmiseen edes silloin, kun nämä rikkovat lakia eivätkä suostu lopettamaan lain rikkomista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö siinä ole mitään epäilyttävää, että lain kirjaimen mukaisesta vihapuheteosta persu joutuu käräjille mutta vihervasurin kohdalla tutkinta lopetetaan? Toki poliisissakin käskyt tulevat ylhäältä. Poliittisluonteisissa, sananvapauden laittomaan käyttöön liittyvissä teoissa jopa ministeriöstä saakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-ahon kommentit ovat aina tuollaisia riman alittavia, eikä niihin kannata hirveästi painoa laittaa. Hyvänä esimerkkinä on Perussuomalaisten pyrkimys rapauttaa ihmisten luottamus mediaa kohtaan, koska se on paljastanut liikaa. Tässä kyseisessä tapauksessa poliisilla ei ole ollut jääviysongelmia, koska hänellä ei ole henkilökohtaisia suhteita syytettyä kohtaan. Halla-aho voisi perehtyä asiaan ensin, jotta ei turhaan aiheuta ongelmia poliisilaitokselle. Toisekseen poliisi tekee vain esitutkinnan ja tarkastaa onko rikos tapahtunut. Faktoja tarkastaessa ei mielipiteellä ole merkitystä. Syyttäjä lopulta päättää viedäänkö asia oikeuteen, ei poliisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luottamus mediaan? Mediakin valehtelee tai jättää uutisoimatta. Faktat ovat faktoja sehän on selvä muttei niistä aina haluta puhua.
Pekka Hätönen kun on vihapuhepoliisina niin takuulla mielipiteellä on väliä, paitsi jos olet pyytänyt anteeksi niin saat syytteetkin anteeksi. Hassua.

On niitä muillakin rimaa alittavia kommenttaja mutta se ero on että kenellä on ne faktat esittää perustuen omiin mielipiteisiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (40)

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image