Pääkirjoitukset

Ei alastomia lapsia teatterin katsomoon

Pääkirjoitukset 8.2.2014 0:00
Pääkirjoitus

Oulun tulevien musiikkijuhlien puhutuin esitys jo etukäteen on Satu Tuomiston tanssiteos Riisuttuna. Erikoista näytöksessä on, että sitä pääsee katsomaan vain ja ainoastaan alastomana. Äläkkä on syntynyt siitä, että tanssiesityksen epäillään rikkovan sukupuolisiveellisyyttä.

Esitys on oikeusoppineen mielestä rangaistavuuden rajamailla, jos myös lapsikatsojat joutuvat olemaan esityksessä alasti. Esitykseen osallistumisen ehto puolestaan on alastomuus. Rajanveto käydään sen välillä, ovatko alastomat katsojat osa esitystä vai ei. Epäilty rikosnimike voi olla lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin.

Oulun tanssikeskus Jojo kiistää epäilyt sukupuolisiveellisyyden loukkauksesta. Jojon mukaan kaikki on kunnossa, kun etukäteen on kerrottu, että yleisö on alasti. Lapset pääsevät mukaan huoltajan seurassa.

Taiteessa vapausasteet ovat suuret. Alastomuus on ilmaisukeino muiden joukossa. Oulun esityksen tunnelmaa taatusti tehostaa, että yleisö on kelteisillään. Vaikka alastomuus ei ole tabu, tarvitseeko sen olla itsetarkoitus? Eikö taiteellinen ilmaisuvoima kanna ilman alastonta yleisöä?

Yhteisöllinen alastomuus ei ole uutta. Zodiakin tuottamassa Ihmisen asussa reseptiä kokeiltiin jo muutama vuosi sitten.
Vaikka ihmiset viihtyisivät alasti kotioloissa tai nudistirannalla, yksityisyyden suoja rikkoutuu, jos teatterin katsomossa vieressä istuukin alaston naapurin setä ja täti.

Ongelmat vältettäisiin, jos esityksellä olisi 16 vuoden ikäraja. Toinen, ei tosin pulmaton vaihtoehto on, että lapset ovat vaatteet päällä. Pohdittavan arvoista muutenkin on, pitäisikö teatterissa ottaa ikärajat käyttöön kuin elokuvissa. Riisutun mediahuomio on nyt joka tapauksessa taattu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Onko taas armoitettu päätoimittaja kertomassa hienoja mielipiteitään, kyllä vain. Eihän sitä Kalevan sivulle muuten eksykkään. Nämä huumorikirjoitukset vetävät kyllä paikalla. Lisää Mantilaa, Mantila on Oulun kuningas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös uimahalliin on syytä laittaa 16-vuoden ikäraja. Olisihan se noloa, anteeksi, vähintään laittoman rajoilla, jos naapurin setä tai täti sattuisi suuhkutiloihin samaan aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhdas mediatemppu. Taitaa itse teos olla melkoisen tylsä ja sisällötön, joten siksi on päätetty olla alasti. Niinhän se yleensä menee: jos ei muuta keksitä, niin otetaan sitten vaatteet pois ja myydään seksillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikutat tosiaan semmoselta ihmiseltä, joka on aiemmin käynyt kaikki Oulun nykytanssiteokset katsomassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas kyllä huono, tökerö ja pelontäyteinen kirjoitus, jossa ei oikein faktatiedotkaan ole selvillä. Yleisön pyynnöstä Riisuttuna- teokseen on järjestetty yksi näytös, jossa myös yleisö voi olla alasti. Muihin näytöksiin tullaan vaatteet päällä. Seksuaalisuus ei ole yhtä kuin alastomuus, ja alastomuus ei ole yhtä kuin houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin. Lisää vain alastomuutta ja avoimuutta tänne Pohjois-Suomeen, kun täällä tunnutaan todellakin olevan sen tarpeessa. Kalevan juornalistit voivat seuraavalla kerralla tarkistella myös faktoja ennen kuin lähtevät painamaan lehteen mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsi istuu katsomassa taide-esitystä ja siitäpä syy epäillä lapsen houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin. Jos ja kun vanhemnat ko. esitykseen lapsensa tuovat, niin eiköhän alastomuus ole siinä perheessä aivan luonnollinen asia jo lähtökohtaisesti, ja en voi todeta muuta kuin että pervous on katsojan silmissä. Hitto ottaa päähän tuollainen älytön holhoaminen ja jeesustelu. Onneksi muutin sieltä takapajulasta pääkaupunkiseudulle, jossa osataan olla avarakatseisempia ja suhtaudutaan asioihin asioina liittämättä niihin typeriä, täysin turhia pelotteita. Masentavaa, millaisia juntteja siellä toimittajina ja poliitikkoina tolskaa ja levittää paniikkia. Ei ole ikävä Ouluun, ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vaikkapa taloyhtiön saunassahan se naapurin setä tai täti voi istuskella vieressä... naurattaa tämän tekstin hölmöys!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsillehan alastomuus on aivan luonnollinen asia, elleivät sitten vanhemmat ole siitä tehneet jollain tavalla tabua. Miksi alastomuus pitää aina yhdistää seksuaalisuuteen? Kielletään nyt samalla sitten myös yhteissaunat ja muut, kun ovathan nekin nyt melko siveettömiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämä poikkeaa siitä että alle täysi-ikäisiä lapsia viedään uimahallien pukuhuoneisiin ja saunoihin?
Pitääkö nyt kieltää uimahallit alle 18-vuotiailta. Varsinkin vauvauinnit, joissa pikkutytöt käyvät miesten puolella ja pikkupojat naisten puolella. Kielletäänkö. Itse en näe että pitäisi kieltää, mutta saa nähdä mitä tapahtuu ku Tytti tämän hoksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä idea olisi järjestää tanssiesitys myös Abu Dhabissa tai jossakin Arabiemiraateissa keskellä hiekka-aavikkoa seisten. Olisi lämmin ja säästyttäisiin hankkimasta peflettejä. Ei muuta kuin jokin matkatoimisto suunnittelemaan Riisuttana-matkoja Abu Dhabiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkulapsethan lähtevät hortoilemaan alasti omia aikojaankin tai kuumuuden iskiessä riisuvat vaatteitaan, eivätkä hoksaa tehneensä mitään ihmeellistä, ennen kuin joku aikuinen sanoo, että pistähän hyvä ihminen kuteita päälle. Mutta toisaalta teatteriteokseen tutustumatta en osaa edes sanoa, olisiko se lapsille mielenkiintoinen vai silkkaa kidutusta myös vaatteet päällä. Yhteiskunnan normisto kun on mitä on, niin vaikealta tuntuisi minusta henkilökohtaisesti vaatia lapsia riisuutumaan vastakkaisen sukupuolen läsnäollessa, elleivät he siihen itse innostu. Aikuisethan joka tapauksessa itse valitsevat, menevätkö teatteriin vai eivät; ei heitä kukaan sinne kotoaan raahaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putsataanko teatterin penkit esityksen jälkeen? en ainakaan haluaisi mennä istumaan penkkin jossa toiset likaisen takapuolen kanssa röhnöttänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä taidetta se on, että yleisö on alasti ja vielä pefletin varassa. Kuulostaa kaukaa haetulta ja naurettavalta. Siveetöntä, sanon minä. Mukataiteen varjolla rikotaan lakia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin kirjoitat, kuinka alastomuus on ilmaisukeino, eikä se ole tabu. Mutta heti välittömästi kyseenalaistat alastomuuden ilmaisuvoiman ja annat ymmärtää, että se ei voi olla "itsetarkoitus", eli siis on kun onkin tabu!?
Mikä alastomuudessa niin karmeasti pelottaa? Naapurin setä ja täti? Heihinkö ei voi törmätä nakurannalla, jolloin kaiketi yksityisyydensuoja taasen rikkoontuisi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja meidänkin kerrostaloyhtiömme saunassa on joka keskiviikko ns. "lenkkisauna" eli yhteissauna, johon saavat tulla kaikki talon asukkaat! Toki naiset ja miehet omilla vuoroillaan kuitenkin. Tämähän onkin rikos yksityisyydensuojaa vastaan, jos Kalevaan on uskominen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen meistä tulee tähän maailmaan alasti. Jokainen meistä lähtee tästä maailmasta alasti.
On täysin naurettavaa yrittää kriminalisoida ihmisyyden luonnollisin muoto, muutenkin alastomuuteen yhdistettävä moraalipaniikki alkaa saada suomessakin samanlaisia tragikoomisia piirteitä kuin esimerkiksi hyveellisyyden mallimaassa yhdysvalloissa.

Nyt valoja tauluun, ihan oikeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

9:19
Talvisodan syttymisestä tuli marraskuun lopussa 80 vuotta – puna-armeijan marssiopas vuodelta 1939 kertoo Neuvostoliiton suunnitelmista Tilaajille
8:51
Tutkija: Brexit-sopimuksen läpimeno vasta välietappi, niukka siirtymäaika johtaa ongelmiin seuraavaksi
8:44
Hiilellä lämmittävää Puolaa ei saatu ainakaan vielä EU:n ilmastoruotuun
8:24
Kolumni: Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastusti brexitiä sosialismilla ja möhli mahdollisuutensa tehdä historiaa
8:00
Enni Rukajärvi ja Rene Rinnekangas valmistautuvat X Gamesiin erilaisista lähtökohdista – Rinnekankaalla takana viikkojen pakkolepo, Rukajärvi kisaa joulun alla Tilaajille
7:50
Puoliperävaunun rengas syttyi tuleen Nuottasaarentiellä
7:39
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu
37
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
24
Britanniassa Boris Johnsonin konservatiiveille suuri vaalivoitto – tie aukeamassa brexitin nopealle toteuttamiselle
19
Näkökulma: Al-Holin leirin lapset kelpaavat nyt kaikille – pelko oppositioon valuvasta kannatuksesta on hidastanut poliittista päätöstä, jolla on jo kiire
8
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
6
Nuoret tahtovat YK:n ilmastokokouksilta tekoja – tarvitaan lainsäädännöllistä ohjausta ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen Lukijalta
6
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella
6
Johnson saa nyt haluamansa nopean brexitin ensi kuussa – hävinneen työväenpuolueen sisällä alkanee valtataistelu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image