Pääkirjoitukset

Edessä vielä kor­vaus­kä­rä­jät – Talvivaara-tapaus vaikuttanut lakeihin ja toimintaan tiukentavasti

Talvivaaran ympäristörikostuomioiden käsittelylle saatiin piste, kun korkein oikeus piti voimassa Rovaniemen hovioikeuden tuomion yhtiön kahden johtohenkilön osalta. Talvivaaran ympäristörikostuomiot liittyvät siihen, että yhtiön johto suhtautui piittaamattoasti lainsäädäntöön ja viranomaisten määräyksiin. Nykyisin monimetallikaivoksen toiminnasta Sotkamossa vastaa valtionyhtiö Terrafame. KUVA: Kontiainen Jarmo
Pääkirjoitukset 23.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Talvivaaran oikeudenkäynnit rikostuomioiden osalta ovat korkeimman oikeuden päätöksen myötä ohi.

Seuraavaksi ovat vuorossa pitkiksi ennakoidut oikeudenkäynnit yksityisille kansalaisille aiheutuneista vahingoista.

Suomen merkittävimpiin kuuluvassa ympäristörikosoikeudenkäynnissä saatiin torstaina ennakkoratkaisu, kun korkein oikeus piti ennallaan Talvivaaran johtajien aiemmin Rovaniemen hovioikeudessa saamat ympäristörikostuomiot.

Korkeimmasta oikeudesta valitusluvan saaneet Talvivaaran kaivoksen perustajan ja entisen toimitusjohtajan Pekka Perän tuomio ympäristön törkeästä turmelemisesta ja kaivoksen entisen tuotantojohtajan Lassi Lammassaaren tuomio ympäristön turmelemisesta pysyivät voimassa (Kaleva 22.11.).

Korkeimman oikeuden arvioinnissa oli kyse siitä, täyttyykö rikoksen tunnusmerkistö, jos kaivoksen jätevesipäästöissä on ympäristölle haitallisia aineita paljon enemmän kuin kaivoksen ympäristölupahakemuksessa oli arvioitu. Ympäristölupa sinällään ei aseta aineille tarkkoja päästörajoja.

Korkein oikeus linjasi äänin 3–2, että rikoksen tunnusmerkistö täyttyi. Muu tulkinta olisi ollut vaikeasti perusteltavissa ja olisi pudottanut pohjaa ympäristölainsäädännöltä.

Jatkossa ympäristölupahakemuksissa on pystyttävä arvioimaan Talvivaaran tapausta huomattavasti tarkemmin päästöjen määrää, jotta lupapäätökset perustuvat oikeisiin tietoihin.

Kova oppi on myös se, ettei lupaviranomaisia saa johtaa harhaan puutteellisilla tai väärillä tiedoilla. Jos Talvivaarassa olisi joka vaiheessa toimittu puhtain paperein, tuomioistuimista ei varmaan olisi rapsahdellut tuomioita.

Lopputulema on se, että Talvivaarassa toimittiin sekä lupaehtojen vastaisesti että ilman lupaa, kun haitallisia aineita pääsi luontoon useita kymmeniä kertoja lupahakemuksessa ilmoitettuja suurempia määriä.

Kaikkinensakyse on ollut poikkeuksellisen hankalasta kokonaisuudesta. Perä aloitti Talvivaarassa kaivostoiminnan vuonna 2008 uudella bioliotusmenetelmällä, josta ei Suomessa ollut aiempia kokemuksia.

Monimetallikaivoksen vuosia jatkuneet ongelmat vesienhallinnassa johtivat lopulta niin suuriin taloudellisiin ja toiminnallisiin vaikeuksiin, että kaivos ajautui valtionyhtiö Terrafamelle vuonna 2015.

Terrafamen osake-enemmistö on Suomen Malmijalostuksella, joka on valtion omistama erityistehtäväyhtiö. Ennen sitä kipsisakka-altaiden vuodot ehtivät pilata lähijärviä laajasti. Kaivoksesta valui niihin suuria määriä natrium-, sulfaatti- ja mangaanipäästöjä.

Oikeusoppineet ovat pitäneet tuomioistuinten tuomioita lievinä vahinkoihin nähden. Talvivaara-tapaus on joka tapauksessa vaikuttanut ympäristölainsäädäntöön samoin kuin viranomaisten toimintaan ja valvontaan tiukentavasti.

Rikostuomioiden osalta prosessille on annettu piste. Sen sijaan vahingonkorvausoikeudenkäynnit ovat vasta alkamassa. Odotettavissa on todennäköisesti vuosia kestävä prosessi, sillä korvausvyyhdessä on noin sata yksityistä kansalaista, jotka esittävät vaateita lähijärviensä ja kalavesiensä pilaamisesta.

Terrafamen toiminta sitä vastoin jatkuu nykyään varsin lupaavissa merkeissä.

MAINOS

Kommentoi

Pekka Perä rakensi poliitikkojen myötävaikutuksella helvetinkoneen, jota ei voinut pysäyttää.

Uusi yhtiö on kehunut, että homma saadaan kannattavaksi. Katsotaan mielenkiinnolla joutuuko se korvausvastuuseen ympäristövahingoista..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan nämä "oikeuden"käyntikulut maksaa? Ai niin me veronmaksajat! Luxenburkissa Pekka laskee euronippuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan Ojaranta upotti mereen kalastustroolarilla Laboratorio jäte tynnyreitä tuomio pli kaksivuotta kuusikuukautta kuritushuonetta että suhteessa jos verrataan Talvivaaran jätemäärään kyllä on melkoinen ero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin, mutta Ojaranta olikin kansanmies eikä omannut suhteita hyväveliverkostoon, eikä näin ollen päässyt nauttimaan sen tuomista eduista. Tämä siis pelkkänä sivuhuomiona, ikäänkuin toripuheena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä mahtoi syytettyjen puntit tutista, kun "tuomiot" luettiin. Tutina johtui tietysti kovasta yrityksestä estää röhönauru, kun oikeus kertoi millaisia "tuomioita" nyt jaetaan. Suomalainen oikeuskäytäntö on aivan omanlaisensa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaaran vastuulliselta johtajistolta sieltä ja siitä kavalletut omaisuudet kokoineen kokonaisuudessaan rikoshyötynä valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaara oli Paula Lehtomäen (Kesk.) sanojen mukaan maailman ympäristöystävällisin kaivos. Kuitenkin jopa oikeuden päätöksellä on todistettu, että tuhosi laajalti ympäristöään. Pian jälleen kuulemme sieltä uusia pahoja uutisia, koska edelleen maahan kaadetaan päivittäin, ei junavaunullista, vaan koko pitkä junalasti maahan rikkihappoa. Sellainen touhu synnyttää tuhansia haitallisia yhdisteitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova oppi on myös se, että sijoittajia nimenomaan saa johtaa harhaan puutteellisilla tai väärillä tiedoilla.

Talvivaara keräsi osakeannilla lisärahaa 260 miljoonaa euroa vielä keväällä 2013. Rahan kilahdettua kerrottiinkin jo mahdollisesta konkurssista.

Arvopaperimarkkinalain mukaisen tiedottamisen rikkomisesta toimitusjohtajalle tuomittu ehdollinen vankeusrangaistus muuttui hovioikeudessa 40 päiväsakoksi, joiden summa oli yhteensä 240 euroa.

Kyllä kannatti!

Mutta ei kannata sitten ihmetellä miksi suomalainen sijoittaa mieluummin Veikkauksen pelikoneisiin kuin osakkeisiin. Ja miksi suursijoittajat yleensä vaativat lupaavilta startupeilta niiden pääkonttorin siirtoa pois Suomesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuma muistaa? Millaista vahinkoa Lokapojat aiheuttivat niin ympäristölle kuin taloudellisesti ja minkälaiset tuomiot Lokapojat saivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

onko tässä mitään epäselvää jos on aiheuttanut sotkun niin siivoaa jälkensä ja maksaa korvaukset,,mutta herrat yläpäässä menettää rahansa, ,,osinko tuotoistaan,, niinpä siittä on varmaankin kysymys köyhä yrittäjä olis jo ollut linnassa vuosia ja olis korvaus velvollinen ikänsä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Kainuun järvet pilattiin vuosikymmeniksi. Nyt saadut tuomiot eivät voi kuin ihmetyttää. Pekka Perä siis selvisi sakoitta? Matkailullisesti alue ei ole enää kiinnostava. Retkeily, vaellus ja vaikkapa kalastus alueella menetti hohtonsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksaako Terrafame korvaukset ympäristötuhoista, jotka konkurssiin mennyt kaivosyhtiö on tehnyt. Ympäristötuhot olivat uudella yrityksellä tiedossa, joten kukaan ei sanoa, että emme tienneet asiasta. Tämän pohdinnan kuulin Ylen radiouutisista. Toivottavasti korvausasiat hoidetaan hyvin ja järvetkin puhdistetaan, kädet ristiin suomalaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei varmasti maksa mitään, ja nyt Valtio omistaja jatkaa elyn suosiollisella tuella sotkemalla uusia järviä, että semmosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyy kyllä ihmetellä kuinka vähällä haittoihin nähden nämä syytetyt pääsi. Toivottavasti valtio maksaa korvauksia kaikille jotka ovat kärsineet tästä sotkusta, koska valtio ja keskusta mahdollisti ja edesauttoi tätä sotkemista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:52
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
23:26
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
23:16
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
23:04
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
21:56
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
21:06
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
20:58
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939
129
Katri Kulmuni: Keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin suomalaisten kotiuttamista – Paine ulkoministeri Haaviston ympärillä kasvaa
103
Ulkoministeri Pekka Haavisto: Minulla ei ole tietoa operaatiosta, jolla suomalaisia tuotaisiin al-Holin leiriltä Suomeen
73
Kärpät ja kuusi muuta seuraa solmivat jättimäisen yhteistyön: Koskettaa yli 2500 pelaajaa – "Suurin jääkiekon seurayhteistyö koko Suomessa"
66
Suurin osa al-Holin suomalaisista lapsista on alle kouluikäisiä – joukossa on myös orpoja
63
Halla-ahon tietojen mukaan al-Holin leiriltä suunniteltu tilauslento Suomeen – Pääministeri Marin: uuden hallituksen linja ei poikkea aiemmasta
56
Hallitus istunut vajaan vuorokauden - oppositiosta sataa jo rankkaa arvostelua
46
Sanna Marinin hallitus sulki ensitöikseen ministereiltä pyöröoven – puolen vuoden karenssi, jos siirtyy "eturistiriidan" synnyttäviin tehtäviin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huomenna huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Matti ja Teppo laulaa - se on mahtavaa- jne Ok-talo ,167 neliötä yksin. Oikein naurattaa ko ajattelee pikkukopperoasukke... Lue lisää...
on missä mällätä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

11.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image