Pääkirjoitukset

Edessä työl­li­syys­tal­koi­den vaikein rasti – urakkaa tehdään kol­mi­kan­tai­ses­ti

Työministeri Timo Harakan mukaan työllisyyttä on kasvatettava myös muilla keinoilla kuin talouskasvun myötätuulen vaikutuksella. KUVA: Nina Susi
Pääkirjoitukset 25.7.2019 6:00
Pääkirjoitus

Hallituksen työllisyyslupauksia vaikeuttaa se, että talouskasvun myötätuuli on laantunut.

Korkean työllistämisasteen tavoittelussa helpot keinot on jo käytetty, siksi hallitus turvautuu kolmikantaiseen valmisteluun.

Hallituksen kunnianhimoinen tavoite nostaa työllisyysaste 75 prosenttiin ja luoda 60 000 uutta työpaikkaa hallituskauden aikana on helpommin sanottu kuin tehty. Tilastokeskuksen vertailukelpoinen työllisyysaste oli kesäkuussa 72,5 prosenttia.

Hallituksen tavoitetta auttaisi, jos reipas talouskasvu ryydittäisi menoa. Talouden nopea kasvu on kuitenkin jo takana. Työministeri Timo Harakka (sd.) totesikin työllisyyttä koskeneessa tiedotustilaisuudessa tiistaina, että jatkuvan talouskasvun myötätuuli ei enää vie työllisyyttä eteenpäin ja että tuulta purjeisiin on saatava muilla keinoilla.

Korkea työllisyys edellyttää hyvin toimivia työmarkkinoita ja aktiivista työllisyyspolitiikkaa, joka tukee vaikeasti työllistyvien pääsyä työmarkkinoille.

Demarivetoinen hallitus ei halua törmäyskurssille työmarkkinajärjestöjen kanssa. Ottamalla työmarkkinajärjestöt mukaan valmisteluun hallitus samalla sysäsi niille osavastuuta etsiä työllistämiskeinoja ja kantaa osavastuu, jos niitä ei löydy.

Paljon on kiinni siitä, minkälaisessa luottamuksen ilmapiirissä työmarkkinajärjestöt yhdessä hallituksen kanssa pystyvät viemään asioita eteenpäin. Työryhmiltä odotetaan ensimmäisiä ehdotuksia jo ensi kuun budjettiriiheen.

Hallituksen tavoitteiden kannalta on hankalaa, että työllisyyden vahva kehitys on hiipumassa juuri kun työllisyysasteen nostaminen on tärkeämpää kuin koskaan.

Muissa pohjoismaissa työllisyysasteet ovat Suomea paljon korkeammalla.

Meilläkin aluetalouksien vahvalla imulla työllisyysasteet ovat paikoitellen korkealla. Kuitenkin esimerkiksi Oulussa kärsitään kroonisesti varsin korkeasta työttömyydestä.

Tilastoja voidaan tarkastella ja selittää monesta näkökulmasta. Viime kädessä kuitenkin korkea työllisyysaste on välttämätön, jos halutaan pitää kiinni pohjoismaisesta hyvinvoinnista. Hyvinvoinnin eteen on tehtävä myös uhrauksia.

Käytännössä helpot työllistämiskeinot on jo käytetty. Näin voi tulkita jo siitä, että työttömyyskorvauksen perusturvaetuutta maksettiin viime vuonna enemmän kuin ansiosidonnaista. Helposti työllistyvät ovat siirtyneet eteenpäin. Jäljellä ovat vaikeimmin työllistettävät, joiden on heikkenevässä suhdanteessa entistä hankalampaa päästä työmarkkinoille.

Nopeita toimia on luvassa esimerkiksi työvoimapalvelujen kehittämistä yksilölliseen ja valmentavaan suuntaan, lisäpanostuksia palkkatukeen ja täsmäkoulutusta yritysten tarpeisiin.

Erityisesti osatyökykyiset, nuoret ja ikääntyvät todennäköisesti hyötyvät aiempaa yksilöllisemmistä työvoimapalveluista. Harakka haluaakin yksinkertaistaa ja lisätä palkkatuen käyttöä Ruotsin malliin, jotta yritykset, järjestöt ja yksinyrittäjät motivoituisivat työllistämään.

Työllistämisessä porkkanoista ja kepeistä ei ole pulaa. Hallitus haluaa kolmikantaisella menettelyllä varmistaa sen, että toimenpiteet ovat käskyttämisen sijaan poliittisesti hyväksyttävissä. On eri asia, löytyykö niitä näillä keinoilla.

MAINOS

Kommentoi

Työttömyys asiaan.
Kyllähän ensin pitää kartoitaan ne työntekijät jota on työpaikoilla jo eläkeiän saavuttaneita ja yhä vaan jatkavat töissä?
Tietääkseni nämä ns:itsekeskeiset vievät nuoremmilta työpaikan,eikös tällä saataisi työttyömyys lukuja alemmas.
Mietikääpä sitä hallituksessa,ja terveisiä tyäministeri Harakalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on paljon työtä, joihin tarvitaan paljon paljon kansalaisia töihin. Päättäjien on pantava omat hanskansa heilumaan eli luotava edellytykset tekemättömien töiden toteuttamiseksi, yksinkertaista valtiolaivan luotsaamista kansalaisten hyväksi. Ei tarvitse huolehtia esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, kehitysavusta, suurlähetystöistä, Venäjän jätevesien puhdistuksesta, viina- ja polttoaineveroista, uusien autojen myynnistä eikä varsinkaan yhtään maahanmuuttajista. Työtä on paljon tehtävänä valtion ja yksityisten metsien hoidon parissa, maanteillä, rautateillä, sairaiden ja vanhuksen hoidossa, kouluissa, turvetuotannossa, kaivoksilla, paperi- ja sellutehtaissa, konepajoissa, insinööritoimistoissa, maatiloilla, vesistöjen kunnostuksessa, kalastuksessa, telakoilla, autotehtaissa, junavaunutehtaassa, siivouspalveluissa, autokorjaamoissa,kaupoissa, kampaamoissa, porojen hoidossa, matkailussa, talonrakennuksessa, kiinteistönhuollossa ja jopa ydinvoimaloissa. Kaikki tämä on Suomessa, on se sitten merkillistä että ei osata johtaa ja toimia isänmaamme ja sen asukkaiden etua ajatellen, aina ensin Me.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs kun työnantajien asenne työttömiä kohtaan on se, että työttömissä on joku vika kun on kerran työtön. Ei se muuten olisi työttömänä. Miten tämä korjataan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nyt onneksi jo sak mukana ja kaikille 8 tunninpäivät 5 päivänä viikossa täysin palkka ja loma oikeuksin ,nyt onneksi pyritään takasi pohjoismaiseen hyvinvointi valtioon taas niinku sillon ennen hyvä sak

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, pian sanotaan, että hallitus kyllä olisi työllistänyt, mutta kun järjestöt eivät saaneet mitään aikaan. Eli normi käytäntö, itse ei ole kukaan syyllinen vaan aina joku muu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Järjestöt tietenkin kilpailevat Suomen hengiltä, jos niille tilaisuus annetaan. Niiden pitää kuitenkin noudattaa eduskunnan säätämiä lakeja - no joo, periaatteessa - mutta eduskunnalta puuttuu uskallus lakeja säätää ja hallitukselta niitä esittää. Pitäisikö mennä kansalaisaloitteen kautta?

Eli kyllä ne järjestöt ovat syyllisiä, mutta juurisyy on siinä, että niille annetaan tilaisuus siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Punavihreät esittäneet kehitysavun nostamista miljardilla eurolla nykyisestä, 0,7 %:in BKT:stä = 1,65 miljardia euroa.

Jospa joku valopää vielä sanoo sen lääkkeeksi Harakan murheisiin. Nyt demareille
"IHAN ITELLÄ " ASIAT JOTKA OLI OPPOSITIOSSA HEILLE HELPPOJA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttöminä on edelleen satoja tuhansia koulutettuja ja työkykyisiä hakijoita, jotka ovat valmiita melkein mihin tahansa. Päättäjät ovat vain luoneet yhteiskunnan, jossa ikääntynyt (50+, It-alalla 40 +) sysätään työmarkkinoiden ulkopuolelle, samoin kuin nuoret, joilla ei ole oikeita suhteita ensimmäiseen työpaikkaansa.

Keinot työllisyyden nostamiseen ovat olemassa. Rohkeuden puutetta on, että niitä ei käytetä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoja asioita vatvotaan vuositolkulla eikä muutu miksikään,hallituksille on tärkeää vaan omat toimeentulon takaamiset,hyvä työpaikkahan se on ja aivan sama mitä siellä mutisee!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime vaaleissa Persut sai yli 500000 ääntä. Nyt kannatajia lienee jo yli miljoona. SDP kannatus alle 15% nyt ja vajoaa kuin lehmänhäntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

He olivat kolme vuotta hallituksessa ja välttelivät kaikkea talouteen liittyvää. Ei eduskunnan takapenkiltäkään kuulunut mitään rakentavaa. Rajojen sulkeminen ei työttömyttä poista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No paremmin ne homman hoiti entä muut. Jos syyllisiä pitää etsiä ihan väkisin niin kääntäkää päät työnantajiin päin. Väkeä vähennetään koko ajan ja ketään ei palkata. Jos palkataan niin minimi palkalla mikä ei riitä elämiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös sen pitänyt olla helppo homma? Ainakin se oli helppoa oppositiosta käsin katsottuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt palataan peruskysymysten äärelle. Markkinataloudessa kauppa kyllä käy myös pienemmän kysynnän aikana, kun myytävän tuotteen/palvelun hinta joustaa kysyntää vastaavaksi. Tämä tarkoittaa että myös kyseisen tuotteen/palvelun aikaansaamiseen käutettävien resurssien hinnan/kustannuksen tulee pystyä joustamaan... nyt syksyllä nähdään tullaanko tämä tarvittava jousto löytämään työkustannuksesta vai työllisyysasteesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihdoinkin joku esittää järkevää ajatusta. Epäuskoni Ouluun joutuu nyt koetukselle.

Tosiasia vaan on, että työllisyyden yleiseksi parantamiseksi on vain yksi keino ja se on työllistämisen kustannusten eli välittömien ja välillisten palkkojen alentaminen. Sitten toki tulee täsmätoimia vaikeimmin työllistettävien työllistämiseksi, mutta sekin helpottuu merkittävästi, jos helposti työllistettävät ensiksi työllistetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellinen työllistäminen tapahtuu vaikka sitä vastustettais, ja se tapahtuu ostovoiman ja kysynnän kautta,siinä ei paljon poliitinen väri paina.
Temput on kallista tilasto vääristämistä,jolla verovarat ohjataan osakeantiin ja tietenkin verottomana.
Suoraan veroparatiisiin päätyy temputeurot.
Työministeri tekis suuren palveluksen kun menis lapiin odotaan kevät hankia, lukis vaikka juoppohullun trilokian kokonaan 128 paksua opusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harakat nauraa tälle hallitukselle, koska ollaan poistamassa aktiivimallia ja kikyä. Ei näillä toimilla tule lisää työllisiä kun tahtia pitäisi edelleen kiristää. Demarit tulee epäonnistumaan 75% työllisyysasteen saavuttamisessa. Hallituskauden lopussa ollaan lähempänä 70%:a.

Sanokaa minun sanoneen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image