Pääkirjoitukset

Diilimies on likinäköinen

Pääkirjoitukset 2.6.2018 6:00
Pääkirjoitus

Yhdysvaltain tullit EU:n teräkselleja alumiinille ovat lyhytnäköistäpolitiikkaa, joka kääntynee myös sen omaksi vahingoksi.

EU:n pitää reagoida Trumpin hullutukseen mutta varoa hallitsemattoman kauppasodan syntyä.

”Hän aloittaa tarpeettoman kauppasodan Yhdysvaltain parhaiden ystävien kanssa”. Ote on New Yorkissa ilmestyvän The Wall Street Journalin pääkirjoituksesta perjantailta. ”Hän” tarkoittaa Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia.

Oli täysin odotettua, että reaktiot perjantaina voimaan tulleisiin, Yhdysvaltain asettamiin teräs- ja alumiinituotteiden tulleihin, olivat nyrpeitä niin Euroopan unionissa, Kanadassa kuin Meksikossakin.

Odotettua sekin, että 25 prosentin tullia teräkselle ja kymmenen prosentin tullia alumiinille kiitteli Yhdysvaltain terästeollisuus. Muuten päätöksen vastaanotto on Yhdysvalloissakin ollut ristiriitainen.

Voimakasta arvostelua ovat esittäneet jopa monet Trumpin oman puolueen eli republikaanien vaikutusvaltaiset nimet, talouselämän edustajista puhumattakaan. Jälkimmäiset muistuttavat siitä, että tuontitullit nostavat kustannuksia myös Yhdysvalloissa. Tästä kärsivät sekä elinkeinoelämä että kuluttajat.

Presidentti Trumpin ja hänen yhä suppeakatseisemmaksi käyneen avustajakuntansa päitä käteisvaroittelut eivät kääntäneet. He pitivät tärkeämpänä sitä lyhytaikaista etua, jonka tullit ehkä tuovat osalle Yhdysvaltain metalliteollisuutta ja Trumpin kannattajakuntaa.

Päätöksen suotuisa vaikutus voi kuitenkin olla sama kuin tunnetulla omiin housuihin pissimisellä pakkasella. Lämmittää hetken, sitten olo on entistä kurjempi. Kaupan esteillä tuskin voidaan Yhdysvalloissakaan pitää pitkään yllä teollisuutta, joka ei omin keinoin pärjää kilpailussa.

Trump on puolustellut päätöstä myös turvallisuudella. Toisaalta Washingtonista ammutaan tulliaseella nyt sen uskollisimpia liittolaisia. Paljon suurempia ongelmia Yhdysvalloille aiheuttaa kiinalainen teräs.

Mutta ei Trumpin politiikassa ole tähän astikaan ollut helppoa löytää punaista lankaa. Ehkä hän ajattelee, että arvaamattomuus on talous- ja poliittisissa suhteissa pureva pelote. Käytännön seuraus Trumpin politiikasta on kuitenkin ollut Yhdysvaltain kansainvälisen arvovallan nopea mureneminen.

Laajan kauppasodan uhkaa pidetään nyt todellisena. EU aikoo viedä kiistan Maailman kauppajärjestön WTO:n käsittelyyn, mutta Trump tuskin ottaa järjestön kantoja huomioon, jos ne ovat hänen politiikkansa vastaisia.

EU on laatinut vastatoimien listan, jonka perusteella useille yhdysvaltalaistuotteille asetettaisiin 20 prosentin tullimaksut. Listalla on muun muassa moottoripyöriä, viskejä ja farkkuja.

Vastatoimia tarvitaankin. Tullit aiheuttavat vahinkoa Euroopan teräksenvalmistajille. EU:n kannattaa kuitenkin varoa, ettei se päätöksillään lietso kauppasotaa entistä rajummille kierroksille.

Taloushistoria osoittaa vakuuttavasti, että kaupan esteet ovat yleensä vahingoksi kansainväliselle taloudelle. Valitettavasti Yhdysvaltain presidentti ei tätä asiaa tunne tai ei siitä välitä.

On mahdollista, että Yhdysvaltain politiikka palaa yhteistyöhakuisemmille urille seuraavien presidentinvaalien jälkeen. Siihen mennessä Washingtonista voidaan vielä kuulla monia huonoja uutisia.

MAINOS

Kommentoi

Muun maailman pitää etsiä entistä enemmän yhteistyötä ja vahvistaa WTO:ta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
50
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
39
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
28
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
18
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
15
Saariselältä löytyi kaksi isoa kultahippua yli sata vuotta vanhan Everstin kuilun vierestä – tuhannet retkeilijät seisseet päällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

"Jos itseä köyhyys ei millään tavalla kosketa, ei siitä puhumista pidä leimata köyhyyttä kokevien turhaksi valittamiseks... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image