Pääkirjoitukset

Demokratiaa voi vielä parantaa

Pääkirjoitukset 2.6.2006 0:00
Pääkirjoitus
Eduskunnan juhlapäätös kansainvälisen tutkimuslaitoksen perustamisesta korostaa Suomen parlamentin uutta kansainvälistä roolia. Demokratiaa edistäisi kuitenkin enemmän se, että eduskuntavaalien piilevä äänikynnys poistettaisiin.

Eduskunnan satavuotisjuhlien päätapahtuma, torstain juhlaistunto, sujui Heidi Hautalan kohupuhetta lukuunottamatta täysin käsikirjoituksen mukaan. Eduskunta päätti puhemies Paavo Lipposen ja eduskuntaryhmien ällistyttävän lyhyiden puheiden jälkeen perustaa alaisuuteensa uuden, riippumattomaksi mainostamansa instituutin, joka keskittyy tutkimaan kansainvälisiä suhteita ja EU:hun liittyviä kysymyksiä. Laitoksen on määrä palvella eduskunnan lisäksi koko yhteiskuntaa.

Eduskunta korostaa päätöksellä kansainvälistä rooliaan, joka on sen satavuotisessa historiassa suhteellisen uusi asia. Pelkistäen voi sanoa, että satavuotias eduskunta on harrastanut kansainvälisiä asioita vasta noin neljännesvuosidadan, paneutunut niihin voimakkaammin vuodesta 1995 lähtien ja ottanut ne tosissaan vasta tällä vuosituhannella uuden perustuslain aikana ja sen turvin.

Tutkimuslaitoksen on määrä tuottaa eduskunnan ja suomalaisten käyttöön tietoa, joka auttaa Suomea suoriutumaan paremmin globalisaation haasteista. Instituutin sijoittumisesta eduskunnan alaisuuteen käytiin kipakkaa polemiikkia, mutta päätös on nyt tehty, eikä siihen kannata tuhlata ruutia enempää. Tämän jälkeen on syytä keskittyä seuraamaan instituutin henkilöratkaisuja ja tutkimustyön käynnistymistä. Instituutti voi lunastaa uskottavuutensa vain omalla työllään.

Eräät pienten puolueiden edustajat nostivat juhlaistunnossa esiin ongelman, josta on keskusteltu viime päivinä muutenkin paljon: eduskuntavaalien piilevän äänikynnyksen. Kuten tiedetään, esimerkiksi Pohjois-Karjalassa puolue tai vaaliliitto voi tarvita läpimenoon jopa 15 prosenttia äänistä, kun Uudenmaan suuressa vaalipiirissä eduskuntaan pääsee alimmillaan kolmella prosentilla äänistä.

Sataa vuottaan juhliva eduskunta tekisi instituutin perustamista merkittävämmän palveluksen kansanvallalle, jos se pitäisi tiukasti kiinni aikaisemmista linjauksistaan. Eduskunta edellytti nimittäin viime vaalikaudella kahdesti eduskuntavaalien suhteellisuuden parantamista. Asiasta valmistui 2001 Lauri Tarastin toimikunnan mietintö, ja Paavo Lipposen hallitus otti kannan, että uudistukseen ryhdytään tällä vaalikaudella. Mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut.

Suomi on yksi maailman vakaimpia demokratioita, ja kansanvalta toteutuu Suomessa suhteellisen hyvin piilevää äänikynnystä lukuunottamatta. Edustuksellista vinoutuneisuutta aiheuttava epäkohta pitäisi poistaa kiireen kaupalla, ja siinä olisi eduskunnan juhlavuodelle toinen suuri projekti.

Osavastuu piilevän äänikynnyksen poistosta kuuluu nimittäin eduskunnalle juuri siksi, että se on edellyttänyt epäkohdan korjausta jo kahdesti. Jollei hallitus näe aiheelliseksi toimia asiassa, eduskunnan pitää panna asioihin vauhtia lakialoitteen avulla. Eduskunnalta ja eritoten sen perustuslakivaliokunnalta on lupa odottaa samanlaista kaukonäköisyyttä ja sitkeyttä edustuksellisen demokratian parantamisessa kuin mitä se on osoittanut perustuslakien uudistajana.

Kansanvallan ongelma on myös äänestysprosentin lasku. Suomalaiset äänestivät satakunta vuotta sitten eduskuntavaaleissa ahkerammin kuin nykyisin. Piilevän äänikynnyksen poisto auttaa, mutta se ei ole ratkaisu perusongelmaan.

Pohjimmiltaan kai kyse on siitä, ettei poliittinen toiminta kiinnosta ihmisiä kuten ennen, kun hyvinvointiyhteiskunta on pitkälle kehittynyt eivätkä epäkohdat ole enää huutavia. Myös tavat vaikuttaa ovat muuttuneet internetin ja sähköpostin aikana. Tuloksia pitää saada heti. Neljän vuoden äänestyssykli on hidas.

Usein sanotaan, että eduskunta loitontaa omalla toiminnallaan itseään äänestäjistä. Se pitää paikkansa johonkin mittaan saakka, mutta on vain osatotuus. Kaiken kaikkiaan eduskunta on osoittanut sadan vuoden aikana olevansa demokratian vankka kivijalka, jonka valta on kasvanut melkoisesti viime vuosina. Talon pitäisi vain löytää uusia vuorovaikutustapoja malttamattomien nykyäänestäjien kanssa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image