Pääkirjoitukset

Britannian on aika päättää – erosopimuksen hyväksymistä on turha vitkutella

Britannian pääministeri Boris Johnson onnistui neuvottelemaan uuden erosopimuksen EU:n kanssa. Tänään lauantaina ratkeaa, riittääkö luottamusta myös omassa parlamentissa. Britannian alahuone äänestää joko erospopimuksen puolesta tai sitä vastaan. KUVA: OLIVIER HOSLET Olivier Hoslet
Pääkirjoitukset 19.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Kaikkialla EU:ssa odotetaan kädet kyynärpäitä myöten ristissä, että uusin erosopimus menisi Britannian alahuoneessa läpi.

EU ei ole kääntämässä selkäänsä briteille, mutta EU:n on aika pitää huolta omista eduistaan.

Britannia on jo kahden pääministerin johdolla neuvotellut Euroopan unionin kanssa brexit-sopimuksen, jolla Britannia voi erota unionista järjestäytyneellä tavalla. Kipupisteenä olleesta Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajasta päästiin sopuun tavalla, joka mahdollistaa sen, että Britannia voi lähteä sisämarkkinoilta ja tulliliitosta.

EU voi huokaista helpotuksesta, sillä vastuu on nyt Britannialla. Ratkaisu on tänään alahuoneen käsissä, ja luvassa on ilmeisen täpärä äänestys.

Brexit on sotkenut pahasti Britannian politiikkaa viime vuodet. Eripura on jakanut kansalaiset kahteen jyrkästi vastakkaiseen leiriin, ja välirikkoja on tapahtunut sukulaisten ja perheiden kesken. Puhumattakaan siitä, että Britannian valtiollinen yhtenäisyys on vaarassa, sillä Skotlanti ei suinkaan haluaisi erota EU:sta.

Ilmassa on roppakaupalla jännitystä, sillä ei ole varmaa, mitä Britannian alahuone päättää asiasta. EU-johtajien ja Britannian pääministeri Boris Johnsonin torstaina hehkuttama ilo sopimuksen syntymisestä voi jäädä lyhyeksi.

Ennusmerkit eivät ole hyvät, sillä alahuone on kumonnut jo kolme kertaa Johnsonin edeltäjän Theresa Mayn neuvotteleman sopimuksen. Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP on todennut, ettei se aio hyväksyä uuttakaan sopimusta. Työväenpuolue on samoin vastahankaan, mutta joukossa on edustajia, jotka haluavat siirtyä jo eteenpäin.

Johnsonin puolesta puhuu se seikka, että hänellä ovat tukenaan kovan linjan konservatiivit ja nähtävästi myös useimmat niistä konservatiiveista, jotka potkittiin aiemmin pois puolueesta. Lontoossa on viime päivät lobattu ankarasti ja laskettu edustaja edustajalta, miten äänestyksessä käy.

Jos Britannian parlamentti hyväksyy EU:n kanssa neuvotellun sopimuksen, se on valtava voitto Johnsonille ja parantaa hänen asemiaan tulevissa parlamenttivaaleissa. Samalla alkaisivat siirtymäaika ja neuvottelut brexitin jälkeisestä ajasta ja tulevasta kumppanuudesta. Kukaan EU:ssa ei ole kääntämässä selkää Britannialle vaan suhteita hoidetaan jatkossakin.

Jos Britannian parlamentti torjuu sopimuksen, britit voivat lähteä EU:sta lokakuun lopussa kertarytinällä. Jäljet ovat sitten sen mukaiset. Toisaalta brittiparlamentti on edellyttänyt jatkoajan hakemista, jos sopimusta ei ole hyväksytty 19. lokakuuta mennessä.

Tilanne olisi vaikea, sillä pääministeri Johnson on sanonut makaavansa mieluimmin katuojassa kuin pyytävänsä EU:lta lisäaikaa. Edessä olisivat uudet vaalit, uudet neuvottelut ja ehkä uusi kansanäänestys, kuka tietää.

Kaikkialla EU:ssa pidetään nyt käsiä kyynärpäitä myöten ristissä sen puolesta, että alahuone hyväksyisi sopimuksen. Britannian lähtö EU:sta on valitettavaa, mutta asiaa on turha viivytellä enempää. Myös EU:n pitää huolehtia omista eduistaan ja sisämarkkinoistaan.

EU on koko olemassaolonsa ajan osoittanut kykyään sopeutua ja uudistua. Akuuteista mielipide-eroista huolimatta EU on laajentumassa, ja uusia jäsenmaita on jonoksi asti.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (30)

Britit pääsee vihdoin päättämään oman maan asioista mikä tärkeintä maahanmuutosta ja Pakolaisista kun katsoo TV-Ohjelman Ulosottomiehet tietää mistä on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lienet huomannut saman kuin minä, että paljon on asiakkaina entisten siirtomaiden muuttajia? Ei siis EU-maista tulleita. Sitä se tietämättömyys teettää niin siellä kuin meilläkin. EU-kritiikki menee metsään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis kyllä ollut hyvä nähdä tämän jutun alkuperäisen kirjoittajan ilme, kun kirjoitti varmaan poskeaan purren:"uusia tulijoita on jonoksi asti". Joo, huippumaita on tulossa EU:hun, kunhan päästään briteistä eroon :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkirjoitustoimittajan viimeistä ylistystä voisi pitää humoristisena heittona. Mutta hän on tarkoittanut sen vakavasti otettavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitä tulijoita on sellaisia huippumaita kuten Albania. Montenegro ym balkanin maita....tosi huippuja maita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi ja muut EU:n jäsenmaat saavat nauttia Brexitistä ikuisesti, Brexit on päättymätön prosessi. Britannia lypsää EU:lta vuosien kuluessa etuja kuin olisi täysjäsen, mutta ei maksa yhtään mitään jäsenyydestään. Iso-Britannia on suuri ja vauras markkina-alue sekä brittiläisen kansanyhteisön johtajamaa, on aivan tyhmyyttä unohtaa tällainen valtio. Vastaisuudessa Euroopassa toimii poliittinen yhteisö EU ja Iso-Britannia eli mikään ei muutu nykyisestä, Suomi jatkaa näivettymistään Ruotsin vaurastuessa naapurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Irti vaan EU:sta millä tavalla tahansa niin vapaus, demokratia ja uusi valoisampi tulevaisuus koittaa Briteille. Onneksi EU saa pian Albanian, Makedonian, Moldovan ja Kosovon kohta tilalle, hehehehe, tämä takaa sen, että Suomi pysyy hyvässä seurassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on juhlapäivä Britannian puolesta kun ero viimein tapahtuu. Euroopalle riittäisi sopimuksellinen, sujuva ja tulliton vapaakauppa-alue. EU on pöhö, joka tarvitsee laihdutuskuurin menoista ja direktiiveistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ero toteutuu, se tuo toivoa muillekin. Vankilan oven saa sittenkin auki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu tätä kommenttia on sieltä Putinlandiasta piisannutkin. Todettakoon se nyt lopullisesti, että EU ei missään vaiheessa ole jarrutellut Brexitiä vaan on jo kahdesti tehnyt briteille hyvän sopimuksen. Jopa kovalinjaisen Johnsonin kanssa. Brittejä vaan kun ei huvita lähteä nyt kun ovat ymmärtäneet mitä Brexit oikeasti merkitsee ja että heille on valehdeltu leave propagandistien toimesta. Toinen Brexit äänestys on väistämättömyys

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentti ei tullut mistään Putinlandiasta vaan ihan vain täältä Finlandiasta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta puhut. Itä-Euroopasta löytyy tulijoita, joilla on kova rahan puute.

Mikseivät Norja ja Sveitsi halua jäseniksi ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä tuollainen mutu on peräisin? Norja myös saa vastinetta rahoilleen, luuletko Norjan vain hyvää hyvyyttään maksavan ilmaista rahaa EU:lle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Norja maksaa EUlle jäsenmaksun kaltaista maksua noin 850 miljoonaa euroa vuodessa. Norja noudattaa noin kolmea neljäsosaa kaikesta EUn lainsäädännöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas viisastuin. En tiennyt, että Norja maksaa noin ison kynnysrahan, että pääsee EU:n markkinoille. Näinhän se toimii vapaa markkinatalous.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole mutua. Norja on nettomaksaja ilman päätösvaltaa. Norjan öljytulot tosin takaavat sen, ettei paljon maksut purista! Muillekin nettomaksajille on hyötyä jäsenyydestä EU:n perusarvojen mukaisesti. Tärkeimpänä meille ehkäpä vapaa liikkuvuus pääomille ja kansalaisille sekä vientiriippuvaisena maana tulliton kaupankäynti EU:ssa. Yksi varjopuoli voi olla Euro-jäsenyys. Euro kylläkin tuo vakautta rahapolitiikkaan. Tosin 80- ja 90-luvun devalvaatiot muistavana en kovin hirveästi kaipaa 20% lainankorkoja tai markan arvon hurjaa laskua (eli tuontitavaroiden kallistumista).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole huomannut pääomieni liikkuvan vapaasti minnekään ja kansalaisena olen pystynyt vapaasti matkustamaan Euroopassa jo ennen EU-jäsenyyttä. Vientikauppaakaan en harjoita, joten mitä hyötyä juuri minulle on EU:sta? Aivan, ei yhtään mitää. Devalvaatioajat eivät olleet minulle mikään ongelma, kun en ottanut lainaa enkä ostanut tuontitavaroita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, no persaukisille ei luulisi olevan väliä mistä tukesi tulevat? Meille työtätekeville eläkkeesi maksaville asioilla on merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (30)

Uutisvirta

13.11.
Viljo-kissa haluaa saunan lämpimäksi kylmillä keleillä – saunoo lähes päivittäin
13.11.
Trump kertoi olevansa Erdoganin suuri fani – Turkin asekaupat Venäjän kanssa yhä "ratkaistavana"
13.11.
Poikkeuksellinen tulva peittänyt lähes puolet Venetsiasta
13.11.
Ministeri Paatero ripitti Postia "rikkurityövoiman" käytöstä
13.11.
Vuorineuvos uskoo aurinkoenergiaan ja penää vastuuta päättäjiltä: "Tämä on nurinkurista, sillä poliittisten päättäjien pitäisi näyttää esimerkkiä muille"
13.11.
Suomalaisasiantuntijat tekivät maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen selvityksen – suomenpystykorvien sukutaulut saatiin selville 1800-luvulle saakka
13.11.
Hiilijalanjäljestä uusi maidon hinnoitteluperuste – ravintoarvoilla mitattuna maidon hiilijalanjälki jää pienemmäksi kuin vaikkapa riisin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Lapin maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Nyt, jos koska pitäisi liittyä ammattiliittoihin. Ammattiliitojen tulisi olla vähintään maanosan kattavia, silla globaal... Lue lisää...
Syke

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.11.

Fingerpori

14.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image