Pääkirjoitukset

Britannia on maalannut itsensä nurkkaan, ja siksi uuden brexit-kan­sa­nää­nes­tyk­sen tarve on yhä polttavampi

Pääkirjoitukset 14.3.2019 6:00
Pääkirjoitus

Britannian parlamentti äänestää tällä viikolla kolmesti brexit-kysymyksestä. Senkin jälkeen ero EU:sta jää roikkumaan ilmaan.

EU:n ei pidä katsella brittien iltalypsyjä loputtomiin. Maan on itse vastattava politiikkansa seurauksista.

Britannia päätti kansanäänestyksessä kesällä 2016, että maa eroa Euroopan unionista 29. maaliskuuta 2019. Nyt erohetkeen on 15. päivää, mutta on yhä hämärän peitossa, miten Britannia lähtee ja milloin. Mahdollista on vielä sekin, että brexit peruuntuu.

Keskiviikkoiltana Britannian parlamentin alahuone äänesti jälleen yhdestä brexit-kysymyksestä. Nyt se päätti, että maa ei lähde EU:sta ilman unionin kanssa tehtyä erosopimusta.

Tämäkään ei kuitenkaan merkinnyt ratkaisua itse pääongelmaan. Parlamentti ei ole kyennyt päättämään, miten ero sitten tapahtuu.

Pääministeri Theresa Mayn EU:n kanssa neuvottelema sopimusesitys äänestettiin parlamentissa jälleen tiistaina rumin lukemin nurin. Toista sopimusvaihtoehtoa ei ole pöydällä.

Itsensä ja maansa nurkkaan maalannut parlamentti joutuukin tänään äänestämään hätäratkaisusta eli siitä, että eropäivää siirrettäisiin eteenpäin. Jos parlamentti ei jatkoaikaa kannata, Britannia lähtee ilman sopimusta kuun lopussa.

Jos taas parlamentti kannattaa jatkoaikaa, asialle vaaditaan myös EU:n jäsenmaiden hyväksyntä. Jatkoaikaa tuskin annetaan toukokuun loppua pitemmälle, jolloin järjestetään Euroopan parlamentin vaalit. Niitä ennen pitää tietää, onko Britannia päättänyt jäädä vai lähteä.

EU on jo ilmoittanut, ettei pöydällä olevasta sopimuksesta enää käydä uusia neuvotteluja. Iltalypsyille pitää ollakin takaraja.

Pääministeri May esiintyy yhä näennäisen itsevarmasti ikään kuin tilanne olisi hänen hallinnassaan. Enää se vain ei ole.

Hänen taktiikkanaan on ollut, että sopimuksettoman brexitin pelossa parlamentti lopulta äänestäisi erosopimusesityksen puolesta. Tiistain äänestystulos kertoi, kuinka kaukana se tavoite on.

On mahdollista, että sopimusesityksestä äänestetään vielä kerran, kun mahdollinen eron jatkoaika lähenee loppuaan. Koko sen ajan taustalla roikkuisi edelleen myös sopimuksettoman brexitin uhka.

Ero ilman sopimusta olisi vahingollinen EU:lle, mutta ennen kaikkea se olisi hyvin vahingollinen Britannialle. Irlannin saarelle ilmestyisi jyrkkä raja Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin välille.

Toinen briteille yhtä vaikea vaihtoehto on, että rajaa ei tulisi, mutta Pohjois-Irlanti jäisi pitkälle EU:n lainsäädännön alaiseksi Britannian osaksi. Jompikumpi vaihtoehto vain olisi valittava.

Lähipäivinä ja -viikkoina voidaan nähdä nopeita käänteitä. Mayn tuoli heiluu yhä vakavammin, ja hän voi joutua eroamaan. Voi kuitenkin kysyä, kuka toinen henkilö kykenee kokoamaan täysin hajallaan olevan parlamentin yhden yhteisen EU-linjan taakse.

Kun kuningaskunta on maalannut itsensä nurkkaan, ja kansanedustajat eivät kykene maata sieltä tuomaan ulos, uuden kansanäänestyksen tarve nousee yhä polttavammaksi. Se olisi nyt täysin perustelua siksikin, että Britannian kansalaiset tietävät nyt paljon tarkemmin kuin kesällä 2016, mitä lähtö unionista todella tuo mukanaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

pareekerta rytinäkuin ainainen natina, kova brexit olisi briteille oikein, rusinoita ei voi poimia pullasta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kova Brexit tulee, muutama jäsenmaa ei varmaan suostu lykkäykseen ihan piruuttaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö parlamentarismin emämaassa pralamentti saa päättä, että eipä erotakaan populistisen kansanäänestyksen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on Britanniassa enemmistö populisteja joiden mielipidettä ei tarvitse kuunnella eikä huomioida. Jopa onkommentoijalla outo käsitys demokratiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eron tuomilla ongelmilla pelotellaan yhä vain vaikka kukaan ei oikeasti voi faktoihin perustuen sanoa toteutuuko nämä pelottellut asiat vai käykö päinvastoin kuten Suomen liittyessä Eu:hun. Kaikki lupauksethan meni päinvastoin kuin luvattiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Teatteria koko homma! Ettei vaan mikään muu maa saa päähänsä irtautua eu:a ja rahaliitosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisihan se hyvä jos Britit jäisivät Euroopan Unioniin ja niin tässä tulee vielä käymään! Jäsenvaltioiden pitäisi vai puhaltaa "yhteenhiileen"! En ymmärrä sitä, jos johonkin liitytään, niin kaikin keinoin toimitaan vastaan liittoa, mihin on haluttu. Suomi ihan oikein toimii vastuullisesti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi mukamas uusi brexit kansanäänestys olisi tapeellinen? Sieltä tulisi ainoastaan entistäkin suurempi äänivyöry brexitin puolesta, niin mitä ihmettä se ratkaisisi? Kansa on jo kertaalleen sanonut, että brexit on brexit ja he haluavat itsenäisyyden eikä mitään Brysselin epädemokratiaa. Parlamentilla ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin toteuttaa kansan enemmistön tahto eli kova brexit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansa on sanonut että haluavat muutaman miljardin lisää kansallisen terveydenhuollon rahoittamiseen.

Sillä tuota markkinoitiin mutta sitä ei nyt kuitenkaan tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uuden kansanäänestyksen järjestäminen on suoranainen haistattelu demokratialle. Jos äänestyksen tulos muuttuisi, jäisi iänikuinen kysymys siitä, että kansa äänesti väärin, ja siksi piti järjestää uusi äänestys. Jos taan äänestystulos ei muuttuisi, parlamentti olisi edelleen samassa tukalassa tilanteessa. Missään tapauksessa ei siis uutta kansanäänestystä pidä mennä tekemään ennenkuin vanhan päätös on toimeenpantu. Se on sitten eri asia, jos Britannian erottua EU:sta siellä tehdään aloite ja äänestys EU:hun liittymisestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän ensimmäinen äänestyskään ollut tuon esittämäsi oletetun demokratian mallin mukaista kun kerran asiasta on jo kerran äänestetty liityttäessä. Brexit-äänestys oli siis demokratian pilkkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännää, että kansanäänestys olisi epädemokraattista. Koska Brittiparlamentti ei osaa sanoa, mitä he brexitiltä haluavat, niin eikö se olisi hyvä kysyä kansalta?

Aiemmassa äänestyksessä kysyttiin vain haluaako kansa pysyä vai lähteä. Lähtöpuolella vaan on paljon mahdollisuuksia: ollakko "ulkona" kuten Norja (todella lähellä), kuten Sveitsi vai halutaanko olla joissain asioissa yhteistyössä kuten vaikka Ukraina tai Turkki, vai olla täysin ulkopuolinen maa. Mikään näistä vaihtoehdoista ei ole sopinut. Sisällä ollaan yhdellä tavalla, ulkona voi olla monin tavoin.

Ennen aiempaa äänestystä briteissä esiteltiin Norjaa ja Sveitsiä aika paljon esimerkkinä tulevasta suhteesta. Moni halusi jotain sellaista, toiset jotain muuta. Ehkä äänestys muutaman mallin kesken voisi olla paikallaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso-Britannia tarvitsee oman "pääministeri Juha Sipilänsä", joka ajaisi partansa, ilmoittaisi hallituksen siirtyvän toimitusministeriöksi ja toteaisi "Brexitistä ei tullut mitään, oli liian suuri kokonaisuus". Elämä jatkuisi normaalisti, maailma huokaisisi helpotuksesta, paitsi Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

David Cameron jää historiaan miehenä joka tuhosi Britannian ja sivussa suunnattoman summan yhteisön sikiiniä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri nimenomaan konservatiivien Cameron populisoi vaalivoiton toivossa että heidän voittaessa pidetään kansanäänestys EU:n jäsenyydestä vaikka ei itsekään uskonut ja toivonut sitä, siis uhkapeliä vaalivoiton toivossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menikö Suomelta "tuhannen euron tilaisuus" soteselvityksen tiimellyksessä: Britanniasta lähtee isoja yrityksiä tehtaineen pois Ylen uutisten mukaan. Nissan siirtää automallinsa valmistuksen Japaniin, Land Roverin ja muidenkin "laatuautojen" valmistus siirtyy yllätys, yllätys Slovakiaan. Muitakin yrityksiä siirtyy sinne, miksi, miksi. Mitä Suomi on tehnyt saadakseen brittiläisiä yrityksiä Suomeen, onko käyty edes neuvotteluja. Osataanko Suomessa lobata suomalaisten etuja EU:ssa, onko edes Suomen valtion omia lobbareita Euroopan parlamenttijäsenien lisäksi olemassa Brysselissä, epäilyttää. Poliitikkomme Brysselissä puuhailevat sitä sun tätä, Suomen kansa ei tiedä mitä ovat saaneet aikaiseksi. Suomessa on koulutettua työvoimaa yllin kyllin, kyllä kelpaisi iso kulutustavaroita tuottava tehdas Suomeenkin. Voi Sote, kyllä harmittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun brexitiä kommentoidaan kansan tahtona tms. niin pitää muistaa, että nuorista (alle 45 v) selvä enemmistö ja alle 35-vuotiaista musertava enemmistö äänesti EU:n puolesta. Britannia on todella onnettomassa tilanteessa, Putin hymyilee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin mitä sitten? Eri ikäryhmät suhtautuvat eri tavalla asioihin. Suomessakin varmaan musertacva enemmistä yli 65-vuotiaista olisi valmiita poistamaan taitetun indeksin. Yli 45-vuotiaat ovat sellainen ikäryhmä, joka muistaa ajasta ennen UK:n EU jäsenyyttä ylipäätänsä mitään ja jolla on siten vertailukohtaa mielipiteilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se oli hienoa aikaa se seitsemänkymmentäluku. Silloin vielä jalka nousi ja rakko tyhjeni kerralla. Sinne takaisin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa
10:23
Ed Sheeranin lentokenttäkonsertit rikkovat Suomen suurimman konserttitapahtuman ennätyksen – paikalle odotetaan yli 106 000 katsojaa
9:39
Oulun uimarantojen vedet täyttivät laatuvaatimukset – sinilevää kahdella rannalla
9:26
Missä lomapäivä sujuu aurinkoisimmin? – Kaleva etsii Oulun parasta kesäterassia, äänestä suosikkiasi!

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

79 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Minäpä kerron, joten nyt kuulolle! Yleisin palkka "täällä" ei todellakaan ole 4000 kuukaudessa, joten älä puhu höpöjä! ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image