Pääkirjoitukset

Brasilian tulipalot saatava sammumaan – ei ole yksin Bolsonaron asia päättää "maailman keuhkoista"

Brasiliasta välittyvät uutiskuvat roihuavista sademetsistä ovat järkyttäneet eri puolilla maapalloa. Kansainvälisen yhteisön pitäisi pystyä toimimaan tilanteessa, jossa laajat metsäpalot uhkaavat mitätöidä ilmastonmuutoksen hillinnän eteen tehdyn työn. EU:n keinovalikoimassa ovat esimerkiksi talouspakotteet. KUVA: Joédson Alves
Pääkirjoitukset 28.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Brasilian sademetsissä roihuavat tulipalot ovat uhkaavia "maailman keuhkojen" ja luonnon ekosysteemin kannalta.

Kansainvälisellä yhteisöllä pitäisi olla keinot puuttua ilmastonmuutosta kiihdyttäviin suuriin metsäpaloihin.

Uutiskuvat liekehtivistä ja savuavista sademetsistä ovat aiheuttaneet liikehdintää ja järkytystä ympäri maailman. Brasilian kovaotteinen presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin järkkymätön, vaikka "maailman keuhkojen" sanotaan palavan.

Brasilia on torjunut johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän tarjoaman avun Amazonin metsäpalojen sammuttamiseen. Brasilian presidentti on leimannut avuntarjoukset imperialistisiksi yrityksiksi puuttua maan sisäisiin asioihin.

Varsinainen ongelma on siinä, että Brasiliassa maatalous- ja metsäyrityksillä on varsin vapaat kädet polttaa metsiä ja raivata niistä peltoa. Samaan aikaan ympäristöviranomaisten mahdollisuuksia suojella sademetsiä on rajoitettu.

Metsien tuhoaminen Amazonilla on ollut todellisuutta jo vuosikausia, mutta aiemmin tuhoja saatiin luonnonsuojelun myötä myös hillityiksi.

Bolsonaron politiikka on kiihdyttänyt tuhoa, sillä tänä vuonna tulipalojen määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Bolsonaron toiminta on valitettava esimerkki siitä, miten autoritääriset johtajat viis veisaavat siitä, mitä ilmastosopimuksissa on sovittu ja mitä piittaamaton toiminta voi pahimmillaan aiheuttaa.

Kyse ei ole pelkästään Brasilian sisäisestä asiasta. Sademetsien suojeleminen on maapallon tulevaisuuden kannalta keskeinen edellytys. Sademetsien täystuhon pelätään kiihdyttävän ilmastonmuutosta ja tekevän toimet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi pitkälti tehottomiksi. Jos sademetsät tuhoutuvat, sateet koko Etelä-Amerikan alueella vähenevät, mikä puolestaan vaikuttaa ruoantuotantoon.

Nasan avaruudesta ottamat kuvat näyttävät kymmeniätuhansia tulipaloja Amazonin alueella Brasiliassa. Tulipaloja on runsaasti myös Bolivian, Paraguayn ja Argentiinan alueella.

Aiemmin kesällä järkytyttiin Nasan maapallon arktisilta alueilta ottamista kuvista. Niissä näkyvät Venäjän laajojen metsäpalojen aiheuttamat savupilvet Siperian yllä. Tulipalojen aiheuttamia savupilviä on myös Alaskassa ja Kanadassa.

Metsäpaloista on tullut iso ongelma Kongossa ja Indonesiassa. Sitkeitä tulipaloja on sammutettu myös Kaliforniassa, Gran Kanarialla ja Kreikassa.

Kierre on vakava, sillä ilmastonmuutos kiihdyttää tulipaloja ja tulipalot kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Kansainvälisellä yhteisöllä pitäisi olla mahdollisuus auttaa tai ääritapauksessa jopa puuttua ekokatastrofia nopeuttaviin tulipaloihin. Brasilian sademetsillä on suora yhteys ilmastonmuutokseen. Bolsonaro on torjunut avun, joten Brasiliaa kohtaan voidaan joutua käyttämään painostuskeinoja.

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) lausunto brasilialaisen lihan boikotista ylitti jo kansainvälisen uutiskynnyksen. EU:lla on halutessaan keinoja painostaa Brasiliaa taloudellisesti.

Parasta olisi, jos YK:n tasolla sovittaisiin pelisäännöistä ja toimintatavoista. Suomalaiset sammuttajat olivat vuosi sitten Ruotsissa torjumassa metsäpaloja, eikä siitä syntynyt arvovaltataistelua.

MAINOS

Kommentoi

Aika pitkään on Indonesiassakin saanut olla aika rauhassa iso turvepalo joka on maailmanlaajuisesti merkittävä tekijä CO2-tuottajana. Vastikään lööppilehdessä oli vähemmän vouhottava juttu Brasilian palojen suuruudesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auton valmistajien päästömittaushuijaus on samanlainen ympäristörikos kuin sademetsien polttaminen. Eipä huijareille ole tehty mitään, yksikin auton valmistaja mainostaa olevansa "autoilijan asialla". Kaikista paras ilmastoteko maailmassa on polttaa suomalaista puuta ja turvetta kiinteistöjen lämmityksessä ja kaukolämmössä, sekä ajaa vanhalla autolla, jossa polttoaineena on uusiutuvista raaka-aineista tehty kotimainen polttoaine. Ei tarvitse öljyä, maakaasua, autoja eikä ruokaakaan tuoda ulkomailta Suomeen. Järkikin sen sanoo, että pitää vähentää tavaran ja ihmistenkin rahtaamista maasta toiseen. Työpaikkojahan se myös lisää Suomessa, kun tehdään asiat Suomessa itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa sitä taas ituja syödä ja pyörällä polkea, että suomalaisten tulee kuitattua nuokin päästöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Maailman keuhkot" on harhaanjohtava nimitys. Vaikka sademetsät tuottavat happea, ne myös kuluttavat saman verran. Sen huomaa siitä, että sinne ei kerry mitään turvekerroksia, vaan humus on kovin ohut. Siksi polttaminen voi johtaa jopa aavikoitumiseen.

Tottakai kaikki palaminen tuottaa paitsi hiilidioksisia niin myös nokea ja kaikkea muuta moskaa. Polttaminen polttamisen vuoksi käyttämättä sitä edes energianlähteenä on kaikkein älyttömintä puuhaa, joka pitäisi kriminalisoida kaikissa yhteyksissä maailmanlaajuisesti (ehkä jotain erikoistapauksia lukuun ottamatta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aika outoa että eurooppalaiset yrittää määrätä miten etelä amerikassa eletään ja kehityttään. Suomessa kaadetaan metsää koko ajan nurin ja tehdään peltoja hiilidioksidia ne suomen puutkin poistaa ilmakehästä paitsi talvella kun jäässä ovat niin millä oikeudella täälä yritetään päättää toisten maitten kehityksiä ja ihan turha väittää että sademetsät ainoastaan tuottaa happia ja poistaa hiilidioksidia eiköhän ne oo maapallon kaikkien metsien ja kasvien yhteis toimintaa mutta taas kukka hattu tätit huutaa suu pyöriänä tästä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parasta olisi, jos YK:n tasolla sovittaisiin pelisäännöistä ja toimintatavoista, mutta populistit viis veisaavat yhteisistä pelisäännöistä ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image