Pääkirjoitukset

Berliinin musta joutsen

Pääkirjoitukset 22.11.2017 6:00
Pääkirjoitus

Saksan hallitusneuvottelujen katkeaminen ajoi Saksan odottamattomaan poliittiseen kriisiin.

Epävarmuus EU:n suurimman jäsenmaan suunnasta lamauttaa myös EU:n kehittämistä.

Kukaan Saksan sisäpolitiikkaa tunteva tuskin odotti syyskuisten liittopäivävaalien jälkeen, että uusi hallitus syntyisi muitta mutkitta. Kun kumpikin pääpuolue eli kristillisdemokraattien CDU ja sosiaalidemokraattien SPD olivat vaalien kiistattomia häviäjiä, pohja vahvan hallituksen muodostamiselle hapertui heti alkuunsa.

Silti monet syyt tukivat oletusta, että kristillisdemokraatit eli CDU ja sen sisarpuolue CSU sekä vihreät ja vapaat demokraatit eli FDP puristavat yhteisen hallitusohjelman kokoon. Se, mitä tapahtui myöhään sunnuntai-iltana, oli kuitenkin musta joutsen, asia, jonka ei uskottu olevan mahdollista.

Nyt EU:n väkirikkain ja vaurain valtio on keskellä poliittisista kriisiä, ja mitä pitempään se kestää, sitä kielteisemmät ovat seuraukset – eikä vain Saksalle vaan myös Euroopan unionille.

Tiistaina Saksan liittopresidentti, sosiaalidemokraattien riveistä tehtävään noussut Frank-Walter Steinmeier tapasi puolueiden johtajia saadakseen neuvottelut enemmistöhallituksesta vielä liikkeelle. Samana päivänä puolueita herätteli myös liittopäivien puhemies Wolfgang Schäuble, joka vaati poliitikoilta vastuunkantoa ”Saksan ja Euroopan puolesta”.

Vielä tiistaina ei selvinnyt, pystyykö entinen ulkoministeri Steinmeier ohjaamaan Saksan sisäpolitiikan takaisin rauhallisiin uomiin. Ainakaan kristillisdemokraattien johtajasta, liittokansleri Angela Merkelistä ei siihen välttämättä ole.

Hallitusneuvottelujen katkeamisen syntipukiksi on Saksassa osoiteltu liittopäiville palanneita vapaita demokraatteja ja puoluejohtaja Christian Lindneriä. FDP oli tyytymätön neuvottelujen etenemiseen ja otti ja lähti näyttävästi.

Kiistaa oli muun muassa pakolais- ja maahanmuuttopolitiikasta, itäistä Saksaa tukevasta solidaarisuusverosta sekä ympäristöpolitiikan kiristämisestä. Näyttää jokseenkin varmalta, ettei ainakaan FDP ole enää mukana, jos hallitusneuvottelut Steinmeierin ponnistuksen jälkeen saadaan vielä vakavasti liikkeelle.

Katse on nyt kääntynyt enemmänkin Martin Schulzin johtamiin demareihin, vaikka he ilmoittivatkin heti vaalien jälkeen jäävänsä oppositioon. Puolueen on vielä kerran ratkaistava, jäädäkö sivuun nuolemaan haavoja vain mennäkö kompromisseja tehden Merkelin ja ehkä vihreiden kanssa hallitukseen, jossa puolue kuitenkin pystyisi vaikuttamaan politiikan suuntaan.

Kaksi muuta vaihtoehtoa ovat vähemmistöhallitus tai uudet vaalit. Kumpikin ovat ongelmallisia. Vähemmistöhallitus tuskin pystyisi viemään läpi vaikkapa EU:n tulevaisuuteen liittyviä isoja poliittisia päätöksiä, kun taas uudet vaalit eivät välttämättä toisi ratkaisevaa muutosta verrattuna syyskuiseen tulokseen.

Jos Saksa itse murentaa asemansa Euroopan poliittisena johtovaltiona, se merkitsee Ranskan ja presidentti Emmanuel Macronin painoarvon kasvua. Sillä olisi vaikutuksensa myös Suomeen, joka on vuosien mittaan hakeutunut EU-politiikan linjauksissa luontevasti nimenomaan Saksan kylkeen.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

74
JHL:n lakko Oulussa: Liikuntapaikkoja ja henkilöstöruokaloita suljettuna, ikäihmisten ja vammaispalvelun ruuat toimitetaan
27
Eläkeläisten nöyryytys saa loppua – taloudellinen turva on hyvän vanhuuden yksi iso tekijä Lukijalta
13
Oulu kilpailuttaa lastensuojelun toimijoita, jatkossa palveluntuottajilta edellytetään aiempaa enemmän laatua
10
Ulkomailla rötöstelevälle on lottovoitto syntyä Suomeen - Suomi ottaa lähes kaikki ulkomailla vankilatuomion saaneet vastaan, haluaisi muiden toimivan samoin
9
Tutkimus: Media kertoo yhteiskunnallisista asioista selkeästi, virkamiehillä ja poliitikoilla reilusti parannettavaa
9
Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin lakkopäivinä suhtaudutaan varauksella
8
Oululaisen Jukka-Pekka Metsävainion astrokuva valittiin Vatikaanin observatorion vuosikalenterin kanteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

En ymmärrä mitä valtionvelka on. Ei siinä mitään ei nimittäin ymmärrä monikaan. Valtion velkaa ei ole tarkoituskaan maks... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image