Pääkirjoitukset

Aurinko ja tuuli kannattaviksi

Pääkirjoitukset 17.1.2015 0:00
Pääkirjoitus

Suomalaistutkimuksen mukaan Kiinan kannattaisi siirtyä käyttämään kokonaan uusiutuvaa energiaa. Tuuli- ja aurinkoenergian talteenoton kustannukset laskevat sellaista vauhtia, että niistä on tulossa itse itsensä kannattavia energiavaihtoehtoja jo 5–10 vuoden sisällä.

Jos laskelmiin on luottaminen, tämä avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia torjua ilmastonmuutosta. Kiinahan on Yhdysvaltojen rinnalla maailman suurin energiasyöppö, ja energiankulutus siellä vain kasvaa. Tähän saakka kulutuksen kasvu on nojannut pitkälti kivihiileen ja muihin fossiilisiin polttoaineisiin.

Fossiiliset polttoaineet ovat haitallisia hiilidioksidipäästöjensä vuoksi. Hiilidioksidia puolestaan pidetään merkittävimpänä kasvihuonekaasuna, jonka lisääntyminen on päällimmäisin syy ilmastonmuutokseen, lämpenemiseen.Valtion tutkimuskeskus VTT on yhdessä Lappeenrannan ja Turun yliopistojen kanssa rakentanut mallia täysin uusiutuvaan energiaan perustuvasta järjestelmästä Kiinalle, Koreoille ja Japanille.

Tutkimuksen kohteena olevilla mailla riittää tuulta ja aurinkoenergiaa täyttämään energiatarpeen. Kiina panostaakin tällä hetkellä uusiutuvaan energiaan, ja se on suurin tuuli- ja aurinkoenergiaan investoija.

Suomalaislaskelmien mukaan tuulesta ja auringosta tulee taloudellisesti kannattava hyvinkin pian, jopa halvin energian tuottotapa Aasiassa. Tämä perustuu pitkälti kokemukseen siitä, että uusiutuvan energiatuotannon kaksinkertaistumisen seurauksena kustannukset laskevat viidenneksen.

Ensi vuosikymmenen puolivälin jälkeen aurinkosähkön hinnan otaksutaan olevan noin puolet nykyisestä. Tuolloin ollaan jo tilanteessa, jossa aurinkoenergiasta on tullut edullisin tapa tuottaa sähköä suuressa osassa maailmaa.

Aurinko ja tuuli ovat siitä erinomaisia energianlähteitä, etteivät ne ehdy. Niitä riittää enemmän tai vähemmän kaikkialla.

Ongelmana on kuitenkin tuotannon epätasaisuus ja siihen liittyen energian varastointi sekä siirto. Teoriassa varastoinnin pulmat on ratkaistu, mutta ei vielä käytännössä. Jos tekninen kehitys jatkaa samaa vauhtia kuin se on edennyt tähän saakka, on vain ajan kysymys, milloin varastointivaikeudet voitetaan.

Aurinkosähköön, tulevaisuudessa myös tuuleen, liittyy aivan uudenlainen ulottuvuus. Ne tarjoavat mahdollisuuden kuluttajalle olla myös tuottaja. Tuottamansa ylijäämäsähkön voi tarjota myyntiin yleisen sähköverkon kautta.Aasian rinnalla myös Eurooppa on tulevaisuudessa valtava uusiutuvan energian markkina-alue. Maanosan talousveturissa Saksassa uusiutuvat ovat nousseet tärkeimmiksi sähköntuotantomuodoiksi. Uutta aurinkoenergiaa otetaan käyttöön vuosittain enemmän kuin yhden rakenteilla olevan Olkiluoto 3:n tulevan tuotantomäärän verran.

Jos uusiutuvat energiamuodot kantavat kohta taloudellisesti itse itsensä, sillä on suuri merkitys Suomessakin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Aurinkopanelit halpuvat koko ajan ja ne muuttuvat taloudellisesti kannattavaiksi jossain vaiheessa. Tuulimyllyt eivät nyky näkymin voi ola koskaan kannattavia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Kiinahan on Yhdysvaltojen rinnalla maailman suurin energiasyöppö, ja energiankulutus siellä vain kasvaa."
Kiinassa on immeisiä noin 1350 miljoonaa ja USA:ssa noin 320 miljoonaa eli Kiinan väkiluku on yli 4 kertainen. Energiankulutus per nuppi vertailu saattaisi olla oikeutetumpaa. Ilmansaasteet sitä vastoin saattavat olla Kiinassa samaa tasoa kuin jossaki GB:ssä 50- ja 60-luvulla. Tulevaisuus on haasteellinen, eikä siihen ole vielä herätty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Toivottavasti käsitteet "markkinoiden ehdoilla" ja "kaupallisesti kannattava" on tässä määritelty rehellisesti eikä vihreällä tavalla, jossa odotetaan joko fossiilisten polttoaineiden äkillisestä loppumisesta johtuvaa hurjaa hintapiikkiä tai niihin kohdistettavaa rajua yleismaailmallista rankaisuverotusta, jotka johtaisivat energian hintojen rajuun nousuun kaikkialla. Nimittäin puheet fossiilisten polttoaineiden loppumisesta pian ovat osoittautuneet ennenaikaisiksi, ja globaali hiilivero taitaa olla vain vihreää toiveunta."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos fossiiliset polttoaineet joutuisivat maksamaan kaiken sivullisille aiheuttamansa haitan, ne olisivat jo kannattamattomia. Mutta kun polttajat saavat siirtää haittansa toisille, polttaminen kannattaa edelleen. Kiinassa haitat näkyvät jo karsaasti kaupunkien järkyttävinä saastemäärinä.

Mutta kuten todettiin, aurinko- ja tuulivoiman ongelmana on, että tuotanto ja kulutus eivät vastaa toisiaan. Vaikka tuulienergiaa saataisiin ilmaiseksi, se ei siltä välttämättä kannata, jos säätöenergia pitää saada fossiilivoimasta. Tuo että energian varastointi on ratkaistu "teoriassa" mutta ei "käytännössä" tarkoittaa siis sitä, että se maksaa vielä tuhottomasti.

Etelän maissa aurinkoenergia korreloi melko hyvin kulutuksen kanssa, joten se voi olla hyvinkin tehokas tapa tuottaa sähköä. Se voi tarvita vain lyhytaikaista varastointia, mitä on suhteellisen helppo toteuttaa.
Pohjoisessa aurinkosähkön ja kulutuksen korrelaatio on negatiivinen, joten sen varaan ei voi laskea.

Lukuunottamatta muutamia harvoja vakaan tuulen alueita tuulisähkö on erittäin epäsäännöllistä ja siten kallista. Tuulivoima vaatisi sähkön varastointia yli viikoksi. Sellainen on realistista ainoastaan pumppuvoimalalla, joka vaatisi suuren korkeuseron. Ei siis toimi Suomessa, mutta vuoristomaissa on mahdollisuuksia. Mitä suurempi korkeusero, sitä pienempi allas vaaditaan.

Suomella on yksi (ja vain yksi) etu muihin maihin nähden energian varastoinnissa: maan alle rakentaminen on halpaa ja turvallista, joten voimme rakentaa muita edullisemmin maanalaisia pumppuvoimaloita, paineilmasäiliöitä, suprajohteita tai vauhtipyöriä (massakiihdytin eli 10 km ympyrätunnelissa kulkeva vauhtijuna). Se ei välttämättä tee sitä vielä kannattavaksi, mutta silti pitäisi tutkia muistakin synergisisti syistä (huoltovarmuuteen liittyvät kysymykset).

Toisaalta fossiilisille polttoaineille on olemassa turvallisempi, edullisempi ja ympäristöystävällisempi vaihtoehto: ydinenergia (mieluiten maanalainen, jolloin se ei voi posahtaa).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Jos fossiiliset polttoaineet joutuisivat maksamaan kaiken sivullisille aiheuttamansa haitan, ne olisivat jo kannattamattomia"

Kirjoittaja on ansainnut nimimerkkinsä kun huomioidaan, että fossiiliset polttoaineet ovat mahdollistaneet nykyisen kaltaisen hyvinvoinnin. Myös tutkijan ajatukset ovat energian varastoinnista luotijunilla ja vauhtipyörillä ovat kuin tieteisromaanista. Fossiilisilla energian varastointi on onneksi jo ratkaistu. Energiavarastot ovat vaikkapa sen hiilivoimalan pihassa suurina hiilikasoina ja hiiltä laitetaan pannuun kun sitä tarvitaan. Mitä vaikuttaa sähkönhintaan 10 kilometrin ympyräradalla kulkeva juna verrattuna hiilikasaan voimalaitoksen pihassa? Vähän realismia peliin jooko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomeen nousisi runsaasti pientuulivoimaloita kun niitä tuettaisiin 11 senttiä kilovatilta.Suurien tuulivoimaloiden tuki on tuo 11 senttiä.Tuki menee kaiken lisäksi suurelta osin ulkolaisille omistajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki menee loistavasti kun vain tuuli tuivertaa, tai aurinko paistaa. Mutta kun on pimeää, eikä tuule.
Mistäs se varavoima sille tehtaan pyörittämiselle sitte löytyy? Eli kaikelle teollisuudelle sitte kaksinkertaiset
energiaratkaisut? Ja höpö höpö sanoo Peitsen Pekka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi mukava nähdä ne laskelmat ja saattaa vertaisarvioitavaksi. Viime kesänä aloitettu projekti ei ole vielä julkaissut mitään tieteellistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekemällä järjestelmät sellaisiksi, että ne seuraavat auringon tehoa on energian saanto Oulunkin tasolla vuositasolla suurempi kuin Saksassa, joka on johtava aurinkosähkö maa euroopassa. Takaisinmaksu on järjestelmälle alle 10 vuotta. Mikäli sähkön varastointi ratkaistaan... en investoisi ydinvoimaan kovin voimakkaasti näillä lähtökohdilla. Energian kulutuskaan ei nouse. Toki tuonti pitää saada katkaistua itsenäisenä maana, mutta TOSI pitkään investoinnin alla (miljardien ylitykset ja aikataulut aivan levällään) olevan pitäisi tämä jo katkaista. Nytkin energian hinta on laskussa osittain ylitarjonnan kautta.

Pientuotantoon keskittyminen olisi tärkeää myös esim. kauppakeskukset jne. kannattavuus nousee. Tässäpä esim. S- ketjun johtoryhmä voisi alkaa säästämään noiden liian isojen ostoshallien sijaan, jotka mitotetaan aina reilusti yli jopa kovimpien kysyntäpiikkien.

Lämmön ja sähkön yhteistuotantoa pitää vain tehostaa edelleen. Eli lisää liittymiä kaukolämpöön sähkö- ja öljytalouksista ja muualle voi talkkaripohjaiset pienyhteisöt jotka tuottaa myös sähköä olla kova sana tulevaisuudessa. Tekniikka esim. Oulun seudun yrityksillä alkaa olla kovaa tasoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toteutin yhdessä ystäväni kanssa aurinkoa seuraavan lämmönkeräysjärjestelmän OK-taloon Halikon Märynummella jo vuonna 1980. Olin silloin intissä ja kuulin vasta 20 vuotta myöhemmin, että oli todella hyvin toiminut. Saivat siitä järjestelmästä lämpimän käyttöveden pikkurahalla, paneelit kääntyivät auringon mukana hyvin yksinkertaisen elektroniikan ohjaamana. Järjestelmä oli toiminut jopa niin hyvin, että hän oli kopioinut systeemin ja rakentanut toisen sellaisen kaverilleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
46
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
43
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
35
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
23
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image