Pääkirjoitukset

Asia kuuluu kirkollekin

Pääkirjoitukset 30.4.2012 0:00
Pääkirjoitukset

Kirkko ei voi vaieta suurimman herätysliikkeen eli vanhoillislestadiolaisten sisäisistä traumoista. Liikkeen johdon velvollisuus on tulla julkisuuteen ja selvittää asiat avoimesti.

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen hoitokokouksia tutkinut ja niistä kirjan julkaissut yhteiskuntatieteiden tohtori Aini Linjakumpu kuvaa hoitokokousten vaikutuksia väittämällä, että niiden jättämät arvet ovat sotien jälkeisen Suomen suurimpia kollektiivisia traumoja. Ne ovat Linjakummun mukaan vaikuttaneet ja vaikuttavat kymmenientuhansien ihmisten elämään.

On helppo yhtyä Linjakummun näkemykseen siitä, ettei evankelisluterilainen kirkko voi katsoa asiaa läpi sormiensa. Kirkon on kyettävä vetämään rajat sille, mikä sen sisällä toimivissa liikkeissä on sallittua ja mikä ei.

Hoitokokoukset yhdessä liikkeen piirissä paljastuneiden lasten seksuaalisten hyväksikäyttötapausten kanssa ovat johtaneet siihen, että liikkeen miehinen johto on joutunut arvostelun kohteeksi tekemisistään ja etenkin tekemättä jättämisistään.

Useat yksittäiset esimerkit niin hoitokokouksista kuin lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä vahvistavat vaikutelmaa, että liikkeen opit ja toimintatavat ovat mahdollistaneet henkisen ja hengellisen väkivallan. Tätä liikkeen johdon näyttää olevan vaikea myöntää.

Henkinen ja hengellinen väkivalta on ollut sellaista, että se on ajanut monet lestadiolaiset suureen henkiseen hätään. Johdon velvollisuus on tulla julkisuuteen, selvittää avoimesti asiat ja ainakin pyytää väkivallan kohteiksi joutuneilta anteeksi koko liikkeen puolesta. Piispa Samuel Salmi puhui lauantain Kalevassa juuri tähän tapaan. Salmi sanoi tuntevansa, ettei liikkeen vaikeista asioista ole vieläkään puhuttu riittävästi.

Viime päivinä julkisuudessa on puhuttanut kirja Maijan tarina. Siinä kerrotaan yhden lapsena useiden seksuaalisten hyväksikäyttöjen kohteeksi joutuneen lestadiolaisnaisen elämäntarina.

Lestadiolaisliikkeen kannalta raskauttavaa on se, että kirjan päähenkilön lähipiirin lestadiolaisvaikuttajat eivät vain vähätelleet tapahtuneita, vaan syyllistivät uhria. Vastaavia esimerkkejä on tullut julki lukuisia.

Lasten hyväksikäyttötapauksista puhuvat nyt yhä äänekkäämmin lestadiolaisnaiset. He ovat tulleet omine nimineen ja kasvoineen kertomaan liikkeen ongelmista, senkin uhalla, että he ovat joutuneet henkisen painostuksen kohteeksi. Naisten aktiivisuus ei ole ihme, sillä juuri monien naisten kokemukset ovat kaikista tuskaliaimpia.

Naisten esiintulo kertoo siitä, että lestadiolaisliike on nyt syvässä myllerryksessä. Myös johdon julkisivun takana käy kiivas keskustelu yhteisön kipupisteistä.

Vaikka samanlaisia hoitokokouksia kuin 1970-luvulla ei Linjakummun mukaan järjestetä enää, hoitokokousten henki elää yhteisössä yhä. Sen ovat saaneet kokea naispappeuden kannattajat, naisten aseman puolestapuhujat ja lasten seksuaalisen hyväksikäytön esille nostaneet.

Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksellä SRK:lla on keskeinen rooli, jos liike haluaa puhdistaa menneisyyden taakat harteiltaan.

Ongelmat eivät ratkea vaikenemalla, vaan puhumalla niistä avoimesti. Toivottavasti näin tapahtuu, sillä se olisi myös liikkeen oma etu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Omalta kohdalta muistan, miten sai korjata monia asioita. Siitä tuli hyvä mieli. Näin oli myös monen muun kohdalla. Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta pitää viedä oikeuteen asiat tutkittavaksi. Jos joku on kokenut vääryyttä ja väkivaltaa, niin hänellä on oikeus hakea oikeutta ja näin katsoa, onko SRK toiminut sääntöjensä ja Raamatun opin mukaan. Ei kai ne kuitenkaan syyttämällä tai räkyttämällä asiat tule kuntoon. Kaleva tietää itsekin, että se ei ole ei ole muiden taustoja tuonut esim. pedofiliatapuksissa esille kuin vain vl- lestadiolaisten. Toisaaltahan se on hyvä asia, että ne ovat tulleet esille ja ne ovat oikeuden tuomittavina. Mielenkiintoinen piirre kirjoittelussa, että moni sanoo tietävänsä lisää näitä ikäviä tapauksia, niin kysymys kuuluu, mikset vie oikeuteen, koska laki velvoittaa näitä asioita tietävien näin tekemään. Haluatko siis rikkoa lakia pimittämällä asiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsia on puolustettava kaikin keinoin. Uhrit kärsivät loppuelämänsä. Hyväksikäyttäjät oikeuden eteen. Kunnon tuomiot eikä mitään ehdollisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sellaista puolueetonta asiantuntijaa, joka voisi kertoa piispalle, medialle, meille tavallisille tallaajille, että mitä tuommoinen syyllistäminen / yleistäminen voi mahdollisesti lapsista ja nuorilta tuntua. Heillä on herkkä mieli, ja saattaa heitä kovasti vaivata nämä median ja arvovaltaisenkin tahon jutut. Pilkkaakin saattaa heidän osakseen tulla tämän tiimoilta. Onko se toivottavaa - kysyn ? Me aikuiset olemme sillekin jo hieman karaistuneet, että meille ei tuo pilkka enää niin kovin suuresti tunnu. Ja pitää lohduttautua sillä että, on Jumalan Valtakunnan markkinointi tehokkaasti hoidettu median taholta.

Puhukaamme lastemme ja nuortemme kanssa tästäkin asiasta sopivassa mittasuhteessa ja hillitysti. Kuin myös uskomisen asiasta. Meillä on lapset. Taivaan Isä on tarkoittanut että huolehdimme heidän hyvinvoinnista.

Meillä on siionissa runsaslukuinen nuorten ja lasten määrä mukana toiminnassa. Ei kai se vain niin voi olla jotkut tahot ovat sille asialle kateellisia ?

Pedofiliatapauksia en puolustele. On kauhea synti ja rikos lasta kohtaan. Kenenkään ei saa puolustella. Hoitokokouksissa on tapahtunut taitamattomuutta. Sitä en puolustele. Mittakaava vaan on täysin hukassa molemmissa aiheissa.

Ottakaa ihmiset huomioon se, että kymmeniä vuosia sitten, jolloin suurin osa tapauksista on sattunut, ihmisten ajatusmaailma, lait ja kanssaihmisten kohtelukin oli erilaista kuin tänä päivänä. Muistan kansakoulussa 60-luvun loppuvuosina, että opettaja käski, juorutessani kaverin nyrkin lyönnistä poskelleni, kääntämään toisenkin posken. Ja 70-luvulla oppikoulussa puutyöope vetäs permanetilla tussilla pojalle näävelit nenän alle. Aika oli erilainen ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko oikeasti pääkirjoittajalla tai kalevalla näin vähänä jutut ?? Joka toinen kerta kun kalevan avaa
se käsittelee tai ainakin yrittää käsitellä vl aihetta. Mahtava homma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän nuita asioita tapahdu pikkasen enempi lestadiolaisuuden ulkopuolella!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän asioita tarkoitat? Hoitokokoukset ovat nimenomaan ilmiö jota ei tunneta lestadiolaisuuden ulkopuolella. Onko olemassa joku määritelty raja, jonka jälkeen vasta saisi kirjoittaa lestadiolaisuuteen liittyvistä ilmiöistä? Jos sellaisen saisi määritellä lestadiolaiset, taatusti mistään ei kirjoitettaisi. Hyväksikäyttötapauksiakin olisi vain muutama yksittäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On todellakin Jumalan aika että hoitokokousten räikeä ja myös kätketty väkivalta tuodaan esiin ja ihmiset vapautuvat traumoistaan. Linjakummun tutkimus on ensimmäinen joka dokumentoi ja tuo esiin uhrien äänen. Uhreja ovat ennen kaikkea hoitokokousajan lapset ja nuoret, jotka saivat seurata henkeään pidätellen vanhempiensa kohtaloa hoitajien käsittelyssä. Emme saaneet silloin katsoa elokuvia, mutta mitkään trillerit eivät voita hoitokokousten herättämää kauhua. Puhumattakaan aina ihan pian tulevasta maailmanlopusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkirjoitus antaa arvokasta tukea rauhanyhdistysten työlle.Kiitos siitä. Pinnan alla käydään vilkasta keskustelua, mutta kovin moni lojaaloisuussyistä ei avaa suutansa julkisesti. Monilla niin raskaita kokemuksia hylätyksi tulemisesta välittömästi sen jälkeen, kun avaa suunsa.

Nyt on asiat niin huonosti, että olisi syytä avata suut. erityisen tärkeää on että mahdollisimman moni lestadiolaisäit ottaa sydämensä tarkasteltavaksi ja kertoo lähimmille vaikuttajahenkilöille sen mitä kokee, näkee tai tuntee. Luotan maltilliseen, toista tkunnioittavaan ja avoimeen vuorovaikutukseen. Jopa korkeimmissa johtotehtävissä olevat tarvisevat sen muistuttamista, että uskominen ja sen elämässä näkyminen ovat syvästi henkilökohtaisia asioita. Siitä ei tule päättä kirjoittamalla päivämiehessä tai julistamalla löysästi perusteltua oppia siihen tapaan kuin tutkija kirjoitti naisen pappisvirasta.
Yhden ihmisen usko ja terveenä säilyminen on tärkeämpää kuin oma asema krsitillisyyden hallinnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurimman ahdistuksen ja myllerryksen aiheuttaa lehdistö, etenkin Kaleva ja nyt myös ev.lut. kirkko syyllistämällä ja yleistämällä koko yhteisön. Esimerkiksi kymmenientuhansien syyttömien nuorten arkikokemusta tämä kirjoittelu ja lehdistön antama kuvaus yhteisöstö ja sen sisäisestä tilasta ei vastaa, miksi heidätkin syyllistetään ja ahdistellaan. Uskovaiset nuoret ovat upeimpia nuoria, mitä tällä kansakunnalla on. Sitä paitsi pohjoisen elinvoima riippuu merkittävästi vl yrittäjyydestä. Yhteisössä naispappeutta vaativat jne ovat marginaalia, ei valtavirtaa.
Seurat ja seurapuheet ovat avoimia kaikille, rauhanyhdistysten keittiölle tai puhujien kahvihuoneeseen varmaan voi tulla katsomaan, ei siellä mitään "liikkeen johtoa" näy eikä ole. Se on uskovaisten yhteisö, jota ei "johdeta", usko kulkee sydämestä sydämeen, tätä ei näköjään piispakaan ymmärrä.
Ja teille uskovaiset; muistakaa, että ei nämä ulkopuoliset viisaat voi teiltä mitään pois ottaa, eikä mitään teille antaa, on vain yksi luja luottamus...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NImenomaan tästä pitää jauhaa niin kauan, että viesti menee perille. On se vaan kumma, että tässä liikkeessä on koulutettua ja sivistynyttä väkeä, ja kun eu mene perille niin ei. Jossain toisaalla joku liikkeen jäsen kauniisti selitti, että eletään niinkuin perheessä ja jos ei perheen sisällä osata asioita ratkoa, niin tarvitaan ulkopuolista apua - ja nyt todellakin ollaan siinä pisteessä, viimeistään nyt. Näitä asioita ei ole osattu ratkoa perheen/liikkeen sisällä, ja mikä kumma siinä mättää, että ei tajuta ottaa sitä apua vastaan, vaan kielletään kieltämästä päästyä. Yksi kun pyytää apua, niin toinen mitätöi (vrt. tiedotustilaisuuden: "kaikki mistä meitä on syytetty, on totta" -> ei se sitä tarkoittanut vaan tarkoitti että "jotkut asiat joista meitä on syytetty, on totta" jne.) Milloin, voi milloin, tästä päästään eteenpäin? MInä en enää jaksa uskoa, että tästä omin avuin selvitään. Kiitos kirkon piispoille ja muille liikkeen ulkopuolisille, että otatte kantaa! t. liikkeen jäsen, joka on piiiiiiitkään ihastellut sitä, miten tässä liikkeessä pystytään olemaan ajan hermolla, ja joka on kovin,kovin kummastunut tästä, että näin vakavissa asioissa ei kyetäkään vaan lähdetään vähättelyn ja mitätöimisen tielle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

JUKI, mitä jauhamista tuo on? Puhdasta totta liikkeen tilasta. Vain ja ainoastaan avoimen keskustelun kautta liikkeemme voi pysyä ehyenä. Keskustelun tulisi tapahtua ilman vastakkainasettelua. Nythän on niin, jos joku ottaa esim. RY:llä nämä vaikeat asiat esille ja vaatii niiden selvitystä ja keskustelua, hän joutuu välittömästi huonoon valoon ja hoitojen uhriksi. Itselläni on tästä kokemusta tämän kevään aikana. Yhden RY:llä pitämäni puheenvuoron perusteella minut "hyllytettiin" raamattuluokan opettajan JA pyhäkouluopettajan tehtävistä. Puheenvuorossani toin esille, että AVOINTA keskustelua tarvitaan ja menneisyyden virheet ja harhaopit pitää myöntää. SRK myönsi viime syksynä, että harhaoppeja on ollut, mutta kun niitä ei mitenkään eritelty, ne elää voimallisesti edelleen. Jumala meitä kaikkia auttakoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niin kerroppa niistä harhaopeista?mitkä elää vieläkin?? ja eiköhän ne virheet oo myönnetty joita on tapahtunut! mutta media yrittää saada lestadiolaisetkin maallistumaan yhdessä ev.lut kirkon kanssa. oikealla jumalan sanalla ei ole enää mitään merkitystä! kuhan vain miellyttää ihmisiä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevan pääkirjoitus on periaatteessa oikein hyvä ja asiallinen, joskin pääkirjoittaja on mennyt sikäli ansaan, että kuvittelee hengellisen ja henkisen väkivallan olevan vanhoillislestadiolaisuudessa jotenkin hyväksyttyä ja suurinpiirtein siksi johtopäätös on sellainen, että "liikkeesssä" olisi syytä vetäistä myös naispappeuskanta ja homojen parisuhdekanta ja 1970-luvun hoitokokouksissa tehdyt virheet samaan nippuun pedofilian peittelyjen kanssa ja ryhtyä siistiksi yleiskirkolliseksi liikkeeksi, joka nyökkää yleiselle mielipiteelle ja pyllistää - niin mille?

Kirjoitettu Jumalan sana eli Raamattu on uskomme ja elämämme korkein ohje. Sen mukaan omakohtainen sydämen usko pelastaa. Usko on lahja, jonka Jumala on antanut ja antaa. Katuva syntinen saa uskoa omat syntinsä anteeksi. Virheitä, syntiä ja erehdyksiä tekevät kaikki, myös armosta uskomassa olevat ihmiset. Jumalan valtakunnassa saarnataan evankeliumia, joka jokaisella on lupa uskoa omalle kohdalleen.

Avoin keskustelu on tarpeen, mutta avointa keskustelua ei mielestäni ole esimerkiksi sellainen, että keskusteluillassa väkijoukon keskellä kulkee joku videokameran kanssa ja kuvaa, vaikka kuvattavat kieltävät. Avoin keskustelu ei myöskään tarkoita julkista, ainakaan välttämättä. Yleensä keskustelun taso laskee, kun sen tiedetään tulevan julkiseksi.

Ps. noista harhaopeista silloin tällöin nostaa päätään ns. henkioppi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:47
Viikko alkaa Oulun seudulla viileänä, mutta sitten alkaa lämmetä ja tuulla – loppuviikosta tulee vettä ja sitten lunta
21:44
OLS:n ryhtiliike palkittiin vakuuttavalla kotivoitolla – Haudanlampi ja alasarjalöytö Karvonen viihdyttivät Kastellin monitoimitalon yleisöä maaleillaan
20:33
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
20:07
Syömäsä: Zivagon Pincho-perjantai tarjoilee naposteltavaksi tapaksia työviikon päätteeksi
20:02
Heidi Määtällä on kotonaan Pateniemessä on 15 kissaa, joista neljä on hänen omiaan ja loput PoPoPetin pelastamia eläimiä
20:00
Oululainen Raija Väyrynen yllättyi, kun kuuli voittaneensa luontokuvakisassa – innostus kuvaamiseen iski Lapissa
19:53
Kalajoen tytön kasvutarina – Kiia Nousiainen rakentaa määrätietoisesti elämäänsä ja kiekkouraansa
191
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
39
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
33
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
31
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Hyvä Pontus! Niin minäkin, ja olen arvostanut aina, maalta kun kotoisin olen. Ja pellot vuokralla vain nimelliskorvausta... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image