Pääkirjoitukset

Ase­vel­vol­li­suus kestää aikaa

Pääkirjoitukset 25.5.2018 6:00
Pääkirjoitus

Maanpuolustuksen perusta on edelleen yleinen asevelvollisuus, eikä sitä ole syytä murentaa.

Yksilöllisiä valintoja korostavan kansalaispalvelun eri muodot tuovat itä vastoin hyvän lisän kokonaisturvallisuuteen.

Kansalaisten osallistuminen maanpuolustukseen ja yleinen asevelvollisuus muodostavat Suomen kokonaisturvallisuuden selkärangan.

Turvallisuusympäristössä tapahtuneet muutokset samoin kuin kyber- ja hybridivaikuttamisen arkipäiväistyminen korostavat laajan turvallisuuskäsitteen merkitystä.

Siksi kansalaisten on syytä olla tietoisia uhkatekijöistä ja siitä, miten niihin parhaiten voi varautua ja miten torjua niitä omalta osaltaan.

Entisen puolustusministeri Elisabeth Rehnin johtaman ajatushautomon ehdotus kaikkia koskevasta kansalaispalvelusta toimiikin (Kaleva 24.5.) hyvänä keskustelun-avauksena laajalle kokonaisturvallisuuden käsitteelle, vaikkei selvitys sellaisenaan olekaan toteuttamiskelpoinen. Sellaiseksi sitä ei toki ole tarkoitettukaan, vaan taustapaperiksi jatkoselvityksille ja mahdolliselle valmistelutyölle.

Ajatushautomon keskeinen varsin radikaali ehdotus perustuu siihen, että nykyinen asevelvollisuus korvaantuisi kaikkia koskevalla kansalaispalvelulla, jonka voisi suorittaa asepalveluksella, varautumispalveluksella tai maksamalla muita enemmän veroja.

Kansalaispalvelu ulotettaisiin sekä naisiin että miehiin ja samalla luovuttaisiin siviilipalveluksesta. Kieltäytyminen olisi mahdollista, mutta se tuntuisi kukkarossa.

Kokonaisturvallisuuden kannalta on hyvä kehittää uusia tapoja ja toimintoja osallistua maanpuolustukseen, sillä uudet sodankäynnin muodot voivat haavoittaa yhteiskuntaa tavoilla, joilla ei ole mitään tekemistä perinteisen sodankäynnin kanssa.

Palveluksen ulottaminen sekä naisiin että miehiin antaisi ja valmistaisi siten poikkeuksellisen laajat resurssit uhkien torjuntaan ja hoitamiseen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

Vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekevien suuret määrät osoittavat, että jonkinlaiselle varsinaisen asepalveluksen korvaavalle kevytversiolle tai kansalaispalvelulle voisi olla sosiaalista tilausta ja yleistä hyväksyttävyyttä.

Siitä huolimatta Suomen ei kovin kevein perustein pitäisi lähteä purkamaan puolustuksen kovaa ydintä eli yleistä asevelvollisuutta. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) muistutti aiheellisesti, että vapaaehtoisen elementin tuominen vaihtoehdoksi aseelliselle palvelukselle johtaisi Pandoran lippaan avaamiseen, jota ei enää olisi mahdollista sulkea.

Suomella ei ole varaa luopua yleisestä asevelvollisuudesta, vaan siitä on pidettävä kiinni ja luotava edellytyksiä naisten vapaaehtoisen asepalveluksen kehittämiselle.

Yleisellä asevelvollisuudella on myös kansalaisten poikkeuksellisen laaja tuki takanaan. Yleinen asevelvollisuus tuottaa kansainvälisessä vertailussa suuren reservin, joka on omalta osaltaan keskeinen osa kokonaisturvallisuutta.

Sen sijaan yksilön kiinnostuksen perusteella tapahtuvat kansalaispalvelun eri muodot ovat tervetulleita lisiä täydentämään yleisen asevelvollisuuden luomaa turvallisuutta ja puolustustahtoa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20:08
Sukeltajat hakivat pois sodanaikaisia kranaatteja Tornion edustalta – "95 prosenttia näistä on vielä toimintakykyisiä" Tilaajille
19:25
Trump esiintyi sovittelevasti puhuessaan YK:n yleiskokouksessa, kiitteli Kiinan ja Pohjois-Korean johtajia
19:18
OSAO:n rehtori toivoo poliittisilta päättäjiltä työrauhaa: ”Kaikista on huolehdittava”
19:17
Amerikkalaismediat: Cosby määritelty vaaralliseksi seksuaalirikolliseksi
18:49
Keskustan Kaikkonen: Anteeksi on hyvä antaa vaikka ei huomattaisi pyytääkään
18:29
Otteluseuranta: Kärpät kolmen maalin johdossa päätöserään – Heshkalla kahden maalin ilta
18:27
Työnjohtajana Airiston Helmen työmaalla ollut: Paraisilla käytetty myös venäläistä työvoimaa, naapurit ihmetelleet voimakkaasti valaistua saarta
53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
50
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
40
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
28
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
18
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
15
Saariselältä löytyi kaksi isoa kultahippua yli sata vuotta vanhan Everstin kuilun vierestä – tuhannet retkeilijät seisseet päällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

"Jos itseä köyhyys ei millään tavalla kosketa, ei siitä puhumista pidä leimata köyhyyttä kokevien turhaksi valittamiseks... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image