Pääkirjoitukset

Arvotonta menoa Ar­ka­dian­mäel­lä – jotkut edustajat eivät tunnu tajuavan, mikä ero on somepalstojen ja ylimmän valtioelimen kes­kus­te­lu­ta­po­jen välillä

KUVA: Emilia Kangasluoma
Pääkirjoitukset 30.10.2019 6:00
Pääkirjoitus

Möly ja asiattomuudet ovat lisääntyneet eduskunnan suuressa salissa.

Elävä keskustelu lisää politiikan kiinnostavuutta. Kansanedustajien vapaa puheoikeus ei kuitenkaan voi merkitä älyvapautta tai ivailua.

Eduskunnan keskustelukulttuurin ongelmia on meillä ruodittu useaan otteeseen. On pohdittu, miten sanankäyttöön saataisiin lisää eloa, jotta äänestäjätkin vaivautuisivat seuraamaan suuren salin tapahtumia.

Viime viikkojen pohdintojen kärki on kuitenkin ollut muualla. On kuultu useita huolestuneita puheenvuoroja siitä, miten keskustelun tapa ylimmässä valtioelimessä luisuu alamäkeen.

Painokkaisiin puheenvuoroihin kuuluu muun muassa eduskunnan puhemiehen Tuula Haataisen (sd.) haastattelu Helsingin Sanomissa viime viikonloppuna. Kuudensilla valtiopäivillään istuva parlamentaarikko totesi, että puheet ovat eduskunnassa aiempaa kärjekkäämpiä.

Näiden keskustelun suolaa ovat perinteisesti olleet napakat, oivaltavat välihuudot. Nyt niiden tyylilaji on Haataisen mukaan muuttunut liian usein päälle puhumiseksi ja tahalliseksi häirinnäksi.

Tiistain Kalevassa niin ikään monet valtiopäivät nähnyt kansanedustaja Antti Rantakangas (kesk.) sanoi joukkomölinän lisääntyneen istuntosalissa. Ensimmäisen kauden edustaja Jenni Pitko (vihr.) puolestaan kertoi yllättyneensä eduskunnan keskustelutavoista, muun muassa suoranaisesta toisen edustajan puhumisen vaikeuttamisesta.

Kansanedustajilla on nyt selvästi itsetutkistelun paikka. Huono käytös murentaa koko eduskunnan kuvaa ja arvovaltaa, ja samalla edustajien omaa arvostusta.

Perustuslaki luottaa kansanedustajien omaan arviointikykyyn. Sen mukaan "kansanedustajalla on eduskunnassa oikeus vapaasti puhua kaikista keskusteltavana olevista asioista".

Kolikon toinen puoli on tässäkin vastuu: kansanedustajan "tulee esiintyä vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä". Luulisi, ettei näitä kahta velvoitetta ole mahdottoman vaikea painaa mieleen.

Vastuun ongelmiin puuttumisesta ei pidä olla vain puhemiehillä. Asiaan tarttumista sopii perätä myös eduskuntaryhmien puheenjohtajilta. Kaikkein suurin tarve käytöksen uudelleenarviointiin on kuitenkin edustajilla itsellään.

Valitettavasti osa heistä ei tunnu hoksaavan, mikä ero on somepalstojen ja lainsäädäntöelimen keskustelu- ja käytöstapojen välillä. Vielä pahempaa on, jos ero tajutaan muttei välitetä siitä.

Huonollakäytöksellä ja kärkevillä puheilla haetaan myös laskelmoidusti huomiota viestimissä. Kiusaus näihin temppuihin lienee suurinta niillä edustajilla, joilla asiaosaaminen ei riitä luomaan toivottua poliittista nostetta.

Myös viestimet voivat katsoa peiliin. Yliampuvilla töräytyksillä saa liian helposti nimensä otsikkoon.

Nykyisissä ongelmissa voi osaksi olla kyse siitä, että puhetaitoa ei pidetä meillä kouluissakaan pidetä erityisen tärkeänä kansalaistaitona. Tämä saattaa selittää silmin nähtävää eroa esimerkiksi brittiparlamentin nautinnollisen lennokkaaseen sanankäyttöön.

Tosin Britanniassakin poliittisen keskustelun kärjistyminen ja leimaava puhe ovat jo nousseet isoksi keskustelunaiheeksi.

MAINOS

Kommentoi

Mölyämisellä toisen puheen aikana eduskunnassa on sama tarkoitus kuin somessa ja muualla medioissa vihapuheella. Tarkoitus on estää muiden mielipiteen esittäminen.
Puhemiehelle sekuntikello, jolla hän voi pysäyttää puheajan kulumisen mölyämisen ajaksi ja jatkaa sitä sitten niin, että puhuja saa tosiaan puhua kokonaisen minuutin häiritsemättä. Näin saavat demokratiassa kaikki mielipiteensä esille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osalla kansanedustajista ei ole faktat hallussa ja salissa voi olla vaikea pysyä vaiti ja pitää pokkansa. Enkä tarkoita yksin persujen edustajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailma muuttuu, niin muuttuu tavat eduskunnassakin. Katsokaapa vaikka vanhoja valokuvia, niissä arvokkaat herrat tummissa puvuissa istuu vakavina hoitamssa kansakunnan asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Äänestin viime eduskuntavaaleissa kaunista, koulutettua ja perheellisiä naista. Olisi varmaan ollut hyvä kansanedustaja ja osannut käyttäytyä eduskunnassa. Ehdokkkaani ei päässyt kansanedustajaksi, harmittaa tosissaan. Nyt onkin eduskunnan vallannut "mölyapinalauma", mutta eipä kerrota mistä vaalipiiristä ovat tulleet. Ilmiantakaa huonosti käyttäytyvät kansanedustajat äänestäjille, niin seuraavissa vaaleissa voidaan tehdä korjausliike tai sitten ei, riippuu vaalipiirin ihmisistä. Kansanedustaja edustaa vaalipiiriään, kansanedustaja on yhtä hyvä kuin siellä olevat äänestäjänsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimisikohan täällä, kuten Englannissa, se että kansanedustajia ei eduskunnan istunnoissa puhuteltaisi nimeltä vaan vaalipiireillä, tyyliin "Arvoisa Keskustan kolmas edustaja Oulun vaalipiiristä..."? Eli tehtäisiin selväksi että paikat ovat puolueiden ja vaalipiirien, ja henkilöt ovat vain niiden nykyisiä haltioita. Tällöin voisi iskostua useampiinkin edustajiin se käsitys että he ovat siellä edustamassa vaalipiirejään eivätkä itsejään. Samoin olisi politiikkaa vähemmän seuraavalle heti selvä että minkä alueen ja puolueen mielipiteitä nyt kuunnellaan. Sama tietysti ministereille, "Arvoisa puolustusministeri...".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etiketti on ihmisille jotka eivät osaa käyttäytyä. Toisaalta kuinka ikänsä Suomalaisessa komentotaloudessa elänyt voi osatakaan käyttäytyä, saati kyetä olemaan objektiivinen kun pääsee viimeinkin itse omaa palkkaansa määrittelemään. Suomalaisille tulisi opettaa Vapauden syvempää oletusta, aivan kuten Länsi-Saksalaisille vuoden 1945 jälkeen. Suomi kun ei ole ollut vapaa maa ennen vuotta 1995 eli vain 1 sukupolvi sitten. Toki sitä vapautta on meillä hoettu, mutta onhan tuota vaurauttakin hoettu puhumattakaan velkarahalla elämisen autuudesta, sotakorvauksia maksettaessa. Yksikään edellisistä väitteistä vain ei ole oikeasti totta, saati sitten ollut kovin kannattavaa, vaikka sellu kattila edelleen kiehuu ja tuottaa vientituloa ja rahanhajua ympäristöönsä. Ei raha haise.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos ihminen nousee eduskuntaan mölyllä, vaikea on käytöstään muuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa tämä on sen paljon puhutun vapaan kasvatuksen tulosta. Jos aletaan antamaan käyttäytymisohjeita niin pukeutuminenkin siihen pitäisi kuulua,niin naisten kuin miestenkin, on mennyt yhdeksi resuilukseksi, enemmänkin rantalomakohteitten tyylillä ollaan nykysuomen ykköstyöpaikan tuolilla. Sikäli kuin tiedän,on paljon työpaikkoja Suomessa jossa miehillä on pukupakko ja naisillakin säännöt,ainakin ettei napaa eikä reidet näy ,puhumattakaan rintavako.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaata kasvatusta ei ole ikinä ollutkaan. Se on vain muinaisten roomalaisten keksimä olkiukko, jolla mollataan nuorempia sukupolvia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisiko vaihtaa puhemies jos ei osaa hommaansa kerta hoitaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

48
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
47
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
12
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
5
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image