Pääkirjoitukset

Arvojen törmäys, osa numero 2

Pääkirjoitukset 14.9.2012 0:00
Pääkirjoitus

Muun muassa kankeaa sanailua studioon rakennetulla teltalla hiekkadyynikulisseissa tarjoaa se yhdysvaltalaisen halpaelokuvan esittelypätkä, joka on jo usean päivän ajan nostattanut raivoa muslimimaissa. Muu maailma ei ehkä koskaan olisi saanut kuulla kyseisestä luomuksesta mitään, ellei esittelypätkiin olisi lisätty arabiankielistä tekstitystä ja ladattu niitä Youtube-verkkosivustolle.

Nyt mielten kuohunta on johtanut sekä yhdysvaltaisten että paikallisten ihmisten kuolemiin Libyassa ja Jemenissä, mellakoihin muuallakin. Veritöiden aiheuttama poliittinen lataus nousi uusille kierroksille, kun hyökkäys Yhdysvaltain konsulaattiin Libyan Bengasissa aiheutti USA:n paikallisen suurlähettilään kuoleman.

Yhdysvaltojen Libyan-lähettilään surma vaikuttaa erityisen pöyristyttävältä siksi, että USA:lla oli keskeinen osuus Gaddafin diktatuurin kaatamisessa. Libyassa voi vielä toistua sama ilmiö kuin muutamassa muussa arabimaassa. Pullosta ilmestyvä henki ei olekaan sellainen kuin auttajat toivoivat.

Kohuelokuva kuvaa Muhammedin raakalaismaiseksi tomppeliksi. Millainen islamin perustaja oikeasti sitten olikaan, elokuvan näkemys pyhästä hahmosta loukkaa miljoonia maailman muslimeja. Youtuben videokatkelmissa on vielä jälkikäteen terävöitettyjä islamin solvauksia.

Torstaina oli epäselvää, onko elokuvan ohjaajaksi nimettyä, niin amerikanisraelilaiseksi kuin egyptiläistaustaiseksi koptikristityksi väitettyä Sam Balicea edes olemassa. Niin tai näin, sekä elokuvan tekijät että sen nettilevittäjät vaikuttavat höyrypäiltä, jotka harkintakyvyttömyyttään antoivat tulitikut ja polttopullot käteen islamin kiihkomielisimpien suuntausten edustajille.

Ilmaisunvapaus on länsimäisen demokratian perusarvoja, josta ei voi luopua. Ilmaisunvapauteen kuuluu kuitenkin sen vastuullinen käyttö, jonka merkitys on internetin aikakaudella entisestään korostunut.

Vapauden harkitsematon käyttö yhdessä paikassa voi johtaa vapauksien kaventamiseen toisaalla. Esimerkiksi Egyptissä on elokuvan takia jo vaadittu maan koptikristittyjen kansalaisoikeuksien rajoittamista.

Jo muutaman vuoden takaiset Muhammed-pilapiirrokset osoittivat, että länsimaiden ja islamilaisen maailman välillä on arvojen eroja, jotka ovat käytännössä sovittamattomia. Nämä herkkyysalueet eivät tökkimällä parane vaan tulehdus vain pahenee.

Monessa islamilaisessa maassa näyttää vallitsevan se harha, että lännessä valtiojohdot voisivat noin vain asettaa ilmaisunvapaudelle kahleet. Tai ehkä tiedetään, ettei asia ole näin, muttei hyväksytä sitä. Raivon nostatuksella voi olla muitakin kuin pyhiin arvoihin liittyviä tarkoitusperiä. Ne voivat liittyä esimerkiksi uskonnollisten johtajien valtakamppailuun.

Maallistuneessa lännessä puolestaan näyttää unohtuvan se, kuinka keskeinen osa ihmisten elämää uskonto monessa osassa maailmaa edelleen on. Sama seikka tuntui yllättävän monet länsimaiden kansalaiset myös Venäjän Pussy Riot -kiistan yhteydessä, siis aivan lähellä meitä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ilmaisuvapaus on tosiaan länsimaisen demokratian perusarvoja,mutta siihen kuuluu myös vastuullisuus.Kuten toimittaja totesi.Soisin myös Kalevan ottavan sen selkeämmin moderoinnissaan, sillä turhan usein sivustoilla näkee joittenkin vakiokommentoijien yksipuolisia jytkyn innoittamia kommentteja,joista on vastuullisuus kaukana silloin,kun väitetään pääministeriä maanpetoksista, rikollisesta toiminnasta tai muista väärinkäytöksistä toimiessaan tehtävässään.Väitteillä ei tietystikään ole mitään todellisuuspohjaa,mutta liian usein noita vaan on näkyvillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En näe mitään järkeä siinä, että toista uskontoa tavalla tai toisella halveerataan tai loukataan. Mutta en myöskään näe mitään järkeä siinä, ettei islamilaiset hyväksy naisten tasa-arvoa. Naisten alistamista aina ns. kunniasurmiin (=murhiin) jopa kuoliaaksi kivittämisiin saakka ei voi edes verrata näihin länsimaisiin kuvallisiin hölmöilyihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osui sopivasti silmään YLEN uutinen näytelmäohjaajan sananvapuden riistosta.

Haluaisin vielä kysyä kaltevalle tasolle tasapainoilemaan lähteneeltä päätoimittajalta, että käyttikö näytelmäohjaaja sananvapauttaan vastuullisesti esittäessään homojen elämää näytelmässään syvästi homoja syrjivässä yhteiskunnassa, missä varmasti monen kiihkeän kristityn tunteita loukattiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli islamia ei saa pilkata koska muslimit suuttuu? Ja tämä on pääkirjoituksena kalevassa? Milloin me muutettiin neuvostolliittoon takaisin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jonakin päivänä nämä kuumakallet saattavat riehua meidänkin kaduilla. Antaako joku filmi oikeuden tappaa ja mellakoida. Miten aikuiset miehet voivat olla niin uskonsa sokaisemia ja vaativat sitä muiltakin. Ei taitaisi maailma olla sen huonompi vaikka uskontoja ei olisi ollenkaan olispahan sekin riitelyn aihe vähempi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maat, jotka ovat kyseisen uskonlahkon vallassa, ovat vuosisatoja kehityksestä jäljessä.

Mikään ei muutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:22
Puolankalaiselta pihalta anastettiin Majava, Buster ja Yamaha
15:00
Karhujen riemulla ei ole rajaa, kun ne pääsevät telmimään heinäpaalien kanssa – katso video Kuusamon Suurpetokeskuksesta
14:35
Mitä tapahtuu seuraavaksi brexit-rintamalla? Näin asiat voivat edetä
13:04
Kanadassa alkamassa juuri jännittävä äänestyspäivä: Justin Trudeau joutuu tiukoille parlamenttivaaleissa
13:00
Olli Rehn kirjoitti eurokriisin opetuksia viisi kesälomaansa Puulaveden rannalla: " Eurosta on tehtävä iskunkestävä ennen seuraavaa taantumaa"
13:00
Ouluun rakennettiin suurten kaupunkien pienimmät yksiöt – Oulu teki poikkeuksen myös uusien asuntojen asukkaiden ikärakenteessa
12:09
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
247
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
64
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
54
Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-rokotekattavuus – myös alueen ympäristökuntien tilanne on huono
34
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
31
Avohakkuukielto on liian ehdoton, väittää Metsäteollisuus – kansalaisaloite menossa eduskuntaan tiistaina
28
"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä
28
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi yritystukia 2,7 miljoonaan euron edestä – katso jutusta tukea saaneet yritykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ei varoituksia.

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

103 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Tämä viestini on minun kontribuutioni vedonlyöntiin vastausten määrästä. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image