Pääkirjoitukset

Äkkiä selvyys mamulakiin

Pääkirjoitukset 15.8.2010 0:00
Unknown
Suomalaisen politiikan keskustelutyyli muistuttaa aina samaa kaavaa: ensin ei keskustella, sitten keskustellaan keskustelun tasosta ja kun sitten lopulta päästään vauhtiin, keskustellaan vain yhdestä asiasta kerrallaan.

Näin on käynyt maahanmuuttokeskustelulle, joka on politiikan syksyn käynnistysvaiheessa ryöpsähtänyt valloilleen ja peittänyt alleen monia lievästi sanoen vähintään yhtä tärkeitä asioita.

Puheripulin syy on selvä: eduskuntavaaleihin on runsaat puoli vuotta. Muut puolueet pyrkivät yliampuvilla maahanmuuttopuheillaan hurjaan gallupnousuun päässeiden perussuomalaisten peesiin. Tästä seuraa väistämättä, että maahanmuutosta tulee tällä menolla vaalien kuuma peruna riippumatta siitä, olisiko aihetta vai ei.

Etenkin demarit ovat vetäneet ison vaihteen päälle. SDP julkisti torstaina maahanmuuttopoliittisen ohjelman, ja myös monet muut puolueet ovat havahtuneet. SDP ei malttanut vain esitellä omaa linjaansa, vaan myös luokitteli muut puolueet. Ei ole järin suuri yllätys, että SDP arvioi omahyväisesti edustavansa itse "realistista ihmisarvolinjaa" kun taas muut puolueet ovat sen mielestä enemmän tai vähemmän hakoteillä.

On sinänsä tervetullutta, että aiemmin vaikeaksi koetusta aiheesta puhutaan vaikenemisen sijasta. Keväällä alkanut keskustelu on vain ollut harvinaisen poukkoilevaa ja kääntynyt laidasta toiseen puolueiden kannatusmittausten mukana. Sellaisesta ei voi seurata kestävää politiikkaa.

Lähtölaukaus kuultiin keväällä, kun kohistiin venäläis- ja egyptiläismummojen karkotuksesta. Presidentti Tarja Halonen vetosi heidän puolestaan, ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg pyysi poliisia jarruttelemaan karkotuspäätöksen toimeenpanoa. Jotta uusilta "mummotapauksilta" vältyttäisiin, hallitus sopi ulkomaalaislain muuttamisesta inhimillisten seikkojen huomioon ottamiseksi. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors pani valmistelun sovitun mukaisesti alulle.

Mamukeskustelu on mitannut poliittisen muistin lyhyyden: se on kolmesta neljään kuukautta. Kesän gallupien jälkeen näyttää yhtäkkiä siltä, että vielä keväällä melko yhteen ääneen huudetun lakihankkeen alta on kadonnut ilma. Aikalisä voi olla sinänsä paikallaan, koska vaalien jälkeen poliittiset aallot tasoittuvat.

Aamulehden kyselyssä eduskunnan hallintovaliokunnan kuusi jäsentä vastusti lakimuutosta ja vain yksi kannatti. Kuusi jäsentä ei ottanut kantaa, ja neljä jätti vastaamatta. Valiokunnan puheenjohtaja Antti Rantakangas on jo toivonut hallituksen harkitsevan, tuoko se asiaa eduskuntaan.

Temppelinharjalla on uusi pääministeri Mari Kiviniemi, jonka tehtävä olisi puolustaa Thorsia. Yhtä lailla kannanottoa odotetaan kokoomusta johtavalta valtiovarainministeri Jyrki Kataiselta sen jälkeen kun ryhmäjohtaja Ben Zyskowicz ilmoitti, ettei kokoomuksen eduskuntaryhmä tue lakimuutosta. Lain kohtaloon pitää saada selvyys mahdollisimman pian, sillä muutoin vaaleista tulee pelkät maahanmuuttovaalit.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

28
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
25
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
15
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
10
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
10
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"
7
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
6
SDP:n Marin puolustaa avaustaan lyhyemmästä työajasta – "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image