Pääkirjoitukset

Aikuiset, kuunnelkaa nuoria – ennen kuin on liian myöhäistä

Ilmastonmuutos on suomalaisnuorten ykköshuoli. Ilmastonmuutokseen liittyvä epävarmuus on kasvanut jyrkästi samalla, kun tietous ilmastonmuutoksesta on kasvanut. Satoja nuoria osallistui perjantaina Oulussa kansainvälisen ilmastolakkopäivän mielenilmauksiin ja ilmastotapahtumiin. KUVA: Pekka Peura
Pääkirjoitukset 16.3.2019 6:00
Pääkirjoitus

Ilmastonmuutos on keskeisin asia, jonka takia nuoret kokevat turvattomuutta. Nuoret eivät halua perinnöksi ympäristökatastrofin kourissa järkkyvää planeettaa. Nuorten kansainvälinen ilmastomuutosliikehdintä tuo toivoa.

Nuoret ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. Ilmastonmuutos on tuoreen Nuorisobarometrin mukaan keskeisin asia, jonka takia nuoret kokevat turvattomuutta.

Huoli ilmastonmuutoksesta on kasvanut jyrkästi viime vuosina. Samaan aikaan nuorten epävarmuuden kasvun kanssa on kasvanut tietoisuus ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Nuorten keskuudessa on kansainvälisesti kasvavaa tyytymättömyyttä poliitikkojen kyvyttömyydestä tehdä ilmastonmuutoksen hidastamisen vaatimia konkreettisia ja sitovia päätöksiä. Toimenpiteitä pidetään riittämättöminä. Perinnöksi ei haluta ympäristökatastrofin kourissa järkkyvää planeettaa.

Siksi Oulussa vietettiin perjantaina, monien muiden paikkakuntien tapaan, kansainvälistä ilmastolakkopäivää ja otettiin osaa mielenilmauksiin, erilaisiin ilmastotapahtumiin ja lähetettiin terveisiä päättäjille. Osa koululaisista otti osaa kampanjaan joko luvan kanssa tai luvattomasti.

Koululaisten ilmastolakkopäivät viikosta toiseen ovat levinneet Euroopassa kulovalkean tavoin ruotsalaisen koulutytön Greta Thunbergin innoittamina. Nuorten pienimuotoisia protesteja on nähty jo tovin perjantaisin myös Oulussa.

Nuorten esittämään huoleen ja protestointiin on syytä suhtautua vakavasti, sillä tämän päivän nuoret perivät ilmastonmuutoksen seuraukset tulevina vuosikymmeninä.

Nuoret odottavat aikuisten ottavan vastuun planeetan kohtalosta ja tulevista sukupolvista sen sijaan, että taakka sysättäisiin yksilöille ja heidän vapaaehtoisille valinnoilleen.

Nuorten ilmastohuolta ei ole syytä vähätellä. Tämän päivän lapset joutuvat kantamaan raskaasti nykyisten sukupolvien välinpitämättömyyden ja ahneuden seuraukset.

Ilmastonmuutoksen puolesta on tehty toimia, mutta ne ovat nuorten mielestä riittämättömiä. Kansainvälisen ilmastopaneelin IPPC:n raportin mukaan ilmaston lämpeneminen pitäisi pysäyttää 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Pariisin ilmastosopimuksessa on sovittu, että lämpeneminen pyritään rajoittamaan vähintään tuohon vuoteen 2050 mennessä. Tavoitteen toteuttaminen edellyttää todellisia ja nopeita toimia puheiden ja lupausten sijaan. Kiina, Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat maailman suurimmat kasvihuonepäästöjen aiheuttajat.

Nuorten liikehdinnässä näkyy ilmastoahdistuksen muuttuminen toiminnaksi ja tekemiseksi. Ilmastonmuutoskeskustelu on jo vaikuttanut jonkin verran kulutustapoihin ja arjen valintoihin. Poliittisella tasolla keskustellaan tarvittavista vähäpäästöisemmistä energiaratkaisuista ja liikennepäästöjen hillitsemisestä.

Nuorten kansainvälisessä heräämisessä on aineksia käytännön muutosvaatimuksia merkittävämmäksi yhteiskunnalliseksi trendiksi ja globaaliksi liikkeeksi.

Alle 18-vuotiaat eivät voi vielä äänestää, mutta heidän äänensä kuuluu uudella tavalla kansainvälisessä liikehdinnässä. Aikuisten on kuunneltava.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (51)

Ilmastonmuutoskeskustelu käy kiivaana suomessa, kansalaisia pelotellaan ilmastonmuutoksella, poliitikot ja valtamedia toistaa samaa kaavaa, suomen on vähennettävä hiilidioksidipäästöjä jotka ovat jo nyt alhaiset. Kansalaisia kehotetaan ilmastotalkoisiin, onko suomen hiiilidioksidipäästöillä merkitystä ilmastoon, no eipä ole. Suomen kohdalla päästövähennystavoitteet eivät ole ilmastoperusteisia, vaan perustuvat kansainvälisiin sopimuksiin ja niiden tuomiin velvoitteisiin, siis ilmasto ei vaadi suomen vähentävän tämän hetkisestä tasosta päästöjään, vaan sopimukset eli mennään politiikka edellä.

Olen käynyt useissä ilmastonmuutoskeskustelu tilaisuuksissa, missään ei ole esitetty mitkä ovat suomen hiilidioksidipäästöt, mikä on se lähtötaso mistä pitäisi lähteä laskemaan, hoetaan vaan että paastöt alas ja heti on kiire. Miksi realiteetteja ei esitetä, ehkä siksi että kansalaiset hokasisivat että ei suomalaisilla ole osaa eikä arpaa ilmastonmuutokseen, jolloin ilmastokeskustelulta putoaisi pohja pois.

Suomen hiilidioksidipäästöt olivat v 2018 n 55 miljoonaa tonnia, maailman kokonaispäästöt olivat n 37 miljardia tonnia, suomen osuus vaatimattomat n 1.4 promillea. Euroopan päästöistä suomen osuus 1.3 % Suomen päästöt laskivat vuodesta 2016 vuoteen 2017 -5.4%

Suomi on yksi muutamista maailman maista jotka ovat laskeneet päästöjään. Euroopassa 7 maata ovat laskeneet päästöjään Suomi kärjessä, samaan aikaan 20 europpan maata ovat lisänneet päästöjään merkittävästi, mm viro 11% Malta 12,8 % Bulgaria 8,3% Espanja 7,4% jne jne

Suomen hiilidioksidipäästöillä ei ole merkitystä ilmastoon, vaikka paniikkia yritetäänkin lietsoa, vaikka suomalaiset lakkaisivat kuluttamasta, ja elämästä ei mitään merkitystä ilmastoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman ilmastot ja lämpötilat ovat vaihdelleet ylös ja alas jo miljardeja vuosia. Nyt nuoriso on huolissaan, että maailmanloppu tulee muutamassa vuosikymmenessä. Eikö koulu opeta ajattelemaan ja hankkimaan tietoa vai onko tässä juuri tulos, kun koulukirjoista luovutaan ja oppilaiden faktanhaku on wikipedian ja muiden epämääräisten nettisivujen varassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsille opetettava ja kerrottava totuus, ettei pääse käymään tällaista paniikkia.
Pitää ja saa opiskella, ei vain kuunnella mitä maailmalla hössötetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa nuoret! Kyllä hävettää aikuisena lukea tätä ala-arvoista kommentointia. Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei yhtään hävetä. Yritetään vain herätellä nuoria ajattelemaan omilla aivoillaan eikä uskomaan kaikenmaailman hömppää. Nuorten valheenpaljastuskellot eivät ole vielä kehittyneet aikuisen tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtamedia luo hysteriaa, näyttää koko ilmasto keskustelu saavan uskonnollisen hurmosliikeen piirteet. Eikö näitä jo ole tarpeeksi. Eletään normaalia elämää ja annetaan nuorten kehittyä aikuisiksi ilman pakkosyöttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastosta on todellakin tullut uskonto muiden rinnalle. Piirteet ovat ihan samat: pelotellaan ihmisiä jollakin vähän epämääräisellä tulevaisuuden uhalla. Jos et tee näin ja näin, niin hukka sinut perii ja tulee maailmanloppu (global warming). Toinen tunnusmerkki on se, että pelokkailta lampailta kerätään rahat pois (ilmastovero). Kolmantena on se, että yksilöllinen ajattelu loppuu ja tilalle tulee ryhmähypnoosi ismeineen, joita ei saa kyseenalaistaa eikä kritisoida. Ryhmäpaine pitää huolta, että harhaileva lammas palaa ruotuun. En ennusta tälle uskonnolle kovin pitkää elämää. Kunhan nykyinen nuoriso kasvaa aikuisiksi, niin pelko hälvenee. Kertovat sitten omille lapsilleen naursekellen ilmastoahdistuksestaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hesarissa perjantaina,ilmastossa on normaaleja mannerlaatoista johtuvia lieviä jääkausi ja lämpimiäkausia. ollut jo ennen ihmistä ja ne muutokset ei ihmisiistä piitää.
ja niin se on en aijo tehä eläinten rääkäämisen estämisen lisäksi yhtään mitään,luonto kyllä aina palautuu ei ihminen voi vaikutaa kuin korkeintaan hyvin vähän ja pysyviin muutoksiin ei ollenkaan ,jäljet ihmisestä katoavat täysin joka jääkaudella.

Eläkää nuoret elämä odotaa katsokaa aurinkoon ja kukiin ja lintuihin ,ja huomatkaa kuinka kaunis voi olla maa,vaik ei ole jumalaa.
Keväällä mahla virtaa myös ihmisessä ja luonto uuden luo se kutsuu elohon ja leginsit on in.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Nuoret odottavat aikuisten ottavan vastuun planeetan kohtalosta ja tulevista sukupolvista sen sijaan, että taakka sysättäisiin yksilöille ja heidän vapaaehtoisille valinnoilleen."

Kyllä minusta jokaisen näiden nuorien kodissa pitää talvella asunnon sisälämpötila laskea + 13 asteeseen ( samoin myös kouluissa) , lämpimän veden käyttö rajoittaa yhteen ämpärilliseen vuorokaudessa / henki ja suihkun käyttö rajoittaa kahteen kertaan viikossa/henki. Kouluun mennään ( jos nyt yleensä enään viitsitään mennä ) jatkossa polkupyörällä , suksilla , potkukelkalla tai kävellen, jos koulumatka on alle 15 km. Johan alkaa hiilijalanjälki pienenemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän Oulussa ei otettu osaa ilmastolakkoon, vaan Oulun Kaupunki kielsi osallistumasta lakkoon, faktat kuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei koululaisiakaan sentään pulpetteihin kahlita. Ne jotka halusivat osallistua, osallistuivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä kuuntelin tuota huutelua. sieltä ei kuulunut kyllä yhtään konkreettista ehdotusta mitä pitäis tehdä. Mutta nuorille tulevaisuuden ihmisille ehdottaisin että: koulumatkat kuljettaisiin kävellen tai pyörällä eikä iskän / äidin autossa, kännykät vähäisemmälle käytölle, lomailu aurinkorannikoille minimiin, shoppailu minimiin ei joka viikko uusia vaatteita, kenkiä eikä muitakaan härpäkkeitä, itsekasvatettuja kasviksia ja vihanneksia ruoaksi ei kaupasta valmiina, tässä muutama esimerkki ilmastotalkoista ja on paljon muutakin mutta tulee liian pitkä kommentti niin en ala paasata tässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se ottaa monilla vanhemmilla ihmisillä koville kun pitäisi jotain muuttaa omissa ajatuksissaan, puhumattakaan omissa teoissaan. Kommentit tämän kertovat ja näemmä miehet ovat pelokkaampia kuin naiset ja nuoret.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Monilla vanhemmilla ihmisillä ei nuoruudessaan ollut kuin kahdet vaatteet arki- ja pyhävaateet, ei kännykkää, ei pyykinpesukoneita saatikka pyykinpesuaineita jokaiselle materiaalille omaansa, ei astianpesukonetta, kasvattivat itse ruokansa, tekivät itse vaatteensa, yms. Nykynuorella vois ottaa koville sellainen aika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkäpä nämä nuoret pitäisi lähettää johonkin siperialaiseen kylään selviytymiskurssille puoleksi vuodeksi. Siellä ei olisi turhaa kulutusta. Samallahan he voisivat toki valistaa siperialaisia kyläläisiä siitä miten pitää elää ekologisesti. Sehän piristäisi näitä siperialaisia kun saisivat makesti nauraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän kuitenkin kuunteleminen pitäisi olla kaksisuuntaista. Molemmilla on sanottavaa ei pelkästään jommallakummalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Horinaa ja hapatusta. Liian monimutkainen juttu eduskunnalle saati sitten märkäkorvaopiskelijoillré

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkäs takia pitäs Suomessa tai Ruotsissa lakkoilla,kun pahimmat ongelmat on ihan muualla maailmassa?Sinnehän lakkoilijoiden pitäisi sitä sanomaa viedä,joissa on tosi ongelmat kyseessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi koska ilmastonmuutos ei rajoja katso ja siksi koska rikkaat maat -kuten Suomi- ovat kulutukseltaan kestämättömiä. Lisäksi eilen lakkoiltiin ympäri maailmaa, ja hyvä niin sillä tosi on nyt kyseessä kaikkialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (51)

Uutisvirta

17:01
Kultaluotsi Jukka Jalonen: Bratislavassa on oltava jotain taikaa
16:54
Vaalitulos vähensi epävarmuutta taloudessa – Danske Bankin pääekonomisti: "Rahoitusmarkkinoilla vaalitulos on otettu vastaan varovaisen myönteisesti"
16:51
Leijonilta hieno ele lentokentällä: Kisoissa loukkaantunut Eetu Luostarinen sai MM-kultamitalin punaisella matolla
16:49
Kultajoukkue saapui Suomeen! Pelaajat nousivat lentokoneesta Marko Anttilan johdolla
16:28
"Leijona rinnassa, leijona sydämessä" – Kultajoukkue sai lämpimän vastaanoton lentokentällä, eikä "Mörköäkään" unohdettu
16:07
Oulun viestintäjohtajalle annettiin huomautus hänen Facebookissa julkaisemastaan "lesta"-kuvasta – Salmi: "Harkintakykyni petti"
16:04
Näkökulma: Sitra kutkuttaa Kataista sittenkin - yliasiamies vartioi satojen miljoonien eurojen tasetta
39
Leijonien voitto keräsi oululaiset torille – "Mörkö"-huudot ja Maamme-laulu kaikuivat Oulun yössä
32
Pohjois-Suomi jäi ilman euroedustajaa – Mirja Vehkaperä on Oulun vaalipiirin äänikuningatar, mutta äänet eivät riittäneet Brysseliin asti
20
Soutuvenepaikat kortilla Oulussa – moni haluaisi venepaikan jokisuistosta, mutta niitä ei ole tarjolla
19
Eurovaalien tulos selvillä: Kokoomus suurin puolue, vihreät nousi toiseksi – ääniharavina Eero Heinäluoma ja Ville Niinistö
19
Oululaiset eurovaaliehdokkaat vaihtelevissa tunnelmissa - Mirja Vehkaperä: "Mitään en tekisi toisin"
17
Viestintäjohtajan viesti jäi epäselväksi – Mikko Salmen sopimattomaksi arvioitu kuva piti poistaa hämmentyneiden kommenttien takia
13
Hawkit saattavat Suomen kultajoukkueen kotimaan kamaralle, Ilmasotakoulussa nautitaan mörkömunkkeja – IL: Leijonien lento pahasti myöhässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Saamei

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikko Salmi solvaa lestoja facebook-tilillään

Propsit Mikolle. Jostakihan se pitää tuota "likapyykkiä" ruveta purkamaan. Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image