Pääkirjoitukset

Aika siistiä sanoja ja tekoja

Pääkirjoitukset 20.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Seksuaaliseen häirintään on työpaikoilla korkea aika puuttua. Häirintää ei tarvitse sietää eikä suvaita.

Työntekijöitä kannattaa rohkaista kertomaan epätoivotusta häirinnästä, jotta ilmiö voidaan kitkeä pois selkeillä pelisäännöillä.

Seksuaalisesta häirinnästä on ryhdytty keskustelemaan aiempaa avoimemmin. Viime syksyllä alkanut metoo-kampanja sai aikaan paljastusten vyöryn ja teki ilmiöstä niin näkyvän, ettei sitä voi enää väistää. Hollywoodin tähtien työpaikkakokemukset ovat saaneet vastineensa myös Suomessa.

Epämiellyttävän sanallisen tai fyysisen seksuaalisen häirinnän kokemuksia on kertynyt niin työpaikoilla, kouluissa, oppilaitoksissa, harrastusten parissa kuin julkisilla paikoilla. Myös eduskunnassa käytiin asiasta keskustelua joulun alla.

Asenteissa on parantamisen varaa, jotta seksuaalista häirintää ja jopa ahdistelua ylläpitävä vaikenemisen ja vähättelyn kulttuuri saadaan suitsituksi. Seksuaalinen häirintä ei voi eikä saa olla tabu. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa, joka tunnustaa moninaiset parisuhteet ja perhemuodot, on aika siistiä puheet ja käytöstavat käytännössäkin.

Kalevan tekemä seksuaalista häirintää koskeva kysely Oulun kaupungin ja Kalevan työntekijöiden keskuudessa osoittaa, että useimmiten häirinnän kohteeksi joutuvat naiset ja että häirintä ajoittuu vapaa-ajalle.

Kyselyssä monet vastaajat kertoivat joutuneensa kuuntelemaan työpaikoilla eniten kaksimielisiä puheita. Ulkonäköön ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvät seksuaalissävytteiset kommentit koettiin ahdistaviksi ja loukkaaviksi. Epätoivottua lähentelyä tuli myös viesteinä ja puheluina.

Epämiellyttävien puheiden lisäksi oli itse koettu tai havaittu epätoivottua kommentointia, lähentelyä, vihjailuja, halailua, taputtelua ja pusertelua. Tekijöinä oli omia työtovereita, esimiehiä ja esimerkiksi terveydenhoidon puolella asiakkaita.

Kyselyssä selvisi, että aina tilanteeseen ei ollut puututtu, vaikka asiasta olisi rohjettu puhua. Nyt aivan liian moni pelkää joutuvansa silmätikuksi, jos valittaa asiasta. Näinhän ei pitäisi olla.

Työpaikoilla kannattaa rohkaista ihmisiä kertomaan häirinnästä, sillä työnantajalla on velvollisuus puuttua seksuaaliseen häirintään. Jotta päästäisiin eteenpäin, asiat pitää nostaa reippaasti pöydälle. On selvennettävä pelisääntöjä ja toimintamalleja, joilla häirintää kitketään.

On paikallaan pohtia kriittisesti, ollaanko työyhteisöissä aidosti huolissaan häirinnästä vai halutaanko ilmiö lakaista maton alle. Periaatteessa asia on varsin yksiselitteinen, sillä rikoslaki kieltää seksuaalisen ahdistelun ja tasa-arvolaki sukupuoleen perustuvan syrjinnän.

Häirintään on työpaikoilla syytä tarttua ennakkoluulottomasti, sillä seksuaalista häirintää ei tarvitse sietää, suvaita tai hyväksyä.

Vaikka seksuaalinen ahdistelu olisi vähäistä ja kohdistuisi vain osaan työntekijöistä, pelkkä häirinnän olemassaolo pilaa ja latistaa sen kohteeksi joutuneen elämää.

Seksuaaliseen häirintään liittyy usein valtapeliä, joka vaurioittaa työyhteisöä ja vaikuttaa työntekoon. Pinnan alle jäävä häirintä voi ilmetä purkauksina työyhteisössä muilla tavoilla, jos siihen ei puututa.

Työpaikoilla on syytä siistiä sanoja ja tekoja, jos on niin, että näitä asioita ei ole opetettu jo kotona.

MAINOS

Kommentoi

Monesti on haluttanut sanoa suoraan vihjaileville puheille ja kihnutuksille, että teet seksuaalista häirintää. Mutta kun tuntee henkilön elämäntilanteen,ei kehtaa sanoa. Pienet on ilot ihmisellä, yritys tulla toisen ihmisen lähelle. On niin loistavat silmät ja naurava suu, ja kuinka kauniisti pukeuduttu, aistillisuus tulee ihosta läpi ja varsinkin ne vihjailevat puheet. Henki salpautuu, kielläpä siinä toista häiritsemästä elämääni ja työtäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image