Pääkirjoitukset

Aika puhua rasismista

Pääkirjoitukset 6.1.2013 0:00
Pääkirjoitus

Ei ole mitään yhtä suomalaista tapaa suhtautua ulkomaalaisiin. Yhä useampi suvaitsee erilaisuuden, mutta edelleen on niitä, jotka kokevat muualta tulleet uhaksi.

Monelle suomalaiselle on kova paikka joutua käytöksemme tai asenteidemme vuoksi tapahtuvan arvostelun kohteeksi. Reaktio on usein niin tunnepitoinen, että se uhkaa peittää alleen itse asian.

Tämä tuli todistetuksi toimittaja ja kirjailija Umayya Abu-Hannan Helsingin Sanomissa (30.12.) julkaiseman ”Lottovoitto jäi lunastamatta” -kirjoituksen lehtien yleisönosastoilla ja verkon keskustelusivustoilla saamassa vastaanotossa.

Suomessa vuodesta 1981 lähtien asunut palestiinalainen Umayya Abu-Hanna kertoo kirjoituksessaan, miksi hän tyttärensä kanssa heitti hyvästit Suomelle pari vuotta sitten. Syy oli suomalaisten rasistisessa suhtautumisessa Umayya Abu-Hannan Afrikasta adoptoimaa mustaihoista tytärtä kohtaan. Tätä hän ei palautteen perusteella olisi saanut sanoa.

Umayya Abu-Hanna kertoo kirjoituksessaan, kuinka eräs noin 80-vuotias mummo oli todennut vuoden vanhalle tyttärelle: ”Saatanan neekeri!” ja kuinka hän koki tytärtään häväistyn noin kolmesti kuukaudessa tämän ihonvärin vuoksi.

Vaikka Umayya Abu-Hannan kertomus voi tuntua uskomattomalta, ei ole syytä epäillä, ettei hän olisi törmännyt rasismiin ja ettei hän olisi näin kokenut.

Jotkut kirjoituksen arvostelijoista pitävät loukkaavana sitä, että Amsterdamiin muuttanut Umayya Abu-Hanna antaa Hollannin asenneilmastosta ylistävän kuvan. Hollannilla on toki pitkät siirtomaa-ajan perinteet erilaisista kulttuureista, mutta rasistislähtöiset poliittiset murhat ja väkivallaniskut kertovat myös toisenlaisesta todellisuudesta.

Siinä ei ole uutta, että Suomessa ilmenee rasismia ja epäasiallista suhtautumista ihonväriltään erilaisia ihmisiä ja yleensä muualta muuttaneita kohtaan. Syrjintää kokevat myös oman maan vähemmistöt, romanit ja saamelaiset sekä jopa vammaiset ja muut jollakin tavalla valtavirrasta poikkeavat.

On kuitenkin muistettava, ettei ole yhtä ainoaa suomalaista tapaa suhtautua erilaisuuteen. Todennäköisesti suurin osa suomalaisista hyväksyy toisenlaiset ihmiset omine kielineen, kulttuureineen ja omintakeisine tapoineen. Ainakin ollaan sen verran hienotunteisia, ettei mahdollista epäluuloa tuoda julki.

Maahanmuuton mukana tullut erilaisuus on suuressa osassa maata vielä melko uusi asia, ja kestää aikansa ennen kuin siihen suhtaudutaan täysin luontevalla tavalla. Tämä ei tarkoita sitä, että oltaisiin rasisteja, vaan kysymys on kyvyttömyydestä vastaanottaa vieraita, uusia asioita ja ihmisiä. Eri kieli ja erilaiset tavat hämmentävät kunnes opitaan tuntemaan toisemme.

Rasismi on rikos ihmisyyttä vastaan ja siksi sitä ei saa hyväksyä missään muodossa. Tärkeintä on se, että asioista, vaikeistakin, puhutaan. Vain se auttaa lisäämään ymmärtämystä erilaisuutta kohtaan.

Siinä mielessä Umayya Abu-Hannan kirjoitus teki tehtävänsä. Se ainakin nostatti keskustelun suomalaisesta rasismista. Tästä on hyvä jatkaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Suomalaistenkin tulisi tajuta sellainen tosiseikka, että on vain hyväksi kun kansaan sekoittuu vähän muutakin verta, kuin paikallista. Muutenhan tästä maasta tulisi ihan sisäsiittoista ja kaikkihan sen tietää minkälaista porukkaa siitä syntyy. Pohjoisen peräkylän hikiäkin kansainvälistyy, mutta ihmisten mieli taistelee vastaan, mikään ei saa muuttua, kaikki uusi pelottaa. Rasismi kumpuaa pelosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä mua mietityttää se, että jotkut maahanmuuttajaryhmät ovat niin erilaisesta kulttuurista kotoisin, etteivät koskaan sopeudu suomalaiseen yhteiskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun eläkkeeni on kuukaudessa 1294 euroa bruttona ja maahanmuuttajan saama korvaus yli 2000 euroa, niin mietipä sitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä yhteydessä Niinistön puhe oleskelijoista ja valmiiseen pöytään tulijoista pani ajattelemaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen sitä mieltä, että ei yksikään normaalin kasvatuksen ja sivivistyksen omaava suomalainen tue tai ole sinänsä rasistinen. Meillä muun maan kansalainen - ihoon ja uskontoon katsomatta- on vielä suhteellisen uusi ja erilainen ilmestys, mihin suuri osa kansalaisistamme, erikoisesti vanhempi väki, ei ole tottunut ja tästä syystä jossain määrin arastelee, kiertelee ja joskus soimaakin. Ei tavallinen nuori tai aikuinen enää ole rasistinen ja tulevaisuudessa entistä pinempi osa. Rasistisia ovat etupäässä syrjaytyneet ja epäsosiaaliset yksilöt, joiden kotikasvatus on puutteellinen tai jo alkuaan hakoteille mennyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on rikkaus, erilaisuus on kirous.
Kun harvoin on suorassa kosketuksessa erilaisten/vieraiden ihmisten kanssa, kuuluu kantaväestöön, minkä erinomaisuutta helposti huonosta itsetunnosta johtuen korostetaan ja pelkää omansa puolesta, niin yhteiselo on kirous.
Jos ymmärtää olevansa itsekin erilainen heti rajojen ulkopuolella, voi ehkä alkaa kiinnostumaan vieraasta, joka paljastuu oman elämän arjen rikkaudeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rasistiksi haukkuminen pelkän kansallisuuteni perusteella on rikos ihmisyyttä vastaan.

Nytkin tämä Abu-Hanna haukkuu minuakin rasistiksi vain kun olen suomalainen, ilman todisteita juuri minun rasismistani. Mielestäni olen syytön, enhän ole koskaan edes tavannut tätä Abu-Hannaa, joka minua haukkuu. Mutta ehkä hänen asenteensa johtuu Abu-Hannan omasta rasismista suomalaisia ja minua kohtaan, ja kuten toimittaja kirjoitti: sitä ei saisi hyväksyä missään muodossa (edes maahanmuuttajalta).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensiksi kannattaisi erottaa käsitteet
1) rasismi = rotusorto, tiettyä etnistä alkuperää olevien järjestelmällinen sortaminen,
2) muukalaisviha ja
3) outouden pelko

On täysin normaalia ja luonnollista, että ihmiset pelkäävät toisia, tuntemattomia ja erilaisia ihmisiä. Erilaisuuden ei tarvitse johtua ihonväristä, ennen vanhaan muukalaisia olivat ne, jotka olivat eri kylästä. Minun lapsuudessani väärä murre riitti. Ilmiön taustalla on ihmisen luontainen taipumus luottaa tuttuihin ja varoa vieraita. Tuollainen pelko saattaa helposti muuttua vihaksi, jos sitä ei käsitellä oikein. Meidän pitäisikin puhua muukalaisvihasta (ksenofobiasta) ja sen hallinnasta eikä epämääräisestä rasismista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En pidä Abu-Hannan kirjoitusta realistisena kuvauksena. Esimerkiksi tuo mummo juttu, jos se todella olisi tapahtunut, niin kyllä hän siitä kaikelle medialle olisi välittömästi kertonut, ei vasta vuosien päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen julkinen keskustelu rasismista on tautologian tasolla. Tautologia on jonkin asian toistamista ilman, että siihen lisätään uutta informaatiota.

Kuten tämäkin pääkirjoitus osoitti, "rasismi" on siitä elantonsa saavien toimittajien, tutkijoiden ja poliitikkojen kielipeli. Rasismikeskusteluun voi osallistua vain yhdellä tavalla ja rasismikeskustelussa saa olla vain yhtä mieltä eli suomalaiset ovat rasisteja, maahanmuuttajat uhreja. Jotta keskustelua olisi, on siihen saatava uutta informaatiota. Tässä jotain ideoita:

Maahanmuuttajat tulevat yleensä kulttuureista, jotka ovat paljon tiukemmin omaa heimoa ja ryhmää suosivia. Eli suomalaista ja yleensä individualismia korostavaa eurooppalaista kulttuuria paljon "rasistisempia". En sano tätä syyttääkseni maahanmuuttajia, he eivät voi kulttuurilleen paljoakaan. Nykyinen monikulttuurisuuspolitiikka saa heidät takertumaan ja eristäytymään vielä enemmän. Käytännössä Suomessa on jonkinlainen positiivinen apartheid- järjestelmä.

Ihminen on osa kosmosta ja sitä kautta osa maapalloa ja luontoa. Niin kauan kuin ihminen käsitetään irralliseksi luonnosta ja elämästä, tätä ei ymmärretä. Jokaisen ihmisen ja olion elämä kulttuurista, lajista, kasvatuksesta tai yhteiskunnallisesta statuksesta riippumatta on jonkin puolen valitsemista ja jonkin toisen puolen pois sulkemista kaikilla elämän tasolla.

Nykyinen rasismi käsitteenä elää siis omaa elämäänsä. Periaatteessa Toyota- kauppias voisi syyttää eurooppalaisia Fordin ostajia rasismista, koska Ford on eurooppalainen merkki - toivottavasti tämä jää kuitenkin näkemättä.

Rasismi on oleva aina ihmisten parissa, mutta huono käytös ei ole vielä sellaista. Huono käytös ja puolen valitseminen voi muuttua pahaenteiseksi kierteeksi eli rasismiksi huonoissa oloissa. Monikulttuurinen yhteiskunta ja massamaahanmuutto on jotain, johon ihmiskunta ei ole vielä valmis. Ylhäältä johdetut yhteiskuntakokeilut ovat tupanneet aina päättymään katastrofiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vasemmistoliitto on suomen suvaisevin puolue, emme hyväksy rasismia lainkaan,
ongelmiin on puututtava heti, ja rasisteille pidempiä vankila tuomioita ja suurempia sakkoja ja vahingonkorvaus määräyksiä.
kehitysmaita autettava nykyistä enemmän, kyllä kapitalisteilla on varaa auttaa köyhempiä,siksi kehitysmäärä rahat on tuplattava,vasemmistoliitto ajaa aina työläisten etuja,siksi myös ulkomaalaisille työntekijöille määrättävä kiintiö työpaikat, esim kaupungin tai tehtaan henkilöstöstä olisi 40-50% oltava maahanmuuttajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä antirasisteina itseään pitävien kannattaisi tunnustaa suomalaisen arkirasismin kehittymisen historia. Sehän kehittyi sitä mukaa, kun suomalaiset joutuivat kokemaan afrikkalais-islamilaisen maahanmuuton käytännön seuraukset arkielämässään. Suurimpana riskinä pitäisin kantasuomalaisten keskuudessa vallitsevan epäoikeudenmukaisuuden kokemuksen kärjistymistä. Tiettyjen maahanmuuttajaryhmien erityisoikeudet sosiaaliturvan suhteen eivät voi olla mitenkään perusteltuja tai oikeudenmukaisia. Suomalaista köyhääkään ei pitäisi syrjiä. Kannattaa myös muistaa, ettei vietnamilaisista tai esim. chileläisistä maahanmuuttajista aiheutunut ongelmia aikanaan, saati sitten tänä päivänä. Tämä on kuitenkin nykyään kielletty näkökulma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tiettyjen maahanmuuttajaryhmien erityisoikeudet sosiaaliturvan suhteen eivät voi olla mitenkään perusteltuja tai oikeudenmukaisia."

Tämä väite toistuu aina maahanmuuttajakeskustelussa, että toivoisin, että toimitus selvittäisi asiaa ja tekisi jutun. Minä nimittäin epäilen, että mitään epätasa-arvoista kohtelua sosiaalitukien myöntämisessä ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan näistä ollut juttuja monissa medioissa. Jossain Itä-Suomessa oli roskiksesta löydetty maahanmuuttajan toimeentulotukitilitys, joka laitettiin nettiin. Siinä oli tuhansien eurojen maksatuksia, jotka eivät ymmärtääkseni ole mitenkään tavallisia. Kohu nousi siitä, olisiko asiakirjaa saanut laittaa nettiin. Julkisuudessa hyssyteltiin varsinaista ongelmaa, joka koski tpimeentulotuen määrää.

Toinen tapaus oli vastikään mediassa. Helsingin kaupunki joutuu vuokraamaan yksityiseltä vapaiden markkinoiden vuokrayritykseltä kalliita isoja asuntoja maahanmuuttajille, kun näitä muuttaa muualta Suomesta Helsinkiin. Ei taida onnistua kantasuomalaiselle.

Tapauksia on enemmänkin, kuten nyt vaikka automaattisesti uusiin vaihdettavat kodinkoneet, jos asuntoon muuttaa muslimeita. He kun eivät voi käyttää jääkaappia, hellaa tai mikroa, jossa on valmistettu tai säilytetty sianlihaa... Esim. Suomessa asuvat Tataarit, jotka ovat muslimeja, eivät tällaista tee muuttaessaan vanhaan asuntoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitkähän nämä maahanmuuton käytännön seuraamukset mahtavat olla ? En ole niitä kokenut, vaikka olen jo elänyt yli 60 vuotta.
Nimeäisitkö jonkun epäoikeudenmukaisuuden aivan käytännön tasolla. Ovatko jotkin säännöt, joiden mukaan sosiaaliviranomaiset jakavat tukia sellaisia ? Jos ovat, niin mitkä ? Pitäisikö ihmiset jättää taivasalle siksi, että muita asuntoja kuin kalliita ei noinvain ole saatavissa tarpeeseen ?
Miksi koet kiellettynä aiheena puhua vietnamilaisista ja chileläisistä suhteessa nykyiseen maahanmuuttoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ns. "rasistisissa rikoksissa" eikantasuomalaisten osuus on valtaisan suuri verrattuna kantasuomalisiin. Näin sitä rasismia tuodaan ulkomailta suomeen. Muuten lähes jokainenymmärtää, ettei liivimiesten kanssa kannata ruveta kahnaamaan ja samaa varovaisuutta moni noudattaa myös romaanien kanssa. Liivimiehiä ja romaaneja vältellään samoista syistä mutta miksi romaanien varominen leimataan rasismiksi? Ihonvärikö tässä ratkaisee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

39
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
29
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
25
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
20
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
17
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
15
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
10
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image