Pääkirjoitukset

Ah­das­mie­li­syys valtasi liiton

Pääkirjoitukset 5.11.2013 0:00
Pääkirjoitus

Suomalaisuuden liitto on kaikessa hiljaisuudessa liukunut perussuomalaisten käsiin. Perinteikäs sivistysjärjestö esittelee itsensä kuin äärinationalistinen Suomen Sisu.

Vanhasta ja arvokkaasta Suomalaisuuden liitosta on tullut perussuomalaisten peitejärjestö ja tietyssä mielessä jopa Suomen Sisusta tutun vihapuheen akateemisempi jatke. Suomalaisuuden liitto näyttää muuttuneen lopullisesti muutamassa viime vuodessa yksisilmäiseksi yhden mielen ja yhden kielen toitottajaksi.

Liiton kymmenenjäseninen hallitus on hiljaa hivuttaen miehitetty melko tarkkaan perussuomalaisilla. Puheenjohtajana toimii eurokansanedustaja Sampo Terho.

Verkkosivuillaan Suomalaisuuden liitto esittelee itsensä samoin sanakääntein kuin umpinationalistinen Suomen Sisu, jota johtaa perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen.

Esittelytekstissään Suomalaisuuden liitto korostaa ylpeyttä kotimaasta, tervettä kansallista itsetuntoa ja suomalaisen kulttuurin edistämistä. Suomen Sisu painottaa ylpeää kiintymystä kotimaahan, kansallismielistä kehitystä ja suomalaisen kulttuurin suojelemista.

Tuon perusteella ei uskoisi, että kyseessä on kaksi eri järjestöä, joista toisen tausta perustuu kansansivistykseen ja toisen lähtökohta on ollut muukalaispelon ja vihan lietsonta.

Suomalaisuuden liitto perustettiin vuonna 1906 vaalimaan suomen kieltä ja kirjallisuutta sekä kansallishenkeä.

Tuohon aikaan kieli ja kansallisuusajattelu liittyivät sivistyksen ihanteeseen, jota haluttiin levittää ympäri Suomen.
Liiton hallitukset olivat tarkoituksella laajapohjaisia ja erossa puoluepolitikoinnista, sillä suomalaisen kulttuurin asia koettiin kaikkien yhteiseksi.

Liitto oli mukana vaikuttamassa muun muassa sukunimien suomalaistamiseen ja Suomen lipun käyttöä koskeviin säädöksiin. Suomenkielen asemaa liitto kohensi tukemalla kansankirjastoja ja sanomalehtitoimintaa.

Sivistyksen ja kulttuurin laaja-alainen edistäminen alkoi karista liiton toiminnasta 1980-luvun lopulla, kun maalitauluksi otettiin pakkoruotsi. Tällä tavoin suomalaisuus päästiin määrittelemään yksinomaan kielivihan kautta.

Joten ei ihme, että perussuomalaiset ovat vallanneet liiton käsikassarakseen 2010-luvulla.

Perussuomalaiset pääsee ajamaan asioitaan Suomalaisuuden liiton avulla ilman että suuri yleisö välttämättä huomaa, kuka vetelee naruista. Perussuomalaisten retoriikkaan kuuluu moittia ”vanhoja” puolueita, mutta yli satavuotias liitto tuntuu kelpaavan. Ja mikä ettei, viestiin tulee aimo annos uskottavuutta, kun perinteikäs instituutio painottaa samoja ajatuskulkuja.

On kysyttävä, käydäänkö Suomalaisuuden liitossa enää vapaata ja yleistä keskustelua, jolla punnitaan ajatusten painoarvo ja järkevyys? Vai jyrätäänkö siellä sokeasti pakkoruotsia ja muukalaisia vastaan sisarjärjestö Suomen Sisun tukiessa sivustalta?

Kunniakkaan liiton kehityskulku matalaotsaiseksi pukaroijaksi harmittaa. Ahdasmielisyydestä on suomalaisuus kaukana.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (61)

Suosittelen Kalevan toimitukselle Kari Tarastin kirjaa "Suomalaisuuden Liitto 1906-1966", niin liiton oikea karva ihan alusta asti kävisi selväksi myös toimittajille. Liitto oli alusta asti voimakas suomalaisuuden ja suomen kielen puolustaja. Liitto oli myös etulinjassa 1920- ja 1930-luvun kielitaisteluissa, joilla suomen kielelle saatiin edes jonkinlaiset oikeudet. Ensimmäinen suomenkielinen yliopisto saatiin kansalaiskeräyksellä Turkuun vuonna 1922.
Urho Kaleva Kekkonen tuli liiton puheenjohtajaksi vuonna 1930 ja hän pani tapansa mukaan hihat heilumaan suomalaisuuden puolesta.

Toimitus tuskin vaivautuu lukemaan paria päätoimittamaani kirjaa "Vuosisata suomalaisuuden puolesta. Suomalaisuuden Liitto 1906-2006" ja "Itämaasta itsenäisyyteen - suomalaisuuden ja ruotsalaisuuden vaikea suhde" (2010), vaikka niissäkin valotetaan mitalin sitä puolta, josta Suomessa on tapana vaieta ja vaientaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämättömän kielteinen kirjoitus. Kalevan toimittaja pitää isänmaallisuutta ja kansallistuntoa kielteisenä kiihkonationalismina! Suomalaisia on todella kasvatettu kohta jo tuhannen vuoden ajan alistujiksi, vieraita kulttuureja ihannoiviksi lampaiksi. Nyt olisi viimeinen ketki, ennen kuin olemme onnistuneet tuhoamaan oman kulttuurimme, kielemme ja identiteettimme, alkaa tuntea tervettä isänmaallisuutta.

Väite, että Suomalaisuuden liitto olisi vain perussuomalaisten haaraosato, on täysin älytön, Olen itse SL:n puolueeton jäsen ja tunnen suuren joukon liiton jäseniä, jotka eivät ole perussuomalaisia tai jotka eivät ole sitoutuneet mihinkään puolueeseen. Jos liiton puheenjohtaja on perussuomalainen, ei se tee liitosta puolueosastoa. Mihin puolueeseen mahkaakaan kuulua SL:ää vastaavan Folktingetin puheenjohtaja tai minkä tahansa yhdistyksen tai järjestön? Leimaatteko kaikki yhdistykset puheenjohtajan kannattaman puolueen alaosastoiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisuuden liitto mm. ylläpitää Suomen Lippua: "Lippuvalistus

Lippuvalistustyötä tehdään edelleen, vaikka Suomalaisuuden Liitto ei saakaan enää siihen valtionapua. Liiton toimistosta annetaan veloituksetta neuvoja yksityisille kansalaisille, yhteisöille ja viranomaisille pääasiassa puhelimitse, mutta myös kirjeitse ja sähköpostitse. Lisäksi vastataan suomalaista perinnettä koskeviin kyselyihin. Ajankohtaisista liputusasioista laaditaan lehdistötiedotteita, ja itsenäisyyspäivänä järjestetään perinteinen valtakunnallinen lipunnostotilaisuus Helsingin Tähtitorninmäellä. "

Siis Liitto, joka ylläpitää rakasta siniristilippuamme, ei saa RKP:n vastustuksen vuoksi enää valtioapua, vaan tekee sen omilla varoillaan, jäsentuloilla ja lippumyynnistä saaduilla tuloilla.

"Suomen lippu
Suomessa liputtamista valvoo sisäasiainministeriö. Käytännön liputusneuvonnan hoitaa Suomalaisuuden Liitto. Suomalaisuuden Liitto myy Suomen ja ulkomaiden lippuja." Olen tänä päivänä lähettänyt jäsenanomukseni Liittoon ja kehotan muitakin isänmaallisia ihmisiä niin tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisuuden liitto edustaa japanilaisten ja austraalialaisten käsitystä oman maan etujen vaalimisessa. Molemmat ovat sivistysmaita ja ennen kaikkea maailman vauraimpia maita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin käsittämätön ja mustamaalaava kirjoitus. En ole perussuomalainen, mutta ei herranen aika..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäsköhän kirjottajan tulla vastaanotolle...? ....taitaa olla myöhästä. Oikeaakin avuntarttijaa on niin palijo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka merkittävän lehden pääkirjoitustoimittaja voi alentua tälläiseen hyökkäykseen instanssia kohtaan, joka tekee juuri sitä työtä mitä varten se on perustettu. Kuinkas tähän liitytään, alkoi kiinnostaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisuuden Liittoa ei perustettu aikoinaan mitään pakkoruotsia vastaan. Liitto kannatti kansan sivistystä. Nykyinen Liitto on kaukana niistä jaloista aatteista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Liitto perustettiin kansallisen suurmiehemme J.V. Snellmanin syntymän 100-vuotispäivänä 12.5.1906, ja sen tehtäväksi asetettiin ennen kaikkea suomen kielen ja suomalaisen kirjallisuuden vaaliminen sekä kansallishengen herättäminen."
Ja mitä näistä suomalaisuuden liitto ei mielestäsi nykyään kannata, vai puhutko vaan nyt MuTulla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut haukkuu itse aina jokaista mutta ei kestä pientäkään kritiikkiä itseä kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...käydäänkö Suomalaisuuden Liitossa enää vapaata ja yleistä keskustelua ajatusten järkevyydestä."

Kielivapauden kannattajat ovat halunneet käydä kaikilla tahoilla keskustelua. Sitä on toivonut myös ruotsinkieliset, vaan he eivät hyväksy käytännössä vapaata keskustelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luin kaikki kommentit eikä voi kuin sanoa että se koira älähtää johon kalikka kalahtaa. Jotekin kaikki sivuuttaa tärkeimmän kysymyksen: käydäänkö Suomalaisuuden Liitossa enää vapaata ja yleistä keskustelua ajatusten järkevyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiesitkö, että kiusaajat käyttävät tutkitusti kommenttia "se koira älähtää johon kalikka kalahtaa"

Siis kun he tekevät jotain epäoikeudenmukaista, ja uhri puolustautuu, niin tuo on niin ihana lause mitätöidä uhrin kohtaama epäoikeudenmukaisuus.

ps. Kerrohan käydäänkö Folketingetissa yleistä ja vapaata keskustelua ajatusten järkevyydestä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajankin kannattaisi lukea US nettilehdestä Jaakko Häkkisen kolumni "Valheellisia viholliskuvia ruotsalaisuuden viikolla", jossa kommentoidaan tätä pääkirjoitusta. US on niitä harvoja medioita, joka sallii avoimen keskustelun kielipolitiikasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä täytyy sanoa vaikka en perusuomalainen olekaan niin jopa on paksua tekstiä toimittajalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskomatonta, että Kaleva moittii niitä suomenkielisiä, jotka näkevät tärkeäksi puolustaa suomen kieltä ja suomenkielisten asemaa tässä maassa. Onneksi monet perussuomalaiset tajuavat asian tärkeyden ja hävetköön muiden puolueiden kannattajat, jotka ovat valmiit uhraamaan suomen kielen ja kulttuurin "hienompien" kielten ja niiden puhujien eduksi.

Haloo, Kaleva, miksi ette uskalla kyseenalaistaa Folktingetia, miten sille jaetaan vuosittain valtion budjetista yli 25 milj euroa, jotta se voi täysillä valvoa hyvinvoivien ruotsinkielisten etuja ja levittää ruotsinkielisyyttä ympäri Suomea. Miksi ihmeessä suomalaisten pitää levittää ruotsinkielisyyttä, mutta suomenkielisiä on vain 5 milj, Ruotsin kieli on paljon isompi ja elinvoimaisempi kieli, jota puhuu lähes 10 milj ihmistä ja silti meiltä puristetaan niukkoja verovaroja ruotsinkielisyyden eduksi.

On käsittämätöntä lammasmaisuutta, että Kaleva ei kysele miksi tuo Folktingetin rahoitus maksetaan, kun tässä maassa on valtavasti oikeita kipeitä tarpeita, ympäri Kainuuta ja Pohjois-Suomea!

Kaleva ei varmaankaan ole tietoinen, millä vauhdilla suomenkielisten osuus tämän maan väestöstä pienenee. Pääkaupunkiseudulla kohta jo joka viides asukas puhuu muuta kieltä kuin suomea. Ja koko ajan suomenkielisten etuja ollaan leikkaamassa, mm koulusektorilla, sote-sektorilla, mediassa.

Suomessa on kummallinen lammasmainen asenne, jolla kaikkea vierasta pitäisi ihailla ja palvoa ja omaa kulttuuria ja kaikkea kotikutoista pitää halveksia.

Luojan kiitos, on Suomalaisuuden liitto ja ne rohkeat perussuomalaiset, jotka uskaltavat liputtaa suomalaisuuden puolesta!
Kaikki pisteet noille perussuomalaisille
Ps Itse olen koko elämäni äänestänyt isoa vanhaa puoluetta, mutta taidanpa jatkossa antaa ääneni perussuomalaisille, kiitokseksi rohkeasta suomen kielen ja suomenkielisten edun puolustamisesta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä mieltä kirjoittaja on puolueesta nimeltä "Ruotsalainen Kansanpuolue? Ajaako se suomenkielisten asiaa? Tunteeko toimittaja samanlaista kaunaa ruotsinkieltä kannattavia järjestöja "Magma" tai "Svenska Ny" kohtaan? Onko eduskunnassa edelleen oltava ruotsinkielisten asioita ajava "Folktinget"?

Mikä puolue ajaa suomenkielisten oikeutta itse valita opiskeltavat kielet? Kokoomuksen nuorten ääni on tukahdutettu! Kokoomuksen puoluekokouksen päätös on mitätöity!

SDP:n puheenjohtaja tai puheenjohtajisto ei ole ollut halukas kannattamaan vapaata kielivalintaa.

Vasemmistoliiton nuorisojärjestöä johtaa suomenruotsalainen Li Andersson ja puolueen johtajisto kannattaa pakkoruotsia.

Ruotsi ei tällä hetkellä kuulu edes EK:n mielestä ensimmäisten vieraiden kielten joukkoon, joita suomalaislapsille pitäisi opettaa.

Mitä puoluetta suomenkielisen pitäisi kannattaa? Meitä on yli 70% kansasta, jotka vaadimme suomenkielisille lapsillemme mahdollisuuden vapaaseen kielivalintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoista kansankiihotusta tämä kirjoitus. No pitänee liittyä Suomalaisuuden liittoon ja Perussuomalaisiinkin ihan kiusallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valinnan vapauden kannattaminen kieliopinnoissa on siis ei-perussuomalaisten mielestä ahdasmielisyyttä!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomalaisuuden Liitto on perussuomalaisten hallussa niin se on merkki vain siitä, ettei sen toiminta ole kiinnostanut muita kuin perussuomalaisia. Yhtä lailla voidaan arvostella, että ay-liike on demareiden hallussa ja elinkeinoelämän liitot kokoomuslaisilla. Viime aikaiset tulokset, Suomen kilpailukyvyn romahdus ja teollisuustuotteiden jälkeenjääneisyys sekä yritysjohdon järjettömän suuret bonukset surkeista tuloksista huolimatta, eivät ole kenenkään etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (61)

Uutisvirta

19:11
Talousviisaiden ryhmän puheenjohtajan neuvo yritysten pelastamisessa: Ostakaa edes silloin tällöin take away -ruokaa tai vaikka suomalainen kiuas
19:00
Näin oululaisyrittäjät ovat reagoineet koronaan: asuntoesittelyitä etänä, verkkokauppojen perustamista ja laajentuneita kotitoimituksia Tilaajille
18:31
Kotipuoti on Inarin Kaamasessa koko kylän keskus – puodinpitäjä Sonja Loponen jututtaa kävijöitä pidempään vähintään kerran viikossa Tilaajille
18:24
Kempeleen kunnanvaltuusto siirtyy etäkokouksiin
18:00
Pandemia teki Andrew Cuomosta poliittisen sankarin – rohkeimmat ehdottavat demokraattien presidenttiehdokkaan vaihtamista
16:38
Henkilöauto törmäsi valopylvääseen Pohjankartanon koulun edustalla, kyydissä olleet pääsivät ulos omin avuin
16:33
Suojavarusteiden väitetään jumittavan sairaanhoitopiireissä – "Yhdenvertainen kohtelu on turvattava kaikin keinoin"
66
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
31
Asiantuntijat: Sosiaali- ja terveysministeriön käsitys koronan tarttuvuudesta taksissa on virheellinen
24
Oululaisfirman pikatestiä voidaan käyttää myös koronan löytämiseen – testitulos luetaan älypuhelimen ruudulta
20
Stockmann hakeutuu yrityssaneeraukseen – koronaepidemia katkaisi uudistusohjelman aloittaman nousun
17
THL:n maanantain luvut: Suomessa pian 2 200 varmistettua tartuntaa, kasvua eilisestä peräti 249 tapausta – PPSHP:n alueella kahdeksan lisää
15
Sikainfluenssan aikaan kriisikokouksissa istunut ex-kansliapäällikkö ihmettelee keskustelua "nyrkistä", koska sellainen on jo olemassa
14
Koitelissa viikonloppuna hirmuisesti väkeä ja parkkipaikat täynnä - Oululaiset nauttivat täysin rinnoin aurinkoisesta kevätsäästä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

322 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

6.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image