Pääkirjoitukset

Ääni muuttui SRK:n kellossa

Pääkirjoitukset 9.4.2011 0:00
Pääkirjoitus
Vanhoillislestadiolaisen liikkeen johtoa on arvosteltu siitä, että se on vähätellyt pitkään esiintyneitä tietoja lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä liikkeen sisällä. Ääni muuttui kellossa torstaina ratkaisevan tuntuisesti. Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen SRK:n työvaliokunta on selvityttänyt hyväksikäyttötapaukset. Liikkeen johto myönsi avoimesti laiminlyöntinsä ja virheensä.

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö nousi keskusteluun toista vuotta sitten. Aluksi liikkeen johtohenkilöt vaikenivat asiasta. Sittemmin kantaa otettiin varovaisin sanankääntein.

Varsin pian paljastui kymmeniä hyväksikäyttötapauksia. Paine muuttaa linjaa kasvoi sitä mukaa kuin toiminnan laajuus alkoi paljastua. Sen myötä SRK:n johto päätyi teettämään sisäisen selvityksen lasten hyväksikäytöstä.

Selvityksen mukaan hyväksikäyttäjiä on lähes sata. Heitä uskotaan olevan tosiasiassa paljon enemmän, sillä useat tapaukset ovat jääneet kotien seinien sisälle. Liikkeen kannalta nöyryyttävintä on se, että hyväksikäyttäjien joukossa on ollut 10-15 puhujaa.

Liikkeen johto myönsi suoraan, että nyt tehty selvitys vahvistaa kaikki tässä asiassa vanhoillislestadiolaisliikettä kohtaan esitetyt syytökset todenperäisiksi. Sanonta parempi myöhään kuin ei milloinkaan pätee tähänkin tapaukseen.

Liikkeen johto tunnusti rehellisesti, ettei uhrien asemaan ole kiinnitetty riittävästi huomiota ja että heidät on usein unohdettu. Johto myönsi, että sen kannanotoista on välittynyt vähättelevä kuva ja käsitys, että tekijöitä haluttaisiin suojella.

Hyväksikäyttötapauksissa ei ole toimittu oikein, ja ihmisille on annettu ristiriitaisia ja vääriä tietoja. Uhreja on vaiennettu myös rippisalaisuuden varjolla, ja asioista on sovittu ilman rikosprosessia. Tapaukset on syytä viedä poliisin tutkittaviksi ja sitä kautta mahdollisesti oikeuden tuomittaviksi.

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen johdon tunnustus on merkittävä ja suoraselkäinen. Tunnustuksen tekee erityisen tärkeäksi se, että liike on viimein uskaltanut käsitellä itselleen vaikeaa asiaa julkisuudessa. Johdon avoimuus toivottavasti rohkaisee uhreja hakemaan tarvitsemaansa apua ja oikeutta.

Laiminlyönnit ovat niin vakavia, että liikkeeseen kuuluvilla on oikeus odottaa, että liikkeen johdossa tehdään henkilökohtaisiakin johtopäätöksiä. Liikkeen eräät jäsenet peräsivät jo (Kaleva 8.4.) toimintaan läpinäkyvyyttä ja muutoksia tapaan valita johtajat.

Salailua on ollut riittävästi, ja siitä on kärsinyt suuri joukko vanhoillislestadiolaisia. Vähintä mitä liikkeen johto voi tehdä on se, että salaiseksi julistettu selvitys julkistetaan mahdollisimman laajasti eikä tietoja siitä jätetä vain johdon antamien lausuntojen varaan. Se toisi lisää uskottavuutta.

Varsinkin nuorempi lestadiolaispolvi on jo pitkään esittänyt kritiikkiä siitä, miten liikettä on johdettu. Tämä on ollut nähtävillä etenkin internetin keskustelupalstoilla, missä lestadiolaisnuoret ovat purkaneet tuntojaan. Paineet uudistaa vanhoillislestadiolaista liikettä varmasti kasvavat.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
16:02
"Husu" Hussein kertoo saaneensa huomautuksen taksifirmalta – Jatkossa edellytän itseltäni parempaa käytöstä ja harkintakykyä
15:51
Oulun poliisilaitos puhallutti pikkujoululiikenteessä lähes 3000 kuskia viikonlopun aikana – puolet kärähtäneistä ajoi huumeiden vaikutuksen alaisena
15:25
Pelti rytisi maanantaiaamuna Kainuussa kahteen otteeseen
15:14
Kysely kertoo lihaan liittyvästä kahtiajaosta ja mahdollisesti kytevästä murroksesta
15:07
Kuusamon Juuso-karhu petaa innolla talvipesäänsä videolla – "On autuas olo", naurahtaa Sulo Karjalainen
15:04
Arvio: Äitimyyttiä nenuliin – käsikirjoittaja, ohjaaja ja näyttelijä Hanna Vahtikari etsii näytelmässään äitiyden syvää ydintä
51
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
44
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
27
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
23
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
17
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
17
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image