Kolumnit

Ystävyyden puisto Kuhmossa kutsuu retkeilemään

Kolumnit 25.2.2020 20:00
Tytti Määttä

Vuonna 1990 Kuhmoon perustettiin hiukan epätavallisempi luonnonsuojelualue. Viisi Kuhmossa sijaitsevaa suojelualuetta saivat yhteisen nimittäjän: yhdessä ne muodostavat Ystävyyden puiston.

Puiston perustamisella suojeltiin Kainuun metsä- ja suoerämaita, järvi- ja harjuluontoa sekä metsäpeuran elinympäristöjä. Samalla Kuhmoon perustettiin luontokeskus ja alueen luonnontutkimusta edistettiin.

Tiiviit suhteet Kainuun ja itänaapuri Kostamuksen kaupunkialueen välillä synnyttivät idean yhteisestä luonnonsuojelualueesta, jonka muodostaisivat yhdessä Ystävyyden puisto ja Kostamuksen luonnonpuisto. Tällainen yhdistelmäalue – Ystävyyden luonnonsuojelualue – näkikin päivänvalon Ystävyyden puiston perustamisen yhteydessä. Allekirjoittajana oli Mihail Gorbatšov, Suomen puolella tasavallan presidentti Mauno Koivisto.

Vuonna 2020 Ystävyyden puisto on merkittävä luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjä. Kuhmon kaupunki, Metsähallituksen Pohjanmaan-Kainuun Luontopalvelut sekä Suomen Ympäristökeskus ovat valmistelleet alueen 30-vuotisjuhlavuotta. Mukana ovat olleet myös Kostamuksen luonnonpuisto ja Kostamuksen kaupunki. Eduskunta on myöntänyt erillistä määrärahaa juhlavuoden tapahtumien järjestämiseen.

Juhlavuoden tavoitteena on nostaa viestinnän, yhteisen tekemisen ja tapahtumien kautta Ystävyyden puiston tunnettuutta ja profiilia niin kuhmolaisten kuin Kuhmossa kävijöiden ja matkailijoiden keskuudessa. Myös erilaisia retkeilykohteita kunnostetaan palvelemaan paremmin kävijöitä.

Ystävyyden puisto ei ole monelle tuttu. Yksi syy tähän on, että se ei ole kansallispuisto vaan joukko eripuolilla Kuhmoa sijaitsevia luonnonsuojelualueita. Kuhmossa sijaitsevatkin Kainuun suurimmat yhtenäiset suojelualueet ja kohteet ovat retkeilystä, erämatkailusta ja luonnon monimuotoisuudesta kiinnostuneille varsin mielenkiintoisia.

Ystävyyden puiston lisäksi alueella on myös muita retkeilykohteita ja laajoja valtion maa-alueita, jotka ovat varsinkin eränkävijöille mieluisia kalastus- ja metsästyskohteita. Koskikohteet ovat Kuhmon erikoisuus.

Näin käyttäjän näkökulmasta voin todeta, että yksi viikko ei riitä kaikkiin kohteisiin tutustumiseen vaan tarvitaan vuosia. Se tekee Kuhmon kohteista juuri mielenkiintoisia. Ennen kaupunginjohtajaksi valintaani vierailin paljon Kuhmossa. Lentuan järven rantojen ja saarien muodostama kokonaisuus on melojalle unelmakohde. Saarissa on taukopaikkoja ja hiekkarannat mahdollistavat helpon rantautumisen. Myöhemmin olen retkeillyt muun muassa Iso-Palosella, jossa ison sarvipäisen metsäpeuran kohtaaminen on jäänyt mieleen.

Kuhmon erityisyys on sen erämaaluonnon kokemuksessa. Reitit eivät myöskään ole ruuhkautuneita. Syksyllä marjastus- ja metsästyskauden alettua, nuotiopaikoilla voi tavata myös muita, mutta muutoin kaukaisimmissa kohteissa saa patikoida rauhassa. Reittien pituus vaihtelee ja mukavia ympärysreittejä on paljon. Eksotiikkaa tuo myös se, että osa reiteistä sijaitsee Venäjän rajan välittömässä läheisyydessä.

Juhlavuoden yksi tärkeistä teemoista on tuoda esille, mitä Ystävyyden puisto ja luonnonsuojelualue ovat 2020-luvulla sekä millainen historia alueella on ja mitä on saatu aikaan. Kerromme, miksi alueelle kannattaa tulla, mutta sen lisäksi haluamme tehdä tutuksi rajat ylittävää yhteistyötä niin Suomessa kuin Karjalan tasavallassa.

Rajan takana sijaitsevat laajat luonnonsuojelualueet, joissa voi vierailla Kostamuksesta varatun oppaan kanssa. Molemmin puolin rajaa sijaitsevat myös luontokeskukset. Kuhmossa Petola, jossa voi tutustua suurpetojen elämään ja Kostamuksessa keskus, jonka yhtenä sisältönä on myös rajantakaisten kylien historia.

Yksi viestinnällinen teemamme onkin: Luonto ei tunne rajoja - kansainvälinen yhteistyö osana luonnon monimuotoisuuden edistämistä. Ystävyyden puisto sijaitsee Fennoskandian vihreällä vyöhykkeellä. Se on luonnonsuojelualueiden ketju Suomen, Norjan ja Venäjän rajaseuduilla. Vihreän vyöhykkeen yhteistyö on osa YK:n biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen toimeenpanoa.

Ystävyyden puiston- ja luonnonsuojelualueen juhlavuosi jalkautuu pääkaupunkiseudulle saakka heti alkuvuonna. Nuoren kuhmolaisen luontokuvaaja Ville Heikkisen valokuvat tuovat Kuhmon luonnon Helsingin Itäkeskukseen, Kulttuurikeskus Stoaan reilun kuukauden ajaksi 19. maaliskuuta lähtien.

Vuoden aikana järjestetään paljon erilaisia tapahtumia Kuhmossa: Esimerkiksi opastettuja retkiä suojelualueelle ja yksi Kuhmon Kamarimusiikin konserteista Levävaaran erämaatilalla.

Juhlavuoden merkeissä tarjotaan myös ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua unohdetun karjalaiskylän Akonlahden praasniekkaan Kostamuksen luonnonpuiston alueella. Lokakuussa kutsumme kaikki kiinnostuneet juhlaseminaariin Kuhmo-talolle.

Kirjoittaja on Kuhmon kaupunginjohtaja.

MAINOS

Kommentoi

Jotenkin on sellainen muistikuva että Kuhmon ystävyyden puiston tutkimuskeskus perustettiin osaltaan kompensoimaan niitä menetyksiä joita taloudellisessa mielessä aiheutui vanhojen metsien suojeluohjelmasta, taidettiin puhua Natura-ohjelmasta. Tutkimuskeskuksen tarkoitus lienee ollut myös tutkia luontoa ja samalla työllistää tutkijoita ja tutkimusapulaisia. Luontokeskus taisi olla MH:n yksikkö ja vieressä sijaitseva tutkimuskeskus osa Kainuun ympäristökeskusta, ilmeisesti nyt Suomen ympäristökeskuksen yksikkö. Olisi hyvä nostaa juhlavuoden merkeissä myös tutkimustoiminnan osalta kuin muutoinkin alueen tulevaisuutta. Ajoittain nousee esille oikeutetusti valtiohallinnon työpaikat ja niiden säilyvyys haja-alueella, miten tässä tapauksessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ystävyydenpuisto, nimi kuvaa hyvin suomettumisen karmeimpia aikoja. Kuhmo on kunnostautunut muutenkin suomettumisen tyyssijana, torilla on patsas joka kuvaa vanhanajan laukkuryssää, mutta nimeksi annettiin joku tyhjänpäiväinen nimi joka on muka neutraalimpi kuin todellinen nimi. Puistot ja luonnossa liikkuminen on sinäänsä hyvää missä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:28
Myös PPSHP:ssa lasketaan sote-henkilöstön kynnystä päästä koronatestiin – testausta hankitaan muualtakin kuin omista laboratorioista Tilaajille
13:03
Koronavirus havaittiin ensimmäisen kerran turvapaikanhakijassa Kreikassa
12:45
Oulun uudeksi varhaiskasvatusjohtajaksi valittiin Miia Kemppi Orimattilasta, nykyinen johtaja Ulla Rissanen jää eläkkeelle
12:41
Supo piti turvallisuusuhka-arvion ennallaan – yksittäiset radikalisoituneet ovat yhä suurin uhka
12:24
Pääsykokeiden järjestämisestä päätettävä kahden viikon sisällä – valmistujaisjuhlille koetetaan ehkä etsiä uusi yhteinen päivä
12:11
Kiinalainen kaupunki kielsi ensimmäisenä koiran ja kissan lihan myymisen ja syömisen
12:02
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
19
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
19
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
16
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
15
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
13
Hallitus järjesti tiedotustilaisuuden –katso tallenne tilaisuudesta
13
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

309 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image