Kolumnit

Ym­pä­ris­tö­kes­kus­te­lua voi käydä mal­til­li­ses­ti­kin

Kolumnit 22.10.2013 0:00
Aimo Kajava

Kuusamo on joutunut lukuisia kertoja näyttämöksi luontokahakoissa, joiden tuotokset eivät ole jälkikäteen arvioituna kovinkaan mairittelevia.

Historiankirjoitukseen mustinakin läikkinä jääneet tapahtumat ovat pääosin muiden aiheuttamia. Suojelujärjestöjen riehuminen nosti muun muassa vanhojen metsien suojelukiistan outona julkisuuteen.

Tunteiden kuumentuessa ylilyöntejä tehdään aina. Tuoksinassa monelta unohtui, että arkisen ahertamisen pitäisi jatkua pölyn laskeuduttuakin.

Käylään suunniteltava kultakaivos nostaa taas uuden ympäristökiistan laajemmin julkisuuteen. Tällä kertaa kaivosta vastustavien ja sitä puuhaavan yhtiön välillä on kuitenkin mahdollisuus rakentaa kokonaan toisenlainen keskusteluyhteys kuin aiemmin.

Kesällä perustettu Pro Kuusamo korosti alusta saakka, ettei sitä ole valjastettu vastustamaan pelkästään matkailua ja luontoa uhkaavia kaivoksia. Halusipa järjestö profiloitua miten tahansa, sen kautta kaivosten kyseenalaistaminen tulee kanavoitumaan.

Moneen kertaan siirretyn kaivoksen ympäristövaikutusten arvioinnin (yva) pitäisi valmistua viimeisimmän ilmoituksen mukaan tämän vuoden lopulla.

Vastustajat ovat leimanneet laajan selvityksen jo ennakkoon kaivosyhtiön tilaustyöksi, mutta sen kautta keskustelun pohjaksi saadaan jonkinlaista faktaa, miten kaivosratkaisut, rikastus ja vesien käsittely aiotaan hoitaa.

Kuusamossa muutama viikko sitten järjestetyssä kaivosillassa Pro Kuusamon puheenjohtaja, luontokuvaaja Hannu Hautala muistutti, että elämä jatkuu tulipa kaivosta tai ei.

Järjestön valitsema rakentava linja on viisas ja tehokas; sillä heidän oma viestinsä menee parhaiten perille. Maltillinen tiedon levittäminen saa varmasti monen jo nyt kaivosta kannattavan miettimään vielä mitalin toisella puolella olevia riskejä, joita kaivoksen avaaminen tuo. Pro Kuusamo näyttää uutta ja tervettä mallia luontopuheissa.

Kaivostilaisuus paljasti kuitenkin, että tietoisesti valitun maltillisen ilmapiirin voivat myrkyttää muutamat yksisilmäiset ihmiset.

Ympäri maata kaikissa tapahtumissa kiertäviä lietsojia ei huoleta paikallisten ihmisten toimeentulo eikä se, miten elämää voidaan jatkaa kun päätöksiä puolesta tai vastaan on tehty.

Kaivos saa myös kasvot joulukuussa, kun Dragon Miningin uusi projektipäällikkö Ilpo Mäkinen avaa toimistonsa Kuusamoon.

Kaivosyhtiön rantautumisen jälkeen Pro Kuusamon valitsemalle keskustelevalle linjalle tarjoutuu hyvä mahdollisuus.
Yhtiöllä on jo kaikki valtit kourassa, koska Juomasuolla on valmiina kaivospiiri, johon sovelletaan vielä vanhaa kaivoslakia. Dragon Mining on ainakin luvannut kuunnella myös paikallisten asukkaiden mielipidettä.

Amerikan mantereella kaivosprojektien menestyminen edellyttää myös yleistä hyväksyntää, sosiaalista toimilupaa.
Käylässä kaivosta puuhataan niin herkille alueille, että sen on vaikea toimia, jos paikallinen väki suhtautuu toimintaan kielteisesti.

Siksi avoin vuoropuhelu on kaikkien etu, jota ei edistä suojelujärjestöjen perinteisesti keinokseen valitsema kansalaistottelemattomuus.

Pro Kuusamon tilaisuuksissa on tähän saakka vallinnut melko rauhallinen tunnelma. Ne ovat houkutelleet paikalle etupäässä kaivossuunnitelmia vastustavat.

Virallista mittausta ei ole tehty, mutta arviolta kaivoksen kannattajien ja vastustajien leireissä joukot ovat suunnilleen yhtä suuret. Se tietää varmuudella, että ainakin sanailu kovenee sen jälkeen kun kaivoksesta aletaan tehdä päätöksiä.

Toivottavasti kaivoksen yva saadaan lopultakin julki lähiaikoina, sillä selvityksen panttaaminen herättää turhia epäilyjä. Viimeisin selitys, että laajan aineiston kääntäminen englanniksi olisi vaatinut lisää aikaa ei tunnu kovin uskottavalta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

oishan se yvan valmistelu mennyt paljon kivuttomammin läpi, jos siitä ois voinut jättää sen uraani sanan kokonaan pois, kuten tehtiin Talvivaarassa. Uraani-sanan kanssa sitä on paljon vaikeampi kirjoittaa uskottavasti sosiaalisesti hyväksyttävään muotoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
Oulun merikylpylän työt voivat alkaa muutaman kuukauden päästä – tavoitteena avata ovet asiakkaille keväällä 2020
58
Oulu saa kaupunkipyörät jo ensi kesäksi: 600 polkupyörää ja 60 asemaa eri puolille kaupunkia, pyörät eivät käytössä talvella – "Selkeä panostus pyöräilyn kehittämiseen"
57
Oulun ja kuuden muun kaupungin johtajat vaativat tunnin junayhteyttä Oulusta Kokkolaan, Rovaniemelle ja Kajaaniin
35
Oulussa tullut ilmi yhä enemmän törkeitä lapseen kohdistuneita seksuaalirikoksia – "Asunnossa on useampia henkilöitä, jotka käyttävät lasta hyväkseen"
30
Oulun julkisten pyöränhuoltopisteiden pumppu petti parissa viikossa – kaikki lähetetty tehtaalle korjaukseen
24
Ministeri Berneriä hiillostettiin Trafin rekistereistä: "Julkisesta ajokorttitiedosta on tullut työkalu henkilötietojen varastamiseen"
19
Woltin kautta voi tilata lemmikeille ruokaa ja herkkuja Oulussa – sillin makuinen jäätelö koirien joulu-uutuus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Vihreät venäjän erikoisjoukot

Suomi se porskuttaa milloin Ruotsin vallan alla, milloin Venäjän vallan alla ja nyt Eu:n vallan alla. Lue lisää...
Kotomaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image