Kolumnit

Yhtenäisyys kesti päivän – ak­tii­vi­mal­lis­ta tulee pitkä vääntö

Aktiivimallin vastainen mielenosoitus keräsi Helsingin Senaatintorille perjantaina tuhansia ihmisiä.
Kolumnit 4.2.2018 9:00 | Päivitetty 4.2.2018 10:33
Kyösti Karvonen

Suomi torstaina: eduskunnassa ja presidentinlinnassa vietetään presidentti Sauli Niinistön virkaanastujaisia. Juhlapuheissa puhutaan sovinnollisuudesta, kansallisesta eheydestä ja monesta muusta hyvästä. Lehterillä istuu ainakin yksi häviäjä: Paavo Väyrynen. Pari tuntia myöhemmin hän ilmoittautuu keskustan puheenjohtajakisaan.

Suomi perjantaina: Helsingin Senaatintorilla, valtioneuvoston linnan edessä, osoitetaan mieltä eduskunnan enemmistön hyväksymää aktiivimallia vastaan. Oulussa satama ei toimi, ja rakennustyömailla on hiljaista, Raahessa lakkoillaan terästehtaalla. Senaatintorilla hallituksen ja opposition edustajat huutavat toisiaan suuhun.

Hyvältä ei näytä muutenkaan: liki puolet palkansaajista ovat nyt työehtosopimusten umpeuduttua sopimuksettomassa tilassa ja voivat mennä laillisesti lakkoon.

Pelissä on muutakin kuin vain aktiivimalli. Isossa kuvassa kysymys on hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen välillä perinteisesti käydyn hegemoniataistelun uudesta kierroksesta.

Työmarkkinauudistuksista on väännetty kättä miesmuisti. Samat asiat – työttömyysturva, yleissitovuus, kolmikanta, paikallinen sopiminen, joustot jne. – toistuvat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen.

Kiistely työmarkkinauudistuksista on kovinta aina porvarihallitusten aikana. Niin on nytkin. Koska samoja asioita kirnutaan jatkuvasti, on lupa päätellä, ettei mikään ole pohjimmiltaan muuttunut eikä hevillä muutu vastakaan.

Muun muassa eräs valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) tuskitteli rahaministerivuosinaan eduskunnan voimattomuudesta kolmikanta-asioissa. Keskustan tuolloinen puheenjohtaja Esko Aho haki vuoden 1999 eduskuntavaaleissa vaalivoittoa työreformilla. Voittoa ei tullut, ja sijaispuheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki hautasi reformin Atlantin syvänteeseen.

Suomessa valtiovalta kuuluu periaatteessa kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta. Käytännössä työmarkkina-asioita koskevasta vallasta leijonanosa kuuluu kuitenkin työmarkkinajärjestöille. Etenkään ay-liike ei hyväksy, että sitä koskevista asioista päätetään eduskunnassa vastoin ay-liikkeen tahtoa.

Aktiivimallista päätettiin nykyeduskunnassa joulukuussa hallituspuolueiden enemmistön turvin. Koska malli voi leikata pyhää saavutettua etua viisi prosenttia, parlamentaarisen järjestelmän tekemä demokraattinen päätös ei kelpaa ay-liikkeelle.

Aktiivimallia valmisteltiin perinteisesti kolmikannassa, mutta jostain syystä ammattiliittojen keskusjärjestö SAK jäi pois mallia valmistelleesta työryhmästä jo vuonna 2016.

Näin SAK, perinteisesti kolmikannan vankin tukija, luopui ehdoin tahdoin vaikutusmahdollisuuksistaan jo ennakkoon. Näin jälkikäteen voi miettiä, lähtikö SAK tahallaan rakentaakseen aktiivimallista Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle miinan.

Senaatintorilla olikin keskusjärjestönä paikalla vain SAK kun taas STTK ja Akava olivat keskusjärjestöinä poissa. Ay-liikkeen rivien yhtenäisyydestä voi päätellä jotakin siitäkin, että aktiivimallin yksi pääarkkitehti oli STTK:n pääekonomisti Ralf Sund, Kalevan pitkäaikainen kesäkolumnisti muuten.

Sund sanoi joulukuussa keskustan äänenkannattajassa Suomenmaassa, että 70 prosenttia työttömistä jää aktiivimallissa saamapuolelle, kun työttömyyden alun karenssipäivät vähenevät seitsemästä viiteen. Hän sanoi myös näin: "Pienillä risuilla on myönteinen vaikutus työllisyyteen. Tässä mielessä vaatiminen on välittämistä."

Senaatintorin puhujalavalla nähdyistä ilmeistä päätellen aktiivimalli on suora syöttö demarijohtaja Antti Rinteen lapaan. Oli hivenen kornia, että hymysuinen Rinne joutui pyytämään yleisöä hiljaisemmaksi, jotta hallituspuolueidenkin edustajat saisivat äänensä kuuluviin.

Vaikka SDP kiistää napanuorayhteyden Hakaniemeen, puolueen kannatus on valahtanut takavuosista niin paljon, että se joutuu nojautumaan entistä enemmän demaritaustaiseen ay-liikkeeseen.

Jos ja kun hallitus ei luovu aktiivimallista ja sen ongelmia korkeintaan pehmitetään, aihe on SDP:lle herkullinen ase eduskuntavaalikampanjaan. Perjantai saa varmaan jatkoa eikä enää vain pelkkänä lyhyenä poliittisena lakkona.

Kauanhan sitä yhtenäisyyden vakuuttelua kestikin, melkein vuorokauden.

Kirjoittaja on Kalevan päätoimittaja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (66)

Ruotsissa ei tarvi näitä sisäisiä devalvaatioita ja kuitenkin hyvin pyyhkii. Niillä onkin oma kelluva valuutta joka joustaa tarvittaessa.
Täällä taas lakkoilulla tulee yli sata miljoonaa turpiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Koska malli voi leikata pyhää saavutettua etua viisi prosenttia"

Olenko hiukan haistavinani asenteellisuutta Kalevan päätoimittajan kolumnissa? Jos päätoimittajalta menee sekaisin sosiaaliturvan eri muodot ja ne rinnastetaan pyhään, aivan kuin ylhäältä annettuun etuun, niin ei ihme että keskiverto kansalaiseltakin menee.

Se mistä päätoimittaja on valmis tuosta vain leikkaamaan 5 prosenttia, on aikanaan jokainen työntekijä itselleen maksanut, tätä kutsutaan Suomessa työttömyysvakuutusmaksuksi. Edellä mainitulla rahoitetaan ansiosidonnaista päivärahaa ja muut sosiaaliturvan muodot rahoitetaan verovaroista, joista päättää kulloinenkin hallitus. Työttömyyskorvaus ei ole pyhä saavutettu etu kuten vaikka vapaa autoetu. Työttömyyskorvaus on tarkoitettu välttämättömien perustarpeiden tyydyttämiseen. Viiden prosentin leikkaus tarkoittaa useimmille työttömille valintaa halvan ja vielä halvemman makkarapaketin väliltä.

Kalevan päätoimittaja saa kolumnissaan olla ihan mitä mieltä tahansa maan hallituksesta, Ay- liikkeestä ja oppositiosta. Mutta kun päätoimittaja kirjoittaa kovin oppositiovastaisesti ja rinnastaa sen "pahamaineisiin korporaatioihin, herää tietysti epäilys, ettei lehti ole aivan niin riippumaton kuin antaa ymmärtää. Toki päätoimittajan mielipide edustaa sitä isoa osaa kansalaisista, joilla ei ole harmaata aavistusta sosiaaliturvan, saavutettujen etujen ja yleensä köyhemmän kansanosan todellisuudesta. Silti toivoa sopii, että edes faktat olisivat kohdillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän on nyt valitettavasti odotettava huhtikuun alkuun, jotta kaikki voivat todeta aktiivimallin vaikutukset. Jos jo siinä vaiheessa malli nähdään pelkästään pelkkänä työttömyyskorvauksen leikkaajana, tulee se lakkauttaa tai muuttaa perusteellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Sund sanoi joulukuussa keskustan äänenkannattajassa Suomenmaassa, että 70 prosenttia työttömistä jää aktiivimallissa saamapuolelle, kun työttömyyden alun karenssipäivät vähenevät seitsemästä viiteen."

Juuri näin. Meillä vaimo on sellaisella alalla töissä että joutuu joka vuosi lomautetuksi 1-3 kertaa, tuolla karenssin lyhentymisellä on selvä positiivinen vaikutus käteen jääviin tuloihin. Ja jos joutuu kokonaan työttömäksi niin satunnaisista vuokratöistä saa helposti muutaman työpäivän kuussa. Aktiivimalli vaatii vain 18 tuntia kolmessa kuukaudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hallitushan se lisäsi ne kaksi karenssipäivää.Nyt ollaan suuriakin hyväntekijöitä muka kun poistetaan ne ja samalla leikataan 5%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No siitä huolimatta aktiivimalli on parempi kuin aikaisempi tilanne. Työttömän tai lomautetun kannalta on ihan sama kuka ne karenssipäivät lisäsi ja milloin, nyt ne kuitenkiin vähenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ralf Sund on pitkän linjan politrukki. Isänsä Jarl Sund oli legendaarinen Elintarviketyöläisten liiton (SEL) puheenjohtaja. Sattumoisin SEL oli nyt aktiivisimpia aktiivimallin kaatajia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivisuusmalli tarkoittaa peruspäivärahalla olevalle 0,52 euroa/päivä. Tai enemmän tuloja kuin aiemmin, kun on aktiivinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on 15 - 20 % ruokarahasta - siitä jokapäiväisestä ruuasta.
Ymmärrätkö ? - Se ei ole '' vähän ''.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktivointi on ainoa keino oikeasti parantaa tasa-arvoisuutta.
Vasemmisto tarvitsee epätasa-arvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko se oikein, että leikataan vaikka kuinka yrittää? Työssäoloehtoon pitäisi ehdottomasti lukea myös vapaaehtoistyö tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö pystynyt Karvonen parempaan analyysiin tämän hetkisestä tilanteesta. Luulisi häntäkin koskevat journalistiset periaatteet jotka oli kyllä vedetty vessanpöntöstä alas tämän jutun kohdalla. Täysin yksipuolinen kuva syy-seuraus -suhteista ja vikaa nähtiin vain hädänalaisten ihmisten julkituomasta huolestaan. Sipilän EK:n sylikoirahallitus on nimenomaan ajamassa umpikujaan maatamme järjettömillä päätöksillään. Eriarvoisuus kasvaa ja heikompiosaisten asemaa heikennetään entisestään. Samalla hurskastellaan ja toivotaan hyvätuloisia talkoisiin. Koska koira luopuu ylimääräisestä luustaan tai edes osasta siitä. Enpä ole koskaan nähnyt ja sama koskee hyvätuloisten talkoita. Sipilä on hurskastelijoitten kuningas ja Karvonen liittyi seuraan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onhan tuon päätoimittajan ideologia niin läpinäkyvä että sokea reettakin näkee.kalevan tilaus loppui heti kun tämä tuli puikkoihin,oksettaa koko tyhjänpäiväinen,sirkushuveja tarjoava lehti.toimittajat mistä lie opistosta,ei kunnon debattia.jo keltaisen lehdistön tasoa asenteineen.tämähän ei läpi mene juttutuvassa,mutta siltä varalta,että menee,heippa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...omillani. Tätä se aktiivimallin voimaan tulo teettää. Onneksi ollaan kesään päin menossa. Täytyy alkaa katsella jostain puistosta hyvää kortteeria. Ei ole enää varaa maksaa vuokraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tampereellahan on juuri vapautunut yksi kuusenaluskortteeri, edellinen asukas joutui omaan tukiasuntoon. Käyhän kattelemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä oli Karvosen asenne ja kirjoitus pettymys ns. puolueettomassa lehdessä! Vaikka ei heikoimpien puolella olekaan, tulisi se tuolla tasolla pystyä kätkemään! Totuus ei pala tulessakaan, sillä näinhän on, että aktiivimalli on työttömyysturvan heikennys heille, jotka eivät pysty ehtoja täyttämään. Miksi ei vain myönnetä tätä ja korjata asiaa??????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SAK luikki pois v. 2016 kolmikantaisesta työryhmästä, jossa aktivointia suunniteltiin. Malli itse on lähtöisin saklaisesta taustasta. Nyt demareiden kanssa voivotellaan tilannetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimalli on sttk Ralf Sundin käsialaa. Sttk ei osallistunut mielenilmaukseen. Sak lähti neuvottelysta koska ei hyväksynyt aktiivimallia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (66)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image