Kolumnit

Ydin­jä­te­hau­das­sa alkaa olla jo ylimääräisiä sormia

_
Kolumnit 25.5.2010 0:00
Timo Myllykoski
Kun kerran jätettä tuottava laitos kelpaa, niin kelvannee sitten jätehautakin. Siinä lienee tiivistettynä ajatus, jolla ydinvoiman vastustajat ovat viime päivinä tökkineet ja kutitelleet ainakin Raahen kaupunkia.

Kun hallitus oli asettunut esittämään Fennovoima Oy:lle lupaa rakentaa uusi ydinvoimala Pohjois-Suomeen, joko Pyhäjoelle tai Simoon, Pyhäjoella hanketta voimallisesti vastustava Pro Hanhikivi ry koki erätappion. Yhdistys ei jäänyt kuitenkaan nuolemaan haavojaan, vaan käänsi katseensa vielä ratkaisemattomaan asiaan eli ydinjätteen loppusijoitukseen. Siihen kun Fennovoimalla ei ole toistaiseksi ollut esittää selkeää ratkaisua.

Runsas viikko sitten Pro Hanhikivi esitti Raahen kaupungille pyynnön ottaa pikaisesti kantaa käytetyn ydinpolttoaineen eli korkea-aktiivisen ydinjätteen sijoittamisesta Raaheen. Pro Hanhikiven mukaan Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen on nimittäin sitä mieltä, että Fennovoiman loppusijoitus tulisi olla ydinvoimalapaikkakunnalla.

Kannanottopyynnön takana voi toki olla muitakin ajatuksia, mutta ainakin sillä katsotaan, onko Raahen kaupungilla ja koko seutukunnalla rohkeutta lupautua ottamaan varsinaisen ydinvoimalaitoksen ohella alueelleen myös ydinjätehauta. Pro Hanhikiven esittämää kannanottopyyntöä ei maalaisjärjellä ajateltuna voi pitää juurikaan muuna kuin edellä mainittuna tökkimisenä ja kutitteluna.

Yhdistyksen tehtävänä tuskin on pyytää valtion puolesta lausuntoja.

Avoimesti ydinvoimaa vastustava Raahen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pyry-Pekka Suonsivu toi Pro Hanhikiven pyynnön pikaisesti hallituksen käsittelyyn. Ironisen sanailun taitava Suonsivu ilmoitti Facebookissa päättäneensä ottaa kaupunginhallituksen listalle keskustelunavauksen ydinjätteen loppusijoittamisesta Raahen alueelle, jottei raahelaisten enemmistön toivomalle fennovoimalalle olisi esteitä sijoittua Pyhäjoelle. Huomauttipa hän vielä, että ydinjätehaudan rakentaminen toisi töitä seutukuntaan.

Kaikki eivät Suonsivun sanoista kuitenkaan ironiaa löytäneet, sillä pari päivää myöhemmin hän avautui jälleen Facebookissa kertomalla, ettei kerännytkään lisää ystäviä avatessaan keskustelua ydinjätteen loppusijoituksen mahdollistamisesta Raahen alueella. "Mikäköhän sitten miellyttäisi? Hiljaakaan ei osaa olla... paitsi Grand Casinolla", hallituksen puheenjohtaja pohdiskeli.

Kieltämättä ydinjätteen loppusijoituslaitoksen rakentaminen toisi alueelle pitkäksi aikaa työtä, jopa huomattavasti pitemmäksi aikaa kuin varsinaisen ydinvoimalaitoksen rakentaminen. Tämän myöntää Raahen kaupunginjohtaja Kari Karjalainenkin.

Kaupunginjohtajan mielestä nyt olisi oikea aika ilmoittautua vastaanottamaan myös loppusijoituslaitos. Toisaalta hän tietää senkin, että loppusijoituksen ratkaiseminen ei suinkaan ole Raahen kaupungin, vaan Fennovoiman tehtävä.

Mutta mitä sanoo ydinjätteen loppusijoituksesta ydinenergialaki? Se sanoo, että voimayhtiöt ovat vastuussa omista jätteistään. Yhtiöiden on huolehdittava asianmukaisesti olemassa olevista jätteistä ja valmistauduttava tulevaisuudessa tarvittaviin ydinjätehuollon toimenpiteisiin. Voimayhtiöt ovat vastuussa kaikista ydinjätehuollon kustannuksista.

Suomen ydinjätehuoltoa ohjaavat vuonna 1988 voimaan tulleet ydinenergialaki ja ydinenergia-asetus. Niissä määritellään muun muassa ydinenergian tuottajan velvollisuudet, lupakäsittelyt ja valvontaoikeudet. Ydinenergialakia muutettiin 1994 niin, että kaikki Suomessa syntyvä ydinjäte on loppusijoitettava Suomeen.

Kansalaisjärjestöjen vastuista tuossa ei puhuta mitään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Parasta luopua koko Fennovoiman hankkeesta- tulee liian kalliiksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä toimittajan moraali, puolueettomuus ja etiikka?!? vai onko edes toimittajan papereita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen ydinjätehuoltoa koskeva lainsäädäntö on täysin järjen vastainen, koska siinä sanotaan voimayhtiön vastaavan jätteistään ja kaikista niistä aiheutuvista kustannuksista. Miten voidaan olettaa ydinvoimayhtiön olevan olemassa riittävän kauan, vaikka 100 000 vuotta, vastaamassa lain velvoitteista. Toisaalta miten voidaan olettaa kyseisen lain ja siitä vastaavien instituutioiden olevan olemassa kyllin kauan.Luonnonlait sen sijaan ovat pysyvästi voimassa ja jätteet tuskin pysyvät poterossaan. Voimayhtiö todennäköisesti lakkaa olemasta siinä vaiheessa, kun reaktori lopullisesti pysähtyy. Vastuut jätteestä ehkä tässä vaiheessa ulkoistettu jollekin jätehuoltofirmalle, jonka rahoituksesta vastaa... evvk. Siihen asti jätteet ovat voimala-alueella jäähdytettävänä, ihmisten "hallittavissa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raahe on pahasti myöhässä. Eurajoelta ei jätteitä pois anneta ja jos annetaan niin paikkakuntajärjestyksessä Loviisa, Sievi, Kuhmo ja taitaa muutama pohjoisen kuntakin mennä vielä edelle kun vuosikausia sitten jo ilmoittautuivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun rakentaa Lapaluodon ja muun Raahen ympäristön täyteen tuulivoimaloita, saavat nuoret oikiaa työtä myös Raahen alueella eikä tarvitse surra tuhatta vuotta ydinjätteitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni Oululla olisi nyt "loistava bisnes mahdollisuus" tässä,, (tuo työpaikkojakin), jonka ei saa antaa mennä ohi, yhdistetty kallioparkki/ydinjätehauta torinrantaan,, ja alkaa niitä "kiinteistövero euroja" ropista kaupunkiin.. Tätä varmaan kannattaa "ydinmies" Lyly Rajalakin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No jos mainittu Pyry-Pekka Suonsivu voi ilman energiayhtiöiden asiantuntemusta taata ydinjätteelle sopivan loppusijoituspaikan, niin pistäköön hakemuksen vetämään. Henkilökohtaisesti epäilen hieman. Luotan enemmän asiantuntijoihin kuin populistehin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:48
Poliisi pysäytti Meri-Lapissa viikonlopun aikana seitsemän rattijuoppoa – Kemissä huumekuski jäi kiinni kortitta ajosta 22. kerran vuoden sisään
12:29
Syksyinen suo Suomussalmella, Oulujoen rannat ja aava meri – katso kuvia lukijoiden suosikkimaisemista
11:31
Turkki: Kurdijoukot tappoivat turkkilaissotilaan Pohjois-Syyriassa tulitauosta huolimatta – Erdogan luvannut ”murskata terroristien päät”, jos taukoa ei noudateta
11:22
Tänään vietetään kansainvälistä maisemapäivää – lähetä kuva suosikkimaisemastasi
10:52
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
9:45
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
9:26
Vanhat kuvat: Syksy Oulussa 20 vuotta sitten – kaupunkilaiset kauhistelivat parkkitalon harkkoseinää ja Tuiran kiertotie avattiin
88
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
32
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
26
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
23
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
14
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
13
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin
12
Britannian superlauantaista tulikin jälleen päivä, joka pitkittää EU-eroa – Mielenosoittaja: "Suututtaa, kun meitä ei kuunnella"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Kerrohan mitä olet maksanut moneen kertaan. Suomessa myydään maataloustuotteet alle tuottaja hinnoin. Kokeilehan kasvatt... Lue lisää...
Seppo Jokikokko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image