Kolumnit

WinCapita-sotku tarvitsisi lisää sel­vit­te­li­jöi­tä

Kolumnit 6.10.2011 0:00
Susanna Kemppainen
Suomen oikeuslaitos ähisee. Se sulattelee pala palalta Suomen talousrikoshistorian laajinta rikosepäilyä eli sijoitusklubi WinCapitaa. Sadat WinCapitaan liittyvät rikosepäilyt ovat pääosin siirtyneet poliisilta syyttäjälaitoksen harteille syyteharkintaan ja vähitellen ne kulkeutuvat käräjäoikeuksien murheeksi. Ensi vuoden ennustetaan olevan tuomioistuimissa suoranaista WinCapita-tulitusta, kun juttu toisensa jälkeen tulee niiden käsiteltäviksi.

WinCapita kivistää etenkin Pohjois-Suomen tuomareita, syyttäjiä ja asianajajia, sillä klubin toiminta oli täällä aktiivisinta. Esimerkiksi Oulun käräjäoikeuteen rysähtää yli sata WinCapita-juttua.

Niistä suurimmassa osassa vaaditaan pohjoissuomalaisilta WinCapitasta kerättyjä voittoja valtiolle. Myös Kuopion, Pohjanmaan ja pääkaupunkiseudun tuomioistuimet ovat lujilla.

Eikä lysti tähän lopu. Seuraavana vuorossa ovat hovioikeudet. Onpa etukäteispuheissa väläytelty jo korkeinta oikeuttakin.

Sen sijaan poliisin taakka alkaa helpottaa. Sen suureksi huojennukseksi näpeissä on enää rippeet vuonna 2008 kadonneen sijoitusklubin toiminnan tutkinnasta.

Urakkansa keventämiseksi oikeusministeriö haki ensi vuoden talousarvioon 20 WinCapita-virkaa. Keskiviikkona selvisi, ettei ehdotus sisälly hallituksen eduskunnalle antamaan esitykseen oikeusministeriön määrärahoista.

Hallitus esittää oikeusministeriölle 856 miljoonan euron määrärahaa eli noin prosentin korotusta tämänvuotisesta tasosta. Esityksessä nostetaan esiin etenkin harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta, mihin tuomioistuimet, syyttäjälaitos ja ulosottolaitos saavat 4,6 miljoonaa euroa.

Muutoin niukkenevien resurssien myötä talousrikosten käsittelyyn pystytään kohdentamaan tuomioistuimissa sekä syyttäjä- ja ulosottolaitoksissa yhteensä 40 virkamiehen verran.

Ministeriön mukaan edessä on erityisponnistelu nykyisten jutturuuhkien purkamiseksi. Tavoitteena on päästä entistä reaaliaikaisempaan asioiden käsittelyyn vuosikausiksi venyvien prosessien sijaan, mikä on ehdottoman hyvä tavoite.

WinCapita-pommi kun uhkaa pahentaa tuomioistuinten jutturuuhkia sekä pidentää tutkinta- ja käsittelyaikoja entisestään.

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että WinCapita-virat on mahdollista ottaa vielä esiin lisäbudjetin yhteydessä. Haaveita virkojen saamiseksi ei siten ole kuopattu aivan kokonaan, joskin ne kokivat keskiviikkona kipeän kolauksen.

WinCapita on laajuudessaan niin iso möhkäle haukattavaksi, että tuomioistuimet tarvitsisivat kipeästi lisävirkojen kaltaista voiteluainetta selvitäkseen sen sulattelusta.

Rahatoiveiden hiipuessa WinCapita-vyyhdin suurin huomio kohdistuu Vantaan käräjäoikeuteen. Sen kolme ammattituomaria ratkaisevat WinCapitan päähaaran kohtalon, jossa klubin isälle Hannu Kailajärvelle vaaditaan viiden vuoden vankeustuomiota törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta.

Vaikka kyseessä on yksi yksittäinen oikeusjuttu, ratkaisee sen lopputulos satojen muiden WinCapita-juttujen kohtalon.

Sillä samalla kun Kailajärven tulevaisuus kahden kuukauden kuluttua ratkeaa, ratkeaa myös se, oliko WinCapita pyramidihuijaus kuten syyttäjät ja poliisit väittävät. Kailajärven puolustus on vankasti tyystin toista mieltä.

Jos se ei sitä ollut, putoaa liki 2?000 ihmisen vahingonkorvausvaatimuksilta pohja pois. Tällöin hupenevat myös mahdollisuudet saada WinCapita-voittoja valtiolle.

Vastuuta kauhistelevan mielessä kummittelee viime keväinen istunto, jonka päätteeksi tuomarikolmikko joutui tunnustamaan ymmärtäneensä WinCapitan toiminnasta osan viikkojen ajan väärin. Peruskysymys säilyy edelleen epäselvänä, se totesi.

Jokohan peruskysymys on alkanut selkenemään ja jos, niin kumman eduksi, Kailajärven vai syyttäjän?

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20.2.
MTV: Oulun poliisin tutkinnassa 29 törkeää alaikäisiin kohdistunutta seksuaalirikosta – rikosylikomisario kertoo hyväksikäytön jatkuneen laajimmassa jutussa yli vuoden
20.2.
Kolme tehopistettä yhdessä erässä merkkauttanut Jussi Jokinen halusi nollata Kakon ja kumppanit – ”Tämä peli oli merkitty saletisti meidän kalenteriin”
20.2.
Kärpät otti murskavoiton Raksilassa, katso kuvia ottelusta
20.2.
Influenssaa sairastetaan nyt eniten pohjoisessa ja Itä-Suomessa – THL: Epidemia alkanut tänä vuonna normaalia hitaammin
20.2.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
20.2.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
20.2.
Analyysi: Juncker ja Soros esitetään Unkarin hallituksen julisteissa pakolaisvyöryn alullepanijoina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

SIPILÄ / BERNER

"Parivaljakko tuhosi Keskustan kannatuksen vajaassa neljässä vuodessa." Juuri tuo on "mannaa" korvilleni! Eikä se nyt... Lue lisää...
Kuulostaapa se hyväl...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image