Kolumnit

WinCapita-sotku tarvitsisi lisää sel­vit­te­li­jöi­tä

Kolumnit 6.10.2011 0:00
Susanna Kemppainen
Suomen oikeuslaitos ähisee. Se sulattelee pala palalta Suomen talousrikoshistorian laajinta rikosepäilyä eli sijoitusklubi WinCapitaa. Sadat WinCapitaan liittyvät rikosepäilyt ovat pääosin siirtyneet poliisilta syyttäjälaitoksen harteille syyteharkintaan ja vähitellen ne kulkeutuvat käräjäoikeuksien murheeksi. Ensi vuoden ennustetaan olevan tuomioistuimissa suoranaista WinCapita-tulitusta, kun juttu toisensa jälkeen tulee niiden käsiteltäviksi.

WinCapita kivistää etenkin Pohjois-Suomen tuomareita, syyttäjiä ja asianajajia, sillä klubin toiminta oli täällä aktiivisinta. Esimerkiksi Oulun käräjäoikeuteen rysähtää yli sata WinCapita-juttua.

Niistä suurimmassa osassa vaaditaan pohjoissuomalaisilta WinCapitasta kerättyjä voittoja valtiolle. Myös Kuopion, Pohjanmaan ja pääkaupunkiseudun tuomioistuimet ovat lujilla.

Eikä lysti tähän lopu. Seuraavana vuorossa ovat hovioikeudet. Onpa etukäteispuheissa väläytelty jo korkeinta oikeuttakin.

Sen sijaan poliisin taakka alkaa helpottaa. Sen suureksi huojennukseksi näpeissä on enää rippeet vuonna 2008 kadonneen sijoitusklubin toiminnan tutkinnasta.

Urakkansa keventämiseksi oikeusministeriö haki ensi vuoden talousarvioon 20 WinCapita-virkaa. Keskiviikkona selvisi, ettei ehdotus sisälly hallituksen eduskunnalle antamaan esitykseen oikeusministeriön määrärahoista.

Hallitus esittää oikeusministeriölle 856 miljoonan euron määrärahaa eli noin prosentin korotusta tämänvuotisesta tasosta. Esityksessä nostetaan esiin etenkin harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta, mihin tuomioistuimet, syyttäjälaitos ja ulosottolaitos saavat 4,6 miljoonaa euroa.

Muutoin niukkenevien resurssien myötä talousrikosten käsittelyyn pystytään kohdentamaan tuomioistuimissa sekä syyttäjä- ja ulosottolaitoksissa yhteensä 40 virkamiehen verran.

Ministeriön mukaan edessä on erityisponnistelu nykyisten jutturuuhkien purkamiseksi. Tavoitteena on päästä entistä reaaliaikaisempaan asioiden käsittelyyn vuosikausiksi venyvien prosessien sijaan, mikä on ehdottoman hyvä tavoite.

WinCapita-pommi kun uhkaa pahentaa tuomioistuinten jutturuuhkia sekä pidentää tutkinta- ja käsittelyaikoja entisestään.

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että WinCapita-virat on mahdollista ottaa vielä esiin lisäbudjetin yhteydessä. Haaveita virkojen saamiseksi ei siten ole kuopattu aivan kokonaan, joskin ne kokivat keskiviikkona kipeän kolauksen.

WinCapita on laajuudessaan niin iso möhkäle haukattavaksi, että tuomioistuimet tarvitsisivat kipeästi lisävirkojen kaltaista voiteluainetta selvitäkseen sen sulattelusta.

Rahatoiveiden hiipuessa WinCapita-vyyhdin suurin huomio kohdistuu Vantaan käräjäoikeuteen. Sen kolme ammattituomaria ratkaisevat WinCapitan päähaaran kohtalon, jossa klubin isälle Hannu Kailajärvelle vaaditaan viiden vuoden vankeustuomiota törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta.

Vaikka kyseessä on yksi yksittäinen oikeusjuttu, ratkaisee sen lopputulos satojen muiden WinCapita-juttujen kohtalon.

Sillä samalla kun Kailajärven tulevaisuus kahden kuukauden kuluttua ratkeaa, ratkeaa myös se, oliko WinCapita pyramidihuijaus kuten syyttäjät ja poliisit väittävät. Kailajärven puolustus on vankasti tyystin toista mieltä.

Jos se ei sitä ollut, putoaa liki 2?000 ihmisen vahingonkorvausvaatimuksilta pohja pois. Tällöin hupenevat myös mahdollisuudet saada WinCapita-voittoja valtiolle.

Vastuuta kauhistelevan mielessä kummittelee viime keväinen istunto, jonka päätteeksi tuomarikolmikko joutui tunnustamaan ymmärtäneensä WinCapitan toiminnasta osan viikkojen ajan väärin. Peruskysymys säilyy edelleen epäselvänä, se totesi.

Jokohan peruskysymys on alkanut selkenemään ja jos, niin kumman eduksi, Kailajärven vai syyttäjän?

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

13:08
Pihlström palaa pitkän tauon jälkeen Jokerien kokoonpanoon
13:06
Terveyskuntomittauksia järjestetään lokakuussa Raksilassa, Haukiputaalla ja Kiimingissä
13:06
Ulkoministeri Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen, pääministeri Sipilä: "Tässä ei äänestetty abortista, tässä äänestettiin Soinin luottamuksesta"
13:05
Ulkoministeri Soini sai eduskunnan luottamuksen äänin 100-60
12:51
Move-mittaukset jatkuvat Espoossa ensi viikosta alkaen – mittauksiin osallistuminen vapaaehtoista
12:44
Perustuslakivaliokunta: Luottamukselliseen viestiin voidaan kajota perustelluin syin – ei ottanut kantaa tiedustelulainsäädännön kiireellisyyteen
12:43
Poliisin kilpiryhmää haulikolla osoitelleen rikostuomio koveni – Hovioikeus: Yksi laukaus olisi tappanut kaksi poliisia
26
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
15
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image