Kolumnit

Voi kun sinä olet kyyninen!

Kolumnit 1.8.2019 12:00
Pekka Ervasti

Vaalikauden mittaan aloitteet kompostoituvat valiokuntiin, kunnes valiokuntaneuvokset arkistoivat ne lopulta Ö-mappiin.

Joka vaalikauden alussa eduskuntaan tulee uusia, innokkaita ja viattoman idealistisia untuvikkokansanedustajia. Hetken aikaa Arkadianmäellä eletään kuin ensimmäistä koulupäivää.

 Pekka Ervasti.

Marketin kassalta tai julkkiskuplasta valtakunnan politiikkaan kiskaistu tuore kansanedustaja antaa tulopäivänä haastatteluja oikealle ja vasemmalle.

”Haluan poistaa Suomesta köyhyyden ja pysäyttää ilmastonmuutoksen.”

”Kaikista pitää pitää hyvää huolta!”

”Jokaisella on oikeus hellään äidinrakkauteen!”

”Rajat kiinni!”

Monet miesoletetut veteraanikansanedustajat jättävät haastattelut väliin ja suorivat eduskunnan saunaan tapaamaan vanhoja tuttuja – niitä, joille ei käynyt vaaleissa köpelösti. Saunan lauteilla on mukava suunnitella yli puoluerajojen tulevan vaalikauden valiokuntamatkoja ja eduskunnan jalkapallokerhon kilpailureissuja. Ehkä tässä vielä yksi vaalikausi selvitään.

Seuraavien viikkojen aikana uuden kansanedustajat pommittavat eduskunnan keskuskansliaa valtiopäivätoimilla, joilla tähdätään köyhyyden hävittämiseen Suomesta, ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen, rajojen sulkemiseen ja huolenpidon ulottamiseen ihan kaikkiin.

Vaalikauden mittaan aloitteet kompostoituvat valiokuntiin, kunnes valiokuntaneuvokset arkistoivat ne lopulta Ö-mappiin ja kantavat eduskunnan kellariholviin keräämään hämähäkinseittejä.

Kun köyhyydenpoistamisprojekti näyttää kuihtuvan rajallisiin verovaroihin, rajojen sulkeminen kansainvälisiin sopimuksiin, eikä oma poliittinen nousukiitokaan saavuta ministeritasoa, osa untuvikoista alkaa oireilla iltapäivä- ja naistenlehtien haastatteluissa.

”Olen pettynyt politiikkaan… Veteraanikansanedustajien kööri estää uudistukset… Sisäpiiriin ei huolita uudistajia…”

Alun kuvaus eduskunnan elonkierrosta perustuu yli kolmenkymmenvuotiseen kokemukseen kuppilan toimittajanpöydästä katsoen. Tiedän, tiedän, se on kyyninen.

Kyynisyys on tuhkaa, joka jää, kun ihanteet palavat. Ehkä, mutta kun sama tapahtumien kaava toistuu vaalikaudesta toiseen, politiikan toimittaja ei voi välttyä oireyhtymältä.

En käy kinastelemaan termeistä, mutta olisiko niin, että se mitä kyynisyydeksi kutsutaan, onkin kokemuksen tuomaa viileää inhorealismia. Entäpä, jos kyynisyys onkin vain harvinaisen aliarvostettu luonnonvara - ominaisuus, jota politiikassakin tarvittaisiin enemmän.

Kumpi on kansakunnan kannalta haitallisempaa, kiilusilmäinen kohkaaminen kulloinkin vallitsevien yhteiskunnallisten muotitrendien perässä vain tuiman rauhallinen harkinta ja peruskyyninen realismi?

”Kaikki me olimme toiveikkaita. Emme me voineet tietää, että Venäjästä ei tulisikaan vapaata ja avointa demokratiaa”, surkutteli pääministeri Jyrki Katainen (kok.), kun Neuvostoliiton seuraajavaltio sortui sumeaan putinkratiaan ja suomalaisten yhteistyöhankkeet jämähtivät ikiaikaiseen byrokratiaan ja rahat katosivat korruptioon.

Miten niin ei voitu tietää? Kyllä minä ainakin tiesin. Mutta tultiinko minulta kysymään? Ei!

Suomella on monisatavuotinen historia suuren Vennäänmaan naapurina. Se on pääasiassa sotahistoriaa. Yleensä on saatu turpiin, mutta jotenkin on selvitty, kun on osattu suhtautua itänaapuriin sopivalla inhorealismilla – siis kyynisyydellä. Turha haihattelu olisi ollut tuhon tie.

Hieman lisää kyynisyyttä, jos saan pyytää!

MAINOS

Kommentoi

Jahtasin matematiikan opettajia sinne Koillismaallekin enkä ehtinyt keskusteluun Pekka Ervastin kolumnista 1.8., mutta tähän yritän osallistua.

Olen jo pitemmän aikaa ihmetellyt, miten kyynisiä kansanedustajat ja erityisesti toimittajat ovat, kun on kyse matematiikasta.

"Osaaminen on se, millä me Suomessa pärjätään." - Juha Sipilä 1996

Siitä huolimatta matematiikan osaamisen annetaan rapautua - ei kuunnella matematiikan ja sen oppimisen lainalaisuuksien asiantuntijoita. Kaikista vähiten näyttävät välittävän opetusministerimme. Krista Kiuru hehkutti kutsuvansa pelialan huiput kehittämään matematiikan opetusta.

Digihöyryllä saatiinkin koulun matematiikan opetus sekaisin. Ei siinä auttanut kirjoittelu oppositiopoliitikoille - Li Anderssoniin on otettu yhteyttä monet kerrat - josko he ottaisivat puheeksi matematiikan oppimisen ongelmat eduskunnan kyselytunneilla. Näin olisi herätelty koko kansa - myös matematiikkaa vähättelevät toimittajat.

Anderssonista tuli opetusministeri. Lausunnot matematiikasta ovat olleet sellaisia, ettei kannata suuria toivoa.

"... yksikään nuori ei syrjäydy eikä vanhenemista tarvitse pelätä" - Li Andersson 3.6.2019

Jostain syystä hän ei ymmärrä, että matematiikka ehkäisee syrjäytymistä, joten juuri siihen pitäisi panostaa. Johtuukohan se siitä, että toimittajat suhtautuvat kyynisesti matematiikkaan eikä sanoma tavoita poliitikkojakaan?

Yritin saada paikallisradion huomioimaan Pohjois-Suomen rehtorien hädän matemaattisten aineiden opettajapulasta. Arvaapa, millainen vastaus tuli!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä isompi muurahaispesä sitä enemmän liikettä. Voiko 8 miljardia ihmistä puhaltaa yhteistä hiiltä. Ei voi. Jos miettii näitä Suomen xx puoluetta niin voiko liputtaa vasen oikea, vihreä sininen, työllinen työtön, ahne vaatija. Kyllä nykyjään saa ja pitää huutaa, kunhan huutaa tulevaisuuden perään. Annapa taas olla kun jälkiviisaat 30 v päästä kajottaa: Minähän sanoin, minä tiesin lopputuloksen. Kyllä maalla on mukavaa mutustella, kun kapungeissa ei kasva kun viha ja kateus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Haluan poistaa Suomesta köyhyyden ja pysäyttää ilmastonmuutoksen.” Siinäpä paradoksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hieman lisää kyynisyyttä, jos saan pyytää!" ...ok, kun Pekka noin sievästi pyytää:
Tuo kirjoitushan voisi olla Pohjois-Suomalaisen hevipändin tarinakin, mutta...
Ajattelen tuota aihepiiriä lähinnä psykologisesti, jos sopii?
Miten mieli, valveutunutkin, joka on venyttänyt penniä, kokenut puutetta ja lapsetkin valittavat, että on vanhan mallinen iPhone selviytyy, kun yhtä äkkiä kuukausitulo 3-4 kertaistuu?..tai työttömällä kerroin liene jopa 20?
Kun köyhä, joka on jo ajat sitten luopunut näyteikkunaan vilkuilusta kävellessä, ettei tule paha mieli huomaa, että nyt on ainakin varaa katella ja haaveilla...ostaakin!
Miten sellainen, joka köyhien äänenä yhtenä heistä, pääsee ns. "kybädonan" - kerhoo Arkadianmäelle...saunomaan...
Miten sellainen mieli adaptoituu köyhien ihmisten asioita ajamaan, saati hoitamaan?
Mistä tuo ihmemies/nainen rupsaisee motivaation, kun yhtä äkkiä on rahaa niin ettei pöntölle taivu?
Lukion psykologia opetti, että ihmis' mieli pyrkii unohtamaan ikävät muistot ja tekee myös niin, koska muuten ihminen ei jaksaisi elää.
Kyllä Suomen Kansalle seuraava idea olisi etu, mutta ei kansaedustajille:
2 ensimmäistä vuotta minimipalkalla Eduskunnassa, jotta "tatsi" pers'augisuuteen säilyisi.
Seuraavat kaksi vuotta olkoot sitten tätä mitä tämä nyt on ollut...saunomista ja ylipalkattujen linssiluteitten hössöttämistä.
Kukapa ei haluaisi nostaa omaa liksaansa 1200 euroa kuussa, mutta siihen kykenee käytännössä vain köyhän kansan etuja ajava politiikko.
Pekalle hyviä jatkoja...ei siis PIkku Parlamentissä, vaan elämässä yleensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiveikkuuden ja peruskyynisen, tuiman harkinnan ei pitäisi olla toistensa poissulkevia.

Lehdistön vapautta hehkuttavassa maassa tietävä toimittaja voi tarjota realismiaan, vaikka häneltä ei kysyttäisikään. Toista se
on meillä tavallisilla junteilla, vaikka sattuisimmekin jotakin ymmärtämään. Meille huutaa "kaikki": "Turpa kiinni, valehteleva tollo." tai " Turpa kiinni, tollo! Luuletko, etteivät sinua viisaammat jo tiedä sitä?" 😞😖😇

Hyvää kyynisyysviikonloppua!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan perätön väittämä valiokuntamatkojen osalta. Suurimmalle osaa matkoja pitää komentaa edustajia. Pakollisia matkoja kertyy aivan riittävästi. Ervasti pyrkii vain ruokkimaan kansalaisten kateutta ja siinähän lehtimiehet hyvin onnistuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Napsahti naulan kantaan. Valitettavasti tuo yltiöpositiivisuus on jalkautunut jokapaikkaan. Välillä ihan pitää korvia heristää ja ihmetellä, että onko tuo aikuinen, joka puhuu. Pääasia, että on kivaa ja kenellekään ei tule paha mieli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyynisyys tuskin kehittää ihmistä tai ihmiskuntaa, se tuskin ylevöittää, päin vastoin. Politiikan toimittajat jaksavat istua kuppilassa mutta vähemmän taitavat tutkia asiapuolia. Siksipä politiikan jutut vaikuttavat pelleilyltä, keskenkasvuisten joutavanpuhumiselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Satiiri on taito laji ja sitä lajia Soisevaan Suomeen soisikin lisää.

Suomalainen kovuus, ihmis arvon väheksyntä toista ihmisiä kohtaan on elämän kannalta suurta typeryyttä ja sitä kannattaisi vähentää, samalla pääsisimme lähemmäksi Länsi-Eurooppalaista elämisenlaatua, kauemmaksi Tsaarilaisesta- ihmisarvo-käsityksestä ja hupsista heijaa kun kyynisyydestä tulikin yhdessä yössä hyve, aivan kuten Pakanallisesta Tsaarin Venäjästä tuli 1:ssä yössä Kristitty ja samalla Tsaarista Jumala. Tästä taas saamme kiittää Tatareeja/Mongoleja/Islamia, joiden harjoittama islamin-uskonto ei sitä hänelle aneluista huolimatta suonut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinkin vihreät vihreät kansanedustajat ovat söpön säälittäviä kaikessa naiiviudessaan ja maailmanparantamistahdossaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melkoisen kivasti kiteytetty vihreitä. "Söpön säälittäviä kaikessa naiiviudessaan ja maailmanparantamistahdossaan". Varsin usein vihreät myös sietävät huonosti mielipiteitä, jotka ovat erilaisia kuin heidän omansa; he ovat omasta mielestään aina ehdottomasti oikeassa ja ainoita oikeita suvaitsevaisia kansalaisia. Hiukanhuumorilla höystettynä vihreät vaikuttavat joskus kaikista suvaitsemattomimmilta politikan edustajilta; "Vain me ajamme oikeita asioita, muut ovat lähes ymmärtämättömiä tasa-arvosta sekä ympäristöongelmista". Realismi on myös sana, joka synnyttää vihreiden kannattajissa suurta vastemielisyyttä. Kannattaisikohan innokkaimpien vihreiden kannattajien miettiä, mitä sana todella tarkoittaa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

29.1.
Oululaiset kehittämään tulevaisuuden liikkumista – Geely luovutti auton tuotekehitys- ja tutkimusalustaksi
29.1.
Kärpät vierailivat kauden ensimmäistä kertaa Kuopiossa, mutta voitto irtosi hampaat irvessä – "Tuosta on joskus ennenkin ammuttu etunurkasta sisään"
29.1.
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
29.1.
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
29.1.
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
29.1.
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
29.1.
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Entisenä kouluttajana muistan, että kateus vie kalatkin vedestä, Kateus on köyhyyden sisar, Kateus ei kauas kanna. Kateu... Lue lisää...
Koulittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image